Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 10:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 84  Następna strona
 Nasze zbawienie 
Autor Wiadomość
Post Re: Nasze zbawienie
Marek_Piotrowski napisał(a):
Wybrana - w jaki sposób, według Ciebie, te wersety są sprzeczne z Eucharystią? :mrgreen:

Marku pozwól, że skorzystam z pomocy z nawróconego księdza Dariusza Suszka.

https://www.youtube.com/watch?v=ORg53qPw0W0

Ksiądz mówi : że zacząłem sobie tak układać z nową świadomością pewnych rzeczy, ale robić wszystko po staremu. I tak by było, gdyby nie pewna noc, którą przeżyłem. Krótko przed spaniem przyszła taka myśl do mego serca. Bóg przemówił do mnie wyraźnie - gdybyś tej nocy zmarł - gdzie będziesz? Odpowiedziałem - ja nie wiem. Mimo, że byłem księdzem 5 rok, mimo, że sprawowałem sakramenty. Taka umknęła mi myśl o czyścu - takie bezpieczne miejsce. Nie zbyt dobry na niebo, ale do piekła wrzucić księdza, to też tak nie bardzo. I gdy ta myśl mi przemknęła- Duch Święty mi powiedział - jesteś teraz potępiony. To było tak silne wrażenie duchowe, że ja po prostu - przeraziłem się.

Pt gru 16, 2016 14:08
Moderator

Czego dowodzą wyznania o chorych urojeniach byłego księdza?

Pt gru 16, 2016 14:30
Zobacz profil WWW
Wybrana, dotrwalem do polowy jego wypowiedzi i ciagle powtarzaly sie u niego te same bledy.
Za duzo by je wyszczegolniac, ale podstawa tych bledow jest brak wiary.
Ten brak wiary i jej nierozumienia przekladal sie u niego na brak skutkow sprawowanej przez niego Eucharystii.
Gdy zrozumial, obwinil za to Kosciol Katolicki, a nie swoj wlasny brak wiary.
Obwiniajac za swoj brak wiary Kosciol, zamiast wreszcie po wielu latach zrozumiec powolanie kaplanskie i zaczac z prawdziwa wiara sprawowanie Eucharystii wierzac w to co robi i w Jezusa, odszedl od Kosciola.
Na Mszach Sw. prowadzonych przez takich ksiezy Jezus czeka poza prezbiterium by dokonalo sie przeistoczenie i Jego wierni mogli go przyjac podczas Komunii Sw.
Taki ksiadz po prostu swoja pycha niedopuszcza Jezusa do prezbiterium uwazajac siebie za najwazniejsza osobe w kosciele podczas Mszy Sw.
Powolanie to rezygnacja z wlasnego zycia i sluzba Bogu, a nie kariera zawodowa.
Odejscie od Kosciola to kolejny blad powodowany pycha, bo po zrozumieniu czym jest powolanie, zamiast poswiecic sie sluzbie Bogu, umocnieniu Kosciola i Wiary w Boga , odchodzi od niego.
Tylko dla tego ze przypisal swoj osobisty blad Kosciolowi.

Pt gru 16, 2016 15:00

wybrana napisał(a):
A czy "nawrócony ksiądz" Dariusz Suszek ma imprimatur i jest uznany przez magisterium Kościoła, podobnie jak jest to kryterium w przypadku objawień i książek, które @wybrana uznaje :?:

Pt gru 16, 2016 15:28

https://wobroniewiaryitradycji.wordpres ... e-szatana/
W pewnym momencie Matka Boża wskazała ręką na czarną sutannę oraz na połamany krzyż leżący w pobliżu Jej stóp i powiedziała: „To jest znak, że Kościół będzie cierpiał, doświadczy wielkiego prześladowania, a niektórzy porzucą kapłaństwo (…). Ty trwaj mocno w wierze”. Maryja uświadomiła Brunonowi, że będzie musiał przejść przez trudne doświadczenie duchowego cierpienia, że spotka się z niezrozumieniem – ale nie powinien niczego się bać, gdyż Ona sama będzie otaczała go matczyną opieką. Prosiła go o to, aby dużo się modlił, codziennie odmawiał różaniec, czytał Pismo św., by jak najczęściej uczestniczył w Eucharystii, adorował Jezusa obecnego w Najświętszym Sakramencie i regularnie przystępował do sakramentu pokuty. Prosiła również, aby w sposób szczególny modlić się o nawrócenie grzeszników, za niewierzących i o zjednoczenie chrześcijan w jednym Kościele. Mówiła: „Każde Zdrowaś Mario wypowiedziane z wiarą i miłością jest jak złota strzała, która dosięga Serca Jezusa”.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt gru 16, 2016 17:49
sapper napisał(a):
Wybrana, dotrwalem do polowy jego wypowiedzi i ciagle powtarzaly sie u niego te same bledy.
Ten brak wiary i jej nierozumienia przekladal sie u niego na brak skutkow sprawowanej przez niego Eucharystii.
Obwiniajac za swoj brak wiary Kosciol, zamiast wreszcie po wielu latach zrozumiec powolanie kaplanskie i zaczac z prawdziwa wiara sprawowanie Eucharystii wierzac w to co robi i w Jezusa, odszedl od Kosciola.
Na Mszach Sw. prowadzonych przez takich ksiezy Jezus czeka poza prezbiterium by dokonalo sie przeistoczenie i Jego wierni mogli go przyjac podczas Komunii Sw.
Taki ksiadz po prostu swoja pycha niedopuszcza Jezusa do prezbiterium uwazajac siebie za najwazniejsza osobe w kosciele podczas Mszy Sw.
Odejscie od Kosciola to kolejny blad powodowany pycha, bo po zrozumieniu czym jest powolanie, zamiast poswiecic sie sluzbie Bogu, umocnieniu Kosciola i Wiary w Boga , odchodzi od niego.

Jak posłuchasz do końca - to zrozumiesz.

Pt gru 16, 2016 17:58
wybrana napisał(a):
sapper napisał(a):

Z pewnoscia nie zrozumie w tej wypowiedzi tego co jest Prawda, bo w tej wypowiedzi jej nie ma.
On jedynie opisuje ze wpadl w pulapke wlasnej slabej wiary i dzieki temu ze lapiac sie weza, wydostal sie z pulapki i dlatego czci teraz tego weza.

Pt gru 16, 2016 18:31
Andy72 napisał(a):
https://wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/2016/12/15/swiadectwo-nawrocenia-bruno-cornacchioli-protestanta-zwalczajacego-kosciol-katolicki-jako-synagoge-szatana/
W pewnym momencie Matka Boża wskazała ręką na czarną sutannę oraz na połamany krzyż leżący w pobliżu Jej stóp i powiedziała: „To jest znak, że Kościół będzie cierpiał, doświadczy wielkiego prześladowania, a niektórzy porzucą kapłaństwo (…). Ty trwaj mocno w wierze”. Maryja uświadomiła Brunonowi, że będzie musiał przejść przez trudne doświadczenie duchowego cierpienia, że spotka się z niezrozumieniem – ale nie powinien niczego się bać, gdyż Ona sama będzie otaczała go matczyną opieką. Prosiła go o to, aby dużo się modlił, codziennie odmawiał różaniec, czytał Pismo św., by jak najczęściej uczestniczył w Eucharystii, adorował Jezusa obecnego w Najświętszym Sakramencie i regularnie przystępował do sakramentu pokuty. Prosiła również, aby w sposób szczególny modlić się o nawrócenie grzeszników, za niewierzących i o zjednoczenie chrześcijan w jednym Kościele. Mówiła: „Każde Zdrowaś Mario wypowiedziane z wiarą i miłością jest jak złota strzała, która dosięga Serca Jezusa”.

Czy rozumiesz z tego opisu w linku okreslenie "3-cie tysiaclecie"?

Pt gru 16, 2016 18:36

wybrana napisał(a):
Wybrana - w jaki sposób, według Ciebie, te wersety są sprzeczne z Eucharystią? :mrgreen:

Nawróconego na co?
To nie blog filmowy - jesli stawiasz tezę, uzasadniaj ją tu gdzie postawiłaś, a nie każ mi oglądać jakieś filmiki (sądzisz, że nie mógłbym Cię zarzucić linkami do filmów o Eucharystii?).
Po raz kolejny rzucasz tezę i jej nie uzasadniasz.

Cytuj:
Ksiądz mówi : że zacząłem sobie tak układać z nową świadomością pewnych rzeczy, ale robić wszystko po staremu. I tak by było, gdyby nie pewna noc, którą przeżyłem. Krótko przed spaniem przyszła taka myśl do mego serca. Bóg przemówił do mnie wyraźnie - gdybyś tej nocy zmarł - gdzie będziesz? Odpowiedziałem - ja nie wiem. Mimo, że byłem księdzem 5 rok, mimo, że sprawowałem sakramenty. Taka umknęła mi myśl o czyścu - takie bezpieczne miejsce. Nie zbyt dobry na niebo, ale do piekła wrzucić księdza, to też tak nie bardzo. I gdy ta myśl mi przemknęła- Duch Święty mi powiedział - jesteś teraz potępiony. To było tak silne wrażenie duchowe, że ja po prostu - przeraziłem się.
Przykro czytać, jak fatalnie ów ksiądz jest niedouczony.

Pt gru 16, 2016 19:01
Zobacz profil WWW

sapper napisał(a):
Czy rozumiesz z tego opisu w linku okreslenie "3-cie tysiaclecie"?

Gdzie jest "3-cie tysiaclecie"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt gru 16, 2016 19:10
W ostatnim akapicie opisu.
Pewnoe nie doczytales do konca. :-)
"Do końca swoich dni Bruno Cornacchiola odważnie głosił Ewangelię słowem i przykładem chrześcijańskiego życia. Zmarł w opinii świętości w 2001 r. W 1956 r. opieka nad grotą została powierzona ojcom franciszkanom konwentualnym. W roku 1982 zakończono budowę nowej kaplicy, natomiast 12 kwietnia 1987 r., z okazji 40. rocznicy objawień Matki Bożej, kard. Ugo Poletti przewodniczył tam uroczystej Mszy św. Dziesięć lat później Ojciec Święty Jan Paweł II zatwierdził nazwę tego miejsca: „Święta Maryja Trzeciego Tysiąclecia przy Trzech Fontannach”.".

Ale to nie istotne czy rozumiesz. Tak tylko pytalem.

Pt gru 16, 2016 19:20
Moderator

wybrana napisał(a):
sapper napisał(a):
Z pewnoscia nie zrozumie w tej wypowiedzi tego co jest Prawda, bo w tej wypowiedzi jej nie ma

Przykro czytać, jak fatalnie ów ksiądz jest niedouczony.

Niestety, wybrana, jak wiekszość tych, którzy widząc grzechy ludzi Kościoła, zaczynają się na ten Kosciół obrażać, szuka potwierdzenia, że właśnie te grzechy ludzi to grzech świętego Kościoła. Tylko, że fakt iż to my jesteśmy Kościołem nie oznacza, że skoro jesteśmy grzesznikami, to Kościół jest grzeszny. Trzeba odróżnić nauczanie (dokumentu UNK) od życia ludzi.

Jest tu przynajmniej jedna osoba (nie mówię o kogo chodzi, bo nie jestem upoważniona - sam, jeśli zechce o tym powie), która miała wielkie wątpliwości co do tego, czy KK jest Kościołem Chrystusa. Powiem za siebie. Kilka lat temu tez zaczęłam mieć wątpliwości, ale nie za sprawą protestantów, a prawosławnych. Jeden z braci prawosławnych potrafił bardzo kwieciście opisywać Prawdę w prawosławiu zaczynając od rzekomych błędów w KK. Prawdę mówiąc byłam jedną nogą w prawosławiu za jego przyczyną. Dlaczego zostałam w KK? Przez prawie tydzień nie odchodziłam od komputera szukając dowodów na to, że on ma rację lub, że ja mam rację (bez nastawiania sie, że racja jest po jego stronie). Czytałam dokumenty, które przedstawiał jednocześnie szukając u tych samych Ojców Kościoła potwierdzenia, że nauczanie UNK jest oparte także na nauczaniu tych samych Ojców Kościoła. Modliłam się przy tym o światło Ducha Świętego. Znalazłam to potwierdzenie i nadal jestem katoliczką.
Wiem, że znacznie więcej czasu trzeba poświęcić, jeśli człowiek skłania się ku protestantyzmowi, zwłaszcza ewangelikalnemu, a to jak widać przerasta wybraną i nie tylko ją (wiadomo kim mówię). Znacznie łatwiej jest atakować niż bronić. Tu w internecie jest mnóstwo tekstów na poparcie swoich tez. Tylko czy to jest Prawda? Ale kto by się tam zastanwiał, szukał.... szkoda czasu, bo przecież ja (nie mówię tu o sobie, ale o atakujących) nie mogę się mylić - wieża Babel, pycha przygniata. :?

