Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
Marek pisze bardzo merytorycznie i odnosi się do poruszanych kwestii. Zajmij się lepiej zapoznaniem z materiałami które wrzuca, a nie krytykanctwem.

Pn gru 19, 2016 9:15

Yarpen; mam do Ciebie prośbę. Chcesz mnie atakować to rób to w temacie o proroku. Tam sam stanąłem
pod pręgierzem aby oszczędzić ten temat do merytorycznej dyskusji. Odpowiedziałem na twój ostatni merytoryczny post. Czekam teraz na twoje uzasadnienie z NT dla Twojej opinii, że możemy składać ofiarę bezkrwawą.

Pn gru 19, 2016 11:30
Nikt cię nie atakuje, a ja odpowiedziałem na Twoje kuriozalne zarzuty pod adresem Marka. Przypominam ci przy okazji, że w Kościele Chrystusa odstępcza zasada "liczy się tylko to, co jest w Biblii" nie obowiązuje, za to obowiązujące jest nauczanie Soborów Powszechnych.

Pn gru 19, 2016 11:39
krzysiekniepieklo to teraz Ty odpowiedz na mój post. Uważasz, że apostołowie jedli fizyczne ciało Chrystusa i pili fizycznie krew? Jakby zrobić badania to okażę się, że ksiądz pije krew i razem z ludźmi je ciało?
Doczytałeś chociaż posty Marka, albo przeczytałeś co znaczy przeistoczenie i jaka jest wiara Kościoła?

Pn gru 19, 2016 11:39
Krzysiek, wreszcie cos w miare zrozumialego. :-)
Eucharystia to bezkrwawy sposob skladania Krwawej Ofiary.
Tak pouczyl nas Jezus mowiac "to czyncie na moja pamiatke".
Bog jest Krzewem Winnym z ktorym polaczyl sie Jezus i mamy pic z tego Krzewu Winnego, bysmy jako wszczepione latorosle wydawali dobre owoce.

Pn gru 19, 2016 11:52
Marek_Piotrowski napisał(a):
Zend napisał(a):
dimko napisał(a):
Jezus Chrystus złożył siebie dobrowolnie w ofierze przebłagalnej.
Dziękuje bardzo.
Z tej perspektywy trudno mi zrozumieć tą dyskusję. Ale to może "jutro".

Być może dlatego, że masz pojęcie Ofiary jako czegoś, co trzeba "stracić".
Jezus złożył Ofiarę, i na każdej Mszy Świętej włączamy się w Nią jako Kościół (Ciało Chrystusa).
Traktuję to jako dar. Ale nie rozumiem jak możecie mówić w kontekście składania przez was ofiary, skoro nie człowiek ja złożył i odbyło sie to 2 tys lat temu.

Pn gru 19, 2016 11:53
Zend napisał(a):
]Traktuję to jako dar. Ale nie rozumiem jak możecie mówić w kontekście składania przez was ofiary, skoro nie człowiek ja złożył i odbyło sie to 2 tys lat temu.

Chyba nie znasz tresci slow Prezbitera i wiernych podczas Eucharystii.
A dziw bierze ze ludzie chodza do kosciola przez wiele lat i nic nie rozumieja.
Traktuja wszystko obrazowo, nie probujac nawet zapamietac, czy zrozumiec tego co sami wielokrotnie powtarzaja lub slysza.

Pn gru 19, 2016 12:03

Yarpen; Wiara to jest proces dynamiczny i jeśli ją zamkniesz w ramy to obumrze. Kościół wiarę zaszufladkował, a to co wyłazi z szuflady to obcina. Przypomnijmy sobie Galileusza. Może przytoczę Ci przypadek z mojego życia Jak w Kościele rodzi się kłamstwo. Było tak. Byłem na Mszy na kobielskiej i było czytanie jak Pan Jezus obudził dziewczynkę, którą wszyscy uważali za zmarłą. Ksiądz podczas homilii mówił tak: dziewczynka była umarła, a Pan Jezus ją wskrzesił. Pan Jezus powiedział - dziewczynka nie umarła tylko śpi. To co powiedział Pan Jezus było dla niego nieważne. On miał swój własny pomysł. Przecież Pan Jezus by się nie fatygował, żeby ją obudzić. Jeżeli ją tylko obudził to o co tyle szumu. To, że Bogu w ten sposób zarzucił kłamstwo to tego nie zauważył. Widzisz, wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za czystość nauki, a nikt nie zwraca księżom uwagi jak mówią głupstwa.Skutkuje to tym, że po pewnym czasie czują się nieomylnymi i coraz mniej zwracają uwagi na to co mówią.

Pn gru 19, 2016 12:45

Uważasz że nie wskrzesił tylko spała a wszyscy myśleli że nie żyje??

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn gru 19, 2016 12:47
krzysiekniepieklo napisał(a):
Yarpen; Wiara to jest proces dynamiczny i jeśli ją zamkniesz w ramy to obumrze. Kościół wiarę zaszufladkował, a to co wyłazi z szuflady to obcina. Przypomnijmy sobie Galileusza. Może przytoczę Ci przypadek z mojego życia Jak w Kościele rodzi się kłamstwo. Było tak. Byłem na Mszy na kobielskiej i było czytanie jak Pan Jezus obudził dziewczynkę, którą wszyscy uważali za zmarłą. Ksiądz podczas homilii mówił tak: dziewczynka była umarła, a Pan Jezus ją wskrzesił. Pan Jezus powiedział - dziewczynka nie umarła tylko śpi. To co powiedział Pan Jezus było dla niego nieważne. On miał swój własny pomysł. Przecież Pan Jezus by się nie fatygował, żeby ją obudzić. Jeżeli ją tylko obudził to o co tyle szumu. To, że Bogu w ten sposób zarzucił kłamstwo to tego nie zauważył. Widzisz, wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za czystość nauki, a nikt nie zwraca księżom uwagi jak mówią głupstwa.Skutkuje to tym, że po pewnym czasie czują się nieomylnymi i coraz mniej zwracają uwagi na to co mówią.

Zapominasz, że stale używa sie określenia "zasnął w Panu"....sądzisz zatem, że miliony śpiących ludzi żywcem zakopuje sie grobach, lub poddaje kremacji?

Pn gru 19, 2016 12:51
sapper napisał(a):
Zend napisał(a):
]Traktuję to jako dar. Ale nie rozumiem jak możecie mówić w kontekście składania przez was ofiary, skoro nie człowiek ja złożył i odbyło sie to 2 tys lat temu.

Traktuja wszystko obrazowo, nie probujac nawet zapamietac, czy zrozumiec tego co sami wielokrotnie powtarzaja lub slysza.
Tyle napisałes a nic nie wyjasniłeś :(

Pn gru 19, 2016 12:59

Zend; powtarzam swoją radę - załóż swój temat. Obrywasz rykoszetem to co jest dla mnie przeznaczone. W twoim temacie będę próbował Ci trochę wyjaśnić, chociaż ataki mogą się przenieść i tam więc nie wiem, czy powinienem próbować. Leżysz mi na sercu.

Pn gru 19, 2016 13:13
Zend napisał(a):
sapper napisał(a):
Zend napisał(a):

Tyle napisałes a nic nie wyjasniłeś :(

Bys zaczal sam sprawdzac tam gdzie nalezy, a nie pisal na oslep co ci do glowy przyjdzie.
Dostales namiary co powinienes sprawdzic-przeczytac.
Ja za ciebie tego nie zrobie.
Jak widzisz Marek podaje gotowe cytaty z Biblii, a nikt nad nimi sie nie zastanawia bo nie wlozyli w znalezienie zadnego wysilku, wiec nie doceniaja tego i jest to z tego powodu dla nich mniej wazne.
Jak wlozysz w cos wysilek to bardziej to docenisz.

Pn gru 19, 2016 13:27
@krzysuekniepieklo, przestan sie tak nadymac pycha. Nikt tu ciebie personalnie nie atakuje za twoje “proroctwa“, tylko probujemy ci wytlumaczy twoje bledy myslowe, albo nieprecyzyjne teksty.
Prawdziwi prorocy maja gorzej i nigdy nie sa w 100% pewni, ze dobrze zrozumieli przeslanie.

krzysiekniepieklo napisał(a):

Czyli kto klamal wedlug ciebie?
Ksiadz, bo uznal, ze slowa Pana Jezusa nalezy traktowac w przenosni i rozumiec jak to Kosciil rozumial od poczatku, ze Pan Jezus wskrzecil corke Jaira?
Czy ewangeliste, ktory spisal nie majacy zadnego znaczenia dla naszej wiary historyjke, jak to Pan Jezus obudzil dziewczynke, co do ktorej nie bylo zadnych pwodow, zeby przypuszczac ze umarla, tylko jej cale otoczenie bylo takie durne, ze sie nie poznalo ani na jej chorobie, ani na smierci?
Sam piszesz:
Cytuj:
Jeżeli ją tylko obudził to o co tyle szumu

No wlasnie. Jaki jest sens tej historii w Ewangelii, jesli ty rozumiesz slowa Pana Jezusa doslownie, bo nie znasz zadnych srodkow stylistycznych?

A moze Pan Jezus klamal, opowiadajac przypowiesci, ktore nigdy w takiej formie sie nie wydarzyly?

Pytanie dodatkowe w temacie: czy ty widzisz Krew w kielichu mszalnym, taka czerwona, gesta o charakterystycznym zapachu i smaku?
I czy uwazasz, ze nie mamy za co dziekowac, tylko musimy bez konca tego msciwego Boga przeblagiwac niekonczaca sie nigdy ofiara Jego Syna?

Golgota byla raz.
Msza sw jest jej pamiatka, uobecnieniem ponadczasowym a nie nieustanna, ciagle na nowo powtarzana Meka Jezusa.

Pn gru 19, 2016 13:44
sapper napisał(a):
Zend napisał(a):
....Tyle napisałes a nic nie wyjasniłeś :(
Bys zaczal sam sprawdzac tam gdzie nalezy, a nie pisal na oslep co ci do glowy przyjdzie.
Dostales namiary co powinienes sprawdzic-przeczytac.
Ja za ciebie tego nie zrobie.
Jak widzisz Marek podaje gotowe cytaty z Biblii, a nikt nad nimi sie nie zastanawia bo nie wlozyli w znalezienie zadnego wysilku, wiec nie doceniaja tego i jest to z tego powodu dla nich mniej wazne.
Jak wlozysz w cos wysilek to bardziej to docenisz.
I znów wiele słów i nic więcej ...

Pn gru 19, 2016 14:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona