Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Następna strona
 Sens chrztu niemowlat 
Autor Wiadomość
Post Re: Sens chrztu niemowlat
Cytuj:
Ale żadna zmaza i skaza nie może wejść do Nieba. Chrystus przychodzi tutaj do grzeszników i z nimi przebywa, ale potrzeba całkowitego oczyszczenia aby wejść do Królestwa, tam jest już inna rzeczywistość. Nawet jeśli ktoś wyspowiadał się z grzechów przed śmiercią, to nadal pozostaje kara za grzech i wzrastanie w tej miłości która pozwoli na przejście do Nieba.

Wedle Twojej koncepcji niebo jest puste.

Cytuj:
Ale nie jest to forma dogmatu. Wiem że Watykan zmienił zdanie. Watykan zmienia zdanie także w kwestii osób pozostających w związkach niesakramentalnych. Kościół wchodzi na swoją drogę na Kalwarię a plan Szatana na zniszczenie Kościoła jest nadal aktualny, i będzie aż do skończenia świata.

Nic nie zmienia w kwestii osób pozostających w związkach niesakramentalnych - uwydatnia tylko, że Bóg nikogo nie odrzuca.

Cytuj:
Maria Simma nie wymyśliła sobie tego wszystkiego, ale miała przekazy od dusz przebywających w czyścu, także to nie jest jej osobista wiedza, ale raczej wiedza przekazana przez osoby doświadczające tej innej rzeczywistości, zresztą to pokrywa się także z innymi objawieniami / przekazami.

Maria z Irlandii także ponoć miała przekazy.
Nie ma oficjalnego stanowiska Kościoła w kwestii przekazów Marii Simmy, nie funkcjonują w teologii jej przekazy.

Cytuj:
Mówię o tym że coś pozostaje w trumnach w tym sensie, iz Ergo jakby sugerował że zmartwychwstajemy od razu w chwili śmierci, a gdyby tak było to przecież nie istniałyby cmentarze.

Biblia nigdzie nie podaje o zmartwychwstaniu w chwili śmierci.
W kwestii cmentarzy - Chrystus zmartwychwstał, a nad Jego grobem modlą sie miliony wiernych w Bazylice Grobu Pańskiego.

So lis 19, 2016 13:40
M. Simma nie wymyśliła sobie tego wszystkiego - to odpowiem - w 1964r w Garabandal Conchita usłyszała, ze niewidomy Józef Lomangino w godzinie wielkiego znaku odzyska wzrok.
Ów Leamnigo resztę życia poświecił na szerzenie kultu Garabandal, organizował odczyty, kongresy, spotkania na wszystkich kontynentach.
18.06.2014r zmarł nie doczekawszy odzyskania wzroku i ujrzenia wielkiego znaku.
Niezawodnym przekazem dla chrześcijanina jest Biblia, wszytko co ponad może być prawdziwe, ale równie zawodne.

So lis 19, 2016 14:06

Cytuj:
I właśnie zaznaczam w moich postach że to nowe ciało będzie utworzone z nowej / innej materii. Materia niematerialna o ile można to tak ująć. Nie będziesz potrzebował oddychać ani jeść, ani nie będzie także przemiany materii i fizjologii.

Blisko, ale nie całkiem.
Owszem, ciało uwielbione (podobne do ciała Jezusa po zmartwychwstaniu, o czym mówi Pismo 1J 3:2) nie będzie miało ograniczeń materii (tj. nie będzie musiało jeść, oddychać, będzie mogło przechodzić - jak Jezus - przez zamknięte drzwi czy znikać i przenosić się z miejsca na miejsce) - ale będzie mogło (tak jak Jezus po zmartwychwstaniu - jeść, pić, iść, będzie można je dotknąć).
(Dokładnie opisałem to w sąsiednim wątku).
Myślenie o rzeczywistości eschatologicznej ziemskimi kategoriami (a nawet uproszczonym obrazem "duch" i "ciało") jest skazane na niepowodzenie.
Z całą pewnością w Niebie będzie coś więcej niż dusza (dusze to już teraz są). Kompletny człowiek to dusza + ciało. Rozdzielenie jednego i drugiego nazywamy potocznie "śmiercią".

So lis 19, 2016 14:46
Zobacz profil WWW
Alus napisał(a):
Wedle Twojej koncepcji niebo jest puste.

Kto jest w stanie przejść prosto do Nieba po śmierci? Chyba ktoś kto żył w nadzywczajnym stanie świętości albo ktoś kto doznał odpustu zupełnego w chwili śmierci, w takim razie moje słowa nie są zaprzeczeniem, ale wskazują iż nawet po tym jak wyspowiadasz się, to jednak pozostaje kara nałożona za grzech, kara którą trzeba przejść i odpokutować w czyścu, wina zostaje zmazana w spowiedzi ale pozostaje kara, konsekwencja. Czasem Twoje słowa jakby dają wrażenie iż bliżej Ci jest do koncepcji protestantów, niż do Katolickiej dokrytyny.

Piekło też nie jest puste. A teoria pewności powszechnego zbawienia jest herezją.

Cytuj:
Nic nie zmienia w kwestii osób pozostających w związkach niesakramentalnych - uwydatnia tylko, że Bóg nikogo nie odrzuca.

Oczywiście że nie odrzuca, ale Bóg chce przemiany ich życia, przemiany ich spojrzenia na życie, przemiany ich serc. Tymczasem, takie stanowisko w sprawie związków niesakramentalnych w zakresie jakby tolerancji, bynajmniej nie umożliwi i nie ułatwi tym osobom na pragnienie zmiany ich sytuacji a może spowodować zamieszanie, co już się dzieje w jakiś sposób.

Chrystus nie odrzucał nikogo, ale Chrystus mówił - i nie grzesz już więcej. Czyli od tej chwili żyj inaczej, wybierz życie, wybierz mnie.

Cytuj:
Maria z Irlandii także ponoć miała przekazy.
Nie ma oficjalnego stanowiska Kościoła w kwestii przekazów Marii Simmy, nie funkcjonują w teologii jej przekazy.

Maria Simma była pod opieką duchownych, poza tym nie tylko ona miała spotkania z duszami czyścowymi ale także ojciec Pio, siostra Faustyna czy inni. Bynajmniej w jej spotkaniach z duszami czyściowymi nie ma nic co sprzeciwiałoby się teologii. A teologia także nie jest Bogiem i dlatego trzeba także badać te sprawy gdzie Bóg dopuszcza nadzwyczajne łaski. Maria Simma nie głosila apokaliptycznych wizji, nie handlowala wizjami, i nie miała wizji w sensie objawień, ale doświadczała spotkania i obcowania z duszami czyścowymi ktore przychodziły z prośbą o modlitwę, o msze, Simma to była skromna i prosta kobieta. Nawet Glas wspolcześnie mówi o przypadkach spotkania z duszami z czyśca.

Cytuj:
Biblia nigdzie nie podaje o zmartwychwstaniu w chwili śmierci.

Ależ to nie moje słowa, tylko Ergo zasugerował w taki sposób.

Cytuj:
W kwestii cmentarzy - Chrystus zmartwychwstał, a nad Jego grobem modlą sie miliony wiernych w Bazylice Grobu Pańskiego.

Tak, ale w kwestii slów Ergo który zasugerował iż człowiek zmartwychwstaje w chwili śmierci, wtedy cmentarze nie byłyby potrzebne. A Chrystus nie zmartwychwstał w chwli śmierci, tylko jakiś czas po śmierci, w takim razie Jego ciało było złożone do grobu i pozostawało przez jakiś czas w grobie. Natomiast raczej nie mamy grobu Matki Bożej, która właśnie jako jedyna z chwilą śmierci została przeniesiona z ciałem do Nieba.

Marek_Piotrowski napisał(a):
Owszem, ciało uwielbione (podobne do ciała Jezusa po zmartwychwstaniu, o czym mówi Pismo 1J 3:2) nie będzie miało ograniczeń materii (tj. nie będzie musiało jeść, oddychać, będzie mogło przechodzić - jak Jezus - przez zamknięte drzwi czy znikać i przenosić się z miejsca na miejsce) - ale będzie mogło (tak jak Jezus po zmartwychwstaniu - jeść, pić, iść, będzie można je dotknąć).

Tak, dokładnie, nie musi jeść ale jest w stanie jeść, może to zrobić, jednak nie dlatego iż musi ponieważ nie przetrwa bez pożywienia. Ale fizjologii to ciało nie posiada i tutaj jest spora zagwozdka dla nas.

Cytuj:
Z całą pewnością w Niebie będzie coś więcej niż dusza (dusze to już teraz są). Kompletny człowiek to dusza + ciało. Rozdzielenie jednego i drugiego nazywamy potocznie "śmiercią".

Wszyscy zmartwychwstaną, zarówno ci w Niebie jak i w piekle. Ale mam na myśli ten okres teraz, ponieważ nie nastąpilo jeszcze ponowne przyjście Chrystusa na ziemię, a zmartwychwstanie jest określane na ten czas, na ten dzień.

So lis 19, 2016 15:21
Cytuj:
Kto jest w stanie przejść prosto do Nieba po śmierci? Chyba ktoś kto żył w nadzywczajnym stanie świętości albo ktoś kto doznał odpustu zupełnego w chwili śmierci, w takim razie moje słowa nie są zaprzeczeniem, ale wskazują iż nawet po tym jak wyspowiadasz się, to jednak pozostaje kara nałożona za grzech, kara którą trzeba przejść i odpokutować w czyścu, wina zostaje zmazana w spowiedzi ale pozostaje kara, konsekwencja. Czasem Twoje słowa jakby dają wrażenie iż bliżej Ci jest do koncepcji protestantów, niż do Katolickiej dokrytyny.

Piekło też nie jest puste. A teoria pewności powszechnego zbawienia jest herezją.

Co dla Ciebie niemożliwe u Boga nie jest problemem.... bo inaczej musielibyśmy uznać, że Ewangelie, w tym opis zbawienia łotra, napisali protestanci.

Cytuj:
Oczywiście że nie odrzuca, ale Bóg chce przemiany ich życia, przemiany ich spojrzenia na życie, przemiany ich serc. Tymczasem, takie stanowisko w sprawie związków niesakramentalnych w zakresie jakby tolerancji, bynajmniej nie umożliwi i nie ułatwi tym osobom na pragnienie zmiany ich sytuacji a może spowodować zamieszanie, co już się dzieje w jakiś sposób.

Chrystus nie odrzucał nikogo, ale Chrystus mówił - i nie grzesz już więcej. Czyli od tej chwili żyj inaczej, wybierz życie, wybierz mnie.

Wybierze taki rozwodnik i dla własnego zbawienia porzuci drugą żonę i dzieci z tego związku.....krzywda tych porzuconych dzieci sądzisz, że nie pójdzie za nim?
Miałaś bowiem 5 mężów, a ten, którego masz teraz, nie jest twoim mężem.....i z taką grzesznicą Chrystus rozmawia.....

Cytuj:
Maria Simma była pod opieką duchownych, poza tym nie tylko ona miała spotkania z duszami czyścowymi ale także ojciec Pio, siostra Faustyna czy inni. Bynajmniej w jej spotkaniach z duszami czyściowymi nie ma nic co sprzeciwiałoby się teologii. A teologia także nie jest Bogiem i dlatego trzeba także badać te sprawy gdzie Bóg dopuszcza nadzwyczajne łaski. Maria Simma nie głosila apokaliptycznych wizji, nie handlowala wizjami, i nie miała wizji w sensie objawień, ale doświadczała spotkania i obcowania z duszami czyścowymi ktore przychodziły z prośbą o modlitwę, o msze, Simma to była skromna i prosta kobieta. Nawet Glas wspolcześnie mówi o przypadkach spotkania z duszami z czyśca.

O. Pio i Faustyna po wieloletnich badaniach przez gremia kościele - włącznie z czasowymi zakazami sprawowania posługi kapłańskiej i kultu - zostali oficjalne uznani jako apostołowie Boży.
Nie słyszałam aby Kościół prowadził badania wizji M. Simmy - masz jakieś informacje w tej kwestii?

So lis 19, 2016 15:56
Alus napisał(a):
Co dla Ciebie niemożliwe u Boga nie jest problemem.... bo inaczej musielibyśmy uznać, że Ewangelie, w tym opis zbawienia łotra, napisali protestanci.

Alus, ale Ty masz tylko koncepcję łota na krzyżu, a przecież sprawa łotra została już wcześniej wyjaśniona. Marek Piotrowski podaje konkretne przykłady słów Jezusa, a tutaj rzeczywiście jest sytuacja jakby próby ominięcia tego co Jezus powiedział, albo próby rozpatrzenia tego po ludzku rzecz biorąc. Miłosierdzie Boże jest bez granic, ale sam przyklad łotra nie jest raczej zapoeiwdzia tego iż nakaz chrztu przestał obowiązywać a do Nieba wejdzie każdy bez względu czy ma chrzest czy nie, bo chrzest nie jest konieczny. W takim razie Jezus głosiłby coś innego a potem zmienił zadnie? Łotr wszedł do Nieba na wyjątkowej i szczególnej łasce Bożego miłosierdzia, w bardzo szczególnych okolicznościach.