Pt gru 16, 2016 19:46
Małgosiu, ja również jestem katoliczką. Gdy byłam w wieku niemowlęcym rodzice ochrzcili mnie i tak od 55 lat należę do Kościoła Katolickiego. Teraz jestem na rozdrożu, bo jak powiedział ksiądz Dariusz Suszka, można z nową świadomością żyć po staremu. Nigdy nie interesowałam się religią protestantów, ani nie miałam żadnego bliższego kontaktu z osobą tego wyznania. Gdy Bóg pozwolił mi bardziej poznać siebie, zaczęłam bardziej interesować się wiarą, swoim kościołem. Gdy przeczytałam Pismo Święte i poznałam nauki Jezusa, to zauważyłam fałsz i różnicę między tym co przeczytałam, a tym o czym mnie uczono. W modlitwie prosiłam Ducha Świętego o rozeznanie, dlaczego Kościół, który niby reprezentuje Boga ma tyle zła w historii i wypaczeń. Dlaczego Kościół Boży kupczy sakramentami. Dlaczego msze za pieniądze, odpusty za pieniądze. Dlaczego Jezus Chrystus nie jest główną postacią czczoną i wyniesioną na główny Ołtarz. Skąd tak bardzo rozpowszechniony kult Świętych - człowieka nie Boga. Czcimy ludzi dookoła, a Jezus, któremu głównie tą cześć powinniśmy oddawać jest oddalany od człowieka wiary- a dlaczego? czyżby Jego nauki przeszkadzały i nie zgadzały się nz wygodnymi doktrynami, które pomnażają skarbiec. Czy takich kapłanów możemy nazwać następcami Apostołów - a czym ich naśladują? - kłamstwem, okrucieństwem, fałszem, zakłamaniem, wyniosłością i pychą. Papieże smiali się nazywać następcami Jezusa? - straszny grzech! - jakie w historii dali świadectwa?
Bóg powoli naprowadził mnie i otworzył mi oczy na prawdę.
Być może ktoś mnie oskarży, że mam poglądy protestanckie- jeżeli mają w sobie prawdę wiary - to proszę bardzo mogę się tak nazywać, bo moja prawda jest tej religii bardzo bliska.

Moje prawdy wiary:
Jeżeli ktoś stwierdzi, że są niezgodne z naukami Jezusa, to niech napisze dlaczego ?
Sola scriptura (Tylko Pismo)
Hasło sola scriptura oznacza, że Biblia jest źródłem doktryny chrześcijańskiej o najwyższym autorytecie. W tej perspektywie Biblia jest niezrównanym normatywnym przesłaniem Boga dla ludzi. Wszelkie doktryny i praktyki przyjęte w Kościele powinny pozostawać z Pismem Świętym w relacji zgodności. Wyznania przyjmujące tę zasadę, odrzucają, co do zasady, pozabiblijną tradycję jako normatywne źródło wiary. Zasada sola scriptura uzasadnia posługiwanie się Biblią jako instrumentem bezpośredniego kontaktu człowieka i Boga. To twierdzenie jest przeciwne naukom prawosławia, anglikanizmu i katolicyzmu, które głoszą, że Biblia może być autentycznie interpretowana tylko przez tradycję apostolską i sobory Kościoła.

Sola fide (Tylko wiarą)
Sola fide jest podstawą teologii usprawiedliwienia przez wiarę i zasadą uznawaną przez protestantów za ustanowioną bezpośrednio przez Boga (Rz 3, 28). Tylko wiara, a nie dobre uczynki, są podstawą do usprawiedliwienia człowieka przed Bogiem, chociaż dobre uczynki są postrzegane jako konieczny skutek autentycznej wiary. Do 1999 doktryna wyrażona w słowach "Wiara przynosi usprawiedliwienie i dobre uczynki" była uznawana za przeciwną doktrynie katolickiej wyrażoną w słowach "Wiara i dobre uczynki przynoszą usprawiedliwienie". Jednakże w 1999 Kościoły Rzymsko-Katolicki i Luterańskie podpisały dokument, który głosi: "My katolicy i luteranie, wierzymy, że tylko dzięki łasce, przez wiarę w zbawcze dzieło Chrystusa, a nie ze względu na jakikolwiek wysiłek po naszej stronie, jesteśmy przyjęci przez Boga i przyjmujemy Ducha Świętego, który odnawia nasze serca i wyposaża nas i powołuje do dobrych czynów".
Usprawiedliwienie tradycyjnie jest rozumiane w protestantyzmie jako przypisanie (imputacja) zasług Chrystusa grzesznikom. Zasada "Sola fide" neguje wrodzoną prawość człowieka, która bez wiary w Chrystusa i bez udziału jego prawości jest bezskuteczna. Marcin Luter uznał tę zasadę za "artykuł, od którego zależy trwanie lub upadek Kościoła" (articulus stantis et cadentis ecclesiae).

