Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
O matko!
Kobieto, chociaz do wikipedii zajrzyj, jesli dziela naprawde naukowe ciebie brzydza
Cytuj:
Faryzeusze byli w zasadzie stronnictwem ludzi świeckich, będącym opozycją wobec kapłańskiej arystokracji saduceuszów, starającym się jednak w swoim postępowaniu przestrzegać świątynnych reguł czystości. Zyskali sobie reputację ekspertów w dziedzinie interpretacji Pisma.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Faryzeusze

So wrz 24, 2016 12:11
Aleksandra Salome (76-67 p.n.e.) poparła stronnictwo faryzeuszy i wprowadziła ich do Sanhedrynu, dzięki czemu skupili wokół siebie władzę, mając od tej chwili ogromne wpływy. Mniej więcej od tego momentu faryzeusze stali się duchowymi przywódcami narodu.

So wrz 24, 2016 12:12
Czym był sanhedryn opisałam powyżej.

So wrz 24, 2016 12:13
Wkleję jeszcze raz
Sanhedryn (hebr. סנהדרין Sanhedrin, gr. συνέδριον Synedrion), inaczej Wysoka Rada lub Wielki Sanhedryn (hebr. Sanhedrin Ha-Gdola) – w starożytnej Judei najwyższa żydowska instytucja religijna i sądownicza wspomniana w źródłach po raz pierwszy w 203 roku p.n.e. Sanhedryn zbierał się w Jerozolimie na Wzgórzu Świątynnym i składał się z 71 członków, głównie arystokracji saducejskiej. Od czasu Machabeuszów w skład sanhedrynu wchodzili także faryzeusze. Przewodniczącym (nasim) sanhedrynu był z urzędu arcykapłan.

So wrz 24, 2016 12:17

https://pl.wikipedia.org/wiki/Saduceusze

Cytuj:
Było reformatorskim odłamem ówczesnego judaizmu, dosłownie interpretowało księgi biblijne, odrzucali tradycję ustną. W przeciwieństwie do faryzeuszy odrzucali tendencje mistyczne, koncepcję zmartwychwstania oraz mesjanizmu. Byli także ich przeciwnikami politycznymi.

Kapłani przedstawieni w Nowym Testamencie to właśnie przedstawiciele saduceuszy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So wrz 24, 2016 12:18
wybrana napisał(a):

Ok....ale twierdzenie, że faryzeusze byli kapłanami ujawnia Twoją niewiedzę.

So wrz 24, 2016 12:19
wybrana napisał(a):
Bardzo dobrze Helenka to ujęłaś.

Tylko, że nie potwierdziłam, że tak w istocie było, bo ... nie było. Było tak jak pisze Alus, Kael itp.

So wrz 24, 2016 12:20
wybrana napisał(a):

Sanhedryn Sanhedrynem, kapłani kapłanami, a faryzeusze i saduceusze to stronnictwa składające sie z ludzi świeckich, uczonych w Pismie - elita.

So wrz 24, 2016 12:22
wybrana napisał(a):

Sanhedryn Sanhedrynem, kapłani kapłanami, a faryzeusze i saduceusze to stronnictwa składające sie z ludzi świeckich, uczonych w Pismie - elita.

So wrz 24, 2016 12:22

wybrana napisał(a):
A kto osądził Jezusa? - kler, który służył w Kościele Bożym, który uważał, że tylko on zna prawdy Boże. Kler, który znał proroctwa, a których nie chciał przyjąć. Kogo Jezus szczególnie oskarżał - kler, duchownych kościelnych, którzy twierdzili, że tylko oni mają wiedzę i znają prawa Boże

W czasach Jezusa, klerem byli apostołowie.
To apostołowie osądzili Jezusa? :D

wybrana napisał(a):

To ty obnosisz się pychą, osądzając w tak jednoznaczny sposób drugiego człowieka. Posądzasz ludzi, którzy w szczególny sposób doświadczyli obecności Bożej w ich życiu o kontakt z diabłem. Kto dał ci tą wiedzę, by tak osądzać w imieniu Boga. Ograniczasz prawa działania Boga, a wywyższasz prawo działania szatana i tylko to prawo mu przypisujesz.

Sapper robi dokłada to co ty robisz. :mrgreen:

So wrz 24, 2016 12:26
Dodam tylko, że to Sanhedryn sądził Jezusa.

Sąd nad Jezusem
26:57 A ci, którzy pojmali Jezusa, przywiedli go do Kaifasza, arcykapłana, gdzie zeszli się uczeni w Piśmie i starsi.
26:58 Piotr zaś szedł za nim z daleka aż do pałacu arcykapłana, wszedł na dziedziniec i usiadł ze sługami, aby zobaczyć, jak to się skończy.
26:59 Lecz arcykapłani i cała Rada Najwyższa szukali fałszywego świadectwa przeciwko Jezusowi, aby go skazać na śmierć.
26:60 I nie znaleźli, chociaż przychodziło wielu fałszywych świadków. Na koniec zaś przyszli dwaj
26:61 I rzekli: Ten powiedział: Mogę zburzyć świątynię Bożą i w trzy dni ją odbudować.
26:62 Wówczas powstał arcykapłan i rzekł do niego: Nic nie odpowiadasz na to, co ci świadczą przeciwko tobie?
26:63 Ale Jezus milczał: Wtedy arcykapłan rzekł do niego: Zaklinam cię na Boga żywego, abyś nam powiedział, czy Ty jesteś Chrystus, Syn Boga.
26:64 Rzecze mu Jezus: Tyś powiedział. Nadto powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego siedzącego na prawicy mocy Bożej i przychodzącego na obłokach nieba.
26:65 Wtedy arcykapłan rozdarł swe szaty i zawołał: Zbluźnił! Czyż potrzeba nam jeszcze świadków? Oto słyszeliście bluźnierstwo.
26:66 Co sądzicie! A oni, odpowiadając, rzekli: Winien jest śmierci.
26:67 Wtedy pluli na jego oblicze i policzkowali go, a drudzy bili go pięściami,
26:68 Mówiąc: Prorokuj nam, Chrystusie, kto cię uderzył?

So wrz 24, 2016 12:28
Na czele Sanhedrynu stał najwyższy arcykapłan - więc kto sądził Jezusa.

So wrz 24, 2016 12:32

wybrana napisał(a):

No przecież sama już wcześniej mówiłaś, że kler sądził Jezusa :mrgreen:

So wrz 24, 2016 12:37
A co to ma do faryzeuszy jako kaplanow?

Naprawde projekcja dzisiejszych stosunkow politycznych i religijnych na Izrael czasow Jezusa to nie jest dobry pomysl, zeby cokolwiek z Pisma sw i powiazan tam opisanych zrozumiec.

So wrz 24, 2016 12:39
wybrana napisał(a):

A jak to się ma do Twojego twierdzenia, ze faryzeusze byli kapłanami?

So wrz 24, 2016 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 118  Następna strona