Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 9:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?
JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Pedofil wykorzystujący dziecko, nie broni żadnych wartości, on wie że postępuje źle, ale jest mu to obojętne.

Niekoniecznie. Część pedofilów, czy szerzej: sprawców czynów pedofilskich to osoby na tyle zaburzone, że są w stanie uważać, że robią dobrze, tylko ludzie tego nie rozumieją, a dziecko jest z budowanej więzi zadowolone.

To fajnie, wychodzi na to, że nie ma problemu.

Pn lis 28, 2016 18:37

Jakiego problemu i jakim sposobem Ci tak wychodzi?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lis 28, 2016 18:38

Hufce napisał(a):
Dlaczego mój post jest debilny? Wystarczyłoby, żeby podczas drugiej wojny światowej Bóg poraził piorunami albo wywołał zawały serca naraz u wszystkich nazistów i nie byłoby ponad 60milionów ofiar w ludziach. A reszta gdyby zobaczyła to to by ze strachu zaprzestała działań wojennych i po sprawie, Jednak Bóg tolerował poczynania Hitlera i jego ludzi tak samo jak toleruje pedofilów i sadystów. A wy katolicy zaciekle bronicie swojego Boga, który podobno jest miłością, jest litościwy i miłosierny. Powiem szczerze i krótko, przypuszczam, że Bóg siedzi sobie w niebie i ma to wszystko po prostu gdzieś, on nie czuje naszego cierpienia dlatego ma to wszystko w poważaniu, dobrze wiecie, że tak jest jednak mówicie, że to nie prawda.

jeden z lepszych tekstów. Dlaczego?

bo tu pięknie widać jakie ludziki mają wyobrażenie boga i myślą , że to ten sam Bóg, który jest Stworzycielem. Wytłumaczcie mi, skąd takie myślenie u nowoczesnych, mądrych, otwartych ludzi?

Pn lis 28, 2016 18:46

Iago napisał(a):
Czyli wolność jest według was wartością tak absolutną, że Bóg w poszanowaniu dla niej nie decyduje się na ingerencję, mimo iż mogłoby to uratować miliardy osób od morderstw, gwałtów, tortur etc.

To nie było by uratowanie. To było by umożliwienie (przedłużenie) funkcjonowania organizmu (o jakiś czas). Funkcjonowanie organiczne nie jest wartością.

Wartością jest to, co stanowi o naszym człowieczeństwie, czyli wybór dokonany w wolności.
Cytuj:
Jednakże równocześnie nie widzicie nic niewłaściwego w tym że ludzie odbierają innym ludziom wolność, na ten przykład, w ramach zakładów penitencjarnych...
Doprawdy bardzo ciekawe. :-)

Kto nie widzi?

Pn lis 28, 2016 18:56

chwat napisał(a):
To nie było by uratowanie. To było by umożliwienie (przedłużenie) funkcjonowania organizmu (o jakiś czas). Funkcjonowanie organiczne nie jest wartością.

Może dla Ciebie. :-)
Dla mnie funkcjonowanie organiczne bliskich mi osób i większości osób w ogóle jest jednak wartością. ;-)

Jeżeli dla Ciebie cierpienie gwałconej osoby jest ponad prawem do wolności jej gwałciciela to najwyraźniej operujemy na innym wymiarze wrażliwości. ;-)

chwat napisał(a):
Kto nie widzi?

Jedynie każda znana mi osoba z którą na ten temat rozmawiałem – nie widzą niczego niewłaściwego w ograniczaniu wolności mordercy, gwałciciela, pedofila, etc. tak by nie mógł dalej krzywdzić. :-)
Ja również do tej grupy się zaliczam i wydaje mi się ze większość społeczeństwa takoż. :-)

Pn lis 28, 2016 19:09

A wracając do tematu; W Ewangelii jest odpowiedź, że Bóg toleruje zło, określa jaki będzie koniec zła i co będzie ze zło czyniącymi. i nigdy nie pozwala dyskutować czy ten lub tamten będzie zbawiony.

Dlatego, wydaje mi się, że poruszanie tego tematu miało inny cel, mianowicie, przypomnienie katolikom ich słabości i ułomności. I za to dziękuję autorowi.