Sola gratia (Tylko łaska)
Sola gratia to fraza odnosząca się do zasady, że zbawienie przychodzi tylko z łaski Boga jako "niezasłużony dar", a nie jako nagroda za jakiekolwiek zasługi grzesznika (Ef 2, 8). Zbawienie jest więc w perspektywie protestanckiej niezasłużonym darem Boga danym człowiekowi poprzez Jezusa Chrystusa. Chociaż zasadniczo ta doktryna nie sprzeciwia się doktrynie katolickiej, to jednak zawiera istotne różnice: Bóg jest jedynym źródłem łaski, a człowiek w żaden sposób nie może skłonić Boga do dania mu tej łaski lub zwiększenia jej zakresu (Ps 49,8-10). Bóg działa sam dla zbawienia człowieka.
Podczas gdy arminianizm głosi, że ta zasada nie oznacza ograniczenia łaski Boga, która przeznaczona jest dla wszystkich ludzi (gratia universalis), to tradycyjny kalwinizm uznaje, że oznacza ona suwerenną decyzję Boga, komu przyznać łaskę, konieczną do zbawienia, a komu jej odmówić (predestynacja), zaś ortodoksyjny luteranizm naucza o ofiarowaniu łaski zbawienia wybranym, jednocześnie nie poruszając kwestii tych, którzy tej łaski nie dostępują.

Solus Christus (Tylko Chrystus)
Solus Christus oznacza, że tylko Jezus Chrystus jest pośrednikiem między Bogiem i ludźmi. Zbawienie jest niemożliwe za innym pośrednictwem. Wyrażane jest to często jako solo Christo (tylko przez Chrystusa). Tradycyjny luteranizm, odrzucając pośredników między Bogiem a ludźmi, czci jednak pamięć o Marii i o wybitnych świętych. Ta zasada odrzuca katolickie pojęcie kapłaństwa jako urzędu ofiarniczego pod przywództwem papieża. Luter głosił "powszechne kapłaństwo wszystkich ochrzczonych", później zmodyfikowane jako "powszechne kapłaństwo wszystkich wierzących". Luter przyznawał jednak kapłanom ograniczone uprawnienia, np. do spowiedzi i odpuszczenia grzechów, jednak nie jako pośrednikom między wierzącymi i Bogiem. Takie pojmowanie roli kapłana jest odrzucane przez większość pozostałych wyznań protestanckich, nie istnieje tam ani kapłaństwo, ani spowiedź indywidualna, ani absolucja kapłańska.

Soli Deo gloria (Tylko Bogu chwała)
Soli Deo gloria to zasada, że wszelka chwała należna jest jedynie Bogu, ponieważ zbawienie dokonuje się tylko przez Boga, przez Jego wolę i działanie. Nie jest to wynik wyłącznie ofiary Jezusa na krzyżu, lecz także wynik wiary w tę ofiarę (Rz 10,9-10). Wiara ta powstaje z działania Ducha Świętego. Odrzucony został kult aniołów i świętych, a także relikwii czy wizerunków (Wj.20,3-6). Niektóre wyznania protestanckie, np. kalwinizm, tradycyjnie odrzucają nawet obecność rzeźb czy obrazów w miejscach kultu.

So gru 17, 2016 22:11
Moderator

Nie chce mi się polemizować z Twoimi bzdurami, bo to nie ma sensu. Ty wiesz lepiej, co widać poniżej:
wybrana napisał(a):
Papieże smiali się nazywać następcami Jezusa? - straszny grzech!

Sprawdzam. Udowodnij, że jakikolwiek papież nazwał się następcą Jezusa, albo odszczekaj te kalumnie.

So gru 17, 2016 22:21
Małgosiaa napisał(a):
Nie chce mi się polemizować z Twoimi bzdurami, bo to nie ma sensu. Ty wiesz lepiej, co widać poniżej:
wybrana napisał(a):
Papieże smiali się nazywać następcami Jezusa? - straszny grzech!

Sprawdzam. Udowodnij, że jakikolwiek papież nazwał się następcą Jezusa, albo odszczekaj te kalumnie.

Jeżeli ustalił dogmat - o nieomylności Papieża, to do kogo się porównał?
Jeżeli kazał całować swoje stopy ?
Jeżeli kazał nazywać się Ojcem Świętym?

Użycie słowa odszczekaj - pięknie? to świadczy o osobie z którą rozmawiam.

So gru 17, 2016 22:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 84  Następna strona