Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona
 Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
Marek_Piotrowski napisał(a):
Zero argumentów, 100% ad personam.
Szkoda tylko, że swoją kolejną zadymę robisz kosztem Krzysztofa.

Oto moj argument:Tysiąclecia
1 List do Koryntian 13

Hymn o miłości

1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący.

2 Gdybym też miał dar prorokowania iznał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym.

3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał.

4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą;

5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego;

6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą.

7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma.

8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie.

9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy.

10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe.

11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce.

12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany .

13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.

Myslalam, ze to oczywiste dla ciebie jaki argument mam na mysli...uwazasz sie przeciez za apologete ...

Edycja formatowania - szumi

So gru 17, 2016 16:32

krzysiekniepieklo napisał(a):
No właśnie Marek, może ty jesteś Żydem i tobie nie wolno spożywać krwi. Może dlatego składasz ofiarę bezkrwawą.
Jestem Żydem, chociaż nie według ciała. Jestem duchowym Żydem, tak jak każdy chrześcijanin.
"Bo Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnątrz (...) ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz"/Rz 2,28-29/
Zostałem wszczepiony przez chrzest do Ludu Wybranego (polecam rozdział 11 Listu do Rzymian).

Co do spożywania Krwi, to oczywiście ją spożywam (o ile jest w ten sposób szafowana na Mszy Świętej na której jestem) - i nie od tego pochodzi termin "ofiara bezkrwawa" - o czym już pisałem (nie prościej byłoby czytac tego, co piszę do Ciebie Ci, których o coś pytasz?).
KKK napisał(a):
613 Śmierć Chrystusa jest równocześnie ofiarą paschalną, która wypełnia ostateczne odkupienie ludzi 434 przez Baranka, "który gładzi grzech świata" (J 1, 29) 435 , i ofiarą Nowego Przymierza 436 , przywracającą człowiekowi komunię z Bogiem 437 oraz dokonującą pojednania z Nim przez "Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów" (Mt 26, 28) 438 .

Katechizm z roku 1567 (tłumaczenie polskie z 1761 ):
Wyznawamy, że jedna i taż jest ofiara i za jednę mieć ją mamy, która się we Mszy sprawuje i która na krzyżu ofiarowana była. Bo Chrystus Pan jest jedną i tąż ofiarą, który samego siebie na krzyżu raz tylko krwawym sposobem ofiarował. Krwawa bowiem i niekrwawa ofiara nie są dwie ofiary, ale jedna tylko, której sprawowanie i ofiarowanie - ponieważ Pan tak rozkazał, mówiąc: To czyńcie na pamiątkę moją - w tym Sakramencie ustawicznie odnawiane bywa" (cz.2 rozdz.4 nr 74).

Poruszyłeś zresztą zagadnienie o kapitalnym znaczeniu.
Czy zwróciłeś uwagę dlaczego Żydom nie wolno było spożywać krwi, dlaczego spożywanie krwi w Starym Testamencie było zakazane?
Otóż dlatego, iż we krwi jest życie.
"Ale się wystrzegaj spożywania krwi, bo we krwi jest życie, i nie będziesz spożywał życia razem z ciałem." /Pwt 12,23/

Właśnie dlatego Jezus powiedział o swojej krwi:
J 6:54 bt5 "Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym."/J 6,54/

Jezus daje nam SWOJE ŻYCIE.
Poświęca się absolutnie.

Dlatego właśnie Paweł nie zawaha się napisać, iż "Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus. "/Ga 2,20a/
Dlatego tez Jezus mówi:
"Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem.Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim."/J 6,55-56/

@adaBRD - jest coś odrażającego w tym, że usiłujesz sprowokować kłótnię za pomocą Słowa Bożego.
Nie wchodzę w to - a Ty się lepiej zastanów.

So gru 17, 2016 16:43
Zobacz profil WWW

Marek; Czekam dalej, uzasadnij to o co Cię prosiłem z NT. To co przedstawiłeś traktuję jako unik.

So gru 17, 2016 17:25
Marek_Piotrowski napisał(a):

Cytuj:
@adaBRD - jest coś odrażającego w tym, że usiłujesz sprowokować kłótnię za pomocą Słowa Bożego.
Nie wchodzę w to - a Ty się lepiej zastanów.

Oswiadczam ci, ze nie zamierzam cie prowokowac

A to cos, co cie tak odraza w tym co pisze, to Prawda Slowa Bozego, ktorego w danym momencie nie mozesz zmienic... :)

So gru 17, 2016 19:08
Zend; Nie jestem nauczycielem i wyjaśniam tylko to co mi objaśnił Bóg.

Ale dyskutujecie na ten temat. to może jednak mi wyjasnicie swoje stanowisko w tej sprawie.

So gru 17, 2016 19:52

Zend; ja twierdzę, że ofiarę Mszy Świętej możemy składać tylko jako ofiarę przebłagalną za grzechy i tylko w ten sposób. Nie możemy mówić o bezkrwawej ofierze bo Pan Jezus złożył w ofierze za nas swoje Ciało i Krew i właśnie taką ofiarę mamy składać Bogu. Ofiara bezkrwawą znaczy tyle, że została pozbawiona krwi. Ofiara bez Krwi Chrystusa to nie jest ofiara, którą złożył Pan Jezus. Co Marek twierdzi to nie wiem. Wiem tylko, że się ze mną nie zgadza. Dla mnie jego wypowiedzi to jest tylko bicie piany i szkoda czasu szukać tam treści. Sam go poproś, żeby Ci wyjaśnił.

So gru 17, 2016 20:14
Czyzbys krzysiekniepieklo uwazal, ze kazda Msza sw to nowe fizyczne ukrzyzowanie Pana Jezusa? To prosze o cytaty z NT, ze tak jest.

Nauka Kosciola ciebie nie interesuje, bo upierasz sie, ze swiat musi byc taki, jak ty jestes w stanie go zrozumiec, wiec Bog nie moze byc wiekszy od twojego rozumu.
Rzeczywistosc duchowa miesza ci sie z fizyczna i stad przekonanie, ze co Msza sw to nowe ukrzyzowanie Jezusa a dziekowac Bogu nie ma za co, bo Go tylko krwawa ofiara z Jego Syna i Jego wieczna meka, jak Prometeusza, interesuje i zadawala.

I to jest ten Ojciec w ktorego wierzysz? Wspolczuje.

So gru 17, 2016 20:23

Marek; Czekam dalej, uzasadnij to o co Cię prosiłem z NT. To co przedstawiłeś traktuję jako unik.
Twój problem, nie mój.
  • Twoje tezy nie mają uzasadnienia w Biblii. Nie są znane także chrześcijaństwu - ani wczesnemu, ani późnemu
  • wyjaśniłem Ci, co znaczy "ofiara bezkrwawa" i że nie oznacza bynajmniej że nie ma w niej Krwi Chrystusa (choć w sensie sakramentalnym, nie fizycznym)
  • Pokazałem Ci, jakiego rodzaju Ofiary były zapowiadające Ofiarę Jezusa w Izraelu.
  • To, że Jezus utożsamiał Ofiarę Eucharystyczną ze swoją Ofiarą Krzyżową, potwierdził mówiąc "To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!"/Łk 22:19/ Mt 26:28 "bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów." (wyjaśniłem Ci też, co znaczy słowo "Pamiątka" w Biblii)
Czego jeszcze chciałbyś do wyjaśnienia?

So gru 17, 2016 21:07
Zobacz profil WWW

Kael; może powiedz co Ty uważasz, a nie to co Tobie się wydaje, że ja uważam.

So gru 17, 2016 21:22
Zend; ja twierdzę, że ofiarę Mszy Świętej możemy składać tylko jako ofiarę przebłagalną za grzechy i tylko w ten sposób.

No to jak to jest? My składamy ofiarę, czy Jezus złożył ofiarę?
W prostych słowach proszę.

So gru 17, 2016 21:27

Marek; chcesz powiedzieć, że to nie ty zabiłeś Pana Jezusa? i dlatego składasz ofiarę bezkrwawą? Muszę Cię zmartwić - są świadkowie, którzy Cię widzieli z młotkiem pod krzyżem.

So gru 17, 2016 21:39
Ja uwazam to co Kosciol i co Marek ci wyjasnia.

Moze wreszcie ty pokazesz, na jakiej bazie z NT ty twierdzisz, ze to my skladamy co Msza sw ofiare krwawa z Syna Bozego.

So gru 17, 2016 21:54

Marek; chcesz powiedzieć, że to nie ty zabiłeś Pana Jezusa? i dlatego składasz ofiarę bezkrwawą? Muszę Cię zmartwić - są świadkowie, którzy Cię widzieli z młotkiem pod krzyżem.
Krzysztofie: już ze dwa czy trzy razy Ci napisałem, że składanie (a dokładniej: uobecnianie składania Ofiary, bowiem to jest ta sama Ofiara) w sposób bezkrwawy nie oznacza, że nie ma na ołtarzu prawdziwej (choć w fizycznej postaci wina) Krwi Chrystusa.
Po co mam z Tobą dalej rozmawiać, skoro nie czytasz co piszę?
Jezus złożył ją w sposób krwawy - jako jedyny.

So gru 17, 2016 22:06
Zobacz profil WWW

Zend; Odbieram twoje pytania tak jakbyś chciał zrobić pierwszy krok aby uwierzyć w Jezusa. Ja nie jestem nauczycielem i trudno by mi było wytłumaczyć Ci w co ja wierzę, w taki sposób, żeby to dla Ciebie zrozumiałe - jeśli jesteś na początku drogi. Może załóż swój temat i przedstaw się trochę. Jest tu trochę życzliwych ludzi, więc wspólnymi siłami trochę rozjaśnimy Ci w co wierzymy.

So gru 17, 2016 22:08

Marek; Każdy z nas stał pod krzyżem z młotkiem w ręku i każdy z nas przelewł Jego krew. To nasza pycha wypiera się tego. Czy Kościół nie uczy, że każdym grzechem przybijamy Go do krzyża? Jeśli Go przybijamy to przelewamy Jego Krew.

So gru 17, 2016 22:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona