Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
mikkel napisał(a):
Dziś zresztą ukazały się ciekawe wyniki badań dotyczące polskich wyborców.
Wynika z nich, że 50% Polaków jest przekonanych, iż PiS - uwaga - realizuje swoje obietnice wyborcze. O tym samym jest przekonanych aż 93% wyborców PiS-u.
W jaki sposób PiS ma w ich odczuciu realizować obietnicę wprowadzenia w 100 dni rządów wyższego progu podatkowego albo wieku emerytalnego 65/60 nie wyjaśniono (jest to fizycznie niemożliwe, 100 dni bowiem dawno minęło), ale te osoby wierzą, że PiS te obietnice spełnia.

To po części wada sondaży dwustanowych, czyli "spełnia"/"nie spełnia". Ja miałbym duży problem z odpowiedzią :? I jeśli już musiałbym udzielić odpowiedzi, to raczej wybrałbym niestety "spełnia" niż "nie spełnia". To, że spełnia w tempie wolniejszym niż zapowiadane nie sprawia, że bliżej mu do niespełniania.

Johnny99 napisał(a):
Nie sądzę, by konieczność opłacenia kilkukrotnie wyższych opłat za prąd, wodę i gaz (a przecież wskutek tego wzrosną także wszystkie inne ceny), (...)

Kilkukrotnie to taka literacka hiperbola czy coś przeoczyłem?

Wt paź 11, 2016 9:17

SweetChild napisał(a):
Kilkukrotnie to taka literacka hiperbola czy coś przeoczyłem?

Mówię co słyszałem, wszak konkretów jeszcze nie ma. Dlatego zastrzegłem w pytaniu możliwość, że m_m nie chce się w swojej ocenie opierać na plotkach i czeka na te konkrety - ale jeżeli one takie właśnie będą, to zaprotestuje :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 11, 2016 9:29

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Kaczyńskiego jednak obchodzi gdzie będzie siedział po skończeniu kadencji. :)

Kaczyński jest już w wieku emerytalnym. Zdrowie też mu przesadnie nie dopisuje (przynajmniej wg plotek), dlatego tak się spieszy.

I Johnny99 wierzy w to tak samo jak wierzył w plotki, że Kaczyński w PIS jest już tylko figurantem, a naprawdę rządzą Duda z Szydło?

Cytuj:
Cytuj:
I co? Duda będzie się w sądzie tłumaczył, że "Kaczyński mu kazał"? A Kaczyński wtedy powie, że nie kazał. I co? I sąd się zapyta Dudy w jaki sposób jakiś szeregowy poseł mógł "kazać" cokolwiek, a już zwłaszcza złamanie prawa, prezydentowi RP. I co Duda na to?

To, że prezydent jest formalnie niezależny od "jakiegoś szeregowego posła" nie znaczy, że ów szeregowy poseł nie może mu kazać popełnić przestępstwa, panie pilaster :roll: Gdybym ja nakazał pilastrowi ukraść samochód, a pilaster by mnie posłuchał, również odpowiadałbym za przestępstwo, choć przecież pilaster w żaden sposób nie jest ode mnie formalnie zależny.

A w sądzie Johnny99 oczywiście by potwierdził, tak oczywiście Wysoki Sądzie, kazałem pilastrowi ukraść samochód :D

Cytuj:
Cytuj:
A to byłaby woda na młyn PIS, który mógłby wystąpić jako rzecznik "zdrowego rozsądku" przed oszołomami z lewa i prawa. Podobnie jak 80% Polaków nie chce zaostrzenia zakazu aborcji, tak samo 80% nie chce rozluźnienia.

PiS nigdy nie wystąpi jako "rzecznik zdrowego rozsądku",

PIS wystąpi tak, jak mu Kaczyński każe. Przed wyborami 2015 udawali rzeczników rozsądku bardzo długo i nawet Johnny99 dał się nabrać (pilaster nieustannie insynuuje, że było to ze strony Johnnego99 celowe, ale sam w to nie wierzy). Dlaczego by nie mieli tego powtórzyć?

Cytuj:
bo zdrowy rozsądek to ostatnie, co się Polakom kojarzy z PiS i mam tu na myśli nie tylko antypisowców, ale także pisowców (którzy nie chcą żadnego "zdrowego rozsądku", tylko rozwalenia TK, zamknięcia Tuska, Komorowskiego, całej PO i połowy polskich sędziów do więzień, bicia kodziarzy na ulicach, przejęcia wszystkich mediów, rozwalenia UE itp.).

Co jednak nie uniemożliwi im zawarcie gęb, jeżeli tylko dostaną takie polecenie.

Cytuj:
Poza tym PiS po prostu nie potrafiłoby kimś takim być.

Jakoś przed wyborami długo potrafiło. Udawać przynajmniej.

Cytuj:
Szef MSZ z PiS nie potrafił się powstrzymać od obrażenia protestujących w czarnym proteście,

Nie tyle "nie potrafił się powstrzymać", co po prostu dostał na to zezwolenie, czy wręcz polecenie.

Cytuj:
w żaden sposób nie mogło to PiS pomóc, raczej przeciwnie.

Przeciwnie, pomogło, bo pozwoliło Szydło poudawać że to ona jest zwierzchnikiem Waszczykowskiego.

Cytuj:
Cytuj:
A realnie, skoro Johnny99, czy pilaster coś zauważyli, to prawdopodobieństwo, że zauważyli to też pisowcy, a już na pewno sam Kaczyński jest bardzo duże.

Ale mnie nie chodzi o Kaczyńskiego.

PIS to Kaczyński

Cytuj:
Cytuj:
A to dlaczego. Skoro Johnny99 widzi te zależności, to widzi je też Kaczyński, który od Johnnego przecież wcale głupszy nie jest, a nawet jak wykazała sprawa z Dudą, wręcz przeciwnie.

Ale mnie nie chodzi o Kaczyńskiego.

Inni też mogli. W końcu nie wymagało to jakiejś wybitnej inteligencji. Johnny99 powiela znów ten sam błąd, uważając, że jak on coś zauważył, to nikt inny (a już na pewno nikt z PIS) tego zauważyć nie mógł.

Mógł, zauważył i wcale go to nie zbulwersowało, bo to jest przecież cel, o który PIS chodziło od początku

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 11, 2016 9:31

mikkel napisał(a):
W jaki sposób PiS ma w ich odczuciu realizować obietnicę wprowadzenia w 100 dni rządów wyższego progu podatkowego albo wieku emerytalnego 65/60 nie wyjaśniono (jest to fizycznie niemożliwe, 100 dni bowiem dawno minęło), ale te osoby wierzą, że PiS te obietnice spełnia.

Gdyby kogoś interesowało, w jaki sposób PiS ma realizować obietnicę wprowadzenia wyższego progu podatkowego albo wieku emerytalnego 65/60, to polecam:
Kowalczyk: jest decyzja, by nie było podatkowego uprzywilejowania najbogatszych
Rekomendacje: reszta pieniędzy z OFE na rezerwę demograficzną i na IKE
Niestety, szczególnie z ten pierwszy link zawiera sporo lewackiej propagandy (więc polecam tylko dla ludzi o mocnych nerwach ;) ), ale po jej "odfiltrowaniu" można się nieco zorientować, w jaki sposób PiS będzie realizował zapowiedzi wyborcze.

Johnny99 napisał(a):
Niedługo wszyscy słabsi w Polsce będą musieli płacić coraz wyższe podatki i inne opłaty za to, by możni (np. górnicy) mieli się dobrze. Praktycznie nie ma tygodnia, by nie wypłynęły kolejne zapowiedzi podwyższania tego czy innego podatku czy tej lub innej opłaty. Twoim zdaniem 500+ (należące się zresztą także najmożniejszym) wszystko załatwia?

Z tego co pamiętam, było jeszcze podniesienie płacy minimalnej i minimalnej emerytury.

Wt paź 11, 2016 10:03
Moderator

pilaster napisał(a):
...

Jak wcześniej napisałem: nie zamierzam rzucać pereł przed wieprze... (bez urazy - nie jesteś dla mnie przedstawicielem sympatycznych skądinąd parzystokopytnych)
Szkoda energii i czasu... skoro i tak mogą podeptać je nogami, i obróciwszy się, poszarpać..

Wt paź 11, 2016 11:13
Zobacz profil WWW

SweetChild napisał(a):
To po części wada sondaży dwustanowych, czyli "spełnia"/"nie spełnia". Ja miałbym duży problem z odpowiedzią :? I jeśli już musiałbym udzielić odpowiedzi, to raczej wybrałbym niestety "spełnia" niż "nie spełnia". To, że spełnia w tempie wolniejszym niż zapowiadane nie sprawia, że bliżej mu do niespełniania.

Nie można spełnić obietnic, których czas realizacji dawno minął.
A tak jest przecież z obietnicami, które kazano Dudzie i Szydło składać w kampanii wyborczej.
PiS miał to i tamto zrobić w sto dni. Tak nas zapewniano, machając niebieska teczką.
Nie zrobił.
I na tym rozważanie o realizacji obietnic można zakończyć, podsumowując, że PiS to zwykli oszuści.

A co do Kowalczyka i jego wynurzeń.
Od początku było wiadomo, że ktoś za trwonienie przez PiS pieniędzy na bezmyślne rozdawnictwo będzie musiał zapłacić.
I wcale nietrudno było się domyślić, że będą to uczciwie pracujący Polacy.
Jeżeli Kowalczykowi kazano mówić, że Pis nie podniesie podatków przeciętnie zarabiającym Polakom, to wiadomo, że będzie akurat odwrotnie.
I to zwykli przeciętnie zarabiający Polacy zapłacą najwyższą cenę za pisowską kiełbasę wyborczą rozrzucaną od samego początku wśród wyborców.

Wt paź 11, 2016 11:38

pilaster napisał(a):
I Johnny99 wierzy w to tak samo jak wierzył w plotki, że Kaczyński w PIS jest już tylko figurantem, a naprawdę rządzą Duda z Szydło?

Tak. Kaczyński nie jest nadczłowiekiem.

Cytuj:
A w sądzie Johnny99 oczywiście by potwierdził, tak oczywiście Wysoki Sądzie, kazałem pilastrowi ukraść samochód :D

Pewnie by nie potwierdził, ale sąd nie musi się ograniczać tylko do jednego dowodu.

Cytuj:
PIS wystąpi tak, jak mu Kaczyński każe.

Kaczyński dwa razy wyraźnie kazał pisowcom głosować w określony sposób - za skierowaniem "lewackiego" projektu do komisji, a potem za odrzuceniem projektu OI. I dwa razy kilkudziesięciu pisowców go nie posłuchało. Kaczyński nie jest nadczłowiekiem i nie sprawuje nad swoimi podwładnymi telepatycznej kontroli.

Cytuj:
Przed wyborami 2015 udawali rzeczników rozsądku bardzo długo i nawet Johnny99 dał się nabrać (pilaster nieustannie insynuuje, że było to ze strony Johnnego99 celowe, ale sam w to nie wierzy). Dlaczego by nie mieli tego powtórzyć?

Ależ oni nigdy nie udawali rzeczników rozsądku. "Ukryli" jedynie Jarosława Kaczyńskiego. Poza tym, władza znacząco zmienia perspektywę. Zaraz po objęciu urzędu Duda np. ostentacyjnie odmawiał spotkania się z Kopacz, choćby wyłącznie formalnego, na zasadzie "prezydent spotyka się z premierem". Oni nie umieją inaczej.

