Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
mikkel napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):
Szkoda, ze nie pytałeś mnie, albo nie czytałes moich na ten temat wyjasnien.

Tak samo jak blokował w latach 2005-2007, poprzez wskazanie ich niekonstytucyjności,

To rzeczywiście zbrodnia.
Trybunał Konstytucyjny, który blokuje ustawy, stwierdzając ich niekonstytucyjność.
Ale się uśmiałem.

A po drugie.
Przecież w latach 2005-07 to był zupełnie inny trybunał.
Poza prof. Granatem, który odszedł w kwietniu, nie ma tam ani jednego sędziego, który orzekał w tamtych latach.
No i jeszcze jedno.
Jakimś dziwnym trafem wszystkie składy trybunałów wybierane przez różne przecież opcje polityczne miałyby akurat blokować ustawy PiS-u?
Dlaczego akurat PiS-u?
Wszystkich w tym PiS-ie coś uwiera.

A może z PiS-em jest tak, jak z tym alkoholikiem.
Jeżeli wszyscy mu mówią, że za dużo pije, to chyba mają rację.

Dlaczego PiS-u.....bo tylko PiS jedyny skupia i jednoczy prawdziwych Polaków patriotów, reszta to polskojęzyczna katolewica i ludzie gorszego sortu.

Pt lis 11, 2016 9:35

Alus napisał(a):
Dlaczego PiS-u.....bo tylko PiS jedyny skupia i jednoczy prawdziwych Polaków patriotów, reszta to polskojęzyczna katolewica i ludzie gorszego sortu.
Nie przesadzaj - jest wiele porzadnych ugrupowań.
Wrażenie o jakim piszesz powstaje, ponieważ miano "opozycji" zagarnęły dwie formacje (PO i .Nowoczesna) które faktycznie grupują jak napisałaś.

Pt lis 11, 2016 11:36
Zobacz profil WWW
Problem z PiSem jest taki, ze nie maja pomysłu na gospodarkę. Maja wszystko wymyślone we wszystkich innych dziedzinach. Nie chce dyskutować nad istota tych pomysłów bo z większością się nie zgadzam a przypięto mi tutaj łatkę ze jestem pisowcem.
Ale w sprawach gospodarczych to błądzą jak dzieci we mgle. Podobno mieli wszystko napisane tylko głosować i wprowadzać. A jak przyszło do sprawdzania to okazuje się ze wszystko napisane źle i nic wprowadzić nie można. Teraz walczą z podatkami. Mieli podać do końca października, pózniej była wersja do 15 listopada a ostatnio mówią ze podadzą do końca listopada. A ja zakładam ze pomysł jest tak samo poroniony jak wszystkie inne pomysły gospodarcze PiSu.

Pt lis 11, 2016 12:38

Niestety, jako człowiek generalnie popierający PiS, muszę się z przykrością z powyższym zgodzić. Problem w tym, że na całej naszej scenie politycznej nie ma praktycznie partii wolnorynkowej gospodarczo (PO jest werbalnie, ale w praktyce jest jeszcze bardziej chyba etatystyczna niż PiS, podobnie jak .Nowoczesna).
Kukiz z kolei chyba nie ma spójnego poglądu w ogóle. O PSL litościwie nie wspominam.

Pt lis 11, 2016 12:58
Zobacz profil WWW

Ciagle pytam...co to "wolnorynkowa gospodarka" ? Gdzie ona działa w Europie? Na jakim państwie, programie PiS ma sie wzorować? Rozumiem, ze wprowadza swoj program zbyt wolno, przeciez kazdy moze go przeczytać na ich stronie, jest tam dział gospodarka. Jednak wprowadza. Moze mi ktos wreszcie odpowie na te nienawistne pytania...co macie na myśli piszac o gospodarce? jako wolnorynkowej?

Pt lis 11, 2016 13:17

kosiarz1 napisał(a):
Ciagle pytam...co to "wolnorynkowa gospodarka" ? Gdzie ona działa w Europie?
Nigdzie. I właśnie dlatego gospodarka w Europie jest w takim stanie, w jakim jest :(
Cytuj:
Na jakim państwie, programie PiS ma sie wzorować?
Po pierwsze, czy musi na kimś? Po drugie - całkiem sporo państw jest znacznie wolniejzych gospodarczo na świeci, niż Polsa. Po trzecie - o ile wiem, największy rozwój gospodarczy zanotowały Ameryka oraz.... Rosja podczas rzadów Stpłypina (ten ostatni pryzpadek warto głębiej przestudiować).
Cytuj:
Rozumiem, ze wprowadza swoj program zbyt wolno, przeciez kazdy moze go przeczytać na ich stronie, jest tam dział gospodarka. Jednak wprowadza. Moze mi ktos wreszcie odpowie na te nienawistne pytania...co macie na myśli piszac o gospodarce? jako wolnorynkowej?
Kosiarzu, doprawdy, nikt mnie jeszcze chyba nie posądził o nienawiść do PiS :)
PiS niestety, pod względem gospodarczym trudno nazwać prawicowym i wolnorynkowym.

Pt lis 11, 2016 13:23
Zobacz profil WWW
Kosiarzu1
Podaj jaka ustawę PiS wprowadził. Mówili w kampanii wyborczej o:
Opodatkowaniu hipermarketów
Opodatkowaniu banków
Zwiększeniu kwoty wolnej od podatku
Uszczelnieniu VAT.

Przypomnę ze w kampanii mówiono o tym ze ustawy juz są napisane i leżą w szufladzie.
To ja teraz poproszę linki do tych ustaw i jak je wprowadzano.
Czekam na informacje.

Pt lis 11, 2016 13:28

Cytuj:
Podaj jaka ustawę PiS wprowadził. Mówili w kampanii wyborczej o:
Opodatkowaniu hipermarketów
Opodatkowaniu banków
Zwiększeniu kwoty wolnej od podatku
Uszczelnieniu VAT.

Opodatkowanie hipermarketów wprowadzone- zablokowane przez lewaków z UE, tak jakby były zablokwane przez TK wszystkie inne ustawy
Opodatkowanie banków wprowadzone.
Zwiekszenie kwoty wolnej od podatku, nie wprowadzone, ale jestem na 100% przekonany, ze tak jak zapowiada PIS bedzie wprowadzone od2018 roku.
Uszczelnienie Vat wprowadzone i wprowadzone. Już jest duźy wzrost ściagalności tego podatku, coś ok14 mld! R/r

Sa też wprowadzane inne działania, jak przekierowanie zamówień panstwowych na polskie firmy, działania długofalowe, w których uczestnicza polskie firmy ...ustawowo! Czy przywracanie jednostek wojskowych, granicznych zamkniętych za rzadów PO. Wreszcie wydatkowane zostanie caly budzet przeznaczony na wojsko. Można wymienić zmiany w administracji, resortach gospodarczych, konsolidacja firm akcyjnych nadzorowanych przez państwo.

Ok ale ja dalej nie wiem o co sie rozchodzi z tym "wolnym rynkiem" bo z jednej strony tak piszecie...zdrugiej, chcecie jego sterowania przez państwo.... :D

Cytuj:
Kosiarzu, doprawdy, nikt mnie jeszcze chyba nie posądził o nienawiść do PiS :)
PiS nieste

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że Cię posądzam o nienawiść do PiS? :|

Ok, czyli ten "wolny rynek" nigdzie nie istnieje, nie umiesz go zdefiniować, ale Twoja ocena poczynań PiS w tej sferze, kształtuje jakieś bliżej nieokreślone "coś" co nazywasz "wolnym rynkiem" :mrgreen: Mozna i tak.

Pt lis 11, 2016 13:53

kosiarz1 napisał(a):
Opodatkowanie hipermarketów wprowadzone- zablokowane przez lewaków z UE

Bo przecież wszyscy wiemy, że nikt tak jak lewaki nie zwalcza nowych podatków...
Zaraz się okaże, że też to lewaki domagały się zaostrzenia ustawy aborcyjnej- nie mo bowiem głupoty, której piswocy nie łykną, a które podsuną im ich oficerowie polityczni...

Cytuj:
Sa też wprowadzane inne działania, jak przekierowanie zamówień panstwowych na polskie firmy,
Niby jak? Nie ma takiej możliwości - jeżeli MY chcemy swobodnie brać udział w przetargach w innych krajach, to podobnie - niespodzianka dla "prawaków" - inne kraje muszą mieć swobodny dostep do naszych zamówień. Jakie to dziwne, nie?

