Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Banki to monopoliści, w swoim zakresie. Tak samo potraficie udowodnic, że gdyby nie podatek oplaty by zmalały, czy nie wzrosły, jak i to, ze po wprowadzeniu mniejszych oplat bankowych, np towar w sklepach staniał, to czysta abstrakcja.

Jezeli chodzi zas o 500+ uwazam, ze pieniadz jest bardzo dobrze wykorzystywany. Moim zdaniem lepiej niz miliardy czy setki miliardow euro dla uchodzców w Europie. jak kto woli. ;)

Pt gru 23, 2016 12:49
kosiarz1 napisał(a):
Banki to monopoliści, w swoim zakresie.
Takie same zdanie można powiedzec o ... szewcach. I tak samo nic z tego nie wynika.
kosiarz1 napisał(a):
Tak samo potraficie udowodnic, że gdyby nie podatek oplaty by zmalały, czy nie wzrosły, jak i to, ze po wprowadzeniu mniejszych oplat bankowych, np towar w sklepach staniał, to czysta abstrakcja.
Tak się składa na tym swiecie, ze gdzie większe podatki, tam większe ceny. I odwrotnie: gdzie mniejsze podatki tam mniejsze ceny.
kosiarz1 napisał(a):
Jezeli chodzi zas o 500+ uwazam, ze pieniadz jest bardzo dobrze wykorzystywany. Moim zdaniem lepiej niz miliardy czy setki miliardow euro dla uchodzców w Europie. jak kto woli. ;)
Ja wolałbym gdyby te pieniądze zostały w kieszeniach ludzi. 500+ jest tak na prawde podatkiem od nieposiadania dzieci. Płacą go wszyscy, większości rodzicom jest zwracany, a najbiedniejsze rodziny dostają jako zapomogę.

Pt gru 23, 2016 12:58
Moderator

@kosiarz1
Potrafisz odnieść się merytorycznie a nie demagogiczne?
kosiarz1 napisał(a):
Jezeli chodzi zas o 500+ uwazam, ze pieniadz jest bardzo dobrze wykorzystywany. Moim zdaniem lepiej niz miliardy czy setki miliardow euro dla uchodzców w Europie. jak kto woli.

Twoim zdaniem..., a moim zdaniem owo 500+ powinno być zasiłkiem rodzinnym dla osób pracujących. Zmobilizowałoby to rodziny żyjące z zasiłków z MOPS do podjęcia pracy, zwłaszcza, że tej jest multum na rynku i nie ma komu pracować.

Pt gru 23, 2016 13:02
Małgosiaa napisał(a):
@kosiarz1
Potrafisz odnieść się merytorycznie a nie demagogiczne?
kosiarz1 napisał(a):
Jezeli chodzi zas o 500+ uwazam, ze pieniadz jest bardzo dobrze wykorzystywany. Moim zdaniem lepiej niz miliardy czy setki miliardow euro dla uchodzców w Europie. jak kto woli.

Twoim zdaniem..., a moim zdaniem owo 500+ powinno być zasiłkiem rodzinnym dla osób pracujących. Zmobilizowałoby to rodziny żyjące z zasiłków z MOPS do podjęcia pracy, zwłaszcza, że tej jest multum na rynku i nie ma komu pracować.

W miesiącach wiosennych przełom lata najbardziej z dobrego wykorzystania 500+ zadowoleni byli właściciele używanych samochodów, kolejno firmy udzielające chwilówek, a teraz np cieszy sie moja znajoma, bo w jej prywatnym gabinecie kosmetycznym znacznie wzrosła liczba pań korzystających z zabiegów upiększających.

Pt gru 23, 2016 13:11

Cytuj:
Takie same zdanie można powiedzec o ... szewcach. I tak samo nic z tego nie wynika.

To chyba nie znasz definicji monopolu. Jezeli tak jest jak piszesz, potrafisz przywolac prawo ktore nakazuje naprawiac, robic buty u szewca? Panstwo poprzez prawo nakazuje mi korzystac z uslug bankow, a nawet karze, jezeli nie skorzystam.

