Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 14:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Kael napisał(a):
To wtedy Kaczynski klamal? Czy teraz klamie?

Naprawde nie rozumiem chrzescijan, ktorzy bezkrytycznie wierza w dobre intencje ludzi, ktorzy glosza co rusz co innego.

Np. PO do 31 sierpnia to było lewactwo genderowe, konwencyjno-przemocowe itp a od 1 września to chadecja.

Pt wrz 09, 2016 14:37
Moderator

Wszyscy politycy "mijają się z prawdą" codziennie. To taki wymóg zawodu. Mówi się to, co inni chcą usłyszeć, a czasami to, czego inni słyszeć nie chcą.
Prawda jest najczęściej drugorzędna. Liczy cię cel polityczny.
Taka gra.

Nie mówię, że jestem tym zachwycony.

Pt wrz 09, 2016 14:43
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Wszyscy politycy "mijają się z prawdą" codziennie. To taki wymóg zawodu. Mówi się to, co inni chcą usłyszeć, a czasami to, czego inni słyszeć nie chcą.
Taka gra.

Stąd potrzeba dużej rezerwy w ocenianiu ludzi bazując na wypowiedziach polityków o tych ludziach.

Pt wrz 09, 2016 14:49
medieval_man napisał(a):
Taka gra.

Uważasz, że to usprawiedliwia? Załóżmy, że przyznam Ci rację. Dlaczego jednych usprawiedliwia (PiS), a inni są za to potępiani (cała reszta)?

Pt wrz 09, 2016 14:53
Aha, czyli cel polityczny PiSu jest a priori dobry, wiec daje tez usprawiedliwienie a priori dla kazdego klamstwa, potwarzy bezprawia itp.

A, jaki to cel wedlug medievala? Poza skokiem na wladze, kase i honory (odznaczenie i wysoki stolek dla .... sprzedawcy w aptece np)?

Pt wrz 09, 2016 15:13
Moderator

Alus napisał(a):
Stąd potrzeba dużej rezerwy w ocenianiu ludzi bazując na wypowiedziach polityków o tych ludziach.

Oczywiście, masz rację.
Helenka napisał(a):
Uważasz, że to usprawiedliwia? Załóżmy, że przyznam Ci rację. Dlaczego jednych usprawiedliwia (PiS), a inni są za to potępiani (cała reszta)?

Nigdzie nie napisałem o żadnym usprawiedliwianiu. Nie musisz więc przyznawać mi racji.
Kael napisał(a):
Aha, czyli cel polityczny PiSu jest a priori dobry, wiec daje tez usprawiedliwienie a priori dla kazdego klamstwa, potwarzy bezprawia itp.

Czy ja pisałem coś o jakimś usprawiedliwianiu?
Pisałem, że polityka to taka gra.
Trochę jak poker.
Też trzeba umieć blefować.
A można dużo wygrać.
Czy potępisz wszystkich pokerzystów?
Kael napisał(a):
A, jaki to cel wedlug medievala? Poza skokiem na wladze, kase i honory (odznaczenie i wysoki stolek dla .... sprzedawcy w aptece np)?

Pisałem już wielokrotnie o celu politycznym PiS. Nie jest to ani władza, ani kasa, ani honory. To wszystkie to środki do celu. Otwórz oczy.

Pt wrz 09, 2016 15:46
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Nigdzie nie napisałem o żadnym usprawiedliwianiu. Nie musisz więc przyznawać mi racji.

Wyczytałam to między wierszami, bo jak można zrozumieć atak za takie postępowanie za wszystkich innych, a usprawiedliwianie PiS, że tak trzeba, bo to polityka?

Pt wrz 09, 2016 15:52
Ale konkretnie: jakiego celu?
Przemiany Polski w bezprawna republike prezesa? Ktorego ministrzy nagradzaja odznaczeniami niewydarzonych mlokosow?.
Moze choc ty wiesz za co Macierewicz tego pana odznaczyl? Za wyglad?