Cytuj:
Można wymienić zmiany w administracji, resortach gospodarczych
Można wymieniać: ale będzie to jedynie wymieniane jakiś tam ale jednak fachowców na totalnych Misiewiczów. Nieprzypadkowo jedną z pierwszych ustaw PiS zlikwidował konkursy na wyższe stanowiska, które wprowadzały jednak pewne minima wykształcenia i doświadczenia, przez co Misiewicze nie mogły liczyć na nic więcej, niż zasługują - czyli posadę ciecia.

Pt lis 11, 2016 14:03

Cytuj:
Bo przecież wszyscy wiemy, że nikt tak jak lewaki nie zwalcza nowych podatków...
Zaraz się okaże, że też to lewaki domagały się zaostrzenia ustawy aborcyjnej- nie mo bowiem głupoty, której piswocy nie łykną, a które podsuną im ich oficerowie polityczni...

Przecież UE jest rzadzona jak zsrr. Obrona opodatkowania nie jest przecież skierowana w stronę wolnego rynku, jakim sa male sieci, sklepy, warzywniaki, ich mozna okradać. Lewactwo broni monopoli, dużych koncernów ktorymi kierują, realizujac za ich pieniadze swoje utopijne ideologie. Juz wiele razy o tym pisałem. Neokolonializm.
Oni podatków nie płaca, płacą haracze na administrację unijną. No chyba, ze chcesz mnie przekonać, że "Bruksela" coś wytwarza? :mrgreen: a potem dzieli wg tego czy wpiszeszgender i program rownościowy w swoje gospodarcze przedsięwzięcie...dobroczyńcy.

Cytuj:
Niby jak? Nie ma takiej możliwości - jeżeli MY chcemy swobodnie brać udział w przetargach w innych krajach, to podobnie - niespodzianka dla "prawaków" - inne kraje muszą mieć swobodny dostep do naszych zamówień. Jakie to dziwne, nie?

Gdybyś więcej czytał mądrych ludzi biznesu, choćby takiego Florka, ktory załoźył fundacje "Pomyśl o przyszłości" i wydal taki zeszyt, ksiązkę o tym dlaczego jesteśmy biedni. Wiedziałbyś także jaka jest ta "wolna konkurencja " w UE na jego przykladzie. Polacy nic nigdzie praktycznie nie wygrywają, sa jedynie podwykonawcami, co najwyżej, dla wielkich niemieckich czy innych firm. Nie mamy szans, tak sa przetargi ustawione. We Wloszech nawet kapitał włoski musi być ponad 50 %.

Pt lis 11, 2016 14:13
Rozumiem, ze wedlug kosiarza1 plajta polskich molochow i mniejszych przedsiebiorstw na poczatku lat dziewiecdziesiatych to tez wina unii europejskiej?
W zadnym wypadku fatalnego zarzadzania, przestarzalych maszyn, fatalnej wydajnosci i jakosci i ogolnej demoralizacji klasy pracujacej, ktora czesto odbebniala osiem przymusowych godzin, zeby zarobic na pracach zleconych?
A teraz niewazne jest, ze w Polsce tworzone sa miejsca pracy przez koncerny zagraniczne, tylko powinny to byc polskie miejsca pracy tworzone przez polskich przedsiebiorcow, ktorzy idee, patenty i fundusze powinni wytworzyc z powietrza?

To moze kosiarz1 pokaze jak to konkretnie zrealizowac?
I czy np w krajach zachodnich sa tylko lokalne firmy?

Pt lis 11, 2016 14:37

Cytuj:
Przecież UE jest rzadzona jak zsrr. Obrona opodatkowania nie jest przecież skierowana w stronę wolnego rynku, jakim sa male sieci, sklepy, warzywniaki, ich mozna okradać. Lewactwo broni monopoli, dużych koncernów ktorymi kierują, realizujac za ich pieniadze swoje utopijne ideologie. Juz wiele razy o tym pisałem. Neokolonializm.
Oni podatków nie płaca, płacą haracze na administrację unijną. No chyba, ze chcesz mnie przekonać, że "Bruksela" coś wytwarza? :mrgreen: a potem dzieli wg tego czy wpiszeszgender i program rownościowy w swoje gospodarcze przedsięwzięcie...dobroczyńcy.

