Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy płód to też człowiek?
Marek_Piotrowski napisał(a):
I wszystko jasne. Nie ma poco szukać, przytaczać badań - dla CIebie "nie potrzeba żadnych badań".

Badania byłby przydatne, gdyby faktycznie pokazywały związek przyczynowo-skutkowy. Nic natomiast nie wnoszą, gdy jedynie podkreślają oczywistość, że większość ludzi nie chcących mieć dzieci stosuje antykoncepcję.

Przede wszystkim - nie wiesz o czym piszesz. I to zarówno jak piszesz o antykoncepcji, jak i o metodach naturalnych.
Nie wiem czy chce mi się setny raz tłumaczyć...

To Ty grasz w jakieś gierki, typu wcale nie, bo ja wiem, ale nie powiem. Nie musisz tłumaczyć, po prostu wskaż powazne - niekatolickie/niereligijne - źródło, które nie traktuje metod naturalnych jako formy antykoncepcji.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So paź 29, 2016 19:20

Jaaasne. Bo jak wiadomo źródło katolickie nie jest wiarygodne. A najmniej liczą się argumenty merytoryczne.
Tłumaczyłem to już ze 100 razy (w tym kilka na tym forum).
Jak ktoś jeszcze zechce, to mogę powtórzyć - bo z tego co widze z Twoich wypowiedzi Tobie nie warto. I tak nie spróbujesz nawet wczytać.

So paź 29, 2016 19:33
Zobacz profil WWW

Jaaasne. Bo jak wiadomo źródło katolickie nie jest wiarygodne.

Owszem, w tym wypadku źródła katolickie są niewiarygodne, ponieważ dla podparcia swojej ideologii, by móc jednocześnie zjeść ciastko i mieć ciastko, używacie słowa antykoncepcja odmiennie, niż cała reszta świata.

So paź 29, 2016 19:41

JedenPost napisał(a):
Przede wszystkim: owe metody naturalne to też antykoncepcja. Czy ktokolwiek oprócz Was (katolików) wyłącza metody naturalne z ogólnego zbioru metod antykoncepcji?

Naturalne planowanie rodziny - to sposób myślenia zakładający pewną kontrolę, ale dopuszczający pojawienie się dziecka, a antykoncepcja to sposób myślenia nie dopuszczający niczego, czego się nie zaplanowało.
Przejaskrawiłem, ale w skrócie na tym polega różnica.

So paź 29, 2016 20:01

chwat, ja czytałem te teorie. Może to kogoś przekonywać, może nie przekonywać - faktem jest natomiast, że to rozróżnienie jest czynione bodaj tylko przez katolików. Z zewnątrz wygląda to natomiast tak, jak wspomniałem: chcecie zjeśc ciastko (stosować antykoncepcję) i jednocześnie miec ciastko (wmawiać sobie, a najlepiej i innym, że to wcale nie antykoncepcja).

Bo jeśli chodziłoby tylko o sposób myślenia, to pozwolę sobie zapytać: czy jeśli ktoś uwzględniałby ograniczoną skutecznośc prezerwatywy i gotów byłby przyjąć i wychować dziecko, które pocznie się w wypadku, gdy ta zawiedzie - to znaczyłoby, że nie stosuje antykoncepcji?

So paź 29, 2016 20:07

JedenPost napisał(a):
chwat, ja czytałem te teorie. Może to kogoś przekonywać, może nie przekonywać - faktem jest natomiast, że to rozróżnienie jest czynione bodaj tylko przez katolików.

Statystyka nie jest argumentem
JedenPost napisał(a):
Bo jeśli chodziłoby tylko o sposób myślenia, to pozwolę sobie zapytać: czy jeśli ktoś uwzględniałby ograniczoną skutecznośc prezerwatywy i gotów byłby przyjąć i wychować dziecko, które pocznie się w wypadku, gdy ta zawiedzie - to znaczyłoby, że nie stosuje antykoncepcji?

Takie zabawy myślowe zwykle niebezpiecznie ewoluują, na początku nie zauważamy prezerwatywy, potem nie zauważamy, że płód to człowiek.

So paź 29, 2016 20:31
Wiesz chwat, te “naturalne metody“ stosowane sa zazwyczaj jako “dopuszczalne przez Kosciol i wysoce skuteczne metody“ do ... nieposiadania dzieci. Czyli antykoncepcyjne.

Mozna to sobie pieknie tlumaczyc, ze my to mamy szlachetniejsze nastawienie i ze jestesmy przeciez otwarci na zycie bardziej niz ci z gumka, ale przeciez reklamuje sie te metody jako wysoce skuteczne i nie obciazajace organizmu kobiety. Skuteczne w ... zapobieganiu ciazy.

Owszem, niektorzy dzieki tym obserwacjom w ciaze zachodza, ale reszta korzysta z nich, zeby dzieci nie miec. W kregu moich katolickich znajomych, ktorzy z wysokim prawdopodobienstwem tylko z tej metody korzystali, wiekszosc ma dwojke dzieci, a pobierali sie w wieku dwudziestu paru lat. To w jakim celu te metode stosowali?
Antykoncepcyjnym. I nie ma co sie oszukiwac, ze jest inaczej.

So paź 29, 2016 21:19

A co ma do tego chęć uniknięcia posiadania dzieci?

So paź 29, 2016 22:56
Zobacz profil WWW
Kael napisał(a):
Wiesz chwat, te “naturalne metody“ stosowane sa zazwyczaj jako “dopuszczalne przez Kosciol i wysoce skuteczne metody“ do ... nieposiadania dzieci. Czyli antykoncepcyjne.

Mozna to sobie pieknie tlumaczyc, ze my to mamy szlachetniejsze nastawienie i ze jestesmy przeciez otwarci na zycie bardziej niz ci z gumka, ale przeciez reklamuje sie te metody jako wysoce skuteczne i nie obciazajace organizmu kobiety. Skuteczne w ... zapobieganiu ciazy.

Owszem, niektorzy dzieki tym obserwacjom w ciaze zachodza, ale reszta korzysta z nich, zeby dzieci nie miec. W kregu moich katolickich znajomych, ktorzy z wysokim prawdopodobienstwem tylko z tej metody korzystali, wiekszosc ma dwojke dzieci, a pobierali sie w wieku dwudziestu paru lat. To w jakim celu te metode stosowali?
Antykoncepcyjnym. I nie ma co sie oszukiwac, ze jest inaczej.

Bo taka już jest prawidłowość, że o konieczności posiadania licznego potomstwa najczęściej prawią lidzie, którzy sami posiadają 1-2 dzieci, a z antykoncepcji z racji wieku już coraz rzadziej korzystają.

N paź 30, 2016 8:50

chwat napisał(a):
JedenPost napisał(a):
chwat, ja czytałem te teorie. Może to kogoś przekonywać, może nie przekonywać - faktem jest natomiast, że to rozróżnienie jest czynione bodaj tylko przez katolików.

Statystyka nie jest argumentem

W wypadku znaczenia słów - jest. Być może powinniście rozważyć używanie w dyskusjach (nie mówię, że akurat tu, bo to w końcu forum katolickie) dodatkowych oznaczeń i pisanie "antykoncepcja(k)" tudzież "małżeństwo(k)".

chwat napisał(a):
Takie zabawy myślowe zwykle niebezpiecznie ewoluują, na początku nie zauważamy prezerwatywy, potem nie zauważamy, że płód to człowiek.

Mam wrażenie, że nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.

N paź 30, 2016 8:51
Problem jest w tym ze chcemy wykozystywac to co ma sluzyc prokreacji do wylacznej wlasnej przyjemnosci.

Kiedys ktos powiedzial, ze " kiedys bylo idealem by obowiazek stal sie przyjemnoscia, a dzis przyjemnosc traktuje sie jak obowiazek".

N paź 30, 2016 9:17

sapper napisał(a):
Problem jest w tym ze chcemy wykozystywac to co ma sluzyc prokreacji do wylacznej wlasnej przyjemnosci.

Jakoś nie widzę w tym problemu.

N paź 30, 2016 9:25

JedenPost napisał(a):
W wypadku znaczenia słów - jest. Być może powinniście rozważyć używanie w dyskusjach (nie mówię, że akurat tu, bo to w końcu forum katolickie) dodatkowych oznaczeń i pisanie "antykoncepcja(k)" tudzież "małżeństwo(k)".

Chyba nie mamy tu tylko kwestii nazewnictwa, ale przede wszystkim modelu życia. Z naturalnymi sposobami utożsamiają się stałe związki i rodziny, a ze sztucznymi sposobami nie tylko stabilne pary hetero ale i wszystko inne.

JedenPost napisał(a):
Mam wrażenie, że nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.

Nie odpowiedziałem, bo odpowiedzi nie ma. Prezerwatywa istnieje, niezależnie od prób przedefiniowania jej w naszej wyobraźni.

N paź 30, 2016 9:25

Czemu nie ma? Napisałeś wszak, że chodzi o "sposób myślenia zakładający pewną kontrolę, ale dopuszczający pojawienie się dziecka". Co stoi na przeszkodzie, by w sposób stosować z prezerwatywą?

N paź 30, 2016 9:32

W sposobach naturalnych jest 'pewna' kontrola i dopasowanie się człowieka do zasad, a prezerwatywa omija te zasady a na pierwszym miejscu stawia tzw. 'potrzeby' człowieka.

N paź 30, 2016 9:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 178  Następna strona