Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Wedlug ciebie Sanhendryn to byl episkopat i kto tam byl nawet jako swiecki byl od razu kaplanem?

Sanhendryn to byla najwyzsza rada bo wtedy w Izraelu polityka i religia byly scisle powiazane. Ale nawet rada krolestwa, ktorej by biskup przwodniczyl nie robila ze swoich czlonkow kleru!

A o ksiezach to takie bla, bla pani, ktora najpierw ich odsadza od czci i wiary a potem nie umie powiedziec uczciwie: przepraszam, przesadzilam.

Przyznasz wprost, ze bez kaplana nie ma Eucharystii czy nie?

So wrz 24, 2016 15:15
Helenko, to może wyjaśnij w końcu mi - czy to świeccy faryzeusze, czy kler - kapłani oskarżyli Jezusa ?

So wrz 24, 2016 15:18
Kael napisał(a):
Wedlug ciebie Sanhendryn to byl episkopat i kto tam byl nawet jako swiecki byl od razu kaplanem?

Sanhendryn to byla najwyzsza rada bo wtedy w Izraelu polityka i religia byly scisle powiazane. Ale nawet rada krolestwa, ktorej by biskup przwodniczyl nie robila ze swoich czlonkow kleru!

A o ksiezach to takie bla, bla pani, ktora najpierw ich odsadza od czci i wiary a potem nie umie powiedziec uczciwie: przepraszam, przesadzilam.

To ty dopisujesz własne teorie. Cenię Księży ale nie wszystkich, bo nie wszyscy idą z duchem wiary. Tam gdzie widzę nieprawość nie będę sławiła. Są Księża z prawdziwego powołania, z prawdziwą wiarą, ale są również i tacy upadli. Czy Kościół idzie z Duchem wiary, możemy patrząc na jego historię i po owocach. Owoce widzimy, widzimy jak ten świat ziemski podąża ku zagładzie duchowej. Widzimy jaki duch przejął władzę nad ludźmi. Kościół potrzebuje również nawrócenia jak każdy upadły człowiek go potrzebuje. Niech pokora i miłość prowadzi nas Kościół. Niech pokora i miłość prowadzi każdego człowieka.

So wrz 24, 2016 15:27
Kael napisał(a):

To ty dopisujesz własne teorie. Cenię Księży ale nie wszystkich, bo nie wszyscy idą z duchem wiary. Tam gdzie widzę nieprawość nie będę sławiła. Są Księża z prawdziwego powołania, z prawdziwą wiarą, ale są również i tacy upadli. Czy Kościół idzie z Duchem wiary, możemy patrząc na jego historię i po owocach. Owoce widzimy, widzimy jak ten świat ziemski podąża ku zagładzie duchowej. Widzimy jaki duch przejął władzę nad ludźmi. Kościół potrzebuje również nawrócenia jak każdy upadły człowiek go potrzebuje. Niech pokora i miłość prowadzi nas Kościół. Niech pokora i miłość prowadzi każdego człowieka.

So wrz 24, 2016 15:27
wybrana napisał(a):
Helenko, to może wyjaśnij w końcu mi - czy to świeccy faryzeusze, czy kler - kapłani oskarżyli Jezusa ?

Oskarzyli czy osadzili?

wybrana napisał(a):
Helenka napisał(a):
wybrana napisał(a):
A kto osądził Jezusa? - kler, który służył w Kościele Bożym, który uważał, że tylko on zna prawdy Boże. [b]Kler[/b], który znał proroctwa, a których nie chciał przyjąć. Kogo Jezus szczególnie oskarżał - kler, duchownych kościelnych, którzy twierdzili, że tylko oni mają wiedzę i znają prawa Boże.

Kobieto, nie ośmieszaj się. Faryzeusze to nie kler, nie duchowni.

No i co z Eucharystia i kaplanami?

A kim byli uczeni w piśmie - faryzeusze ?

