Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
zefciu napisał(a):
Soul twierdzi, że chciał napisać "skąd". Ale kłóci się to z Twoją opinią, że był tam tylko jeden błąd. Więc nie rozumiem, dlaczego ja mam obowiązek rozumieć, skoro nawet wśród moderacji opinie są rozbieżne.

gdzie napisałem, ze był tam tylko "jeden" błąd?
Dalej ciągniesz flejma?

Cz gru 29, 2016 14:51
Zobacz profil WWW

sapper napisał(a):
Nie piszemy "s Poznania", "s Ameryki" tyko uzywamy "z".
Jezeli "skad" jest wyjatkiem, to to jest to bardzo nielogiczny wyjatek.

W pełni logiczny. Osobno z "z" piszesz wtedy, gdy odnosi się to współcześnie istniejących w języku polskim słów, do których "tąd" , "kąd" czy 'tamtąd" nie należą.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 29, 2016 14:53
No i proszę bardzo - sapper wie już jak powinno się pisać, ale i tak wie swoje. Według poseł Pawłowicz język polski jest "lewacki", a według sappera jest "nielogiczny". Ale nie można zasugerować, że mają jakiś problem z polskością. O nie. Bo to jest dążenie do flejma.
Cytuj:
Tam gdzie pisałeś "z błędem", a nie "z błędami". Biorąc pod uwagę, że na czteroliterowe słowo przypadały trzy błędy, to raczej były to "błędy z poprawnie napisanymi literami", niż "poprawnie ale z błędem". Przyjęło się bowiem przed spójnikiem "z" pisać rzecz większą, a po - mniejszą.

Cz gru 29, 2016 14:55
A "tedy" i "tamtedy" naleza?

Cz gru 29, 2016 14:56

Oczywiście.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 29, 2016 14:58
zefciu napisał(a):
No i proszę bardzo - sapper wie już jak powinno się pisać, ale i tak wie swoje. Według poseł Pawłowicz język polski jest "lewacki", a według sappera jest "nielogiczny". Ale nie można zasugerować, że mają jakiś problem z polskością. O nie. Bo to jest dążenie do flejma.
Cytuj:
Tam gdzie pisałeś "z błędem", a nie "z błędami". Biorąc pod uwagę, że na czteroliterowe słowo przypadały trzy błędy, to raczej były to "błędy z poprawnie napisanymi literami", niż "poprawnie ale z błędem". Przyjęło się bowiem przed spójnikiem "z" pisać rzecz większą, a po - mniejszą.

No tak, teraz mamy z jednego nielogicznego przypadku, caly jezyk nielogiczny. Oj. zefciu zmien lekarza.
I zdejmij te lornetki z oczu bo nie dosc ze z igly robia widly to jeszcze bez ostrosci i widzisz poczwornie.

Jak nie zauwazyles jeszcze do tej pory, to podpowiem, ze nie jest to forum polonistyczne/filologiczne.

Cz gru 29, 2016 14:59
To nie jest forum polonistyczne, ale jest to forum polskojęzyczne.

Nie mówię, że nie może się komuś zdarzyć błąd. Może. Mnie też się zdarzają błędy. Ale u poseł Pawłowicz, Andy'ego i sappera obserwujemy inne zjawisko. To nie jest tak, że walną byka, zostaną poprawieni, przeproszą i przestaną walić byka. Cała trójka idzie w zaparte, twierdzi, że pisze dobrze, a reguła, którą łamią jest "lewacka", czy "nielogiczna". Mamy do czynienia z jakimś ruchem dążącym do stworzenia nowego języka, który ma zastąpić język polski wśród genetycznych patriotów. I ja będę ten ruch oprotestowywał. A jeśli medieval chce w obronie tego antypolskiego ruchu mnie zbanować, to niech mnie banuje.

Cz gru 29, 2016 15:13
Moderator

Zefciu, napij się meliski.
Oczywiście, też uważam, że po zwróconej uwadze, błąd należy poprawić, zamiast go bronić.
A ciebie proszę, żebyś nie brnął... to, że ktoś popełnia błędy i ma kłopoty z ich poprawieniem nie oznacza od razu, że jest anty-Polakiem i chce wyrugować język polski.

Cz gru 29, 2016 15:19
Zobacz profil WWW
Oj, nie wiedzialem ze juz naleze do jakiegos ruchu. :-)
Cale szczescie ze nie trzeba bylo jakiegos wpisowego.
Ale i tak bede oprotestowywal zapisywanie kogos do ruchu bez jego wiedzy. :-)
A moze lepiej bedzie sie zrewanzowac i zapisac tez zefcia do jakiegos ruchu, np. ruch przywroceniia samosadow wiejskich.

Cz gru 29, 2016 15:48

@saper, jeśli chodzi o korepetycje z pięknej polszczyzny, to zawsze możesz się zwrócić do jakiegoś polonisty :)
zefciu napisał(a):
Cóż - ślusarz musi rozróżnić holajzę od lochbajtla, a dla Ciebie to zawsze kawał ajzola :D

Cz gru 29, 2016 16:11

zefciu napisał(a):
To nie jest forum polonistyczne, ale jest to forum polskojęzyczne.
Nie mówię, że nie może się komuś zdarzyć błąd. Może. Mnie też się zdarzają błędy. Ale u poseł Pawłowicz, Andy'ego i sappera obserwujemy inne zjawisko.

Język narodu rozwija się sam w sposób logiczny. I nie zmieni tego fakt, że nagle jakieś profesory wprowadzą nowy przepis gwałcący tę logikę. Tak jak było z "9-tego miesiąca" zmiana na "9 miesiąca". A wystarczy się zastanowić czy mówi się "dziewiątego miesiąca" czy "dziewięć miesiąca" ??
Tak samo zawsze mówiłem "poszedłem" a już profesory zastanawiają się czy nie wprowadzić formy "poszłem".

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz gru 29, 2016 16:23

Małgosiaa napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):
Trafiłem tutaj bo Malgosia w innym temacie podała link.

I tu wylewaj swoje frustracje dotyczące lewaków i innych rzucanych przez Ciebie (i nie tylko) inwektyw. W innych wątkach nie ma na to miejsca, a już na pewno zniechęcają do dyskusji.

Jezeli chcesz uczestniczyc w dyskusji na politycznym forum, czy podforum, musisz przede wszystkim zapoznac sie z kilkoma definicjami. Choc komunisci, lewacy itp kojarza sie pejoratywnie, nie sa to inwektywy, a okreslenie zachowan czy swiatopogladu interlokutora nie znaczy, ze go obrazam, ale okreslam jego poglady, poprzez to, co sam upublicznia.
To Twoje podadzanie o "wylewanie swoich frustracji " moze byc obraźliwe.
Co wiecej rozumiejac to soul, zefciu, pilaster i inni posluguja sie takimi okresleniami. Nie wiem dlaczego na politycznym forum, akurat to Tobie przeszkadza. No moze jeszcze jednej osobie...dlaczego liberał to nie obraza a lewak obraza? Kapitalista, komunista ...
Jeszcze jedna obluda jak to u lewakow wychodzi, albo inteligentnych inaczej, gdy ciagle moje zachowanie czy partii ktora popieram porownywane jest do lat prlu, komunistow, bolszewikow przez Ciebie i Alus. To jest ok? Znasz to o Kalim?

Jezeli zas chodzi o bledy ortograficzne, bardzo mnie raża. Staram się, pisać poprawnie i bez błędow. I uwazam, ze zwrocenie uwagi, mi nie szkodzi, jezeli taki zrobię. Bardziej mam problem z gramatyka, jak ortografia. Zefciu znany jest z tych pouczeń. Moim zdaniem przesadza, ale dobrze, ze na to zwraca uwage. Tylko robi to "męczaco" :D
Jemu choc raz tez sie zdarzył bład ort. :D ktory mu pokazalem na Katoliku. Powinnismy pisac starannie w ojczystym jezyku.

Cz gru 29, 2016 16:26
Moderator

Andy72 napisał(a):
Tak samo zawsze mówiłem "poszedłem" a już profesory zastanawiają się czy nie wprowadzić formy "poszłem".