Pt wrz 09, 2016 15:55
Moderator

Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Wyczytałam to między wierszami, bo jak można zrozumieć atak za takie postępowanie za wszystkich innych, a usprawiedliwianie PiS, że tak trzeba, bo to polityka?

Powtarzam: nigdzie nie pisałem o żadnym usprawiedliwianiu.
:lol:
Wyjaśniłem skąd u polityków zmiany frontów. Gra. I tyle.
Kael napisał(a):
Ale konkretnie: jakiego celu?
Przemiany Polski w bezprawna republike prezesa? Ktorego ministrzy nagradzaja odznaczeniami niewydarzonych mlokosow?.
Moze choc ty wiesz za co Macierewicz tego pana odznaczyl? Za wyglad?

Obrazek

Pt wrz 09, 2016 16:03
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Wyjaśniłem skąd u polityków zmiany frontów. Gra. I tyle.

I to widać wyraźnie. Nawet małpuje sie pomysły, skądinąd krytykowane, gdy było się w opozycji, a teraz ...:

Cytuj:
Podatek od kopalin okazał się sposobem na to, jak do Skarbu Państwa przesunąć część pieniędzy, które brali wcześniej pozostali akcjonariusze kombinatu i jego pracownicy. Po prostu rząd (Tuska - dopisek mój) wymyślił podatek od wielkości i wartości wydobycia - zyski do podziału nagle spadły, a państwo dostało w rezultacie więcej pieniędzy.[...]
Idea stojąca za pomysłem rządu Tuska najwyraźniej przypadła do gustu ministrom rządu premier Szydło, bo znaleźli podobny, choć nieco bardziej wyrafinowany sposób, żeby wyciągnąć pieniądze już nie tylko od KGHM, ale i z innych spółek giełdowych, w których Skarb Państwa ma od 30 do trochę ponad 50 procent akcji. Jednocześnie na tym samym ogniu ma zostać upieczona druga pieczeń, czyli rozwiązanie problemów z inwestycjami w gospodarce.

Ten pomysł to zwiększanie kapitału akcyjnego spółek zamiast wypłaty dywidendy.

Kapitał akcyjny czy zakładowy to w spółkach środki, które bezpośrednio wnieśli udziałowcy. Jest on zgodnie z prawem nienaruszalny, co sprowadza się właściwie do obowiązku wysoce sformalizowanego trybu zmian jego wartości. Jednocześnie zarazem może jednak być wykorzystywany do inwestycji, tj. spółka nie musi go trzymać w sejfie, lub na wydzielonych kontach.
Spółka może podnieść kapitał akcyjny również ze środków własnych, np. z kapitału zapasowego. Traktowane jest to jednak jako zwiększenie majątku akcjonariusza, a od tego... należy się podatek, wpłacany przez samą spółkę do budżetu państwa. Podwyższenie kapitału zakładowego ze środków zgromadzonych na kapitale zapasowym opodatkowane jest bowiem tak samo, jak wypłata dywidendy wspólnikom, czyli stawką 19 procent.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

Pt wrz 09, 2016 22:04

Helenka napisał(a):

Cytuj:
Podatek od kopalin okazał się sposobem na to, jak do Skarbu Państwa przesunąć część pieniędzy, które brali wcześniej pozostali akcjonariusze kombinatu i jego pracownicy.

Arytmetyka nie zna cudów, o których Szydło i jej partia opowiadają wyborcom od miesięcy.
Że jakoby można coś jednym ludziom dać, nikomu innemu nic nie zabierając.
To zwykłe pisowskie kłamstwo.
Wszelkie rozdawnictwo kosztuje.
A rozdawnictwo bezmyślne (np. "500+" czy tzw. "darmowe" leki) kosztuje podwójnie.
Kara jaką Polska (i inne państwa tzw. sprawiedliwości społecznej) za tę właśnie sprawiedliwość społeczną zapłaciły, była dotkliwa. Polegała ona na upadku tych państw.
Głupcy, którzy dzisiaj znaleźli się u władzy, nic z tej lekcji nie zrozumieli.