Cytuj:
Tak się składa na tym swiecie, ze gdzie większe podatki, tam większe ceny. I odwrotnie: gdzie mniejsze podatki tam mniejsze ceny.

Jakis przyklad?

Cytuj:
Ja wolałbym gdyby te pieniądze zostały w kieszeniach ludzi. 500+ jest tak na prawde podatkiem od nieposiadania dzieci. Płacą go wszyscy, większości rodzicom jest zwracany, a najbiedniejsze rodziny dostają jako zapomogę.

Badania dotyczace wplywu tego podatku, wskazuja co innego. Podniosl on dobrobyt w biednych rodzinach. Struktura podatkowa dowodzi, że najwiecej wplywa do budzetu pieniedzy z podatku VAT. Wiec na 500+ skladaja sie w najwiekszym stopniu ludzie ktorzy najwiecej konsumuja, kupuja, wiec ci z klasy sredniej i bogatej. Dowodzi to, ze nie mozliwym by było, by biednym ludziom cos w kieszeni zostało, jakbyś chciał.
Jezeli pasuje ci taka "zapomoga" coz..do roboty! :D

Pt gru 23, 2016 13:12

Cytuj:

Szanuje Twoje zdanie. :)

Pt gru 23, 2016 13:14
Cytuj:
Cytuj:

Jakis przyklad?
Norwegia v. Szwecja, UE v. USA...

Cytuj:
Cytuj:

Badania dotyczace wplywu tego podatku, wskazuja co innego. Podniosl on dobrobyt w biednych rodzinach. Struktura podatkowa dowodzi, że najwiecej wplywa do budzetu pieniedzy z podatku VAT. Wiec na 500+ skladaja sie w najwiekszym stopniu ludzie ktorzy najwiecej konsumuja, kupuja, wiec ci z klasy sredniej i bogatej. Dowodzi to, ze nie mozliwym by było, by biednym ludziom cos w kieszeni zostało, jakbyś chciał.
Jezeli pasuje ci taka "zapomoga" coz..do roboty! :D
Przeczytaj jeszcze raz. Dokładnie potwierdziłeś moją tezę. 500+ to częściowy zwrot podatku dla pracujących rodziców, a zapomoga dla najbiedniejszych.
Wolałbym, gdyby było mniejsze obciążenie podatkowe i mniejsza ochrona socjalna. Pracy jest sporo, a socjalizm demoralizuje zarówno "ofiarodawców" (bo mają pomaganie ludziom z głowy), "ofiarobiorców" (bo im się należy), jak i rządzących "dysponentów" (bo wydaje im się, ze mają własne pieniądze i coś komuś dają).

Pt gru 23, 2016 15:53
Moderator

ErgoProxy napisał(a):

Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć to Oberprezesowi, że dzięki podatkowi bankowemu na rodziny wielodzietne zrzucać się będą rodziny wielodzietne, a nie tylko co bogatsi? Chyba że on to wie, i g... go to obchodzi.

Co za różnica?
Pieniądze się obracają. Taka ich rola. Im szybciej się obracają tym lepiej.
Dla całej gospodarki.

Deficyt budżetu po 11 miesiącach wyniósł jedynie 50% planowanego na 2016. 27,6 mld zł z 54,7 mld zł. Dochód państwa aż o 11,6% większy niż rok temu, dochód podatkowy wyższy 7,4%.

http://wpolityce.pl/gospodarka/320438-dochody-budzetu-panstwa-wyzsze-o-116-proc-niz-w-poprzednim-roku-deficyt-budzetowy-nizszy

Pt gru 23, 2016 22:48
Zobacz profil WWW
Moderator

Małgosiaa napisał(a):

Szkoda, że PO na to wcześniej nie wpadła.
Wygrałaby wybory w cuglach.
A tak pozostaje spędzać święta na judzeniu

Pt gru 23, 2016 22:50
Zobacz profil WWW
Moderator

Alus napisał(a):
W miesiącach wiosennych przełom lata najbardziej z dobrego wykorzystania 500+ zadowoleni byli właściciele używanych samochodów, kolejno firmy udzielające chwilówek, a teraz np cieszy sie moja znajoma, bo w jej prywatnym gabinecie kosmetycznym znacznie wzrosła liczba pań korzystających z zabiegów upiększających.

