Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 9:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Transparency International opublikowała ranking "percepcji korupcji" za 2016 r. Polska otrzymała tyle samo punktów (62) co za 2015 r., ale pozwoliło jej to awansować o jedno miejsce (na 29.), ex aequo z Portugalią.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 25, 2017 10:39

Johnny99 napisał(a):
Transparency International opublikowała ranking "percepcji korupcji" za 2016 r. Polska otrzymała tyle samo punktów (62) co za 2015 r., ale pozwoliło jej to awansować o jedno miejsce (na 29.), ex aequo z Portugalią.

Inaczej mówiąc, "dobrej zmiany" nawet w tym sztandarowym dla PiS-u obszarze w stosunku do poprzedników nie zanotowano żadnej, a symboliczny awans (o jedno miejsce!) ma charakter przypadkowy i wynika jedynie z tego, że gdzieś indziej się po prostu pogorszyło.

Ostatnio edytowano Śr sty 25, 2017 11:23 przez mikkel, łącznie edytowano 2 razy

Śr sty 25, 2017 11:18

Trzeba też dodać, że jest to pierwszy raz od co najmniej 2004 r. (dalej mi się nie chciało sprawdzać), kiedy wynik Polski nie poprawił się w stosunku do roku poprzedniego. Inaczej mówiąc, PiS zahamował spadek korupcji.. znaczy, "percepcji" korupcji :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 25, 2017 11:21

Osobiście spodziewam się, że ten długoletni trend spadkowy zostanie teraz przez PiS nie tylko powstrzymany, ale i niebawem odwrócony.
I wcale nie dlatego, że PiS miałby nie chcieć walczyć z korupcją.
Nie. Nic podobnego. Uważam, że wola walki z tym zjawiskiem w szeregach PiS-u jest w dużym stopniu szczera, a gorliwość nieudawana.
Tyle tylko, że równolegle z gorliwością do walki z korupcją PiS sam tworzy korupcjogenny system.
Ten system finalnie będzie produkował taką ilość zjawisk korupcyjnych, że 10 Kamińskich i 15 Ziobrów nie będzie ich w stanie okiełznać.
W całym systemie bolszewickim tak przecież zawsze było.
Władza walczyła ze zjawiskiem, którego sama była niewyczerpanym źródłem.

Śr sty 25, 2017 11:36

Johnny99 napisał(a):
PiS zahamował spadek korupcji.. znaczy, "percepcji" korupcji :roll:

No przecież J99 pisał, że żadne indeksy i wskaźniki nie mają żadnego znaczenia i liczy się tylko to "co ludzie widzą" (czyli realnie to co pisowskie polskojęzyczne merdia podadzą im do wierzenia).

No to będą podawać im do wierzenia, że to przecież żaden miarodajny wskaźnik i spisek ze strony "tłustych kotów" którzy "utracili możliwość dojenia" i teraz za pośrednictwem TI się mszczą.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr sty 25, 2017 11:40

pilaster napisał(a):
No przecież J99 pisał, że żadne indeksy i wskaźniki nie mają żadnego znaczenia i liczy się tylko to "co ludzie widzą" (czyli realnie to co pisowskie polskojęzyczne merdia podadzą im do wierzenia).

W wyborach głosują ludzie, a nie wskaźniki :roll: Poza tym media nie odgrywają tu aż tak istotnej roli.

Śr sty 25, 2017 11:43
Moderator

Mógłby ktoś podać na czym polega konkretnie badanie "percepcji korupcji"?

Śr sty 25, 2017 12:52
Zobacz profil WWW

Na stronie jest lista instytucji, z której TI bierze dane, a następnie je przelicza i standaryzuje:

1. African Development Bank Governance Ratings 2015
2. Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Indicators 2016
3. Bertelsmann Foundation Transformation Index 2016
4. Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings 2016
5. Freedom House Nations in Transit 2016
6. Global Insight Country Risk Ratings 2015
7. IMD World Competitiveness Yearbook 2016
8. Political and Economic Risk Consultancy Asian Intelligence 2016
9. Political Risk Services International Country Risk Guide 2016
10. World Bank - Country Policy and Institutional Assessment 2015
11. World Economic Forum Executive Opinion Survey (EOS) 2016
12. World Justice Project Rule of Law Index 2016
13. Varieties of Democracy (VDEM) Project 2016

Śr sty 25, 2017 12:54
Moderator

według jakiej metody?
Czytamy na przykład posty na forum.wiara.pl i zliczamy liczbę oskarżeń o korupcję?

