Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
bert04 napisał(a):
adaBRD napisał(a):
Marku, wyjasnij to, prosze, w jakis logiczny sposob...

Bo w zaden sposob pojac nie moge jak "tajemnica " moze byc "silna poszlaka" na "prawdziwosc Chrzescijanstwa"...?

Mam rozumiec, ze prawdziwosc Chrzescijanstwa stoi pod znakiem zapytania ... i potrzeba nam poszlak(silnych),... ktore do tego sa tajemnicami,... zeby rozwiac watpliwosci co do jego (Chrzescijanstwa) prawdziwosci...?

Za odpowiedz z gory dziekuje.

Pozwól, że ja wyrażę swoje zdanie.

GDYBY Chrześcijaństwo było tylko wymysłem jakiejś "nieformalnej grupy kolesiów przy kawie", to:

- wprowadziliby naukę możliwie prostą i przystępną
- zlikwidowaliby wszystkie różnice między ewangeliami
- zlikwidowaliby wszystkie "niewygodne" fragmenty w ewangeliach

A tak to mamy do czynienia z osobami, które stanęły w obliczu Tajemnicy Objawienia. Które otrzymały pisma, w których sprawy podstawowe wymykają się łatwym i prostym definicjom. I dlatego powstały definicje trudne, jak Trójca, jak Dyofizytyzm, które nie mają odpowiednika w judaizmie ani w hellenizmie. Ale wynikają z traktowania Objawienia jako całości wszystkich pism zachowanych po Jezusie i jego uczniach.

Zresztą, pierwszym dowodem na takie właśnie postępowanie jest tzw. Pierwszy Sobór Jerozolimski. Dzieje Apostolskie, rozdział 15. Chodziło o prostą kwestię: Obrzezać? Czy nie obrzezać? Jak łatwo byłoby w tym czasie jeszcze "dopisać" coś do ewangelii, żeby Jezus powiedział jasno: Tak albo nie. Ale nie dopisano. Nie odważono się wtedy. I tak to już zostało.

Dzieki bert.

Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2016 14:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sie 31, 2016 14:13
adaBRD napisał(a):
Marku, z takiego sformulowania wynika, ze ludzie maja dwie tajemnice do pojecia...Jedna to Bog, a druga to Trojca Swieta....

Ale skoro sa to oderwane sprawy, to po co sie na obu koncentrowac...?

Bóg to Trójca Święta, a Trójca Święta to Bóg. Jakie dwie sprawy tu widzisz?
Najwyraźniej nie masz pojęcia kompletnie o wierze katolickiej/chrześcijańskiej (w Boga w Trójcy Jedynego wierzą oprócz katolików, prawosławni i protestanci) lub też na siłę chcesz kopać, a że nie możesz bez argumentów, to wyszukujesz argumenty z czapy.

Śr sie 31, 2016 14:14

Helenka napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Przypuszczam, ze na jakimś zastepstwie. Jezus przebywał z nimi stale, a to co piszesz o Duchu ŚW. to zaledwie kilka epizodów.
Raczej każdemu czytającemu nasuwa sie mysl o jakiejs nowej osobie,a nie o znanym juz Duchu Św., który przecież i tak zawsze moze pomagać np. apostołom.

Cienkie to. Przypuszczać to se możesz... . Dowody, dowody mości panie.

Ano cienkie, dowódów nie ma ani w jedna ani w drugą strone, wiec można tylko przypuszczać, sensownie lub mniej sensownie.

chwat napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Trudno uznać, ze Bóg mówi sam do siebie.

Nie trzeba tego uznawać, bo nikt tego nie twierdzi.

jest to na tyle zagmatwane, ze nie bardzi wiadomo kto co twierdzi. Bóg nie mówi do siebie, ale do swego ojca, który jednakowoż jest nim samym. Dosć niezłe.

Marek_Piotrowski napisał(a):
Zarzut byłby trafny, gdybyśmy wierzyli jakoby Bóg Ojciec i Jezus byli jedną osobą. Tymczasem niczego podobnego nie twierdzimy
Formalnie "nie twierdzimy", ale odrożnienie tych osób (gdy pytałem czym sie rożnią) nie jest- jak wyglada- mozliwe. Jest to sztuczna, wewnętrznie sprzeczna konstrukacja.

bert04 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Efekt spektakularny, ale- cóz- przyszedł i odszedł, pomógł ale dalej działali sami, nie był ich jakims przywódcą jak Jezus, nie pozostał. Nawet na temat jego osoby niewiele mogli powiedziec.