Firmy udzielające lichwiarskich pożyczek nie są zadowolone z 500+
Dlaczego? upadają.
Ale to kolejny powód do płaczu przez głupków:
http://www.obalamyglupote.pl/2016/07/odlot-michnikowska-wyborcza-ubolewa-ze.html

Pt gru 23, 2016 22:52
Zobacz profil WWW
Aha. Zwykła ściepa na dzieci nagle stała się obrotem. Czyżby ktoś po drodze ściągał sobie z tej ściepy marżę i czyżby należało od niej zapłacić podatek obrotowy?

Zresztą, kołącze mi się w głowie myśl, że kapitał, aby pracował, musi być zakumulowany – po to służą banki, żeby kapitalista z pomysłem na biznes nie musiał latać po tysiącach i milionach drobnych ciułaczy, ale po prostu obgadał rzecz z zespołem analityków w godzinę. Ściepa na dzieci jakoś wspiera ten mechanizm?

Pt gru 23, 2016 22:57
Moderator

ErgoProxy napisał(a):
Aha. Zwykła ściepa na dzieci nagle stała się obrotem. Czyżby ktoś po drodze ściągał sobie z tej ściepy marżę i czyżby należało od niej zapłacić podatek obrotowy?

Zresztą, kołącze mi się w głowie myśl, że kapitał, aby pracował, musi być zakumulowany – po to służą banki, żeby kapitalista z pomysłem na biznes nie musiał latać po tysiącach i milionach drobnych ciułaczy, ale po prostu obgadał rzecz z zespołem analityków w godzinę. Ściepa na dzieci jakoś wspiera ten mechanizm?

Już dawno o tym pisano. Na tym forum też.
Naprawdę nie chce mi się szukać.

W skrócie: pod płaszczykiem programu socjalnego i prorodzinnego zdecydowano się na wprowadzenie na rynek sporej, choć ograniczonej liczby pieniędzy. Dla impulsu popytowego.
Zadziałało. I będzie jeszcze jakiś czas działało.
A że przy okazji wprowadzono te pieniądze poprzez najmniej zarabiających to dobrze wyszło.

Pt gru 23, 2016 23:07
Zobacz profil WWW
Impulsowy to jest napęd w Star Treku. Będzie od tego stabilny wzrost? Chyba nie, skoro mam czarno na białym: jeszcze przez jakiś czas.

Pt gru 23, 2016 23:13
medieval_man napisał(a):
W skrócie: pod płaszczykiem programu socjalnego i prorodzinnego zdecydowano się na wprowadzenie na rynek sporej, choć ograniczonej liczby pieniędzy. Dla impulsu popytowego.
Przecież to bełkot. Żadnych pieniędzy nie wprowadzono. Zwrócono je ! Rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy, dysponuje tylko tymi, które wziął obywatelom.

Pt gru 23, 2016 23:29
Bełkot? Niekoniecznie. Tak się jeszcze nad tym zastanawiam i wychodzi mi jedno z dwojga: albo jacyś ludzie masowo chowali pieniądze w skarpetach (tezauryzowali je), zamiast nimi obracać albo zanieść do banku, żeby obracać mógł nimi w ich imieniu kapitalista – a teraz zostali przymuszeni do finansowania ściepy na dzieci – albo że pod płaszczykiem programu socjalnego i prorodzinnego zrobiono dodruk pustego pieniędza. Ja nie wiem, czy medieval chciał powiedzieć akurat to, ale tak mu wyszło.

So gru 24, 2016 0:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418 ... 622  Następna strona