Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Wiara bez uczynkow jest martwa. A uczynki polskich wierzacych to nie tylko udzial w swiecie SDM, ale i przyjecie uchodzcow, badz chocby jazda zgodnie z przepisami, nie zatrudnianie na czarno, nie oszukiwanie ZUSu i pracownikow itp itd

Cz wrz 01, 2016 15:56
wybrana napisał(a):
To według twojej teorii, wszystkie uroczystości kościelne są zbyteczne, bo są zbyt hałaśliwe a wiara w ludziach mizerna?
Światowe Dni Młodzieży też uważasz za niepotrzebne ? Po co się wysilać i wielbić głośno Imię Pana. Może lepiej zamknąć usta i nic nie mówić. Po co głosić uwielbienia Boga - lepiej według twojej teorii tego nie czynić. No, no, bardzo ciekawa teoria . Czy głośne, publiczne uwielbienie Boga jest dla ciebie czymś złym, czymś nie wskazanym?
Martwię się o ciebie.

O mnie nie musisz się martwić. Martw się o siebie, bo kolejny raz pokazałaś, że umiejętność czytania ze zrozumieniem to Twoja pięta Achillesa.

Cz wrz 01, 2016 16:00
Helenka napisał(a):
wybrana napisał(a):
To według twojej teorii, wszystkie uroczystości kościelne są zbyteczne, bo są zbyt hałaśliwe a wiara w ludziach mizerna?
Światowe Dni Młodzieży też uważasz za niepotrzebne ? Po co się wysilać i wielbić głośno Imię Pana. Może lepiej zamknąć usta i nic nie mówić. Po co głosić uwielbienia Boga - lepiej według twojej teorii tego nie czynić. No, no, bardzo ciekawa teoria . Czy głośne, publiczne uwielbienie Boga jest dla ciebie czymś złym, czymś nie wskazanym?
Martwię się o ciebie.

O mnie nie musisz się martwić. Martw się o siebie, bo kolejny raz pokazałaś, że umiejętność czytania ze zrozumieniem to Twoja pięta Achillesa.

A może zamiast oceniać kogoś, lepiej się przyjrzeć na swoją piętę i na własność rzeczywistość w wyznawaniu prawdy?

Cz wrz 01, 2016 18:17
wybrana napisał(a):
A może zamiast oceniać kogoś, lepiej się przyjrzeć na swoją piętę i na własność rzeczywistość w wyznawaniu prawdy?

Akurat moja prawda jest potwierdzona stosownym dokumentem Kurii.

Cz wrz 01, 2016 18:56
Do wszystkich zwolenników intronizacji:

Cytuj:
Uznanie i ogłoszenie Chrystusa Królem Polski oznaczałoby nadanie Mu zawężającego tytułu, który ograniczałby rozumienie Jego władzy. Taki zabieg nie ma podstaw biblijnych, ani oparcia w nauczaniu Magisterium Kościoła - mówi bp Andrzej Czaja.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... jnych.html

Wt wrz 20, 2016 21:14
Tu jest bardzo dobry wywiad
http://gosc.pl/doc/3457036.Bp-Czaja-o-a ... ola-i-Pana

Wt wrz 20, 2016 21:20
To jest ten sam wywiad.

Wt wrz 20, 2016 21:36
Ale moj byl z Goscia ;)

Śr wrz 21, 2016 4:26
Helenka napisał(a):
Do wszystkich zwolenników intronizacji:

Cytuj:
Uznanie i ogłoszenie Chrystusa Królem Polski oznaczałoby nadanie Mu zawężającego tytułu, który ograniczałby rozumienie Jego władzy. Taki zabieg nie ma podstaw biblijnych, ani oparcia w nauczaniu Magisterium Kościoła - mówi bp Andrzej Czaja.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... jnych.html

Tak się zastanawiam, że jak nazywam Jezusa Chrystusa Królem i Panem mojego życia, to nie nadaje Mu zawężający tytuł ? Czy to ma podstawę biblijną,m bym mogła Go tak nazywać ?

Cz wrz 22, 2016 21:45

wybrana napisał(a):
Tak się zastanawiam, że jak nazywam Jezusa Chrystusa Królem i Panem mojego życia, to nie nadaje Mu zawężający tytuł ? Czy to ma podstawę biblijną,m bym mogła Go tak nazywać ?

No przecież "wybrana" wielokrotnie wypowiadała sie na tematy związane z religią i Bogiem, więc na pewno zdaje sobie sprawe, w jaki sposób Jezus nakazał siebie tytułować. :mrgreen:

Cz wrz 22, 2016 21:54
wybrana napisał(a):

Przecież w tej "intronizacji" chodzi o to, aby przyjąć Jezusa jako Pana i Króla naszego życia, a nie Polski. Przyjęcie Chrystusa za Pana i Króla naszego życia, to nie sadzanie Go na indywidualnym tronie, a droga za Nim pełna pokory.Jesli kto chce iśc za Mną, niech weźmie swój krzyż i Mnie nasladuje.

Cz wrz 22, 2016 21:59
Właśnie, przecież w tej "intronizacji" chodzi o to, by przyjąć Jezusa jako Pana i Króla naszego życia i my Polacy możemy to zrobić. Niech Jezus Króluje na tronie serc wszystkich Polaków - całego narodu polskiego. To jest właśnie pokora, by odrzucić życie w bezBożności i zadeklarować Królowanie Boże w naszym kraju, w nasze ojczyźnie. Chyba to jest logiczne i każdy rozumie, że Królowanie Jezusa może być tylko w naszych sercach. Więc nie bójmy się głośno wyrazić taką wolę - tak Jezu Króluj w sercach narodu polskiego, tak Jezu pragniemy Twojego Królowania.

Cz wrz 22, 2016 22:39

wybrana napisał(a):
Właśnie, przecież w tej "intronizacji" chodzi o to, by przyjąć Jezusa jako Pana i Króla naszego życia i my Polacy możemy to zrobić. Niech Jezus Króluje na tronie serc wszystkich Polaków - całego narodu polskiego. To jest właśnie pokora, by odrzucić życie w bezBożności i zadeklarować Królowanie Boże w naszym kraju, w nasze ojczyźnie. Chyba to jest logiczne i każdy rozumie, że Królowanie Jezusa może być tylko w naszych sercach. Więc nie bójmy się głośno wyrazić taką wolę - tak Jezu Króluj w sercach narodu polskiego, tak Jezu pragniemy Twojego Królowania.

Jakiego Króla naszego życia?
Przecież kilka stron wcześniej, chciałaś żeby Prezydent oficjalnie koronował Jezusa na Króla Polski :D

Cz wrz 22, 2016 23:33
wybrana napisał(a):

Wystarczy popatrzeć jaki jazgot, kłamstwa, pycha, trwałaby wokół tronu, aby zwątpić w króla.
A o królowania Chrystusa w sercach poucza Ewangelia....nie wystawać na rogach ulic.

Pt wrz 23, 2016 6:52
@wybrana, ty nie mozesz nazywac Chrystusa twoim Panem i Krolem, bo .... nie masz podstawy biblijnej?
Moze jednak w koncu to Pismo swiete przeczytasz? Chocby i Nowy Testament?

A o "zawezanie tytulu" juz sie nie martw. Biskupi sprawe rozeznali i slusznie uznali, ze chodzi o dusze a nie o polityke.
Co do krolowania calemu narodowi, to ja mam swoje watpliwosci, szczegolnie ze i przed II wojna tez podobna intronizacja byla i to nawet z wladzami panstwowymi, a jakie bylo przelozenie na "sukces" kraju?

Pt wrz 23, 2016 7:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 118  Następna strona