Facebook a debata publiczna
| Autor |
Wiadomość |
|
Marek_Piotrowski
|
 Re: Facebook a debata publiczna
Kael napisał(a): Naprawde nie wiesz, kto prezentuje "rzymskie pozdrowienie" w Polsce? Nie wiem, bo nie śledzę. Są to grupy tak marginalne - rosną tylko w "straszliwych" doniesieniach gazet, które wolą totalitaryzm międzynarodowo-socjalistyczny od narodowo-socjalistycznego. Cytuj: Dla mnie facebook to narzedzie komunikacji. Monopolista. I to jest chore. Cytuj: Jesli Coroner z toba (przeciez potrafilbys, gdybys chcial?) stworzycie obiektywne, neutralne i lepiej zorganizowane tudziez powszechnie dostepne, to moze skorzystam. Demagogia. Cytuj: Na forum trudno wylapac wszystkie dziwne wpisy a co dopiero na takim molochu. Nie mowiac o prawnych problemach. W Niemczech zdjecia z "rzymskim pozdrowieniem" moglyby byc podstawa do scigania karnego. A w Polsce prokuratura je ignoruje. Co kraj to obyczaj Po pierwsze - w Polsce problem nazizmu, pobić z powodów ideologicznych itd jest znacznie (kilkunastokrotnie) mniejszy, niż w Niemczech. Po drugie - mówisz o jednym, konkretnym zdarzeniu, które zresztą wywołało oburzenie wszystkich głównych opcji politycznych w Polsce Po trzecie - jeśli mówimy o rzymskim salucie, a nie o swastyce - oprócz (zupełnie marginalnej) grupy osób odwołujących się do nazizmu (łatwo ich rozpoznać po okrzykach Sieg Hail) istnieje także (zresztą równie marginalna) grupa osób bynajmniej nie sympatyzujących z nazizmem, ale uważających, że tzw. "rzymski salut" został przez nazistów zawłaszczony i nie ma powodu się temu poddawać (nie wiem czy wiesz, że do czasów II Wojny Światowej salut rzymski był oficjalnym gestem olimpijskim, z tym gestem przysięgały dzieci w USA "na flagę" i tak oddawali cześć fladze polscy harcerze). Nie uważam by "odbijanie" salutu rzymskiego od nazistów było potrzebne (uważam że gest ten powinien pozostać przeklęty) - ale akurat grupie "odbijaczy" nie należy przypisywać sympatii nazistowskich. Jak pisałem, klimaty narodowe nie są "moje" (każdy bez wyjątku narodowiec, którego spotkałem był lekko walnięty - choć niektórzy byli nawet sympatyczni) - ale jestem przeciwny przypisywaniu im rzeczy, których nie są winni. I jestem przeciwny (i tu, o dziwo, zgadzam sie ze Schetyną) nieuczciwym kneblowaniu im ust. Cytuj: A jak cos usunac, to beda krzyki o cenzurze. Nie usunac - o niewystarczajacej cenzurze Abstrahujesz od tego, co zostało usunięte. Zostało usunięte całkowicie legalne zaproszenie na całkowicie legalny marsz, nie zawierające nielegalnych znaków graficznych ani haseł.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| So lis 05, 2016 9:51 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Monopolista. I to jest chore. Miej pretensje do użytkowników. Jeśli fb jest w jakims stopniu monopolistą, to naturalnym. Marek_Piotrowski napisał(a): Zostało usunięte całkowicie legalne zaproszenie na całkowicie legalny marsz, nie zawierające nielegalnych znaków graficznych ani haseł. Z forum wiara pl też są usuwane całkowicie legalne wypowiedzi, jeśli np. moderator uzna, że promują nie to, co trzeba, albo że są nie na temat. Wiekszość portali albo stosuje względem komentarzy cenzurę prewencyjną, albo usuwa je wedle własnego widzimisię. Co w związku z tym? Można krytykować nieobiektywizm czy hipokryzję, ale gdy mowa o prokuraturze, bo komuś coś usunięto, a poseł utrzymuje, że facebook uniemożliwia mu wykonywanie mandatu poselskiego... zaczyna być zwyczajnie komicznie. BTW - na tych całkowicie legalnych marszach ONR pojawiały się już szmaty współorganizatorów, jawnych neonazistów z C18. O ile mi wiadomo ONR nigdy się od tego oficjalnie nie odciął i nie przeprosił. Gdybym ja prowadził takie medium jak fb, za samo to wywaliłbym ich dożywotnio.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano So lis 05, 2016 10:26 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
| So lis 05, 2016 10:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Można krytykować nieobiektywizm czy hipokryzję, ale gdy mowa o prokuraturze, bo komuś coś usunięto, a poseł utrzymuje, że facebook uniemożliwia mu wykonywanie mandatu poselskiego... zaczyna być zwyczajnie komicznie. Takich "mądrych" posłów Polacy sami sobie zafundowali 
|
| So lis 05, 2016 10:24 |
|
|
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Chciałbym zauważyć, że praktyki monopolistyczne są nielegalne.
|
| So lis 05, 2016 10:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Chciałbym zauważyć, że praktyki monopolistyczne są nielegalne. Jakie zabronione praktyki monopolistyczne stosuje fb?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So lis 05, 2016 10:28 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Grup marginalnych" policja nie nachodzi, policja ochrania, prokuratura "nie dostrzega" łamania prawa, ale za to policja nachodzi biuro posła Liroya i "sprawdza" czy czasem nie wybiera sie na na marsz niepodległości i czy nie zamierza inicjować rozróby.......a w tle walka Liroya o lekarstwa z marihuany, co min. zdrowia niebywale irytuje.......
|
| So lis 05, 2016 10:41 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Alus napisał(a): "Grup marginalnych" policja nie nachodzi, policja ochrania, prokuratura "nie dostrzega" łamania prawa, ale za to policja nachodzi biuro posła Liroya i "sprawdza" czy czasem nie wybiera sie na na marsz niepodległości i czy nie zamierza inicjować rozróby.......a w tle walka Liroya o lekarstwa z marihuany, co min. zdrowia niebywale irytuje....... Mają się te insynuacje do FB jakoś?
|
| So lis 05, 2016 11:20 |
|
 |
|
JedenPost
|
Skoro jesteśmy już przy insynuacjach - czekam na jakieś konkrety w sprawie stosowania zakazanych praktyk monopolistycznych przez facebooka. 
|
| So lis 05, 2016 11:26 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
JedenPost napisał(a): Skoro jesteśmy już przy insynuacjach - czekam na jakieś konkrety w sprawie stosowania zakazanych praktyk monopolistycznych przez facebooka.  Usunięcie legalnych treści dlatego, że tak sobie wymyśliła pracująca tam aktywistka KOD.
|
| So lis 05, 2016 11:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
Oj. Nie rozumiesz co to "praktyka monopolistyczna", prawda? Podpowiem: chodzi o rynek i gospodarkę, nie dyskurs publiczny.
A że usunęła? No usunęła. Na wierze.pl też usuwają, usuwają i cenzurują na prawie każdym portalu. Co w tym dziwnego? To prywatne biznesy w końcu. Chcesz dyktować właścicielom co mają publikować? W tym wymiarze musza jedynie pilnować, by nie naruszac przepisów prawa publikacjami/udostępnianiem pewnych rzeczy, usuwać zasadniczo mogą sobie co chcą. Administrator tego portalu może za minutę wywalić wszystkie nasze posty, zgodzisz się?
|
| So lis 05, 2016 12:08 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Myślę że Ty nie rozumiesz, co to jest monopol, skoro ograniczasz znaczenie tego słowa do gospodarki oraz porównujesz w tym kontekście FB i wiara.pl. Sorry, ale jak chcesz bic pianę,, to nie ze mną.
|
| So lis 05, 2016 12:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Myślę że Ty nie rozumiesz, co to jest monopol, skoro ograniczasz znaczenie tego słowa do gospodarki Sam wyraźnie pisałes wcześniej o nielegalnych praktykach monopolistycznych. Regulacje ich dotyczące odnoszą się wyłacznie do rynku, kropka. Mieszasz systemy walutowe, a potem strzelasz focha jak dziecko. Że tak zapytam z ciekawosci: czy Ty naprawdę wierzysz, że jeśli do opisu pewnych zjawisk socjologicznych używa się metafory monopolu (mówiac np. o "monopolu idei") to z tej racji zaczynają nagle dotyczyć tej sfery prawa ustanowione w zupełnie innym celu, dla ochrony rynkowej konkurencyjności przed faktycznym monopolem? 
|
| So lis 05, 2016 12:29 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Podziwiam umiejętność bicia piany i perorowania z zamkniętymi oczami niektórych uczestników tego forum w tym temacie.
Stronniczości i chamstwa odpowiadających za facebooka w Polsce nie da się niczym przykryć, ale ci userzy zawsze znajdą jakieś z piany wzięte argumenty. Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną, choć znajdującą się w prywatnych rękach, w dodatku teoretycznie gwarantujące wszystkim jego członkom równe traktowanie, by jaskrawe, selekcyjne i dyskryminacyjne traktowanie pewnych wypowiedzi (niechęć do usuwania antychrześcijańskich czy lewicowych i gorliwość w usuwaniu narodowych) nie wywoływało oburzenia. Nie porównujcie facebooka z Gazetą Wyborczą, która jest gazetą o określonej linii, służącej pewnym grupom politycznym z międzynarodową platformą internetową o znacznie większym zasięgu i popularności.
Skoro jesteście tacy chętni do dyktowania chrześcijanom i narodowcom, żeby ci założyli swoją alternatywną platformę internetową to zaproponujcie to samo lewakom i ludziom szydzącym z Boga. Zamiast żeby publikowali swoje wpisy na facebooku. Nie? Tu się kończy wasze "demokratyczne" podejście?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So lis 05, 2016 12:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Podziwiam umiejętność bicia piany i perorowania z zamkniętymi oczami niektórych uczestników tego forum w tym temacie.
Stronniczości i chamstwa odpowiadających za facebooka w Polsce nie da się niczym przykryć, ale ci userzy zawsze znajdą jakieś z piany wzięte argumenty. Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną, choć znajdującą się w prywatnych rękach, w dodatku teoretycznie gwarantujące wszystkim jego członkom równe traktowanie, by jaskrawe, selekcyjne i dyskryminacyjne traktowanie pewnych wypowiedzi (niechęć do usuwania antychrześcijańskich czy lewicowych i gorliwość w usuwaniu narodowych) nie wywoływało oburzenia. Nie porównujcie facebooka z Gazetą Wyborczą, która jest gazetą o określonej linii, służącej pewnym grupom politycznym z międzynarodową platformą internetową o znacznie większym zasięgu i popularności.
Skoro jesteście tacy chętni do dyktowania chrześcijanom i narodowcom, żeby ci założyli swoją alternatywną platformę internetową to zaproponujcie to samo lewakom i ludziom szydzącym z Boga. Zamiast żeby publikowali swoje wpisy na facebooku. Nie? Tu się kończy wasze "demokratyczne" podejście? Dobrze, że jeszcze nie napisałeś wy lewacy nie jesteście godni czyścić buty narodowcom....narodowcom, bo pogardzani przez was "lewacy" to w większości chrześcijanie....ba, nawet niektórzy duchowni.....
|
| So lis 05, 2016 13:25 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Za to Ty napisałaś. Zresztą nie spodziewałem się niczego więcej poza skrywaną za sarkazmem niechęcią.
Przejrzałem na szybko ten watek i nie musiałem nawet patrzeć, kto pisze. Pewne sarkastyczne uwagi ograniczają się tylko do wypowiedzi jednego użytkownika. Poza sarkazmem i wypominaniem nie wnoszą niczego.
Swoją drogą, jakie to dziwne, że w tak zwanej "obronie demokracji" i politycznej poprawności chrześcijanie z tego forum bronią lewaków atakujących Kościół i ojczyznę. Naprawdę nie widzicie granic wolności i demokracji?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So lis 05, 2016 13:50 |
|
|
|