Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
 Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
krzysiekniepieklo napisał(a):
Powiedz Marek, czy z logicznego punktu widzenia zgodzisz się ze mną?
Nie zgodzę się. Nauka Koscioła jest w 100% logiczna i zgodna z Biblią.
Sapper; Te czasy zostały przedstawione jako czasy błogosławione. Jest więc możliwe, żeby sam Bóg pouczał człowieka i każdy, który uwierzył powinien o to zabiegać. Z Ewangelii wiemy, że Żydzi też mieli nauczycieli, a jak się to dla nich skończyło to wszyscy wiemy. To,że masz nauczyciela, nie jest dla Ciebie żadną gwarancją. Łącz się z Bogiem codziennie w Komunii Świętej, a wtedy to Bóg będzie Ci wszystko tłumaczył. Jeśli będziesz trwał w Winnym Krzewie to nie zginiesz.
Przytoczyłem Ci zarówno wersety zaprzeczające podobnemu podejściu, jak i argument z rzeczywistości. Czego jeszcze potrzebujesz?
Krzew Winny to Chrystus - Kościół, to Ciało CHrystusa. Trwaj w Nim, a nie w swoich przekonaniach, i nie uzurpuj sobie w Kościele ról, jakich nie masz: "I tak ustanowił Bóg w Kościele naprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają moc czynienia cudów, potem tych, którzy uzdrawiają, którzy wspierają pomocą, którzy rządzą, którzy przemawiają rozmaitymi językami. Czyż wszyscy są apostołami? Czy wszyscy prorokują? Czy wszyscy są nauczycielami? Czy wszyscy mają moc czynienia cudów? Czy wszyscy posiadają łaskę uzdrawiania? Czy wszyscy mówią językami? Czy wszyscy potrafią je tłumaczyć?" /1 Kor 12:28-30/

Pt gru 16, 2016 20:10
Zobacz profil WWW

Sapper; Nie wiem dlaczego nie rozumiesz. Nie zgadzasz się z tym? Z wszystkich na tym forum, których poznałem, mam Ciebie za człowieka, któremu najbliżej do Boga. Może jeszcze Glejt ale za mało go poznałem.

Pt gru 16, 2016 20:13
Nie jestem taki pewny czy mi najblizej do Boga, ale sie staram byc jak najblizej.
W kazdym badz razie odejscie od Kosciola i brak uczestnictwa w Eucharystii nie jest ta wlasciwa droga.

Pt gru 16, 2016 20:20

Marek odpowiedz na pytanie - czy krwawą ofiarę można złożyć w sposób bezkrwawy. Wyjaśnia mi jak ty to robisz.

Pt gru 16, 2016 20:37

Marek sam napisałeś, że to Bóg wyznacza każdemu rolę w kościele. Powiedz, czy Bóg Ci objawił, jaką rolę mnie wyznaczył, czy to są tylko twoje przypuszczenia?

Pt gru 16, 2016 20:49
Moderator

Marek odpowiedz na pytanie - czy krwawą ofiarę można złożyć w sposób bezkrwawy. Wyjaśnia mi jak ty to robisz.

Już dostałeś odpowiedź.
Eucharystia jest uobecnieniem krwawej ofiary Chrystusa.
To uobecnienie jest bezkrwawe, bo na ołtarzu Krew Chrystusa ma postać wina. To znaczy pozostaje substancja Krwi, ale widoczne są tylko akcydensy wina.

Pt gru 16, 2016 21:29
Zobacz profil WWW

To znaczy medieval, że twoja wiara nie pozwala Ci dostrzec Krwi Chrystusa - więc wierzysz tylko połowicznie.

Pt gru 16, 2016 21:36

Czy tak napisał? Substancja krwi, chemicznie to wino

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt gru 16, 2016 21:37
To znaczy medieval, że twoja wiara nie pozwala Ci dostrzec Krwi Chrystusa - więc wierzysz tylko połowicznie.