Cytuj:
Przeciwnie, pomogło, bo pozwoliło Szydło poudawać że to ona jest zwierzchnikiem Waszczykowskiego.

Aha, i ktoś w to w związku z tym uwierzył?

Cytuj:
PIS to Kaczyński

Kaczyński nie jest nadczłowiekiem. Nikt nie jest w stanie sprawować stuprocentowej kontroli nad swoimi podwładnymi. A jeżeli mu się wydaje, że ją sprawuje, to szybko popada w paranoję, w najbardziej nawet lojalnych współpracownikach zaczynając widzieć zdrajców. Co powoduje skutek samosprawdzającej się przepowiedni. Historia daje mnóstwo przykładów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 11, 2016 11:52

medieval_man napisał(a):
pilaster napisał(a):
...

Jak wcześniej napisałem: nie zamierzam rzucać pereł przed wieprze...

Oczywiście. Ze swojej strony pilaster może zapewnić medievala, że absolutnie niczego innego się po nim nie spodziewał. :)

Żaden genetyczny patriota nigdy nie jest w stanie bronić merytorycznie swojego zdania i swoich poglądów w żadnej, jako tako wyrównanej dyskusji.

Dlatego genetyczni patrioci "dyskutują" wyłącznie we własnym gronie, z wykluczeniem zdrajców, agentów, esbeków, targowicy i osób o pokroju oficerów WSI.

Wytworzyli w tym celu przecież równoległy i niezależny do polskiego "drugi obieg" medialny, kulturalny, etc..

W obecności Polaków, wyznawcy PIS z reguły się ze swoimi poglądami kryją i ich nie eksponują :)

Wt paź 11, 2016 13:33

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

Tak. Kaczyński nie jest nadczłowiekiem.

Nie jest. Ale na sort, który zapełnia PIS, taki Kaczyński najzupełniej wystarcza. Przecież wszystko jest kwestią proporcji.

Cytuj:
Cytuj:

Pewnie by nie potwierdził, ale sąd nie musi się ograniczać tylko do jednego dowodu.

A jaki miałby być niezależny dowód, że Kaczyński Dudzie "kazał" (np nieprzyjmować ślubowania od sędziów)

Sporządzali protokół z owego "nakazywania"?

Cytuj:
Cytuj:
PIS wystąpi tak, jak mu Kaczyński każe.

Kaczyński dwa razy wyraźnie kazał pisowcom głosować w określony sposób - za skierowaniem "lewackiego" projektu do komisji, a potem za odrzuceniem projektu OI. I dwa razy kilkudziesięciu pisowców go nie posłuchało.

Co jednak nie miało żadnych skutków, bo i tak rozkaz został wykonany. Mógł więc Wielki Wódz łaskawie pozwolić im troszkę pogrymasić.

Cytuj:
Oni nie umieją inaczej.

Co nie znaczy, że na rozkaz nie potrafią czasowo się wstrzymać

Cytuj:
Cytuj:

Aha, i ktoś w to w związku z tym uwierzył?

To nie ma znaczenia. Ważne, że w PIS uważają, że uwierzył.

Wt paź 11, 2016 13:39
Moderator

pilaster napisał(a):
Oczywiście. Ze swojej strony pilaster może zapewnić medievala, że absolutnie niczego innego się po nim nie spodziewał. :)

Żaden genetyczny patriota nigdy nie jest w stanie bronić merytorycznie swojego zdania i swoich poglądów w żadnej, jako tako wyrównanej dyskusji.

Dlatego genetyczni patrioci "dyskutują" wyłącznie we własnym gronie, z wykluczeniem zdrajców, agentów, esbeków, targowicy i osób o pokroju oficerów WSI.

Wytworzyli w tym celu przecież równoległy i niezależny do polskiego "drugi obieg" medialny, kulturalny, etc..

