eucharystia a związki niesakramentalne
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: eucharystia a związki niesakramentalne
Cytuj: Tyle co wiem to np w Niemczech stosuje się spowiedź powszechną jako wystarczającą. Czy to już oznacza , że Niemcy są na tyle święci, że im spowiedź już nie jest potrzebna ( może w kontekście II wojny światowej? Nie pomyślałeś, że przyczyna jest prozaiczna - niedostateczna ilość kapłanów. Polskiemu Kościołowi też ten problem zagraża Cytuj: A dodatkowo jak ma się odpuszczanie grzechów ( mam na myśli te , które kapłani już odpuścili) w kontekście ich chorób ,które po spowiedzi nie mijają? Albo jeżeli już przyznamy, że potrzebny jest inny czynnik, dlaczego choroby nie mijają nawet po sakramencie chorych? Ani w sakramencie pokuty, ani namaszczenia chorych kapłani nie posiedli mocy uzdrawiania, ta moc należy jedynie do Boga. Cytuj: Nie mówię tu aby szkalować kapłanów. Ale mówię z tego powodu iż wiara w ludziach słabnie. I trzeba znaleźć błąd który jest czyniony a który jednak skutecznie utrzymuje więzy grzechu pod pewnymi formami. Nikt nie może samodzielnie osądzić czy ktoś wypowiada się z Bogiem czy bez. Co najwyżej można dyskutować nad zasadnością jakiejś myśli. Lub zastanawiać się czy coś będzie słuszne czy nie. A i tak bez pomocy Ducha św bezie to rozprawa o niczym... Dlatego też już św Piotr ostrzegał przed indywidualna interpretacją Biblii, chrześcijanie mają wykładnie w teologii - nie sa zmuszeni do samodzielnego szukania i błądzenia.
|
| Pt wrz 02, 2016 11:59 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): I właśnie w tym jest problem, że kapłanowi się wydaje, że nie musi się o nic Ducha Świętego pytać.Ale mi się wydaje , że mijasz się z nauczaniem kościoła, chociaż Ci się wydaje, że zawzięcie go bronisz. Wielokrotnie słyszałem, że to Duch Święty odpuszcza grzechy. To może najpierw sprawdź co naucza Kościół, a potem się wypowiadaj: Katechizm Kościoła Katolickiego.
|
| Pt wrz 02, 2016 13:25 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Jeśli tak to przepraszam, a czy Kościół też jest nieomylny jak papież?
|
| Pt wrz 02, 2016 13:58 |
|
|
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Do Alus: Cytat Zdarza się...a Ty usiłujesz pojedynczy przypadek przypisać całemu Kościołowi. Jak byś się przyjrzał dokumentom to znajdziesz dużo takich przypadków.
|
| Pt wrz 02, 2016 14:07 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Co do nauczania Kościoła to mam na ten temat takie przemyślenia: Pismo Święte jest wzorcem na którym mamy się opierać. Przyszedł szatan i dosiał chwastu. Przyszedł następny i zebrał z pola ale nie prosił Boga, żeby oczyścił ziarno i zasiał z chwastem. przyszedł szatan i dorzucił znowu chwastu. Po dwóch tysiącach lat mamy jak mamy. Czas wrócić do źródeł, czyli do pisma świętego i odrzucić to co kolejni pyszałkowie dorzucali od siebie, myśląc, że są mądrzejsi od Boga.
|
| Pt wrz 02, 2016 14:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie zanegowałeś opiekę Ducha Świętego nad Kościołem i nauczanie Chrystusa, że bramy piekielne Jego Kościoła nie przemogą.
|
| Pt wrz 02, 2016 14:24 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Bramy piekielne go nie przemogą tylko z jednego powodu - kamieniem węgielnym jest Chrystus w Swoim Ciele i Krwi, a został z nami do końca świata. Odpowiedz mi na pytanie: czy szatan działa w kościele czy nie? Może tylko Duch Święty działa w kościele?
|
| Pt wrz 02, 2016 14:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bramy piekielne go nie przemogą i Kościół tak jak głosił prawidłowe nauczanie w Dniu Pięćdziesiątnicy, tak głosi je obecnie i będzie je głosił do końca świata. Szatan zaś działa w ludziach, a nie w Kościele, natomiast Duch Święty dba, by Kościół zachowywał prawidłowe nauczanie. 
|
| Pt wrz 02, 2016 14:41 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Może podaj definicję kościoła, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
|
| Pt wrz 02, 2016 15:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak nie rozumiesz znaczenia słów "Kościół" i "kościół", to zapraszam tutaj.
|
| Pt wrz 02, 2016 15:53 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Nie pomogłeś mi zrozumieć o co Ci chodzi. Ja zrozumiałem, że kościół to my wszyscy, którzy w nim jesteśmy. Twierdzenie, że " Szatan zaś działa w ludziach, a nie w Kościele," to znaczy tyle co: Szatan działa w ludziach, a nie w ludziach. Teraz tylko nie wiem, którzy są ludźmi, a którzy są nie ludźmi?
|
| Pt wrz 02, 2016 18:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze, jak piszesz "kościół", to jest to określenie budynku. Po drugie, Kościół, ten z dużej litery, jest wspólnotą, ale ta wspólnota nie jest jakimś tam zbiorem osób, tylko Mistycznym Ciałem Chrystusa. Po trzecie, mamy obietnicę Chrystusa, że bramy piekielne Jego Kościoła nie przemogą, a to między innymi oznacza, że nie dojdzie w nim do tego, że w jakimś momencie zacznie głosić Ewangelię inną niż ta, którą otrzymaliśmy od Apostołów.
|
| Pt wrz 02, 2016 18:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Innymi slowy: krzysiekniepieklo, ja czy nawet Yarpen moga miec mylne poglady na pewne sprawy. Magisterium Kosciola - nie. Np Katechizm Kosciola Katolickiego raczej herezji nie zawiera.
|
| Pt wrz 02, 2016 19:51 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Po drugie, Kościół, ten z dużej litery, jest wspólnotą, ale ta wspólnota nie jest jakimś tam zbiorem osób, tylko Mistycznym Ciałem Chrystusa. Na czym opierasz to twierdzenie?
|
| Pt wrz 02, 2016 20:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pt wrz 02, 2016 20:14 |
|
|