Śr sty 25, 2017 13:04
Zobacz profil WWW

Trzeba by sprawdzić metodologię każdej z powyższych instytucji.

Śr sty 25, 2017 13:08
Moderator

Ano właśnie... tego oczekuję... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nikt z was nie ma na tyle danych, żeby to sprawdzić i kieruje się tylko zaufaniem do instytucji.
Można i tak.

Śr sty 25, 2017 13:12
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Na spotkaniu z wyborcami w Jarocinie posłanka postanowiła zmierzyć się z mitem, że PiS zatrudnia znajomych bez kompetencji. Nie dała się wyprowadzić z równowagi okrzykami z sali, że posady dostają dziś pielęgniarki i aptekarze. Zaczęła pytać o konkretne nazwiska. Kiedy padło z sali nazwisko Bartłomieja Misiewicza, rzecznika prasowego szefa MON, szybko odparowała: Przy sprawie smoleńskiej jeździł dzień i noc, z Macierewiczem, po najbardziej zapadłych dziurach. Ciężko pracował. Należy mu się order i to nie jeden, ponieważ pracował dla Polski.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Czolka3Img

:rotfl2: Ja oczekuję, że Misiek w końcu za te jazdy nocne z Antkiem i w ogóle, dostanie Order Orła Białego. Przecież to robi tylko dla Polski, a nie, jak insynuują wrogowie dla kasy http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... on/mwbpyv1 Za mniejsze pieniądze może pracować tylko złodziej albo idiota, jak twierdziła Bieńkowska.

Śr sty 25, 2017 20:39

Nie wiem czy ktos zauwazyl, ale w USA, jest koniec demokracji, oczywiscie tej wymyslonej przez lewackich liberalow i pojmowanej w ten sposob przez niektorych uzytkownikow tego forum...łacznie z przypadkiem Misiewicza. Ktory tylko dlatego jest wysmiewany' bo jest z PiS.

Budowanie murow na granicy, zwolnienie w jeden dzien 80 ambasadorow, ograniczenie finansowania organizacji ktore popieraja aborcje, lacznie z ONZ, czy kierowanie reczne gospodarka, wskazanie inwestorom, gdzie maja budowac swoje fabryki, to dzialania nowego prezydenta USA. No i zerwanie umowy o wolnym handlu z Azja, czy to juz kaczyzm? :D

Cz sty 26, 2017 8:59

kosiarz1 napisał(a):
łacznie z przypadkiem Misiewicza. Ktory tylko dlatego jest wysmiewany' bo jest z PiS.

Nie tylko dlatego, ale również dlatego, ponieważ pisowcy cały czas próbują przedstawiać się jako istoty moralnie wyższe od "zaprzaństwa" i "postubecji". Za każdy razem więc, kiedy się okazuje, że to bzdura i że w PiS jest mnóstwo osób co najmniej tak samo zdegenerowanych (jeśli nie bardziej), jest to tym bardziej zabawne.

Cytuj:
Budowanie murow na granicy, zwolnienie w jeden dzien 80 ambasadorow, ograniczenie finansowania organizacji ktore popieraja aborcje, lacznie z ONZ, czy kierowanie reczne gospodarka, wskazanie inwestorom, gdzie maja budowac swoje fabryki, to dzialania nowego prezydenta USA. No i zerwanie umowy o wolnym handlu z Azja, czy to juz kaczyzm? :D

Na razie Trump nie zniszczył w USA nawet 1/10 tego, co zniszczył w Polsce PiS, dajmy mu czas. Może się szybko wyszumi.

Cz sty 26, 2017 9:12
Moderator

Na zniszczenia w takich dziedzinach jak PiS, w USA musiałby zgodzić się parlament. Który składa się z osób wybieranych indywidualnie przez wyborców, a nie przez jakiegoś prezesa, czy innego "boga listy" (wyborczej).

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sty 26, 2017 14:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430 ... 622  Następna strona