So wrz 24, 2016 15:49
wybrana napisał(a):

Oskarżył Sanhedryn - najwyższa władza żydowska od czasów niewoli babilońskiej.
A jaki był skład Sanhedrynu pisano tu wielokrotnie.

So wrz 24, 2016 16:27

wybrana napisał(a):
Zauważ Halenko, że ja tylko potwierdzałam to, co mamy napisane w Biblii. Wszyscy, to znaczy ty, Alus, Kael. Znam to trio wzajemnej adoracji. Ale wy to nie jesteście - wszyscy.

Stworzyłaś swój własny odłam chrześcijaństwa, i z tego powodu nie możesz sie z nikim dogadać, bo ty swoje, a inni swoje.

So wrz 24, 2016 18:35
wybrana napisał(a):

Może najpierw dowiedz się kto mógł byc kapłanem, kim byli faryzeusze a kim saduceusze.
Cytuj:
Kapłani też zakładali rodziny. Co ciekawe, [b]kapłanem[/b] nie można było zostać, należało się nim urodzić. Dokładnie byli nimi wyłącznie potomkowie Aarona (ród arcykapłański) oraz pozostali pochodzący z pokolenia Lewiego. Czym się zajmowali? Przede wszystkim służyli w świątyni spełniając funkcje rytualne, a dokładnie zajmowali się składaniem ofiar. Tylko im wolno było zbliżać się do ołtarza i to w ramach określonych rytuałów i w specjalnych szatach symbolizujących ich świętość. Kapłani też byli upoważnieni do wypowiadania tzw. błogosławieństwa kapłańskiego: „Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem (Lb 6,24-26)”. Podczas uroczystych okazji grali na trąbach. Do funkcji kapłanów należało też niekiedy sprawowanie sądów.
http://www.deon.pl/czytelnia/czasopisma ... ona,2.html

Cytuj:
Początki ruchu faryzeuszy sięgają okresu powstania Machabeuszy, które miało miejsce w latach 166-159 przed Chrystusem. Wówczas powstało ugrupowanie Żydów gorliwie zabiegających o przestrzeganie Prawa (asydejczyków), którzy wystąpili przeciwko arcykapłanom propagującym tendencje hellenistyczne w judaizmie. Ten ruch zaowocował m.in. powstaniem ugrupowania faryzeuszy, którzy byli zwolennikami odnowy narodowej i wiernego zachowywania Prawa.
http://biblia.wiara.pl/slownik/67ea4.Sl ... FARYZEUSZE
Cytuj:
SADUCEUSZE

to jedno z najważniejszych ugrupowań politycznych i religijnych w czasach Jezusa na terenie Palestyny. Nazwa grecka saddoukaioi odsyła do Sadoka - wpływowego kapłana w okresie panowania Dawida (2 Sm 15,24-36). Wielu zwolenników tego ugrupowania należało do rodu kapłańskiego. Nie oznacza to, że wszyscy saduceusze pochodzili od Sadoka. Wielu należało też do świeckiej arystokracji Jerozolimy i Judei. Genealogia kapłańska wyrażała ambicje saduceuszy, którzy usiłowali wpływać na władzę polityczną (Hasmonejczyków, Heroda i Rzymian). Z tego samego powodu byli o wiele bardziej skłonni do kompromisów politycznych niż faryzeusze czy esseńczycy. Przyjmowali także greckie zwyczaje, ulegając hellenizacji.
http://biblia.wiara.pl/slownik/67ea4.Sl ... SADUCEUSZE