I to nie ja mówię iż coś u mnie jest niemożliwe, bo to są Boże zasady, nie moje własne, to są nakazy ustanowione przez samego Boga a nie na zasadzie mojego własnego zdania.

Cytuj:
Wybierze taki rozwodnik i dla własnego zbawienia porzuci drugą żonę i dzieci z tego związku.....krzywda tych porzuconych dzieci sądzisz, że nie pójdzie za nim?

Nie tylko dla własnego zbawienia, ale także dla zbawienia tej kobiety. Bo żyjąc z nią w taki sposób, obciąża grzechem także jej duszę. Gdyby ludzie wiedzieli czym jest prawdziwa miłość, to nie podejmowaliby życia w takim związku, bo miłość właśnie polega na tym aby zrezygnować nawet z siebie i swojego szczęścia ze związku z inną osobą, jeśli ten związek stawiałby oboje w niebezpieczeństwie utraty zbawienia.

Krzywda dzieci jest już w tym sensie iż ich rodzice żyją w takim związku. Zresztą, dorośli mogą zdecydować się na życie w całkowitej czystości, chociaż zapewne dla wielu par takie postanowienie i rezygnacja z bliskości fizycznej stanowi raczej sporą trudność, zwłaszcza dla ludzi stosunkowo młodych.

Cytuj:
Miałaś bowiem 5 mężów, a ten, którego masz teraz, nie jest twoim mężem.....i z taką grzesznicą Chrystus rozmawia.....

Toteż Chrystus nie odrzuca nikogo, ale wskazuje na pewien problem w jej życiu. Dlaczego akurat rozmawiał z tą Samarytanką? Ponieważ On przyszedł do tych co się źle mają, przyszedł do grzeszników, aby wskazać im drogę.

Cytuj:
Nie słyszałam aby Kościół prowadził badania wizji M. Simmy - masz jakieś informacje w tej kwestii?

Tutaj można poczytać coś więcej o jej charyzmacie. Maria Simma zmarła stosunkowo niedawno, w 2004, tak więc nie wiem czy są prowadzone jakieś badania, być może tak, ponieważ jej postać była znana w pewien sposób, i być może ta sprawa jest przedstawiona do bardziej szczegółowych badań przez Kościół.

https://wobroniewiaryitradycji.files.wordpress.com/2016/11/maria_simma-moje_przezycia_z_duszami_czysccowymi.pdf

So lis 19, 2016 17:50
Moderator

equuleuss napisał(a):
sam przyklad łotra nie jest raczej zapoeiwdzia tego iż nakaz chrztu przestał obowiązywać a do Nieba wejdzie każdy bez względu czy ma chrzest czy nie, bo chrzest nie jest konieczny.

A kto mówi, że przestał obowiązywać? Jednakże nigdzie Jezus nie mówi, że nieochrzczony będzie potępiony. Biblia mówi:
Oto przez swoją zatwardziałość i serce nieskłonne do nawrócenia skarbisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia się sprawiedliwego sądu Boga, 6 który odda każdemu według uczynków jego: 7 tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne; 8 tym zaś, którzy są przekorni, za prawdą pójść nie chcą, a oddają się nieprawości - gniew i oburzenie. 9 Ucisk i utrapienie spadnie na każdego człowieka, który dopuszcza się zła, najpierw na Żyda, a potem na Greka. 10 Chwała zaś, cześć i pokój spotka każdego, kto czyni dobrze - najpierw Żyda, a potem Greka. 11 Albowiem u Boga nie ma względu na osobę.
12 Bo ci, którzy bez Prawa zgrzeszyli, bez Prawa też poginą, a ci, co w Prawie zgrzeszyli, przez Prawo będą sądzeni. 13 Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. 14 Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. 15 Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające. 16 [Okaże się to] w dniu, w którym Bóg sądzić będzie przez Jezusa Chrystusa ukryte czyny ludzkie według mojej Ewangelii.
17 Jeżeli jednak ty dumnie nazywasz siebie Żydem, całkowicie zdajesz się na Prawo, chlubisz się Bogiem, 18 pouczony Prawem znasz Jego wolę i umiesz rozpoznać co lepsze, 19 a jesteś przeświadczony, żeś przewodnikiem ślepych, światłością dla tych, którzy są w ciemności, 20 wychowawcą nieumiejętnych, nauczycielem prostaczków, mającym w Prawie wyraz wszelkiej wiedzy i prawdy... 21 Ty, który uczysz drugich, sam siebie nie uczysz. Głosisz, że nie wolno kraść, a kradniesz. 22 Mówiąc, że nie wolno cudzołożyć, cudzołożysz? Który brzydzisz się bożkami, okradasz świątynie? 23 Ty, który chlubisz się Prawem, przez przekraczanie Prawa znieważasz Boga. 24 Z waszej to bowiem przyczyny - zgodnie z tym, jest napisane - poganie bluźnią imieniu Boga.(Rz2,5-24)