W obecności Polaków, wyznawcy PIS z reguły się ze swoimi poglądami kryją i ich nie eksponują :)

Jak wcześniej napisałem: nie zamierzam rzucać pereł przed wieprze...
Zwłaszcza nie zamierzam polemizować z Tobą poprzez wdawanie się w przepychanki o charakterze, jak wyżej, osobistym.

Wt paź 11, 2016 14:53
Zobacz profil WWW
Zmiana (?) tematu:
Francuskie helikoptery sa beee. Polske stac na kary za zerwanie umowy.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/airbus-gr ... 82989.html

Czy moze medival wie, jak w tak blyskawiczny sposob i na jakiej bazie wyloniono Black Hawk jako zastepstwo dla Caracali?
Tak nagle mamy juz zaklepane (chyba ze to bedzie jak z zakazem aborcji?) ze bedziemy miec amerykanskie helikoptery i oczywiscie offset bedzie cacy i sam zysk dla polskiego wojska?

Cuda wianki panie dzieju, cuda wianki.

Wt paź 11, 2016 15:17
Moderator

Nie wiem czy Polskę stać na karę za zerwanie (?) umowy.
Ale...
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/mon-zapowiada-walke-o-odszkodowanie-od-airbusa/w0xsl3
Ciekawe czy Airbusa stać na karę za niedotrzymanie umowy?

Zachęcam do wstrzymywania się z końcowymi ocenami, bo cuda, panie, cuda na kiju...

Wt paź 11, 2016 15:46
Zobacz profil WWW
Kael napisał(a):
Zmiana (?) tematu:
Francuskie helikoptery sa beee. Polske stac na kary za zerwanie umowy.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/airbus-gr ... 82989.html

Czy moze medival wie, jak w tak blyskawiczny sposob i na jakiej bazie wyloniono Black Hawk jako zastepstwo dla Caracali?
Tak nagle mamy juz zaklepane (chyba ze to bedzie jak z zakazem aborcji?) ze bedziemy miec amerykanskie helikoptery i oczywiscie offset bedzie cacy i sam zysk dla polskiego wojska?

Cuda wianki panie dzieju, cuda wianki.

Te cuda wianki nazywają się D'Amato....

Cytuj:
Skoro wierzą, że pzl Mielec i Świdnik to nie amerykańskie i angielsko-włoskie firmy, a A. D'Amato to nie lobbysta na rzecz amerykańskich koncernów zbrojeniowych, a miłośnik Polski i osobisty przyjaciel Macierewicza, to z czym polemizować?
http://biqdata.wyborcza.pl/powiazania-m ... dsofpoland

Wt paź 11, 2016 15:47
medieval_man napisał(a):
Nie wiem czy Polskę stać na karę za zerwanie (?) umowy.
Ale...
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/mon-zapowiada-walke-o-odszkodowanie-od-airbusa/w0xsl3
Ciekawe czy Airbusa stać na karę za niedotrzymanie umowy?

Zachęcam do wstrzymywania się z końcowymi ocenami, bo cuda, panie, cuda na kiju...

Zapewne "dowiodą" podobnie jak zamach pod Smoleńskiem.....

Wt paź 11, 2016 15:48
No nie! Jesli MON zacznie walczyc o odszkodowanie od Airbusa, za to, ze Polska zerwala rozmowy, to majac najlepszych prawnikow na swiecie (prezydent i prezes) dostaniemy taaakie odszkodowanie, ze nie tylko na Black Hawki starczy ale i na obiad dla calego MONu z osmiorniczkami.

Medieval przeczytal swoj link?
Cytuj:
Wiceminister obrony Bartosz Kownacki zapowiada kolejny przetarg, ale o terminie i szczegółach nie chce jeszcze mówić.

Jaki przetarg, jak wszyscy juz wiedza, co bedzie kupione?

Wt paź 11, 2016 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 976  Następna strona