Jak widac czarno na białym, faryzeusze nie byli kapłanami. Wsród saduceuszów byli, ale nie wszyscy kapłani byli saduceuszami.
A kto oskarżał wyjasniła Ci Alus. Dla jasności:
Cytuj:
SANHEDRYN

najwyższa władza żydowska, działająca od czasów niewoli babilońskiej (Ez 6,7) i czuwająca nad religijnym i politycznym życiem kraju. Należeli do niej [u]starsi ludu, kapłani i uczeni w Piśmie[/u], którzy działali pod przewodnictwem arcykapłana. Rzymianie ograniczali według swego uznania uprawnienia Sanhedrynu i jego działalność. Sanhedryn skazał Pana Jezusa na śmierć (Mt 26,26; Mk 14,64). Przesłuchiwał też i wydawał wyroki skazujące na Apostołów (Dz 4,1—21; 5,17—40). Stawali przed nim św. Szczepan (Dz 6,8—60) i św. Paweł (Dz 22,30—23,10), któremu Sanhedryn dał listy upoważniające do aresztowania chrześcijan w Damaszku (Dz 9,2; 22,5; 26,12).
http://www.opoka.org.pl/slownik/sladamibiblii5.html

Jak widzisz, w Sanhedrynie zasiadali nie tylko kapłani.

So wrz 24, 2016 19:00
wybrana napisał(a):
Helenka napisał(a):
wybrana napisał(a):
A kto osądził Jezusa? - kler, który służył w Kościele Bożym, który uważał, że tylko on zna prawdy Boże. [b]Kler[/b], który znał proroctwa, a których nie chciał przyjąć. Kogo Jezus szczególnie oskarżał - kler, duchownych kościelnych, którzy twierdzili, że tylko oni mają wiedzę i znają prawa Boże.

Kobieto, nie ośmieszaj się. Faryzeusze to nie kler, nie duchowni.

A kim byli uczeni w piśmie - faryzeusze ?

W zacytowanym powyżej poście zadałam ci pytanie - A kim byli uczeni w piśmie - faryzeusze?
Nie zadałam pytania - A kim byli kapłani - faryzeusze?
Nie ja stwierdziłam, że kapłani to faryzeusze. Nazwałam ich uczenie w piśmie, bo oni również tak jak kapłani studiowali pisma. Dla wyjaśnienia wkleję poniżej kim byli faryzeusze.

Faryzeusze – w ostatnich dwóch wiekach p.n.e. i do ok. 70 r. n.e. jedno z żydowskich stronnictw religijno-politycznych (obok saduceuszy, esseńczyków, zelotów i nazarejczyków). Nazwa ich pochodzi od hebrajskiego słowa peruszim – "oddzieleni", "odłączeni", a bezpośrednio z łacińskiego pharisaei poprzez greckie φαρισαῖοι pharisaioi. Sami faryzeusze nazywali siebie chawerim tzn. "równi sobie", "współtowarzysze". Faryzeusze byli w zasadzie stronnictwem ludzi świeckich, będącym opozycją wobec kapłańskiej arystokracji saduceuszów, starającym się jednak w swoim postępowaniu przestrzegać świątynnych reguł czystości. Zyskali sobie reputację ekspertów w dziedzinie interpretacji Pisma. Faryzeuszy czasem określa się mianem "Uczeni w Piśmie". W dzisiejszych czasach mianem faryzeusza określa się człowieka fałszywego i obłudnego.

N wrz 25, 2016 9:30
wybrana napisał(a):
Nie ja stwierdziłam, że kapłani to faryzeusze.

a niby kto?
wybrana napisał(a):

N wrz 25, 2016 9:39
wybrana napisał(a):
Nie ja stwierdziłam, że kapłani to faryzeusze.

a niby kto?
wybrana napisał(a):
A kto osądził Jezusa? - kler, który służył w Kościele Bożym, który uważał, że tylko on zna prawdy Boże. Kler, który znał proroctwa, a których nie chciał przyjąć. Kogo Jezus szczególnie oskarżał - kler, duchownych kościelnych, którzy twierdzili, że tylko oni mają wiedzę i znają prawa Boże.

Po moim wyjaśnieniu uznałaś, że nie znam Pisma:
viewtopic.php?p=922700#p922700
i dalej:
viewtopic.php?p=922704#p922704
i dalej:
viewtopic.php?p=922711#p922711
a tu wyraźnie przyznałas, że kapłani to faryzeusze:
viewtopic.php?p=922744#p922744
Najwyraźniej nie tylko nie rozumiesz słowa pisanego przez innych, ale nawet tego co sama piszesz.

N wrz 25, 2016 9:44
Helenko, czy w cytowanym przez ciebie fragmencie jest napisane choć jedno słowo faryzeusze.
W Sanhedrynie największą władzę mieli kapłani i to oni byli najbardziej aktywni by oskarżyć i ukrzyżować Jezusa. Biblia wyraźnie i dokładnie to opisuje.

N wrz 25, 2016 9:46
wybrana napisał(a):
Helenko, czy w cytowanym przez ciebie fragmencie jest napisane choć jedno słowo faryzeusze.
W Sanhedrynie największą władzę mieli kapłani i to oni byli najbardziej aktywni by oskarżyć i ukrzyżować Jezusa. Biblia wyraźnie i dokładnie to opisuje.

Próbujesz wyjść z Twarzą? Nie rżnij głąba, a przyznaj się do pomyłki/wcześniejszej niewiedzy.
Cytuj:
Helenka napisał(a):
Kael napisał(a):
@wybrana ty twierdzisz, ze arcykaplan byl faryzeuszem, bo faryzeusze tez w radzie zasiadali?

Ona twierdzi, że faryzeusze byli kapłanami, bo byli uczonymi w Piśmie i zasiadali w Sanhedrynie.

Bardzo dobrze Helenka to ujęłaś
.

N wrz 25, 2016 9:50
Helenka napisał(a):
wybrana napisał(a):

Próbujesz wyjść z Twarzą? Nie rżnij głąba, a przyznaj się do pomyłki/wcześniejszej niewiedzy.
Cytuj:
Helenka napisał(a):
Kael napisał(a):
@wybrana ty twierdzisz, ze arcykaplan byl faryzeuszem, bo faryzeusze tez w radzie zasiadali?

Ona twierdzi, że faryzeusze byli kapłanami, bo byli uczonymi w Piśmie i zasiadali w Sanhedrynie.

Bardzo dobrze Helenka to ujęłaś
.

Wklejasz posty zaległe, wyciągając je z podtekstu, a nie łączące się z treścią wyrazu myśli.
Już w innym temacie zauważyłam, że ty Helenko nie przyznasz się do błędu.
Dopisujesz teorie sobie wygodne. To jest tak piękny temat - Intronizacja Jezusa na Króla Polski, więc pozwól z w dalszej części się na tym skupię i zakończę z tobą dialog.

N wrz 25, 2016 10:02
wybrana napisał(a):
Wklejasz posty zaległe, wyciągając je z podtekstu, a nie łączące się z treścią wyrazu myśli.

Jakie zaległe? Nieaktualne?Zmieniłaś zdanie? To przyznaj to.
Z jakiego podtekstu wyjęłam? Wkleiłam całość Twojej wypowidzi, chyba, że chodzi Ci o kontekst, ale ten też jest zachowany ciągłością (wykazałam w poscie wyżej).
wybrana napisał(a):
Już w innym temacie zauważyłam, że ty Helenko nie przyznasz się do błędu.

Umarłam ze smiechu :rotfl2: . Niby do jakiego błedu? Nie ja mówiłam, że faryzeusze byli kapłanami, ale Ty.
wybrana napisał(a):
Dopisujesz teorie sobie wygodne. To jest tak piękny temat - Intronizacja Jezusa na Króla Polski, więc pozwól z w dalszej części się na tym skupię i zakończę z tobą dialog.

Obalam Twoje głupoty, a nie dopisuje wygodne teorie. Ale skoro tak twierdzisz, proszę o dowody. Ja swoje słowa popieram linkami i nie posuwam sie do gołosłownych pomówień jak Ty powyżej.

N wrz 25, 2016 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 118  Następna strona