equuleuss napisał(a):
Toteż Chrystus nie odrzuca nikogo, ale wskazuje na pewien problem w jej życiu. Dlaczego akurat rozmawiał z tą Samarytanką? Ponieważ On przyszedł do tych co się źle mają, przyszedł do grzeszników, aby wskazać im drogę.

Nie tylko dlatego. Chrystus spotykając się z Samarytanką pokazal, że każdy czlowiek, bez względu na religię jest dla niego ważny. A grzesznikiem jest każdy człowiek. Jedynie Maryja była bez grzechu.
equuleuss napisał(a):
Tutaj można poczytać coś więcej o jej charyzmacie. Maria Simma zmarła stosunkowo niedawno, w 2004, tak więc nie wiem czy są prowadzone jakieś badania, być może tak, ponieważ jej postać była znana w pewien sposób, i być może ta sprawa jest przedstawiona do bardziej szczegółowych badań przez Kościół.

A nie wystarczy Ci objawień uznanych przez Kościół?

So lis 19, 2016 18:20
equuleuss napisał(a):
Krzywda dzieci jest już w tym sensie iż ich rodzice żyją w takim związku. Zresztą, dorośli mogą zdecydować się na życie w całkowitej czystości, chociaż zapewne dla wielu par takie postanowienie i rezygnacja z bliskości fizycznej stanowi raczej sporą trudność, zwłaszcza dla ludzi stosunkowo młodych.

No i ja jestem z takiego związku, co żył w czystości. Aspergery na bok: jestem tak popaprany, że daję sześć do dziesięciu, że nigdy się nie ożenię, a dlaczego? Bo nie miałem okazji uczyć się, przez naśladowanie (inaczej dzieko się nie uczy), jak mężczyzna zaskarbia sobie względy kobiety. Zamiast tego ładowano mi mózg ideami, że czystość, że różaniec, że zbawienie itd. I to jest moja krzywda.

Ty, chłopie, skończ pierdolić publicznie. Bo szkodzisz tylko ludziom.

So lis 19, 2016 18:42
Equuleuss dedykacja dla Ciebie :)
Kiedy Bóg przychodzi do człowieka, to mówi: nie bój się.
Kiedy człowiek przychodzi z Bogiem do człowieka, to często mówi: bój się Boga
, o. G. Kramer.

So lis 19, 2016 18:46
Małgosiaa napisał(a):
Jednakże nigdzie Jezus nie mówi, że nieochrzczony będzie potępiony.

Ja nie mówię takich słów, ale co zrobić w takim razie ze słowami Jezusa -

Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony.

Jezus odpowiedział: "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego".

To są słowa Jezusa. A my probujemy to wytłumaczyć na wszelkie możliwe sposoby aby nagiąć to do teorii powszechnego zbawienia i miłosierdzia Boga które przecież nie pozwala na potępienie. Nie twierdzę że wszyscy nieochrzczeni zostaną potępieni, ja nie mam pewności mojego własnego zbawienia i tej pewności raczej nie osiągnę do końca moich dni, bo to jest niesamowita i niezasłużona łaska i tajemnica, ale Chrystus wypowiada pewne słowa które są jasne i konkretne.

Nie możemy zasługiwać na zbawienie, bo cokolwiek byśmy nie uczynili to byłoby zbyt mało. Chrystus nie przedstawia wizji łatwego zbawienia i prostego wejścia do Królestwa, ale Chrystus mówi że dla człowieka to jest nawet niemożliwe aby tego dokonać o własnych siłach, i mówi o tym jak trudno jest wejść do Nieba i jak trudna jest droga która tam prowadzi, droga zaparcia się siebie.