A co mieli powiedzieć? Ze jest różowy, niewidzialny, ma róg na czole i cztery kopyta? Oczywiście, że nie. W ewangeliach na dobrą sprawę nie odnajdziesz opisów Jezusa (jego obraz ikonograficzny ukształtował się w późniejszych czasach). Znajdziesz natomiast wiele opisów DZIAŁANIA Ducha. Duch mówi, napełnia, oznajmia, postanawia. .
tak czy owak istnieje zasadnicza róznica w kontakatch z Bogiem-człowiekiem i w kontaktach z istotą w 100% duchową. Pomimo ze z NT nie dowiemy sie jak Jezus wygladał, dowiemy sie jednak jak działał na sposób ludzki.
Co do opisów dziłania Ducha Św.- w ST jest mało, w ewangeliach nawet nie pamiętam jak mało, dopiero w Dziejach Apostolskicj więcej. Jak by jednak nie patrzec, jest tego bardzo mało w porównaniu z Jezusem czy Ojcem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr sie 31, 2016 16:21

Askadtowiesz napisał(a):
tak czy owak istnieje zasadnicza róznica w kontakatch z Bogiem-człowiekiem i w kontaktach z istotą w 100% duchową. Pomimo ze z NT nie dowiemy sie jak Jezus wygladał, dowiemy sie jednak jak działał na sposób ludzki.
Co do opisów dziłania Ducha Św.- w ST jest mało, w ewangeliach nawet nie pamiętam jak mało, dopiero w Dziejach Apostolskicj więcej. Jak by jednak nie patrzec, jest tego bardzo mało w porównaniu z Jezusem czy Ojcem.

W sumie racja. Ale parę uwag. Ewangelie to historia działania Jezusa. Oraz, trochę na marginesie - zapowiedź Ducha Swiętego. Nie jest on jednak tam całkiem bezczynny: Poczęcie Jezusa, Zstąpienie przy Chrzcie u św. Jana (osławiona postać gołębicy) to jego "aktywne" wystąpienia, poza tym jeszcze współdziała z Jezusem na inne sposoby. Ale nie chce mi się teraz tego wyszukiwać (więcej pewnie w jakimś "gotowcu" Marka się znajdzie).

Natomiast Dzieje to historia działania Ducha Swiętego. Policzyłem na szybkiego i wyszło mi, że w dziejach fraza "Duch Swięty" występuje 42 razy. Lista niekompletna, bo czasem jest tylko "Duch", ale wolę takie ostre kryterium. Dla porównania, "Jezus" odnalazłem 67 razy (choć i tu z zastrzeżeniem, że nie szukałem "Syna Człowieczego" i podobnych określeń). Mimo wszystko, tego Ducha jest całkiem sporo i przede wszystkim - to tu autonomicznie "działa". Mówi, prowadzi, decyduje, napełnia.

...

(Koh 3:1nn)

Śr sie 31, 2016 16:49

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Trudno uznać, ze Bóg mówi sam do siebie.

Nie trzeba tego uznawać, bo nikt tego nie twierdzi.

jest to na tyle zagmatwane, ze nie bardzi wiadomo kto co twierdzi. Bóg nie mówi do siebie, ale do swego ojca, który jednakowoż jest nim samym. Dosć niezłe.

Jasne, że jak podasz to w tak celowo do postaci groteski dociętej formie, to i odpowiedni komentarz tytułem triumfu, skutecznie do tego dopasujesz. Nie wiadomo co kto twierdzi? Ależ owszem, wiadomo, bo i zapisane to zostało z odpowiednią adnotacją, kto którą kwestię wypowiada. Może komuś nie odpowiadać interpretacja, ale to jedna sprawa, a druga jak ktoś sam sobie tekst skutecznie albo pseudoskutecznie gmatwa.