Nie wiem czy ty widzisz w Eucharystii tylko symbolike, czy przypisujesz Jej magie, ale jak prawdziwie uwierzysz to mozesz nawet poczuc smak krwi.

Pt gru 16, 2016 22:00
Moderator

Nie widzę krwi fizycznie. Fizycznie widzę wino.
Krew dostrzegam natomiast wiarą. Ukrytą pod postacią wina.

Św. Tomasz z Akwinu jest autorem hymnu Pange lingua. Oto fragment:

Słowem, więc Wcielone Słowo
chleb zamienia w Ciało Swe,
wino Krwią jest Chrystusową,
darmo wzrok to widzieć chce.
Tylko wiara Bożą mową
pewność o tym w serca śle.

Natomiast w hymnie Lauda Sion, ten sam święty pisze:

Co uczynił przy wieczerzy,
Chrystus wskazał, że należy
Spełniać dla pamięci nań.
Pouczeni tą ustawą,
Chleb i wino na bezkrwawą
Odkupienia święcim dań
.

oraz:

Dogmat dan jest do wierzenia,
Że się w Ciało chleb przemienia,
Wino zaś w Najświętszą Krew.
Gdzie zmysł darmo dojść się stara
,
Serca żywa krzepi wiara
Porządkowi rzeczy wbrew.

Pt gru 16, 2016 22:48
Zobacz profil WWW

Powiedz mi medieval co Ty ofiarujesz Bogu? To co widzisz czy to w co wierzysz? Może Tomaszowi z Akwinu jego wiara nie pozwalała przenieść się w czasie i dlatego tak mówił. Widzisz, ja też swoimi zmysłami nigdy nie dotknąłem Boga ale moja wiara ( wiara, którą dał mi Bóg) pozwala mi stanąć pod krzyżem Chrystusa właśnie wtedy kiedy składał ofiarę i ja Bogu ofiaruję Ciało i Krew Chrystusa. To w jaki sposób ogarniam to swoimi zmysłami jest dla mnie mało istotne.

Pt gru 16, 2016 23:43

Nie uważaj, że masz wiarę większą od świętego Tomasza.Święty Tomasz pisał że dostrzega wiarą a nie fizycznie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So gru 17, 2016 0:25
Krzysiek, ty jak zauwazylem dyskutujesz sam ze soba, tak jakby na glos, tzn. piszesz.
Nie zastanawiasz sie nawet nad tym co piszesz.

tak przy okazji, bo widze ze nie dotarlo do ciebie co ci odpisalem na PW, ze kasuje PW od ciebie nie czytajac, wiec nie spodziewaj sie zadnej reakcji z mojej strony na twoje pisanie na PW.

So gru 17, 2016 1:24

Tak, można uczestniczyć w sposób bezkrwawy w złożeniu Ofiary na Krzyżu.
To się nazywa "Eucharystia" ;)
tezę, Ty udowadniasz.
Marek sam napisałeś, że to Bóg wyznacza każdemu rolę w kościele. Powiedz, czy Bóg Ci objawił, jaką rolę mnie wyznaczył, czy to są tylko twoje przypuszczenia?
Rolę w Kościele otrzymuje się w wyniku święceń:
„Nie zaniedbuj w sobie charyzmatu, który został ci dany za sprawą proroctwa i przez nałożenie rąk kolegium prezbiterów” (1 Tm 4,14)
Zresztą, nie gniewaj się, ale z tego co piszesz, Twojej wiedzy daleko do Twojego mniemania o sobie samym jako tym, który rozumie o co chodzi.
Zacznij od przeczytania czegoś prostego - np. rozdziałów z Katechizmu na temat Eucharystii. Znajdziejsz tam zarówno zdrową naukę, jak i odpowiednie odniesienia biblijne.

Krzysztof, masz dwa wyjścia, dwie drogi - wierzyć tak jak Kościół, albo błądzić.

So gru 17, 2016 2:33
Zobacz profil WWW

Może jest tak Sapper, że dyskusja poza świecznikiem Ciebie nie interesuje.

So gru 17, 2016 9:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona