PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
kosiarz1 napisał(a): a to "dobro wspolne i dobro kraju" zapewne wynika wprost z Twojej troski o pania sedzine, ktora umorzyla wiekszosc zarzutow korupcyjnych w stosunku do polityka PO? No i co z tego, że umorzyła? Czyżbyś posiadał dogłębną znajomość tej sprawy i tym samym solidne podstawy do przypuszczenia (wynikające z akt postępowania, konkretnych dowodów i faktów, a nie doniesień z Niezależnej czy gazety Правд), że umorzenie było niezasadne? Cytuj: Ziobro przywraca asesorow sedziowskich, otwiera dla mlodych zawody prawnicze, calkowicie "ukastowione" do tej pory. Co zapewne również wiesz z własnego doświadczenia i wielu prób dostania się do zawodu prawniczego, udaremnionych przez "kastowość" tych zawodów?
|
Pt sty 27, 2017 9:53 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Dzięki temu pilaster mógł obliczyć pozycję cywilizacyjną Polski na tle Europy i krajów postkomunistycznych, według metodologii przedstawionej w eseju "Nawrót postkomunizmu" Nawrót postkomunizmu(połączone wskaźniki PKB per capita, IEF, CPI i ARWU per capita). I co? Ano dokładnie to, czego się pilaster spodziewał i o czym od dawna pisał. Polska, za czasów PO w tym rankingu idąca nieprzerwanie w górę, teraz zaczęła się w nim obsuwać. Wśród krajów postkomunistycznych wyprzedziły ją Łotwa i Czechy, a Słowacja i Gruzja bardzo się zbliżyły. Spośród krajów UE, oprócz Łotwy i Czech wyprzedziła Polskę jeszcze Malta. I nie jest to żaden przypadek, bo podobny zjazd od dawna zaliczają Węgry, a ponieważ tam genetyczny patriotyzm rządzi znacznie dłużej, wyleciały już one z grona krajów środkowoeuropejskich i południa (grupa B) i znalazły się obok Chorwacji, Grecji, Bułgarii Rumunii w "bałkańskiej" grupie C, do której i Polska teraz zmierza, a Rumunia pewnie niedługo opuści. Ciekawe zmiany są tez w grupie "A - zachodu i północy Kraj w którym nigdy żadnych genetycznych patriotów do władzy nie dopuszczano (nawet euro przyjęto tu jako pierwszy kraj postkomunistyczny) - Estonia wyprzedziła już Francję. Jak widać nieprzypadkowo, żaden z genetycznych patriotów nie chciał zadeklarować, że PIS będzie rządzić lepiej od PO. Nie, oni doskonale wiedzieli że PIS będzie rządzić gorzej, że to jest przecież oficjalnie deklarowany cel ich rządów i to właśnie w programie PIS genetycznym patriotom najbardziej się podoba. Dlatego tak pieją z radości, że "PIS spełnia wszystkie obietnice" No pewnie że spełnia. Lenin w Rosji też spełniał... I również dlatego pisowcy po prostu nie mogą być Polakami 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt sty 27, 2017 9:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cosik dobra zmiana lekko skłócona  .... http://natemat.pl/200191,rafal-ziemkiew ... ocne-slowaCiekawa będzie reakcja.....