Tego typu komentarz jak Twój "dość niezłe" można wystosować pod każdym adresem, np. do tego co robisz w tej chwili: "facet pisze i pisze na absurdalny temat, komentuje nie wiadomo co i po co, a tyle dookoła mądrości do poczytania, dość niezłe"

Śr sie 31, 2016 16:50

Cytuj:

Bo w zaden sposob pojac nie moge jak "tajemnica " moze byc "silna poszlaka" na "prawdziwosc Chrzescijanstwa"...?
Dla mnie, jako dla „technokraty” (jestem z zawodu informatykiem) tajemnica Trójcy jest największą "rozumową przesłanką" na to, iż właśnie chrześcijaństwo jest tą jedyną, nie wymyśloną przez ludzi lecz objawioną przez Boga, wiarą.
Pomyślmy przez chwilę – co jest podstawową, immanentną cechą każdej religii wymyślonej przez człowieka? Otóż twierdzę, iż taką cechą jest to, iż nie ma w niej żadnych tajemnic. Oczywiście, bywa, że w niektórych sektach część rzeczy objęte jest tajemnicą przed „szeregowymi” wiernymi – jednak zawsze istnieje ktoś „wtajemniczony” – guru, szefostwo grupy itd. Nie można wymyślić czegoś, czego się nie rozumie.
Ilustracją tego są wszelkie tzw. religie naturalne – zawsze wiadomo o co chodzi, wiadomo kim jest bóstwo. Są one „łatwym”, uproszczonym „wyjaśnieniem Boga” – niekiedy bardzo wymyślnym jak hinduizm czy kulty New Age, a niekiedy bardzo uproszczonym jak nauka sekt, różnych „świadków Jehowy” a nawet – piszę to z bólem – często praktyka nauczania realizowana przez znudzonych kaznodziejów chrześcijańskich.
Tymczasem w chrześcijaństwie – tym prawdziwym, nie leniwym - istnieje Trójca. Wbrew sugestiom przeciwników, prawda wiary nie mająca odpowiednika w żadnej innej religii. Tajemnica, o której nikt – ani święci, ani papież, ani doktorzy Kościoła nie ośmielili się powiedzieć, ze ją rozumieją. Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!
Jest oczywiste, że choć wiara nie jest zaprzeczeniem rozumu (przeciwnie, wymaga jego współpracy ), to ograniczony, ludzki mózg nie jest w stanie ogarnąć nieskończoności, jaką jest Bóg. Każda wiara, która twierdzi, że całkowicie wyjaśnia Boga, musi być fałszywa. I odwrotnie – prawdziwa wiara musi mieć takie prawdy jak Trójca.
Obrazek
Obraz Guercino ilustruje legendę o tym, jak święty Augustyn (który przez 20 lat pisał traktat o Trójcy Świętej) pewnego dnia wybrał się na spacer nad morze. Miał tam spotkać małego chłopca, który wykopawszy w piasku niewielki dołek przy pomocy muszelki wlewał do niego wodę.
- „co robisz?” – spytał Augustyn.
- „Chcę przelać całe morze do dołka” – odpowiedział malec.
- „To przecież niemożliwe!” – stwierdził Augustyn.
- „Prędzej ja przeleję tą muszelką morze do dołka, niż ty zgłębisz tajemnicę Trójcy Świętej" – odpowiedział chłopczyk, po czym zniknął.

Nie wiemy, czy ta piękna augustiańska legenda jest prawdziwa – znamy natomiast wypowiedź Świętego Augustyna o Trójcy: “Jeśli jesteś w stanie to zrozumieć, to nie może to być Bóg!”.

Śr sie 31, 2016 20:24
Zobacz profil WWW
Amen.

Śr sie 31, 2016 20:39
Cytuj:

Dla mnie, jako dla „technokraty” (jestem z zawodu informatykiem) tajemnica Trójcy jest największą "rozumową przesłanką" na to, iż właśnie chrześcijaństwo jest tą jedyną, nie wymyśloną przez ludzi lecz objawioną przez Boga, wiarą.
Pomyślmy przez chwilę – co jest podstawową, immanentną cechą każdej religii wymyślonej przez człowieka? Otóż twierdzę, iż taką cechą jest to, iż nie ma w niej żadnych tajemnic. Oczywiście, bywa, że w niektórych sektach część rzeczy objęte jest tajemnicą przed „szeregowymi” wiernymi – jednak zawsze istnieje ktoś „wtajemniczony” – guru, szefostwo grupy itd. Nie można wymyślić czegoś, czego się nie rozumie.
Ilustracją tego są wszelkie tzw. religie naturalne – zawsze wiadomo o co chodzi, wiadomo kim jest bóstwo. Są one „łatwym”, uproszczonym „wyjaśnieniem Boga” – niekiedy bardzo wymyślnym jak hinduizm czy kulty New Age, a niekiedy bardzo uproszczonym jak nauka sekt, różnych „świadków Jehowy” a nawet – piszę to z bólem – często praktyka nauczania realizowana przez znudzonych kaznodziejów chrześcijańskich.
Tymczasem w chrześcijaństwie – tym prawdziwym, nie leniwym - istnieje Trójca. Wbrew sugestiom przeciwników, prawda wiary nie mająca odpowiednika w żadnej innej religii. Tajemnica, o której nikt – ani święci, ani papież, ani doktorzy Kościoła nie ośmielili się powiedzieć, ze ją rozumieją. Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!
Jest oczywiste, że choć wiara nie jest zaprzeczeniem rozumu (przeciwnie, wymaga jego współpracy ), to ograniczony, ludzki mózg nie jest w stanie ogarnąć nieskończoności, jaką jest Bóg. Każda wiara, która twierdzi, że całkowicie wyjaśnia Boga, musi być fałszywa. I odwrotnie – prawdziwa wiara musi mieć takie prawdy jak Trójca.
Obrazek
Obraz Guercino ilustruje legendę o tym, jak święty Augustyn (który przez 20 lat pisał traktat o Trójcy Świętej) pewnego dnia wybrał się na spacer nad morze. Miał tam spotkać małego chłopca, który wykopawszy w piasku niewielki dołek przy pomocy muszelki wlewał do niego wodę.
- „Prędzej ja przeleję tą muszelką morze do dołka, niż ty zgłębisz tajemnicę Trójcy Świętej" – odpowiedział chłopczyk, po czym zniknął.

Nie wiemy, czy ta piękna augustiańska legenda jest prawdziwa – znamy natomiast wypowiedź Świętego Augustyna o Trójcy: “Jeśli jesteś w stanie to zrozumieć, to nie może to być Bóg!”.

Marku, czy tobie przypadkiem nie pomylily sie epoki...?

Śr sie 31, 2016 22:00
Epoki jak epoki, ale logika mu sie na pewno nie pomylila.

Śr sie 31, 2016 22:02

No właśnie Marku, obraz nie pochodzi z epoki Augustyna, Ada szybko rozpracowała podróbę :)

Śr sie 31, 2016 22:09

Cytuj:
Marku, czy tobie przypadkiem nie pomylily sie epoki...?
Jeśli chcesz ode mnie otrzymać użyteczne odpowiedzi, musisz zadawać konkretne pytania. Bo cóż mam odpowiedzieć na powyższe dictum? Tylko "nie, nie pomyliły mi się".

Śr sie 31, 2016 22:13
Zobacz profil WWW
Marku, pamiętam, że bezbłędnie rozpoznawałeś trolli. Nie widzisz, że adaBRD trolluje? Ją wcale nie interesują Twoje rzeczowe dowody.

Śr sie 31, 2016 22:27

Wyrażono tu troskę o monoteizm - czy nie kłóci się z Trójcą?
Spotkałem się nawet z zarzutem, brzmiącym mniej-więcej tak:
W Biblii czytamy: "Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Pan jedynie."/Pwt 6,4/. Zatem Bóg jest jeden, a nie trzech.