Cytuj:
Nie tylko dlatego. Chrystus spotykając się z Samarytanką pokazal, że każdy czlowiek, bez względu na religię jest dla niego ważny. A grzesznikiem jest każdy człowiek. Jedynie Maryja była bez grzechu.

Owszem, ale także Chrystus wskazuje tutaj na konkretną sytuację tej kobiety, i myślę że Samarytanka tą sytuację życiową zmieniła na skutek spotkania z Chrystusem. Chrystus jest bardzo delikatny, wiem że czasem nam brakuje bardzo tej cechy, bo my walimy prosto między oczy, ale poprzez właśnie tą delikatną uwagę Chrystus zjednał jej serce, które otrzymało łaskę po spotkaniu ze Zbawicielem.

Cytuj:
A nie wystarczy Ci objawień uznanych przez Kościół?

A czy jest potrzeba aby odrzucić mistyczne doświadczenia które były przecież kontynuowane pod opieką Kościoła i duchownych, i w których nie było poważnych błędów teologicznych? To wielki dar od Boga aby ukazać nam rąbek tej tajemnicy życia po śmierci, aby ukazać prawdę o tej rzeczywistości, a także pokazać moc modlitwy za dusze.

ErgoProxy napisał(a):
Aspergery na bok: jestem tak popaprany, że daję sześć do dziesięciu, że nigdy się nie ożenię, a dlaczego? Bo nie miałem okazji uczyć się, przez naśladowanie (inaczej dzieko się nie uczy), jak mężczyzna zaskarbia sobie względy kobiety.

A to, to powinieneś mieć we krwii jak to mówią, przecież masz od groma poradników jak zdobyć serce kobiety. A poza tym to chyba sam wiesz, co nie? ''Piękny Umysł'' oglądał? Tak, to wie że Nash też był dziwolągiem. Jak widzisz tutaj babki lubią Twoje oryginalne poczucie humoru i poparaną osobowość, kobiety nie lecą za kawałkiem mięsa, ale interesuje je coś innego, kto wie co, one same nie wiedzą czego chcą czasem, kobiety nie zrozumiesz, umysł anielski nawet tego nie zgłębi.

Alus napisał(a):
Equuleuss dedykacja dla Ciebie :)
Kiedy Bóg przychodzi do człowieka, to mówi: nie bój się.
Kiedy człowiek przychodzi z Bogiem do człowieka, to często mówi: bój się Boga
, o. G. Kramer.

Ja nie mówię - Bój się Boga, ale czasem mówię - zrób wszystko dla swojej duszy... Boga nie trzeba się bać panicznie, chociaż istnieje coś takiego jak bojaźń boża i jest to postrzegane w pozytywnym znaczeniu, bo zuchwałość w tą stronę to nie jest czymś co powinno mieć miejsce. Człowiek ma także przeciwnika który zrobi wszystko aby go zgubić. I powiem Ci że często można zobaczyć taką postawę iż właśnie ten grzech nieczystości, to życie razem bez ślubu, to czasem prowadzi do tego że albo usprawiedliwiamy to za pomocą miłości i piękna, albo ktoś szuka czegoś wygodnego poza Kościołem, a oddalenie od sakramentów i Kościoła robi swoje, wtedy Szatan wkracza w życie i mąci, odsuwając te osoby od Boga jeszcze bardziej.

Bo skoro nie mogą przystępować do komunii i spowiedzi, to przestają chodzić do kościoła a potem z górki. Idą w New Age, w ezoterykę, w herezję, w niewiarę... w pychę... Ten grzech pociąga do innych, poważnych i ciężkich grzechów. I czasem trudno się z tego wymotać. A pójście do spowiedzi i uznanie tego za grzech jest czasem niemal niemożliwe, jest trudne, bo ludzie zazwyczaj postrzegają to w pozytywnych barwach, bo seks i miłość mocno trzyma ludzi razem i zazwyczaj nie chcą rezygnować z siebie i z tego wszystkiego, a czasem mężczyzna nie chce ślubu, a zakochana kobieta zgodzi się na wszystko aby go nie stracić.

So lis 19, 2016 20:37
Moderator

equuleuss napisał(a):
Ja nie mówię takich słów, ale co zrobić w takim razie ze słowami Jezusa -

Czytasz Biblię po protestancku. Podałam Ci fragment listu św. Pawła.
equuleuss napisał(a):
Nie możemy zasługiwać na zbawienie, bo cokolwiek byśmy nie uczynili to byłoby zbyt mało. Chrystus nie przedstawia wizji łatwego zbawienia i prostego wejścia do Królestwa, ale Chrystus mówi że dla człowieka to jest nawet niemożliwe aby tego dokonać o własnych siłach, i mówi o tym jak trudno jest wejść do Nieba i jak trudna jest droga która tam prowadzi, droga zaparcia się siebie.

Jeszcze raz - ów list i dodatkowo Mt 25, 31-45 i nie chodzi tu o zasługi, a o miłość. Z miłości będzie nas sądził Jezus.

So lis 19, 2016 20:42
equuleuss napisał(a):
A to, to powinieneś mieć we krwi jak to mówią

To, co aktualnie mam we krwi, zdobyłem po ciemnej stronie, i nie z Bogiem, a mimo Boga.

equuleuss napisał(a):
przecież masz od groma poradników jak zdobyć serce kobiety.

Z tego się bardzo ładnie nabijał Pratchett w "Czarodzicielstwie". Którego equuleuss oczywiście do ręki nie wziął, bo go fraza "czar..." sparzyła. A podobno chrześcijanin może badać wszystko.

equueluss napisał(a):
A poza tym to chyba sam wiesz, co nie?

Nie, nie wiem.

equueluss napisał(a):
Jak widzisz tutaj babki lubią Twoje oryginalne poczucie humoru i poparaną osobowość, kobiety nie lecą za kawałkiem mięsa, ale interesuje je coś innego, kto wie co, one same nie wiedzą czego chcą czasem, kobiety nie zrozumiesz, umysł anielski nawet tego nie zgłębi.

Teraz gadasz mniej więcej z sensem, bo lekko. Enlightened treats things lightly. Tego się więc trzymaj.

So lis 19, 2016 20:54
Małgosiaa napisał(a):
Jeszcze raz - ów list i dodatkowo Mt 25, 31-45 i nie chodzi tu o zasługi, a o miłość. Z miłości będzie nas sądził Jezus

Co zrobić w takim razie ze słowami iż najwięcej ludzi jest w piekle z powodu grzechów nieczystości, w sensie ten grzech najbardziej pociaga ludzi do piekła? Objawienia w Fatmie, uznane przez Kościół. Matka Boża przychodzi z Prawdy. Czyż ci ludzie nie czynili w swoim życiu żadnych dobrych uczynków? Czyż oni nie mówili iż to jest miłość i czyż nie byli dobrzy dla siebie? A św Faustyna dodaje iż jest tam najwięcej także tych, którzy w piekło nie wierzyli.

Śmierć w stanie grzechu ciężkiego pociąga do piekła, ale czasem mam wrażenie że chcemy usunąć te niewygodne prawdy.

So lis 19, 2016 21:25
Moderator

equuleuss napisał(a):
Co zrobić w takim razie ze słowami iż najwięcej ludzi jest w piekle z powodu grzechów nieczystości, w sensie ten grzech najbardziej pociaga ludzi do piekła? Objawienia w Fatmie, uznane przez Kościół. Matka Boża przychodzi z Prawdy. Czyż ci ludzie nie czynili w swoim życiu żadnych dobrych uczynków? Czyż oni nie mówili iż to jest miłość i czyż nie byli dobrzy dla siebie? A św Faustyna dodaje iż jest tam najwięcej także tych, którzy w piekło nie wierzyli.

Mieszasz tę sprawę z koniecznością chrztu, a to nie ma nic do rzeczy.
equuleuss napisał(a):
Śmierć w stanie grzechu ciężkiego pociąga do piekła, ale czasem mam wrażenie że chcemy usunąć te niewygodne prawdy.

Jaki to ma związek z chrztem?

So lis 19, 2016 21:29
Małgosiaa napisał(a):
Mieszasz tę sprawę z koniecznością chrztu, a to nie ma nic do rzeczy.

Jaki to ma związek z chrztem?

Nie mylę tych rzeczy, to jest po prostu temat który wyklarował się równologle, i ma związek z Twoimi słowami iż będziemy sądzeni z miłości. Owszem, ale co w takim razie zrobić z tymi słowami Matki Bożej.

So lis 19, 2016 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Następna strona