|
Pt sty 27, 2017 10:03 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
kosiarz1 napisał(a):  a to "dobro wspolne i dobro kraju" zapewne wynika wprost z Twojej troski o pania sedzine, ktora umorzyla wiekszosc zarzutow korupcyjnych w stosunku do polityka PO? I pozniej w nagrode wyslano ja na wypoczynek. No chyba, że "umorzyła" słusznie (jej wyrok potwierdził sąd wyższej instancji), a "wysłano" ją dlatego, że była chora. To tylko dla pisowców wszystko jest od razu jasne i oczywiste. Normalni ludzie tak nie myślą, drogi kosiarzu1. Cytuj: Ziobro przywraca asesorow sedziowskich No właśnie - wszyscy pisowcy święcie wierzą, że to Ziobro przywrócił asesorów sądowych, ponieważ Ziobro tak mówi, zatem to prawda (dla portalu wPolityce dowolne oświadczenie władz PiS kończy wszelką dyskusję na dany temat). Asesorzy sądowi tymczasem zostali przywróceni przez poprzednią władzę, ustawą z 10 lipca 2015 r. która weszła w życie 1 stycznia 2016 r. Ale cóż, żyjemy wszak w świecie postprawdy, w którym pisowcom najwyraźniej bardzo się podoba. To podobna sytuacja jak z "przeźroczystymi urnami". Pisowcy święcie wierzą, że przeźroczyste urny dopiero zamierza wprowadzić Kaczyński, jako wyraz troski o "czystość wyborów", wszak jest człowiekiem wolności. Tymczasem przeźroczyste urny zostały wprowadzone nowelizacją Kodeksu wyborczego (z inicjatywy Komorowskiego, zresztą to nie była jakaś tajemnica, było o tym wtedy dość głośno) z dnia 25 czerwca 2015 r., która weszła w życie 1 lipca 2016 r. I co? I nic. Fakty są bez znaczenia. Pisowcom "ich" władza może wmówić co jej się żywnie podoba, łykną absolutnie wszystko. Cytuj: otwiera dla mlodych zawody prawnicze, calkowicie "ukastowione" do tej pory.
Otwieranie zawodów prawniczych to proces, który trwa od wielu lat, zapoczątkowany został jeszcze pod koniec rządów SLD w czerwcu 2005 r. w odniesieniu do adwokatów i radców prawnych. Proces otwierania zawodu sędziego zapoczątkowało utworzenie w 2009 r. Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury w Krakowie, które było równoznaczne z wprowadzeniem nowego modelu aplikacji sędziowskiej, wcześniej odbywającej się w poszczególnych sądach i rzeczywiście mającej charakter nieco "kastowy". Przyjęto rozwiązania podobne do tych zastosowanych w odniesieniu do adwokatów i radców - jeden, państwowy egzamin wstępny, taki sam dla wszystkich i anonimowy, do którego może przystąpić każdy absolwent prawa, niezależnie od jakichkolwiek "koneksji" - liczy się wyłącznie wiedza. Oczywiście, ten proces nie jest jeszcze zakończony. Ale czy fakty mają jakiekolwiek znaczenie? Pisowcy i tak będą powtarzać, że dopiero teraz i dopiero Ziobro otwiera dla młodych owe całkowicie do 2017 r. ukastowione zawody. Naprawdę nie wiem, co można poradzić na tak skrajne impregnowanie na prawdę. I bardzo proszę, żebyś postarał się wyjaśnić, dlaczego ja mam mentalność po prlowską, a nie ty, albo dlaczego ja jestem proputinowski, a nie ty.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sty 27, 2017 10:04 |
|
 |
mikkel
|
Johnny99 napisał(a): Otwieranie zawodów prawniczych to proces, który trwa od wielu lat, zapoczątkowany został jeszcze pod koniec rządów SLD w czerwcu 2005 r. w odniesieniu do adwokatów i radców prawnych. Nie o takie otwieranie kosiarzom chodzi. Oni chcą otwarcia pełnego, całkowitego. Takiego, żeby sędziami albo prokuratorami mogli zostawać zwykli ludzie - misiewicze. Od razu, nie w wyniku jakiś ślimaczących się latami procesów. Dzisiaj niektórzy argumentują, że osoba uważana przez PiS za prezesa Trybunału Konstytucyjnego w ogóle nie powinna się w Trybunale znaleźć. Konstytucja wymagała bowiem do tej pory od sędziego TK, aby ten wyróżniał się wiedzą prawniczą. Tymczasem sędzia Przybłędzka, bo o niej mowa, żadną wiedzą się nie wyróżnia. W najmniejszym nawet stopniu. Ba, ona ledwo zdała egzamin sędziowski. A gdyby tak otworzyć zawody prawnicze. Gdyby znieść egzaminy i wymogi. Obniżyć kryteria i usunąć bariery. Gdyby sędziami mogli zostawać zwykli misiewicze. Czyż wówczas sędzia Przybłędzka nie zaczęłaby się wyróżniać? Przecież nagle na tym tle zaczęłaby błyszczeć. Stałaby się kimś w rodzaju primus inter pares. I argument, że nie spełnia konstytucyjnych wymogów bycia sędzią TK, zwolennikom praworządności wytrącono by całkowicie z reki. A przecież do bycia sędzią w państwie PiS-u nie potrzeba będzie wielkich kwalifikacji. W bolszewickich sądach od sędziego wymagać należy jedynie umiejętności czytania drukowanego pisma. Taki sędzia nie wydaje przecież wyroków jak w każdym tradycyjnym sądzie. Odczytuje jedynie to, co postanowiono zupełnie gdzie indziej.
|
Pt sty 27, 2017 13:04 |
|
|
|
 |
kosiarz1
|
Mnie chodzilo o nowa ustawe o asesorach; http://www.kancelaria.lex.pl/czytaj/-/a ... i-w-sadachO przezroczystych urnach nic nie pisalem, choc z tego co gdzies przeczytalem, urna nie musi byc przezroczysta, tylko wykonana znprzezroczystego materialu, a to podobno nie to samo. Cytuj: No chyba, że "umorzyła" słusznie (jej wyrok potwierdził sąd wyższej instancji), a "wysłano" ją dlatego, że była chora. To tylko dla pisowców wszystko jest od razu jasne i oczywiste. Normalni ludzie tak nie myślą, drogi kosiarzu1. Mnie wystarczlo slyszec rozmowe pana prezydenta Sootu z biznesmenem, by sobie wyrobic zdanie. Nie jestem sdzia, ja bym takiej persony do swojej firmy nie przyjal. Widocznie nasze panstwo jest bardziej pobłazliwe. Za takie zacowanie, dyscyplinarne zwolnienie /nagrali handlowca gdy bral lapowke, za kupowanie towaru/ to najmniejsza kara. A sad pracy przyznal racje, na podstawie nagrania,mpracodawcy. No ale jak wiemy, dobro kraju wymagalo by pan prezydent, byl panem prezydentem. Niech sie kreci. Cytuj: I bardzo proszę, żebyś postarał się wyjaśnić, dlaczego ja mam mentalność po prlowską, a nie ty, albo dlaczego ja jestem proputinowski, a nie ty. Nie napisalem, ze jestes za Putinem, nawet bym tego nie pomyslal. Jednak pewien styl mentalny niewolnika pewnych stereotypowych zachowan prlowskich uwazam, ze posiadasz. Moim zdaniem blednie rozumiesz demokracje. Rozwine, obiecuje. Drugi raz zaczalem pisac post i niestety musze konczyc. Ale odpowiem.
|
Pt sty 27, 2017 14:10 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
kosiarz1 napisał(a): z tego co gdzies przeczytalem, urna nie musi byc przezroczysta, tylko wykonana znprzezroczystego materialu, a to podobno nie to samo. Większego babola chyba nie można puścić. Jak coś wykonane z przezroczystego materiału może być nieprzezroczyste? To jest coś na kształt pomroczności jasnej  . kosiarz1 napisał(a): Zapomnialbym, juz tak pro forma, napisze tylko, ze ten artykul jest przedrukiem, czy tez napisany na podstawie wiadomosc z periodyku Fakt.
A jakie to ma znaczenie? Od kiedy Fakt jest niezależny? Najwyraźniej jest tak, jesli Fakt wyskoczy z babolem pomyśli Niezależnej, to jest wiarygodny, jeśli nie po jej myśli - lewacki. Johnny99 podał na czym polega "emerytura" sędziowska. W świetle tych informacji jak najbardziej moje przekonanie o niezależności Niezależnej jest słuszne. mikkel napisał(a): Nie o takie otwieranie kosiarzom chodzi. Oni chcą otwarcia pełnego, całkowitego. Takiego, żeby sędziami albo prokuratorami mogli zostawać zwykli ludzie - misiewicze. Od razu, nie w wyniku jakiś ślimaczących się latami procesów.
Na sędziów zaczną powoływać ławników  . Jeśli Misiewicz może być rzecznikiem ministra MON, todlaczego ławnicy nie moga być sędziami? Przeca oni uczestniczą w rozprawach, a więc fachowcy  .