1. Zgadzam się w stu procentach. Taka jest właśnie nauka Kościoła katolickiego, której pierwsza prawda wiary brzmi „Jest jeden Bóg”. „Trzech Bogów” to herezja. Natomiast druga prawda mówi „Są trzy osoby boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty”.
    Nie ma poprawnego rozumienia Trójcy bez fundamentu, jaki stanowi dla niej monoteizm.
    Jako ilustrację chciałbym przytoczyć fragment listu papieża Dionizego Trójca Święta i wcielenie, wystosowanego w roku 262 (po synodzie w Rzymie):
    „[Uczniowie Chrystusa] wiedzą dokładnie, że Trójca jest ogłoszona mianowicie przez Pismo Boże, a o trzech bogach nie głosi ani Stary, ani Nowy Testament. Nie można więc ani dzielić na trzy bóstwa godnej podziwu Boskiej Jedności (…) Raczej trzeba wierzyć w Boga Ojca wszechmogącego i w Chrystusa Jezusa, Jego Syna, i w Ducha świętego, i w to, że słowo jest zjednoczone z Bogiem wszystkiego. Mówi Ono bowiem: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10, 30) i: „Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie" (J 14, 10). Tak bowiem mogłaby być zachowana zarówno Boska Trójca, jak również święte głoszenie o jedynowładztwie”
  2. Myślę, że częste nieporozumienie bierze się z tego, iż dziś politeizm praktycznie nie istnieje (przynajmniej w Europie) i dlatego niewiele osób orientuje się, czym był i czym się różnił od monoteizmu. „Bóg” w politeizmie był kimś zupełnie innym niż podpowiada nam nasza intuicja po dwu tysiącleciach chrześcijaństwa. Wyobrażony świat bogów pełen był rywalizacji istot wprawdzie ponadnaturalnych, ale dalekich od wszechmocy i doskonałości, o przeróżnych namiętnościach i (bynajmniej nie wspólnych) dążeniach.
    Rzymianie nie widzieli nic zdrożnego w dołączaniu do swojego panteonu bóstw podbitych narodów. Nie mieliby też oporów z dołączeniem Boga chrześcijańskiego. Problemem była wyłączność jaką wyznawcy Jezusa rezerwowali dla swojego Boga. Bóg całkowicie niepoznawalny, wszechmocny, wszechwładny i doskonały nie pasował do świata „bogów” Olimpu – kłócących się i godzących, więzionych przez innych, podobnych sobie „bogów”.
    Monoteizm chrześcijański mówi iż jest tylko jeden Bóg w trzech osobach – każda w pełni będąca tym, kim są wszystkie trzy razem. Ten Bóg jest jedyny i wszechmocny, doskonale ze sobą zgodny, z nikim innym nieporównywalny. Ilustruje to klasyczny rysunek, będący mapą pojęć:
    Obrazek
    Osoby Boskie są oddzielne - jak każda osoba są indywidualnościami, ale jednocześnie są istotami nieskończenie doskonałymi. Te dwa pojęcia „nieskończoność” i „doskonałość” powodują, iż nie jesteśmy w stanie ogarnąć rzeczywistości Boga swoimi zmysłami (w doczesności nie spotykamy się ani z nieskończonością, ani z doskonałością).
    Myśli istot doskonałych są doskonałe – a doskonałość jest tylko jedna. Implikuje to ich doskonałą jednomyślność, która w połączeniu z miłością łączy je w doskonałej wspólnocie Trójcy.
    (Pisząc te słowa nie sugeruję jednak, iż tajemnica Trójcy wyczerpuje się całkowicie w obrazie doskonałej wspólnoty.)
  3. Wspominałem o tym, iż już w Starym Testamencie znajdujemy tajemnicze fragmenty, w których Bóg mówi o sobie w liczbie mnogiej. Teraz chciałbym się skupić na podanym w zarzucie wersecie z Księgi Powtórzonego Prawa "Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Pan jedynie." Użyte w nim słowo, które oddajemy po polsku jako „jedyny” to hebrajskie echad (hebr. אחד).
    Słowo to rzeczywiście może oznaczać „jeden”, „jedyny” a także „pierwszy”, na przykład:
    "Prorok Elizeusz wezwał jednego z uczniów prorockich i powiedział mu: Przepasz biodra, weź z sobą to naczyńko z oliwą i idź do Ramot w Gileadzie." /2Krl 9,1/
    "I owi mężowie do pierwszego dnia miesiąca pierwszego dokonali wszystkiego w sprawie tych, którzy wzięli za żony kobiety cudzoziemskie." /Ezd 10,17/
    Jednak trzeba powiedzieć, iż słowo to bywa używane również w innych, z naszego punktu widzenia bardzo ciekawych znaczeniach. Oto one:[list=”a”]
  4. Znaczenie jedności złożonej z wielu składowych, jak choćby kiść winogron:
    "I przybyli aż do doliny Eszkol, i ucięli tam gałąź krzewu winnego z jedną kiścią winogron, i nieśli ją we dwóch na drążku; nabrali także nieco jabłek granatu i fig." /Lb 13,23 bw/
    Kiść winogron jest jednością złożoną z wielu gron.
    Inny, jeszcze dobitniejszy przykład:
    "Pan skierował do mnie te słowa:
    Synu człowieczy, weź sobie kawałek drewna i napisz na nim: Juda i Izraelici jego sprzymierzeńcami. Potem weź sobie inny kawałek drewna i napisz na nim: Józef, drewno Efraima i cały dom Izraela jego sprzymierzeńcami.
    Złącz je z sobą jedno z drugim w jeden kawałek drewna, tak by w ręku twoim stanowiły jedną całość.
    A jeśli potem mówić będą do ciebie rodacy: Czyż nam nie powiesz, co przez to masz na myśli?
    Wtedy powiedz im: Tak mówi Pan Bóg: Oto biorę drewno Józefa, które jest w ręce Efraima oraz plemion Izraela, jego sprzymierzeńców, i przykładam je do drewna Judy, i czynię je jednym drewnem po to, by w ręku moim byli jedno."
    /Ez 37,15-19/
    Inne przykłady mówiący o jednej całości, złożonej z wielu elementów:
    "Ponadto przyszyjesz pięćdziesiąt kółek z brązu i nałożysz kółka na wstążki, i w ten sposób zwiążesz nakrycia przybytku ze sobą, że utworzą jedną całość." /Wj 26,11/

"zatrzymały się wody płynące z góry i utworzyły jakby jeden wał na znacznej przestrzeni od miasta Adam leżącego w pobliżu Sartan, podczas gdy wody spływające do morza Araby, czyli Morza Słonego, oddzieliły się zupełnie, a lud przechodził naprzeciw Jerycha." /Joz 3,16/
    Warto też wspomnieć, że echad użyto także w przywoływanym już wersecie "Dlatego to mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem." /Rdz 2,24/
  5. Znaczenie wielu, będących jak jeden:
    "Dam im jedno[/b] serce i jedną[/b] zasadę postępowania, by się Mnie zawsze bali dla swego dobra i swych potomków." /Jr 32,39/
    "wtedy zgromadził się cały lud, jak jeden[/b] mąż, na placu przed Bramą Wodną. I domagali się od pisarza Ezdrasza, by przyniósł księgę Prawa Mojżeszowego, które Pan nadał Izraelowi." /Ne 8,1/
  6. Znaczenie jednakowe, takie same:
    "Mieszkańcy całej ziemi mieli jedną mowę, czyli jednakowe słowa." /Rdz 11,1/
    "i rzekł: Są oni jednym ludem i wszyscy mają jedną mowę, i to jest przyczyną, że zaczęli budować. A zatem w przyszłości nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić." /Rdz 11,6/
    "obaj - podczaszy i piekarz nadworny króla egipskiego - tej samej nocy obaj mieli sen o różnych znaczeniach." /Rdz 40,5/
  7. Znaczenie jednocześnie:
    "A gdy już przestanie on gniewać się na ciebie i zapomni, co mu uczyniłeś, wtedy dam ci znać i sprowadzę cię stamtąd. Czemu miałabym was obu jednocześnie stracić?" /Rdz 27,45/
  8. Znaczenie jednomyślnie:
    "Wystąpili wszyscy jednomyślnie, mówiąc: Nikt z nas nie odejdzie do swego namiotu ani nie uda się do domu!" /Sdz 20,8/
    "Wrócił Mojżesz i obwieścił ludowi wszystkie słowa Pana i wszystkie Jego zlecenia. Wtedy cały lud odpowiedział jednogłośnie: Wszystkie słowa, jakie powiedział Pan, wypełnimy." /Wj 24,3/

Powyższe rozważania są o tyle istotne, że język hebrajski posiada słowo, które zawsze i bezwzględnie oznacza „jedyność” – i to w sposób nie złożony (na przykład "powiedział: weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę." /Rdz 22,2/). Tym słowem jest jachid (hebr. יחיד). Występuje ono w Starym Testamencie 12 razy , ani razu jednak nie użyto go do jedyności Boga.
Ten – z pozoru niezbyt ważny – fakt jest tak dobitny dla ludzi posługujących się hebrajskim, że przeciwny idei Trójcy słynny XII-wieczny teolog żydowski, Majmonides , aby usunąć wątpliwości swoich współwyznawców, zastąpił w Księdze Powtórzonego Prawa 6,4 słowo echad, słowem jachid.

[*]W tym momencie warto może wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy – otóż w języku hebrajskim rzeczowniki występują w trzech możliwych liczbach – pojedynczej, podwójnej i mnogiej (w polskim znamy tylko liczbę pojedynczą i mnogą. Słowo Bóg odmienia się następująco:
  • Liczba pojedyncza - El (hbr. אל)
  • Liczba podwójna - Elach (hbr. אלוה)
  • Liczba mnoga - Elohim (hbr. אֱלֹהִים)
W całym Starym Testamencie w stosunku do Boga używana jest forma mnoga – Elohim. W sposób dosłowny należałoby ją tłumaczyć jako „Bogowie” gdyby nie to, że w wielu miejscach (choć nie wszędzie – patrz ) powiązana jest z czasownikiem w liczbie pojedynczej (np. w Rdz 1,1 czytamy „stworzył” a nie „stworzyli”, jak by to wynikało z formy Elohim).
Należy powiedzieć uczciwie – starohebrajski jest językiem martwym i nie znamy wszystkich jego tajemnic, trudno więc coś stwierdzać stanowczo – jednak takie łączenie liczby pojedynczej z mnogą znakomicie pasuje do zagadnienia Trójcy Świetej.

[*]Na zakończenie tego wątku chciałbym przytoczyć wypowiedź Tertuliana (160-220). Wypowiedź może niezbyt grzeczną (jakby wielki teolog był zniecierpliwiony niemądrymi zarzutami), ale omawiającą zagadnienie jedności w Trójcy w sposób bardzo dobitny:
"Ponieważ zaś sama reguła wiary każe odejść od pogańskiego wielobóstwa ku jedynemu i prawdziwemu Bogu, wszyscy ludzie prości (by nie rzec: nierozumni i ignoranci) jacy stanowią zwykle większość wierzących, nie rozumiejąc, że należy wierzyć w Jedynego, lecz z uwzględnieniem ekonomii, lękają się, gdyż mniemają, iż ekonomia jest wielością, a rozróżnienie Trójcy rozłamem jedności; tymczasem jedność, z siebie samej wywodząca Trójcę, nie zostaje w ten sposób zniszczona, lecz uporządkowana.”(Przeciw Prakseaszowi) [/list]

Helenka napisał(a):
Marku, pamiętam, że bezbłędnie rozpoznawałeś trolli. Nie widzisz, że adaBRD trolluje? Ją wcale nie interesują Twoje rzeczowe dowody.
Być może, zobaczymy. Na razie Łk 13:6-9 ;)

Śr sie 31, 2016 22:31
Zobacz profil WWW
Cytuj:

Tymczasem w chrześcijaństwie – tym prawdziwym, nie leniwym - istnieje Trójca. Wbrew sugestiom przeciwników, prawda wiary nie mająca odpowiednika w żadnej innej religii. Tajemnica, o której nikt – ani święci, ani papież, ani doktorzy Kościoła nie ośmielili się powiedzieć, ze ją rozumieją Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!

Marku, przeczytalam wszystkie twoje posty...zeby wlasnie w tym tutaj dojsc do kwintesencji calej tej dyskusji o Trojcy swietej.

Obrazek

Cytuj:
Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!

Marku, przeczytalam wszystkie twoje posty...zeby wlasnie w tym tutaj dojsc do kwintesencji calej tej dyskusji o Trojcy swietej.
Byc moze Sw. Augustym maczal w tym palce.

Śr sie 31, 2016 23:27

Wybacz, ale nie rozumiem co chciałaś przez to powiedzieć.

Śr sie 31, 2016 23:35
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 114  Następna strona