Kościół to nie muzeum świętych, ale szpital dla chorych - taki jest mój Kościół. I jakbym się chciał nim chwalić - to szybko ktoś przypomni, że nie taki ten Kościół święty :)

Pn lis 28, 2016 20:09

Iago napisał(a):
chwat napisał(a):

Może dla Ciebie. :-)
Dla mnie funkcjonowanie organiczne bliskich mi osób i większości osób w ogóle jest jednak wartością. ;-)

Ach, dla mnie osobiście, to wartością jest nawet budyń waniliowy, ale rozmawialiśmy nie o osobistych wrażeniach, ale o wolności jako wartości absolutnej i ingerencji Boga w taką wartość.

Cytuj:
Jeżeli dla Ciebie cierpienie gwałconej osoby jest ponad prawem do wolności jej gwałciciela to najwyraźniej operujemy na innym wymiarze wrażliwości. ;-)

Jeżeli uważasz, że dla mnie cierpienie gwałconej osoby jest ponad prawem do wolności jej gwałciciela, to pomyliłeś wątki i mnie z innym rozmówcą.

Iago napisał(a):
chwat napisał(a):
Kto nie widzi?

Jedynie każda znana mi osoba z którą na ten temat rozmawiałem – nie widzą niczego niewłaściwego w ograniczaniu wolności mordercy, gwałciciela, pedofila, etc. tak by nie mógł dalej krzywdzić. :-)
Ja również do tej grupy się zaliczam i wydaje mi się ze większość społeczeństwa takoż. :-)

Powiedziałeś "Jednakże równocześnie nie widzicie nic niewłaściwego w tym że ludzie odbierają innym ludziom wolność". Pytałem o zwrot "wy" skierowany do mnie (chyba do mnie, bo to ja mówiłem o wolności) w liczbie mnogiej i stwierdzający, że nie widzimy (ja?) nic niewłaściwego w odbieraniu wolności... A ja na temat ograniczania wolności raczej się nie wypowiadałem.

Pn lis 28, 2016 20:10

Masz zatem okazję. Więc jak jest? Widzisz coś niewłaściwego w ograniczaniu wolności mordercy, gwałciciela, pedofila, etc. ?

Pn lis 28, 2016 20:22
Moderator

Iago napisał(a):

Rozumiem, że jesteście za ograniczaniem wolności także (a w zasadzie głównie) potencjalnym przestępcom? Najlepiej jeszcze przed popełnieniem zła?
Bo do tego sprowadza się postulat, aby Bóg usunął tych złych ze społeczeństwa.

A tymczasem Chrystus wyraźnie wskazał jaki jest zamysł Boga w przypowieści o kąkolu.

Pn lis 28, 2016 20:26
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
A tymczasem Chrystus wyraźnie wskazał jaki jest zamysł Boga w przypowieści o kąkolu.

Chodzi o to, żeby być mądrym po szkodzie?

Pn lis 28, 2016 20:28

Myślisz że Bóg ma być pojęty przez Ciebie?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lis 28, 2016 20:30
Moderator

Chodzi o to, że nikt nie może być osądzony przed popełnieniem przestępstwa.
Inaczej mamy do czynienia z filmem "Raport mniejszości".

Pn lis 28, 2016 20:47
Zobacz profil WWW

J 3,17 Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat, aby świat potępił, ale aby świat został przez Niego zbawiony.

Bóg nie chce śmierci lecz nawrócenia. Każdy jest Jego dziełem, każdy...On sam dokona sądu w czasie, który sobie wybierze.

Pn lis 28, 2016 20:58

JedenPost napisał(a):
Masz zatem okazję. Więc jak jest? Widzisz coś niewłaściwego w ograniczaniu wolności mordercy, gwałciciela, pedofila, etc. ?

Nie mam okazji. Tu jest okazja do skomentowania dość niefortunnie wyrażonej myśli "Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?"

Pn lis 28, 2016 21:07
chwat napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Nie mam okazji. Tu jest okazja do skomentowania dość niefortunnie wyrażonej myśli "Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?"

A wiec skomentuj...Blysnij elokwencja, Chwat...

Pn lis 28, 2016 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona