PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Od razu można było zauważyć, że agencja S&P zapewne doszła do wniosku, że gorzej nie będzie i dlatego uznała, że wzrost gospodarczy przestanie słabnąć.
Moim zdaniem jest to prognoza optymistyczna.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn gru 05, 2016 0:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Od razu można było zauważyć, że agencja S&P zapewne doszła do wniosku, że gorzej nie będzie i dlatego uznała, że wzrost gospodarczy przestanie słabnąć.
Moim zdaniem jest to prognoza optymistyczna. Z radości Morawieckiego wyraźnie widać, że obawiali się obniżenie oceny.
|
Pn gru 05, 2016 7:40 |
|
 |
kosiarz1
|
Sweet Child NBP kieruje Adam Glapinski...wspolzalozyciel PC, bliski wspolpracownik, zaufany braci Kaczynskich. Ok NBP jest dzis niezalezna. Moim zdaniem tak samo niezalezna, jak byla za poprzednich prezesow. To jest wlasnie ta obluda. Dzis nie ma sensu tego rozwazać. Jedna podstawowa sprawa sie zmienila. To zwyciestwo Trumpa w wyborach. Wiec zmienila sie koninktura polityczna. Zmienia sie i w UE. Malgosia Wielokrotnie pisalismy tu o "Polsce w ruinie" Przypomne tylko, a jak widzisz, ratingi, oceny gospodarcze, nie musza sie tylko odnosic do samej gospodarki, a takze do polityki, pewnej mentalnosci, wiarygodnosci panstwa i jego mozliwosci, niezaleznosci a przede wszystkim zdolnosci instytucji publicznych. I tutaj ta "Polska w ruinie" "teoretyczne panstwo" czy "ch..du i kamieni kupa"
|
Pn gru 05, 2016 8:54 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
kosiarz1 napisał(a): NBP kieruje Adam Glapinski...wspolzalozyciel PC, bliski wspolpracownik, zaufany braci Kaczynskich. Ok NBP jest dzis niezalezna. Moim zdaniem tak samo niezalezna, jak byla za poprzednich prezesow. To jest wlasnie ta obluda. Jak widać S&P podziela Twoje zdanie i też uważa, że NBP jest tak samo niezależne, jak za za poprzednich prezesów. To wystarcza do zmiany perspektywy ratingu na stabilną. A skąd wywodzi się Glapiński ma drugorzędne znaczenie, najważniejsze że jest postrzegany jako dobry fachowiec i potrafi działać w miarę niezależnie. Tak, nie wszyscy i wszystko z PiS do samo zło, szkoda że tak mało jasnych punktów w obecnych elytach 
|
Pn gru 05, 2016 10:14 |
|
 |
Johnny99
|
S&P może też liczyć na to, że "konflikt" o TK rzeczywiście niedługo się "zakończy" i sytuacja się "ustabilizuje"  Tzn. kiedy już PiS przejmie TK, jego wyroki znowu będą publikowane i uzyskają moc prawną. Okoliczność, że TK będzie przyklepywał decyzje PiS, można z punktu widzenia inwestorów uznać za drugorzędną - ważniejsze jest to, że w państwie znowu będzie obowiązywał jeden porządek prawny, ten ustalony przez PiS 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 05, 2016 14:15 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
kosiarz1 napisał(a): Malgosia
Wielokrotnie pisalismy tu o "Polsce w ruinie" Przypomne tylko, a jak widzisz, ratingi, oceny gospodarcze, nie musza sie tylko odnosic do samej gospodarki, a takze do polityki, pewnej mentalnosci, wiarygodnosci panstwa i jego mozliwosci, niezaleznosci a przede wszystkim zdolnosci instytucji publicznych. I tutaj ta "Polska w ruinie" "teoretyczne panstwo" czy "ch..du i kamieni kupa" Kamieni kupa? Tak sądzisz? To dlaczego za czasow poprzedniego rządu Polska miała w rankingu A-, a od stycznia 2016 jest B? Przecież za każdym razem są te same kryteria oceny.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 05, 2016 15:29 |
|
 |
Andy72
|
Wierzysz w bezstronność tych, którzy dają rankingi?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn gru 05, 2016 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brehehe. Równie dobrze mógłbyś zapytać, czy ja wierzę w bezstronność W3C albo autorów RFC. Oczywiście, że oni nie są bezstronni; W3C na przykłąd ugrzęzło beznadziejnie w specyfikacji XHTML 2.0 i dopiero po latach zgodziło się podjąć pracę nad HTML5 forsowanym przez fabrykantów przeglądarek, czyli ludzi, którzy wiedzą lepiej, co będą w stanie zaimplementować i czego klient potrzebuje, a nie gonią za jakimiś fantazmatami, że HTML ma być kompatybilny z XML i niech się wszyscy ciągną.
Oczywiście większość użytkowników tego forum nie rozumie, o czym ja teraz nawijam. Ty, Andy, posiadasz równie głębokie zrozumienie globalnej problematyki ekonomicznej. Moze więc usiądziesz sobie teraz cichutko w kąciku?
|
Pn gru 05, 2016 18:15 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Wierzysz w bezstronność tych, którzy dają rankingi? Czy mam rozumieć, że jeśli wydają korzystną ocenę dla PiS to są bezstronni, a jak wydawali dla poprzedniego rządu, to byli stronniczy?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 05, 2016 18:25 |
|
 |
Andy72
|
W takich rankingach liczy się uległość wobec rynków finansowych, tak więc rząd który chce prowadzić bardziej niezależną politykę, jest karany.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn gru 05, 2016 18:31 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Andy72 napisał(a): W takich rankingach liczy się uległość wobec rynków finansowych, tak więc rząd który chce prowadzić bardziej niezależną politykę, jest karany. Jakieś dowody?
|
Pn gru 05, 2016 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brehehe do kwadratu. Ja wiem, do czego Andy zmierza » znaczy, domyślam się, że na końcu jest Lucyper w Loży Uwielbiony » ale Andy wyraził się w tak pocieszny sposób, że proszę siadać. Bo co to jest: rynek finansowy? Z pewnością nie jest to człowiek ani grupa ludzi, których można nawrócić – tacy owszem tworzą, ale nadzór nad rynkiem finansowym. Sam rynek natomiast to jest, proszę Andy'ego, zjawisko przyrodnicze, matematyczne, którego nie ogarniają nawet komputery i który w swoim czasie generował koszmarne katastrofy, żeby wspomnieć tylko Wielki Krach w latach dwudziestych zeszłego stulecia.
Tak że, rozumiecie: Andy powiedział coś takiego, że we wmuszaniu kierowcom samochodów rozlatujących się przy zderzeniu liczy się uiegłość wobec praw fizyki. I statystyki. A kto chciałby jeździć samochodem bardziej trwałym, masakrując innych ludzi podczas zderzeń, jest karany,
|
Pn gru 05, 2016 18:49 |
|
 |
kosiarz1
|
Małgosiaa napisał(a): kosiarz1 napisał(a): Malgosia
Wielokrotnie pisalismy tu o "Polsce w ruinie" Przypomne tylko, a jak widzisz, ratingi, oceny gospodarcze, nie musza sie tylko odnosic do samej gospodarki, a takze do polityki, pewnej mentalnosci, wiarygodnosci panstwa i jego mozliwosci, niezaleznosci a przede wszystkim zdolnosci instytucji publicznych. I tutaj ta "Polska w ruinie" "teoretyczne panstwo" czy "ch..du i kamieni kupa" Kamieni kupa? Tak sądzisz? To dlaczego za czasow poprzedniego rządu Polska miała w rankingu A-, a od stycznia 2016 jest B? Przecież za każdym razem są te same kryteria oceny. Lubie dobrze zjesc, sadzisz, ze to niezdrowo? Mam problemy z utrzymaniem dobrej wagi...  Przydaloby sie wiecej ruchu.
|
Wt gru 06, 2016 7:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
kosiarz1 napisał(a): Lubie dobrze zjesc, sadzisz, ze to niezdrowo? Mam problemy z utrzymaniem dobrej wagi... Przydaloby sie wiecej ruchu.
Pisz na temat.
|
Wt gru 06, 2016 8:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): kosiarz1 napisał(a): Lubie dobrze zjesc, sadzisz, ze to niezdrowo? Mam problemy z utrzymaniem dobrej wagi... Przydaloby sie wiecej ruchu.
Napisze Ci, że jesteś mocodawcą prokuratora Piotrowicza w szeregach PiS 
|
Wt gru 06, 2016 9:05 |
|
|
|