Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 50  Następna strona
 Uroki śmierci 
Autor Wiadomość

Post Re: Uroki śmierci
chwacie, pisałem o figurach i obrazach, to raz; a dwa - i z krzyża można uczynić obiekt kultu, co jest złe..

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N paź 16, 2016 9:50
Zobacz profil WWW

To znaczy, że adwentyści są źli? Dopuszczają przecież krzyż i co więcej klękają przed nim...

Co z odpowiedzią na przykład całowania Pisma Świętego?

N paź 16, 2016 9:53

Nie klękamy przed krzyżem jako obiektem kultu... nie całujemy Biblii jako obiektu kultu...

Teraz mi napiszesz, że tak samo postępują katolicy! Noooo, nie wiem... - czy w nauczaniu, w kazaniach nie mówicie o kulcie obrazów, figur czy krzyża?! Mówicie:
http://www.niedziela.pl/artykul/13897/nd/Kult-Krzyza

CHOMIK - jego zapasy

N paź 16, 2016 10:41
Zobacz profil WWW

Jedno z pierwszych zdań:
"Dopiero analizując Krzyż Syna Bożego, człowiek może zrozumieć sens swego cierpienia, życia i chrześcijańskiej miłości. Jest on zawsze znakiem nadziei"
Jak widać chodzi o "sens" i "znak", a nie o krzyż jako taki. Wyrażenie "kult krzyża" jest skrótem myślowym, podobnie jak w skrócie myślowym "sola scriptura" nie chodzi o Biblię jako książkę, ale o jej treść i sens. Tu i tu chodzi o treść i sens.
Kiedyś zdaje się miałeś w swoim awatarze obrazek otwartej książki. Mimo, że była to de facto fotografia książki, nie podejrzewałem Cię o bałwochwalstwo, bo książka symbolizowała Boga. Podobnie jest z krzyżem, krucyfiksem, czy wizerunkiem świętego i tak dalej. Granica symboliki jest wyznaczana umownie i ma tylko umowne znaczenie, zarzut bałwochwalstwa można zrobić zawsze.

N paź 16, 2016 11:10

Dalsze zdania w w/w artykułu (podkreślenia moje):
Krzyż zawsze miał wielkie znaczenie dla chrześcijan. Wiara w jego moc oddziaływała na wszystkie dziedziny życia człowieka. Wiekowa pobożność ludu polskiego wznosiła przy ulicach i drogach publicznych liczne krzyże i figury. Świadczą one o głębokiej i żywej wierze naszych przodków, przypominają nam Wszechobecność Bożą, wznoszą myśl naszą ku rzeczom świętym. Ponadto krzyże ustawiano na początku i na końcu wsi, by były zaporą dla złego. Bardzo często sytuowano je na rozstajach dróg, gdzie według ludowej tradycji diabeł lubił szczególnie przebywać.

Wiem, że granica między symboliką a bałwochwalstwem jest cienka... ale to mnie nie skłania, aby naśladować papieża w całowaniu figur i obrazów... modlenia się w pozycji przodem do nich (czemu nie plecami??)... braniu ich na ramiona i obnoszeniu to tu, to tam... albo ubieraniu w sukienki i kwiaty...

CHOMIK - jego zapasy

N paź 16, 2016 11:42
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):
Dalsze zdania w w/w artykułu (podkreślenia moje):
Krzyż zawsze miał wielkie znaczenie dla chrześcijan. Wiara w jego moc oddziaływała na wszystkie dziedziny życia człowieka. Wiekowa pobożność ludu polskiego wznosiła przy ulicach i drogach publicznych liczne krzyże i figury. Świadczą one o głębokiej i żywej wierze naszych przodków, przypominają nam Wszechobecność Bożą, wznoszą myśl naszą ku rzeczom świętym. Ponadto krzyże ustawiano na początku i na końcu wsi, by były zaporą dla złego. Bardzo często sytuowano je na rozstajach dróg, gdzie według ludowej tradycji diabeł lubił szczególnie przebywać.

Wiem, że granica między symboliką a bałwochwalstwem jest cienka... ale to mnie nie skłania, aby naśladować papieża w całowaniu figur i obrazów... modlenia się w pozycji przodem do nich (czemu nie plecami??)... braniu ich na ramiona i obnoszeniu to tu, to tam... albo ubieraniu w sukienki i kwiaty...

Nikt z katolików nie nakazuje Ci tego czynić, z jakiej zatem racji Ty masz dyktować katolikom co im wolno????

N paź 16, 2016 11:49

Nic nie dyktuję... jedynie wiedząc, że Biblia gani bałwochwalstwo, a Bóg go nienawidzi, mogę tylko zwracać uwagę na praktyki noszące znamiona bałwochwalstwa...
Niech każdy sam zbada czy praktyki wymienione wyżej można bezkarnie stosować i być w zgodzie z Bogiem i Jego Słowem?
Zrobiłeś takie "badanie"?!

CHOMIK - jego zapasy

N paź 16, 2016 12:15
Zobacz profil WWW
Widzę standardowy spór protestantyzmu a raczej jego odłamu zwanego wolnym chrześcijaństwem z katolicyzmem. I standardowo rozmowa nie o tym czym katolicyzm jest i co wyznaje ale polemika z tym jak wyobrażają sobie katolicyzm protestanci.
Warto rozpocząć od źródeł czyli od nauczania katolickiego.

N paź 16, 2016 12:34

Myślę, że granicę między bałwochwalstwem a Bogiem, można jedynie próbować robić jako cienką, w rzeczywistości wcale taka cienka nie jest.

Pierwotnie bałwochwalstwo było oddawaniem przez człowieka czci samemu sobie, bo figury i posągi robione przez niego ( przykłady z ST) symbolizowały tylko doczesność, a nie Boga jako Stwórcę tej doczesności. Zakaz robienia posągów potrzebny był pierwotnym plemionom, żeby zrozumieć sens Boga, który definiował siebie jako ponad doczesny, co było koniecznym pierwszym krokiem w rewolucji ówczesnego myślenia.
Ale po dokonaniu tej zmiany myślowej, sama symbolika stawała się później znowu możliwa do zaakceptowania (laska Mojżesza jako symbol cudów, wąż miedziany zrobiony na rozkaz Bog, kamienne tablice z Dekalogiem...)
Zbyt dosłowne tratowanie przykazań w dzisiejszych czasach, jest drogą donikąd. Szatan taż kusił Jezusa na pustyni właśnie dosłownością rozumienia Biblii, prowokując Go w ten sposób. Jezus wyjaśniał, jak powinno się rozumieć Boga - nie powierzchownie, ale sensem i treścią.

N paź 16, 2016 12:35
Nic nie dyktuję... jedynie wiedząc, że Biblia gani bałwochwalstwo, a Bóg go nienawidzi, mogę tylko zwracać uwagę na praktyki noszące znamiona bałwochwalstwa...
Niech każdy sam zbada czy praktyki wymienione wyżej można bezkarnie stosować i być w zgodzie z Bogiem i Jego Słowem?

Biblia zakazuje jeść wieprzowinę......porzuciłeś spożywanie mięsa i wyrobów wędliniarskich?

N paź 16, 2016 12:43

No właśnie. Albo inny przykład:
"Zostaw umarłym grzebanie ich umarłych"(Łk14,26)
Jezus w ten sposób odradził pochowanie ojca, czy mamy brać z tego przykład?

N paź 16, 2016 12:47

Alus napisał(a):

Biblia zakazuje jeść wieprzowinę......porzuciłeś spożywanie mięsa i wyrobów wędliniarskich?

Tak!

chwat napisał(a):

Nie o nieboszczyka tu chodziło...

CHOMIK - jego zapasy

N paź 16, 2016 12:59
Zobacz profil WWW

chwat napisał(a):

Nie o nieboszczyka tu chodziło...

"Panie, pozwól mi najpierw pójść i pogrzebać mojego ojca" - czyżby o pogrzebanie ojca żywcem?

N paź 16, 2016 13:58

chwacie, miałem na myśli taką możliwość:

Komentarz historyczno-kulturowy - Mateusza 8:21-22

Jednym z najważniejszych obowiązków najstarszego syna (zarówno w kulturze greckiej, jak i żydowskiej) było pogrzebanie ojca. Zmarłych grzebano wkrótce po zgonie, jednak członkowie najbliższej rodziny nie mogli wychodzić na zewnątrz i rozmawiać z rabinami w okresie największej żałoby (rozpoczynał się on zaraz po śmierci bliskiej osoby). Ostatnio wykazano, że w omawianym fragmencie chodzi o tzw. drugi pochówek, który miał miejsce w rok po pierwszym, gdy istniały już jedynie kości zmarłego. Najstarszy syn musiał włożyć je do specjalnej skrzyni i umieścić w otworze w ścianie grobu. Syn, o którym mowa w przypowieści, mógł więc prosić o rok zwłoki.
Mimo to żądanie Jezusa, by umieścić go ponad największym obowiązkiem syna wobec ojca, musiało brzmieć jak herezja — w tradycji żydowskiej okazywanie szacunku ojcu i matce było jednym z najważniejszych przykazań. Pójście za Jezusem i zaniedbanie pochówku ojca byłoby odebrane jako wyraz braku szacunku wobec rodzica (por. Tob 4:3-4).

Komentarz żydowski - Mateusza 8:21

Pozwól mi najpierw pójść i pogrzebać mego ojca. Nie należy wyobrażać sobie, że ten potencjalny talmid wędruje razem z Jeszuą, podczas gdy zwłoki jego ojca leżą w domu i cuchną już w słońcu. Ojciec jeszcze nie umarł! Gdyby umarł, syn byłby w domu, przesiadując sziw’ę (zob. Joh 11:19-20 zK). Syn chciał wracać do domu, żyć spokojnie wraz z ojcem do jego śmierci, być może jeszcze przez wiele lat, odebrać spadek, a potem, w dogodnym dla niego czasie, stać się uczniem.

CHOMIK - jego zapasy

N paź 16, 2016 16:13
Zobacz profil WWW

Czyli chodzi jednak o to, żeby zdania "Zostaw umarłym grzebanie ich umarłych", nie rozumieć dosłownie, jako zaniechania pochówku, bo ma ono inny sens. To właśnie miałem na myśli.

Podobnie zakaz robienia "podobizn" Boga, miał na celu danie do zrozumienia i wytworzenie przełomu myślowego, że Boga nie da się odtworzyć bo Bóg jest Życiem Wiecznym i Prawem. Za to po zrozumieniu tego, można Boga przedstawiać symbolicznie.

Niczym innym jest przecież przedstawienie Boga słowem czy pismem. Tu tak samo występuje określona symbolika. Każde z tych środków wyrazu, ma stylistyczne ograniczenia i jest dalece niedoskonałe i nie jest w stanie oddać majestatu Boga. A jednak mówisz o Bogu używając tych środków wyrazu i ograniczenia tego rodzaju, nie przeszkadzają Ci.

N paź 16, 2016 16:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 50  Następna strona