Prof. Bralczyk powiedział, że obie formy są poprawne, tylko, że poszedłem jest formą elegancką, a poszłem - człapaniem.
ErgoProxy napisał(a):
Tylko nie starej. Chodzi o to, że sapper notorycznie pisze z kąd, dopuki, i jeszcze parę innych błędów robi. Nie są to literówki.

Ok. Wystarczy zwrócić uwagę, zamiast dorabiać do tego ideologie i sinieć ze złości :P.
zefciu napisał(a):
a reguła, którą łamią jest "lewacka

Zefciu, sapper i lewacka????? Nie pochrzaniło Ci się z kosiarzem?
A skoro wspomniałes o pani Pawłowicz, to tej własnie na fb poprawiłam byka i dowiedziałam się, że ....tak ją uczono w szkole :).

A dla sappera mam taki oto wynalazek:
http://www.ortograf.pl/
@sapper zanim wpiszesz cokolwiek tu, na forum, wpisz tam ów tekst, a potem, poprawiony, wklej na forum.
kosiarz1 napisał(a):
Jezeli chcesz uczestniczyc w dyskusji na politycznym forum, czy podforum, musisz przede wszystkim zapoznac sie z kilkoma definicjami.

a Ty mi warunków nie stawiaj :P. Jeżeli w co drugim (albo i częściej) zdaniu piszesz "lewak" odmieniany przez wszystkie możliwe odmiany, przy tym cała wypowiedź jest naszpikowana śrutem jak kaczka, trudno dostrzec jakies pozytywy w Twoich wypowiedziach oprócz nienawiści do tychże. To nie jest dyskusja, a przewalanka.
A to forum nie jest polityczne, a chrześcijańskie.

Ostatnio edytowano Cz gru 29, 2016 16:38 przez Małgosiaa, łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 29, 2016 16:35
kosiarz1 napisał(a):
Jezeli chcesz uczestniczyc w dyskusji na politycznym forum, czy podforum, musisz przede wszystkim zapoznac sie z kilkoma definicjami. Choc komunisci, lewacy itp kojarza sie pejoratywnie, nie sa to inwektywy, a okreslenie zachowan czy swiatopogladu interlokutora nie znaczy, ze go obrazam, ale okreslam jego poglady, poprzez to, co sam upublicznia.
To Twoje podadzanie o "wylewanie swoich frustracji " moze byc obraźliwe.
Co wiecej rozumiejac to soul, zefciu, pilaster i inni posluguja sie takimi okresleniami. Nie wiem dlaczego na politycznym forum, akurat to Tobie przeszkadza. No moze jeszcze jednej osobie...dlaczego liberał to nie obraza a lewak obraza? Kapitalista, komunista ...
Jeszcze jedna obluda jak to u lewakow wychodzi, albo inteligentnych inaczej, gdy ciagle moje zachowanie czy partii ktora popieram porownywane jest do lat prlu, komunistow, bolszewikow przez Ciebie i Alus. To jest ok? Znasz to o Kalim?

Masz problem z Regulaminem forum.....nigdy nie nazywałam Ciebie, ani nikogo z userów piszących na forum, personalnie komunistą czy bolszewikiem, więc zachowuję się zgodne z Regulaminem, bo tenże nie zabrania pisać negatywnie o zbiorowościach w rodzaju partii, stowarzyszenia.
Ty rzucasz inwektywy - liberalne lewactwo piszące na forum - czyli uderzasz w konkretne osoby, a tego wedle Regulaminu tego forum nie wolno.

Zresztą jak już pozwoliłeś sobie na przytaczanie innych for, to choć piszę tylko na jednym "wiara", zauważyłam, ze na "katoliku" własnie za tego rodzaju zachowanie ostatnio otrzymałeś ostrzeżenie.

Cz gru 29, 2016 16:36

Małgosiaa napisał(a):
Prof. Bralczyk powiedział, że obie formy są poprawne, tylko, że poszedłem jest formą elegancką, a poszłem - człapaniem.

No właśnie już do tego doszło! Mnie rodzice i w szkole uczyli aby nie mówić "poszłem" ale różni decydenci uznali te formy za poprawne tylko dlatego że błąd często występuje!
Może uznają również formę "świerzy"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz gru 29, 2016 16:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277 ... 498  Następna strona