Opisałeś się, na co idą podatki (można dyskutować, co i gdzie jest pożądane a co nie, ale to inny temat), ale pominąłeś istotę. Która jest tak, ze w swym zacietrzewieniu, aby wszystkich, których nie lubicie, nazywać "lewakami" (w waszym rozumieniu pojeratywnym), przypisujecie lewakom działania prawicowe (typu ograniczenie podatków), i ani przez myśl wam nie przyjdzie, że rozdawnictwo 500 plus czy ekstra opodatkowanie hipermarketów albo ustawowo wolne niedzile dla handlu to czysty socjalizm!

Cytuj:
Gdybyś więcej czytał mądrych ludzi biznesu, choćby takiego Florka, ktory załoźył fundacje "Pomyśl o przyszłości" i wydal taki zeszyt, ksiązkę o tym dlaczego jesteśmy biedni. Wiedziałbyś także jaka jest ta "wolna konkurencja " w UE na jego przykladzie. Polacy nic nigdzie praktycznie nie wygrywają, sa jedynie podwykonawcami, co najwyżej, dla wielkich niemieckich czy innych firm. Nie mamy szans, tak sa przetargi ustawione.

A Ty, gdybyś poza czytaniem jakiś pierdółek liznął trochę prawidzwego życia i przeprowadził choć jeden przetarg, to być wiedział, ze tam nie ma czego jak ustawiać. Jest pewna lista niewygórowanych wymagań (np. gwarancji finansowych zabezpieczających finansowanie zadania- nie masz, możesz je wykupić w banku, posiadania sprzętu - nie masz, można pożyczyć, doświdczenia - to także można pożyczyć) - a o zwycięstwie niemal zawsze będzie decydowała cena. Jeżeli podmioty zagraniczne oferują niższą to wygrywają. Jeżeli masz ochotę płacić drożej ale za polskich wykonawców - opodatkuj się na ten cel dodatkowo, bądź tym lewakiem-socjalistą ze wszystkimi konsekwencjami, bo ja nie mam na to ochoty.

Pt lis 11, 2016 14:38

Nie bardzo rozumiem po co mam definiować "wolny rynek"? To ograniczenia się definiuje.

Niestety, masz rację, że w Europie "nie ma dokąd uciec" przed wszechwładzą urzędników.

Pt lis 11, 2016 14:47
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Opisałeś się, na co idą podatki (można dyskutować, co i gdzie jest pożądane a co nie, ale to inny temat), ale pominąłeś istotę. Która jest tak, ze w swym zacietrzewieniu, aby wszystkich, których nie lubicie, nazywać "lewakami" (w waszym rozumieniu pojeratywnym), przypisujecie lewakom działania prawicowe (typu ograniczenie podatków), i ani przez myśl wam nie przyjdzie, że rozdawnictwo 500 plus czy ekstra opodatkowanie hipermarketów albo ustawowo wolne niedzile dla handlu to czysty socjalizm!

Przeciez te sieci żdnego podatku dochodowego nie placą w Polsce. To nie jest zadne ograniczenie podatków, tylko pozbawienie kraju w którym zarabiają, jakiejś części zysku, jemu przynależnego. Dlaczego UE kazaka nam zamknąć stocznie, ktore mialy mniejsze długi jak np Agora czy TVN? Co wiecej akcje Agory...wykupiły panstwowe spólki akcyjne! Nie mowiac o jej finansowaniu poprzez te spólki, reklamami.
Gdybyś napisak, ze jest rowne traktowanie podmiotów, to chyba sam byś w to nie wierzył.

Cytuj:
A Ty, gdybyś poza czytaniem jakiś (censored) liznął trochę prawidzwego życia i przeprowadził choć jeden przetarg, to być wiedział, ze tam nie ma czego jak ustawiać. Jest pewna lista niewygórowanych wymagań (np. gwarancji finansowych zabezpieczających finansowanie zadania- nie masz, możesz je wykupić w banku, posiadania sprzętu - nie masz, można pożyczyć, doświdczenia - to także można pożyczyć) - a o zwycięstwie niemal zawsze będzie decydowała cena. Jeżeli podmioty zagraniczne oferują niższą to wygrywają. Jeżeli masz ochotę płacić drożej ale za polskich wykonawców - opodatkuj się na ten cel dodatkowo, bądź tym lewakiem-socjalistą ze wszystkimi konsekwencjami, bo ja nie mam na to ochoty.

Najpierw piszesz, ze Polacy maja rowny dostep do rynku UE, a treraz piszesz, ze jednak nie, bo...jesteśmy biedni... :twisted:
Pisalem, byś przeczytał, dlaczego tak się dzieje, wg Florka, ktory stworzył drugą firme na swiecie w tej branży, a nie moźe sobie poradzić na europejskim rynku...tylko dlatego, ze jesy blokowany...przez kogo i dlaczego , mozesz przeczytac w wywiadach z nim. Przeciez to Ty piszeszo jakimś mitycznym wolnym rynku, o sprawiediwych podatkach...socjaliżmie itp..wiec dlaczego ja niby mam ponosić konsekwencje? Gdzie w UE place za wszystko dwa razy wiecej, niz gdziekolwiek na swiecie? Jezeli Ci jest tak dobrze tutaj, to choć nie bałamuć, ze to coś ma wspolnego z wolnym rynkiem...
Jezeli chodzi o doświadczenie gospodarcze...mógłbyś się zdziwic.

Pt lis 11, 2016 14:54

Cytuj:
Przeciez te sieci żdnego podatku dochodowego nie placą w Polsce. To nie jest zadne ograniczenie podatków, tylko pozbawienie kraju w którym zarabiają, jakiejś części zysku, jemu przynależnego. Dlaczego UE kazaka nam zamknąć stocznie, ktore mialy mniejsze długi jak np Agora czy TVN? Co wiecej akcje Agory...wykupiły panstwowe spólki akcyjne! Nie mowiac o jej finansowaniu poprzez te spólki, reklamami.
Gdybyś napisak, ze jest rowne traktowanie podmiotów, to chyba sam byś w to nie wierzył.

Płacą, płacą... Niektóre publikowały. Nie są one wielkie, bo generalnie sieci inwestują ogromne pieniądze, więc i dochodu do opodatkowanie wiele nie mają. Identycznie jak sieci i sklepy krajowe.
Unia nie kazała zamykac stoczni, tylko skończyć z utrzymywaniem ich przy życiu przez pompowanie publicznych pieniędzy - ale tego wy, lewaki, nie zrozumiecie. W stoczni zadziałał wolny rynek i teraz mamy na tym miejscu mase innych firm - dochodowych, płacących podatki a nie wyciągających rekę po dotacje.
Ale to dalej nie na temat.

Cytuj:
Najpierw piszesz, ze Polacy maja rowny dostep do rynku UE, a treraz piszesz, ze jednak nie, bo...jesteśmy biedni... :twisted:
To ma tyle sensu co narzekania ślepego, że nie może zostać korektorem w drukarni...
Jeśli nie mają kasy na realizację zamówienia (bo płaci się PO oddaniu kolejnych etapów, czyli trzeba swoją kase najpierw zainwestować), to chyba dobrze, że tego nie robią?

Cytuj:
Przeciez to Ty piszeszo jakimś mitycznym wolnym rynku, o sprawiediwych podatkach...socjaliżmie itp..wiec dlaczego ja niby mam ponosić konsekwencje?
Jakiekolwiek preferencje (Ty domagasz się narodowościowych) to NIE JEST wolny rynek, tylko interwencjonizm (a więc socjalizm). Jeśli tego chcesz to za to płać. Musicie się lewaki nauczyć ponosić konsekwencje swojego lewactwa.

Cytuj:
Gdzie w UE place za wszystko dwa razy wiecej, niz gdziekolwiek na swiecie?
Nie rozumiem zdania.

Cytuj:
Jezeli Ci jest tak dobrze tutaj, to choć nie bałamuć, ze to coś ma wspolnego z wolnym rynkiem...
Pewno, ze całkiem wolnego rynku u nas nie ma. Ale PiS zmniejsza jego rozmiary, powiększając interwencjonizm oraz podatki, zwięszając wielkość pieniędzy, których przepływu nie reguluje rynek, tylko państwo.

Pt lis 11, 2016 15:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391 ... 622  Następna strona