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt sty 27, 2017 15:09 |
|
 |
Johnny99
|
kosiarz1 napisał(a): urna nie musi byc przezroczysta, tylko wykonana znprzezroczystego materialu, a to podobno nie to samo. Owszem, tak stanowi przepis. Ale jakoś nie widzę, w jaki sposób to by mogło być nie to samo. Chyba jakiś fizyk powinien się wypowiedzieć Cytuj: Mnie wystarczlo slyszec rozmowe pana prezydenta Sootu z biznesmenem, by sobie wyrobic zdanie. No i na tym polega gro (nie mówię że wszystkie, ale znaczna część) problemów z rzekomo niesprawiedliwymi sądami. Tobie może wystarczyć cokolwiek, niestety, sędzia musi przeanalizować i rozważyć wszystkie dowody, a nadto jest związany przepisami prawa (np. domniemaniem niewinności czy zasadą, że niedające się usunąć wątpliwości musi rozstrzygnąć na korzyść oskarżonego). Cytuj: Nie jestem sdzia, ja bym takiej persony do swojej firmy nie przyjal. Twoje prawo. Cytuj: Widocznie nasze panstwo jest bardziej pobłazliwe. O, z pewnością, zwłaszcza dla POwców - na razie przynajmniej Cytuj: No ale jak wiemy, dobro kraju wymagalo by pan prezydent, byl panem prezydentem. Niech sie kreci. Najwyraźniej tak stanowiło prawo, skoro dwa sądy orzekły w taki sam sposób. Być może się pomyliły albo ktoś je przekupił, ale musiałbyś mi to jakoś lepiej wykazać niż tak, że ty coś słyszałeś i tobie to wystarcza. A może prawo było złe albo ułomne? To bardziej prawdopodobne, bo polskie prawo bardzo często jest złe i ułomne, niemniej nie jest to wina sędziów, bo sędziowie prawa nie uchwalają. Cytuj: Rozwine, obiecuje. Drugi raz zaczalem pisac post i niestety musze konczyc. Ale odpowiem. No to czekam niecierpliwie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sty 27, 2017 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wracajac do “kolizji“ z udzialem min Macierewicza. Mam nadzieje, ze zandarmeria wojskowa zastosuje przepisy jak policja dla szarych obywateli. Kiedy ja uczestniczylam w stluczce bez poszkodowanych osob, kierowca, ktory na mnie najechal (zagapil sie, ze jest czerwone i ja stoje, wiec on tez musi) dostal z automatu mandat (czy punkty karne, nie jestem pewna). A nic sie nikomu (poza samochodami) nie stalo, bo byl korek i jechalo sie i tak w tempie slamazarnym. Cytuj: Nikt nie został ukarany mandatem. Policja zakwalifikowała zdarzenie jako kolizję. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Żandarmeria Wojskowa. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... bowal.htmlNo ale jak zasuwa minister sluzbowym BMW, to policja ma inne prawo niz dla zwyklych obywateli.
|
Pt sty 27, 2017 18:42 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Pensje w budżetówce zamrożone, a Sejm i Senat to chyba produkcja (mają zyski), bo: Cytuj: Marszałek Kuchciński jest nadzwyczaj hojny dla parlamentarzystów. Styczniowa podwyżka jest już bowiem drugą w tej kadencji Sejmu. Posłowie zaczynali w listopadzie 2015 roku z ryczałtem na poziomie 12 150 zł. Dziś jest już o 2050 zł więcej.Zresztą tak samo jest w przypadku izby wyższej parlamentu. Marszałek Stanisław Karczewski nie ustępuje swojemu odpowiednikowi w Sejmie i stu senatorów również dostanie podwyżki. Rachunek jest więc prosty - tylko w tej kadencji wzrost ryczałtu dla parlamentarzystów kosztował już podatników 14 mln zł, z czego niemal połowa przypada na styczniową podwyżkę. Dla porównania, na starcie poprzedniej kadencji parlamentarzyści mieli do dyspozycji 11 650 zł. Przez cztery lata marszałkowie Ewa Kopacz, Radosław Sikorski i Małgorzata Kidawa-Błońska dali więc posłom ledwie 500 złotych podwyżki. Za rządów PiS wystarczyło ledwie 14 miesięcy, by przyznać im cztery razy tyle. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
Ostatnio edytowano Pt sty 27, 2017 22:21 przez Małgosiaa, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt sty 27, 2017 22:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to przeciez jasne, ze to wina PO, ze teraz takie podwyzki PiS musi glodujacym poslom i senatorom dawac! Kto to widzial: tylko 500 zl na cztery lata? To nawet inflacji nie pokryje.
|
Pt sty 27, 2017 22:21 |
|
 |
andej
|
 Re: Idziemy na wybory
Jaaqob napisał(a): ... Lewica wymarła na polskiej scenie politycznej. Dla mnie powyższe stwierdzenie jest szokujące. Nie rozumiem dlaczego w mediach wciąż piszą wyłącznie o wymarłych partiach. A niemal wcale o prawicowych. Chyba dlatego, że prawicowych w Polsce brak. Wszak programy lewicowe mają PO, PSL, PiS, .N, KOD, Obywatele, Antifa (o tych dwóch ostatnich rzeczywiście mniej piszą). Partia, która o sobie mówi, że jest prawicą, ale postępuje jak lewica, jest lewicą. Chyba najmniej lewicowa jest SLD. Ale jest za to liberalna i antyprawicowa. Lewica dominuje w Polsce, w Europie i na świecie. Może Trump nieco odwróci tendencję indoktrynacji liberalno lewicowej na poziomie rządów większości państw europejskich.
|
So sty 28, 2017 8:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Pensje w budżetówce zamrożone, a Sejm i Senat to chyba produkcja (mają zyski), bo: Cytuj: Marszałek Kuchciński jest nadzwyczaj hojny dla parlamentarzystów. Styczniowa podwyżka jest już bowiem drugą w tej kadencji Sejmu. Posłowie zaczynali w listopadzie 2015 roku z ryczałtem na poziomie 12 150 zł. Dziś jest już o 2050 zł więcej.Zresztą tak samo jest w przypadku izby wyższej parlamentu. Marszałek Stanisław Karczewski nie ustępuje swojemu odpowiednikowi w Sejmie i stu senatorów również dostanie podwyżki. Rachunek jest więc prosty - tylko w tej kadencji wzrost ryczałtu dla parlamentarzystów kosztował już podatników 14 mln zł, z czego niemal połowa przypada na styczniową podwyżkę. Dla porównania, na starcie poprzedniej kadencji parlamentarzyści mieli do dyspozycji 11 650 zł. Przez cztery lata marszałkowie Ewa Kopacz, Radosław Sikorski i Małgorzata Kidawa-Błońska dali więc posłom ledwie 500 złotych podwyżki. Za rządów PiS wystarczyło ledwie 14 miesięcy, by przyznać im cztery razy tyle. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money W ciągu roku posady w spółkach skarbu państwa otrzymało 1 tysiąc kolesi - poprzedniej ekipie rządowej obsadzenie 1200 stanowisk zajęło 5 lat - a posłowie za marne grosze mają tyrać....zechcą kolesie pogwarzyć przy kawce - a kawka lura.......
|
So sty 28, 2017 8:52 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
W ciągu roku posady w spółkach Skarbu Państwa otrzymało 1000 osób, co do których rząd, jaki zawiaduje Skarbem Państwa uważa, że może zaufać, że będą tymi spółkami Skarbu Państwa zarządzały tak, jak chce rząd, a nie jakby chciała opozycja. Dlaczego nazywasz ich obraźliwie "kolesiami"? Jakie masz do tego podstawy?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So sty 28, 2017 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A oni sa niezwiazani z partia rzadzaca np niesplaconymi dlugami? Jakie maja kompetencje? Takie jak np niejaki Misiewicz? Czy jak pan sedzia Przybledzka (bierna, mierna ale wierna)? Byly konkursy na te wszystkie stanowiska? I kryteria byly zaostrzone w stosunku do poprzednich wymagan, zeby znalezc najlepszych, czy zlagodzone, zeby taki pan Kazimierz tez sie mogl zalapac?
I coz takiego lepszego te nowe osoby robia dla kraju? Medieval na pewno wykaze od reki, ze te osoby uratowaly spolki panstwa przed bankructwem, usprawnily ich prace, zwiekszyly zyski dla budzetu itp.
Przypomne, ze medieval jest obronca oficjalnie dobrej zmiany. Nie dojnej zmiany.
|
So sty 28, 2017 14:51 |
|
|
|