Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Alus napisał(a):
Daruj sobie takie teksty i zajmij się faktem, że każdą opłatę, którą jakakolwiek firma odprowadza do instytucji państwowych, księgowość bierze z pieniędzy zarobionych na klientach.

Tak się działo i dzieje w całym świecie....odkryłes jakieś novum :o

Cytuj:
Niczego nie odkryłem. Zastanów się nad tym, na czym polega kłamstwo tekstów, że jeżeli rząd wprowadza nowy podatek, to np. "banki przerzucą go na klientów".

Jakie kłamstwo?.....przecież żaden bank nie zapłacił podatku z własnych zysków, wszystkie gremialnie po informacji o podatku podniosły koszty obsługi klienta - pierwszy PKO BP.
Mój nie bierze kosztów za konto, ale wprowadził opłatę za posiadanie karty bankomatowej, a od grudnia w zamian za zlikwidowanie opłat za kartę, wprowadził zasadę, że tylko 2 x w miesiącu mogę wypłacić pieniądze z bankomatu. Każda kolejna wypłata kosztuje już 5 zł, niezależnie od wielkości pobieranej kwoty.
Do grudnia polskie banki to jedynie PKP BP, Getin bank i Pocztowy.

Pt gru 23, 2016 9:20
Moderator

na czym polega kłamstwo tekstów, że jeżeli rząd wprowadza nowy podatek, to np. "banki przerzucą go na klientów".

Kłamstwo? Podałam siebie za przykład, swoje konto oszczędnościowe. Nie wierzysz? Mam Ci przesłać wydruki z poszczególnych miesięcy? Nie wiem jak to jest przy kredytach, bo nie zamierzam brać.
kosiarz1 napisał(a):
Wiem, ze moje oplaty nie wzrosly, a mam konta w dwoch bankach, oczywiscie polskich...

Weź kredyt, wtedy się przekonasz.

Pt gru 23, 2016 9:31

Gdyby taki podatek wynosil 5, czy 10 %...to jakis wplyw moglby byc widoczny, przy 0,2 to ten teksciarz jaja z ludzi robi. Kodziarski, glupawy artykul. Dwa przyklady. Jeden to obsluga kart platniczych. Jeszcze ponad rok temu, banki kasowaly za te obsluge ponad 2% z obrotu sklepu, a nie zysku! I dopiero UE zmienilo te przepisy, i teraz jest to w zaleznosci od obrotu sklepu 0,2 do 1% i co? Zmniejszyly sie oplaty? Drugi to vat. Przeciez na uslugi bankowe, takze PO go podnioslo o 1%! I co? Malgosie wredy nie protestowaly, ze wzrosly oplaty?

Pt gru 23, 2016 9:42
Małgosiaa napisał(a):
na czym polega kłamstwo tekstów, że jeżeli rząd wprowadza nowy podatek, to np. "banki przerzucą go na klientów".

Kłamstwo?

Oczywiście, że kłamstwo, bo pieniące na każdą opłatę, nieważne czy odprowadzaną do budżetu państwa czy za usługi firm, banki biorą z opłat za swoje usługi. Zawsze i wszędzie.

Pt gru 23, 2016 9:46
Moderator

kosiarz1 napisał(a):
I co? Malgosie wredy nie protestowaly, ze wzrosly oplaty?

Skąd wiesz, że nie protestowały?
Oczywiście, że kłamstwo, bo pieniące na każdą opłatę, nieważne czy odprowadzaną do budżetu państwa czy za usługi firm, banki biorą z opłat za swoje usługi. Zawsze i wszędzie.

To, że banki biorą opłaty, rozumiem, ale że swoje koszty (podatek) przerzucaja na klientów w całości (zyski większe niż przed podatkiem), to nie jest w porzadku.

Pt gru 23, 2016 9:51
A jak przed wprowadzeniem nowego podatku pieniądze na pokrycie swoich kosztów banki brały z opłat pobieranych od klientów, to nie było w tym nic nie w porządku? Wszystko było jak trzeba?

Pt gru 23, 2016 9:55
Zastanów się nad tym, na czym polega kłamstwo tekstów, że jeżeli rząd wprowadza nowy podatek, to np. "banki przerzucą go na klientów".

Zastanowiłem się i... chyba głupi jestem, bo do niczego ciekawego nie doszedłem. To znaczy owszem, dalej mi się zdaje, że jeśli bank po wprowadzeniu podatku nie spłaca go z zysku czy z rezerw, tylko wprowadza nowe opłaty dla swoich klientów, to podatek płacą klienci banku. Przy czym bank etycznie jest tutaj w porządku, bo ryzykuje, że klienci przestaną korzystać z usług obłożonych dodatkową opłatą; wolno im. Jest natomiast pytanie, czy władza wprowadzając ten podatek liczyła się z tym, kogo będzie drenować z kapitału, tzn. czy wladza obkładając podatkiem akurat banki wykazała się idiotyzmem (myśleli, że nie będą drenować obywateli), czy cynizmem (wiedzieli, że będą drenować obywateli).

Mógłbyś i Ty wyłożyć swoją rację łopatologicznie?

Pt gru 23, 2016 10:13
A jak przed wprowadzeniem nowego podatku pieniądze na pokrycie swoich kosztów banki brały z opłat pobieranych od klientów, to nie było w tym nic nie w porządku? Wszystko było jak trzeba?

Zacietrzewiasz się zupełnie niepotrzebnie - banki zawsze brały pieniądze klientów, bo banki w 90% (10% to kapitał założycielski), podobnie jak rząd w 100%, operują nie swoimi pieniędzmi.

ErgoProxy napisał(a):
Jest natomiast pytanie, czy władza wprowadzając ten podatek liczyła się z tym, kogo będzie drenować z kapitału, tzn. czy wladza obkładając podatkiem akurat banki wykazała się idiotyzmem (myśleli, że nie będą drenować obywateli), czy cynizmem (wiedzieli, że będą drenować obywateli).

Władza działa podobnie jak banki - w oparciu o nasze pieniądze, więc żadna różnica w jaki sposób drenuje nasze kieszenie, zatem nie potrzebuje żadnego zastanawiania się.

Pt gru 23, 2016 10:19
Moderator

Zdaje się czegoś nie rozumiesz. Oczywiście, że banki zarabiają na ludności i to jest ok, ale podatek jest od ich zysku. Żadna firma nie obniża wynagrodzeń jeśli jej zobowiązania się zwiększają, chyba że grozi upadkowi, ale wówczas ma obowiązek dać wypowiedzenie warunków płacy. A bank? Bank co najwyżej poinformował, że zwiększa opłaty (nie każdy) i po nowej daninie zarobił jeszcze więcej. Lichwa i koniec.

Pt gru 23, 2016 10:22
Alus napisał(a):
Władza działa podobnie jak banki - w oparciu o nasze pieniądze, więc żadna różnica w jaki sposób drenuje nasze kieszenie, zatem nie potrzebuje żadnego zastanawiania się.

Ja to wiem. Ale chyba jest różnica (nie wierzę, że to piszę), kiedy władza oficjanie nakłada podatek na obywatela, a kiedy oficjalnie nakłada podatek na bank rozumiejąc, że obywatel myśli o banku jako o takim bardzo bogatym gościu, który może, a wręcz powinien dorzucić państwu ze swojej własnej, prywatnej, wypchanej skarpety?

Pt gru 23, 2016 10:27
ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Ja to wiem. Ale chyba jest różnica (nie wierzę, że to piszę), kiedy władza oficjanie nakłada podatek na obywatela, a kiedy oficjalnie nakłada podatek na bank rozumiejąc, że obywatel myśli o banku jako o takim bardzo bogatym gościu, który może, a wręcz powinien dorzucić państwu ze swojej własnej, prywatnej, wypchanej skarpety?

Przecież o to chodzi, co jasno i klarownie wyłuszczył Kurski.
Pytanie jaki sposób drenażu zaplanowano na 2017r.....w 2016 roku budżet ratowały: sprzedaż LTE -9 mld zł i NB BP 8 mld zł zysku, co pokryło cały wydatek na 500+, sprzedaż obligacji skarbu państwa na kwotę 30,5 mld zł, zgarnięto resztki OFE
Przy spadku inwestycji, gorszych wynikach ekonomicznych, gdy nie będzie już czego sprzedawać, albo braknie chętnych na kolejne transze obligacji, znów wymyślą kolejny sposób sięgnięcia po nasze pieniądze.....Morawiecki już wyliczył ile pieniędzy zgromadzili Polacy na kontach oszczędnościowych, w obligacjach, funduszach i obcej walucie.

Pt gru 23, 2016 10:46
Aha. Ale to śmiesznie wygląda w zasadzie – władza daje 500+, a zabiera klientom banków, wychodząc chyba z założenia Prezesa, że jak ktoś konto w banku ma, to ohoho! bogaty jest! a zatem sfinansować zrzutkę na rodziny wielodzietne może.

Kiedyś stały przede mną w kolejce do kasy dwie takie starsze kobiety, nie babcie jeszcze, ale już posunięte w latach i rozmawiały o tym, jak to będą chwilówkę brać, jak to się mówi uczenie, na konsumpcję, czyli żeby coś sobie kupić przed końcem miesiąca, nakręcając w ten sposób zapotrzebowanie na produkty polskiej gospodarki. Zwykłe ciotki polskie, takie omalże moherowe.

Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć to Oberprezesowi, że dzięki podatkowi bankowemu na rodziny wielodzietne zrzucać się będą rodziny wielodzietne, a nie tylko co bogatsi? Chyba że on to wie, i g... go to obchodzi.

Pt gru 23, 2016 10:56
ErgoProxy napisał(a):
Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć to Oberprezesowi, że dzięki podatkowi bankowemu na rodziny wielodzietne zrzucać się będą rodziny wielodzietne, a nie tylko co bogatsi? Chyba że on to wie, i g... go to obchodzi.

Mało, że go nie obchodzi, to i nie rozumie.
W świecie biznesu dominuje - w RP też sie zaczyna - aby stanowiska kierownicze powierzać osobom posiadającym rodziny.
Wedle zasady - kto sprawdzi sie w rodzinie, sprawdzi się w kontaktach z ludźmi.
Samotne osoby z wiekiem na ogól stają sie ludźmi zgorzkniałymi, gniewnymi, często nienawidzącymi innych, egocentrycznie nakierowanych tylko na własne ja.

Pt gru 23, 2016 11:08

ErgoProxy napisał(a):

Są tu dwa ale ;)
Po pierwsze, możemy chyba założyć, że rodziny wielodzietne mają konto w banku statystycznie nie częściej niż pozostali obywatele. Na podatek bankowy zrzucają się wszyscy po równo, a pieniądze z zebranej puli dostaję tylko rodziny wielodzietne. Co może oznaczać, że wprawdzie do puli dorzucają 1 zł, ale otrzymują 10 zł.
Po drugie, koszt 500+ jest sporo większy niż wpływy z podatku bankowego, a podstawą finansowania 500+ mają być pieniądze z domykania luki w VAT. To kolejne 90 zł, co razem z dychą z banków daje 100 zł.
Kwoty powyżej jedynie obrazowe, bo nawet nie szacunkowe.

Alus napisał(a):
Pytanie jaki sposób drenażu zaplanowano na 2017r.....w 2016 roku budżet ratowały: sprzedaż LTE -9 mld zł i NB BP 8 mld zł zysku, co pokryło cały wydatek na 500+, sprzedaż obligacji skarbu państwa na kwotę 30,5 mld zł, zgarnięto resztki OFE

Resztki OFE jeszcze są, dopiero zapadła decyzja, aby zagarnąć z nich 25% haraczu. W każdym razie w budżecie na 2016 ich nie ma, prawdopodobnie będą właśnie na ratowanie budżetu w 2017.

Pt gru 23, 2016 11:45
Chyba mnie zdemaskował. : ) Widzicie, taka ta opozycja niezborna, że nawet kłamać we własnym interesie nie potrafi. : )))

Pt gru 23, 2016 11:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 622  Następna strona