So wrz 10, 2016 6:09

Ponieważ napisałem A, to napiszę też: B:
Cytuj:
Agencja Moody's podała, że rating Polski nie został zaktualizowany.

10.09.2016, Warszawa (PAP) - Agencja ratingowa Moody's podała w piątek wieczorem na swojej stronie internetowej, że planowany na 9 września br. przegląd ratingu Polski "nie został zaktualizowany". Zdaniem Ministerstwa Finansów oznacza to, że ocena ratingowa Polski utrzymana została na dotychczasowym poziomie.
"W dniu 9 września 2016 r. agencja ratingowa Moody's nie dokonała rewizji ratingu Polski oraz nie opublikowała raportu kredytowego nt. Polski. Tym samym ocena ratingowa Polski utrzymana została na dotychczasowym poziomie A2/P-1 odpowiednio dla długo- i krótkoterminowych zobowiązań w walucie zagranicznej i krajowej z perspektywą negatywną" - napisał w komunikacie resort finansów krótko po tym, jak Agencja Moody's podała, że rating Polski nie został zaktualizowany.
(...)

Pn wrz 12, 2016 10:44

Co się odwlecze, to nie uciecze.
Ma być w Polsce Budapeszt, to i pewnie będzie.
Budapeszt w tym kontekście należy rozumieć jako jeden z najniższych wśród krajów Unii rating.
Taki właśnie wg Moody's mają Węgr.
Poziom spekulacyjny Ba1 - jak Rosja i Azerbejdżan.
Gorszy nawet od Rumunii i Bułgarii.
Tak wygląda dobra zmiana w wydaniu Orbana.
Patrzmy na nią uważnie, bo to przyszłość, która i nas czeka.

Pn wrz 12, 2016 12:32
Testament Kaczyńskiego:
Cytuj:
- Podczas prezentacji kandydatów na członków Rady Politycznej Kaczyński powiedział, że gdyby jemu samemu coś się stało, to chciałby, żeby zastępował go właśnie Brudziński - mówią cytowani przez "Fakt" politycy PiS.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html

Wt wrz 13, 2016 13:35
No to koniec niezależnych organów i instytucji państwa. Był zamach na TK, teraz kolej na NIK:
Cytuj:
Sejm w środę nie przyjął sprawozdania z działalności Najwyższej Izby Kontroli w 2015 roku. To pierwszy taki przypadek. Nieprzyjęcie sprawozdania zarekomendowała sejmowa komisja ds. kontroli państwowej, argumentując to m.in. złym zarządzaniem Izbą.[...]
- Dlaczego analogiczne w formie i równoważne w treści sprawozdanie NIK z roku ubiegłego (za rok 2014) wzbudziło autentyczny zachwyt PiS, a tegoroczne jest sekowane? - pytał Wilczyński.[..]
Ustawa o NIK nie precyzuje konsekwencji nieprzyjęcia sprawozdania z działalności NIK. Mówi jedynie, że NIK przedstawia Sejmowi coroczne sprawozdanie ze swojej działalności (co zapisane jest także w konstytucji) i że wcześniej sprawozdanie zatwierdza Kolegium NIK. W przeszłości Sejm nigdy nie odrzucił sprawozdania NIK i nie przeprowadzał głosowania nad nim.[...]
Jak mówił podczas niej prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski, nieprzyjęcie sprawozdania NIK za 2015 r. to wciąganie Izby w grę polityczną.
Według środowej "Rzeczpospolitej" PiS pracuje nad nową ustawą o NIK, która ma umożliwić wprowadzenie do Izby osoby pełniącej obowiązki prezesa oraz umożliwić rozwiązanie stosunków pracy z kilkudziesięcioma pracownikami Izby, m.in. dyrektorami i doradcami szefa Izby.

Do Sejmu wpłynął już wniosek o uchylenie immunitetu prezesowi NIK Krzysztofowi Kwiatkowskiemu. 21 września ma go rozpatrzyć sejmowa komisja regulaminowa, a potem zajmie się nim cały Sejm.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

Śr wrz 14, 2016 18:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352 ... 622  Następna strona