Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Mozilla Firefox - cos, o czym mozna nie wiedziec 
Autor Wiadomość
Post Mozilla Firefox - cos, o czym mozna nie wiedziec
Wiekszosc z Was uzywa Windowsow i w sumie nie widze w tym nic zlego. Ale jako ze dlugo ich uzywalem, oto kilka uzytecznych programow jakie warto miec zainstalowane:

Przegladarki

Sporo z Was uzywa pewnie niesmiertelnego internet explorer, z tonami pop-outow, ktorych jesli sie chcemy pozbyc, musimy instalowac jakis latki. Niektorzy moze zainstalowali nakladke Crazy Browser (umozliwia otwieranie stron na nowych panelach). Istnieje jednak bardzo stare przyslowie:

Internet Explorer pozwala przegladac internet z Twojego komputera. I vice versa

Moze to przesada? Nie. To szczera prawda. I nic nie pomagaja service packi czy cos takiego. IE to smiec. Po prostu. Nie dosc ze na pasku zadan macie kupe okienek, ktore w windzie xp sie jeszcze grupuja, i w efekcie zeby przejsc z jednego do drugiego musicie sie zdrowo napracowac.

Ja mam calkiem inna propozycje. Jest to wspaniala Mozilla Firefox. Jest to nastepczyni bardzo starej Mozilli, z tym ze jest to czysty browser (poprzedniczka miala wbudowanego klienta pocztowego). Dlaczego jest lepsza? Z definicji nie wiecie co to pop-out. Po prostu ich nie ma. (O blokowaniu wielu typow reklam typu flash napiesze pozniej). Po drugie ma cos takiego jak taby (panele). Co to znaczy? Po prostu, posczegolne stronki mozna otwierac zarowno w nowych oknach, ale i w panelach w jednym oknie. Oczywiscie, jak kazdy dobry produkt, mozna nawigowac miedzy panelami bez myszki. Ale o skrotach mozna sobie doczytac.

Tak wiec instalujemy Mozilla Firefox - i co mamy? Hmmm. Ascetycznie wygladajaca przegladarke, na dodatek po angielsku. Ale nic strasznego prosze panstwa.

Przedostatnie menu --> Extensions -> Get more extensions -> wyszukujemy polski service pack i go instalujemy

(nie da sie tego zepsuc). Aha, nadmienie, ze ze stronki do ktorej linki sa na dole forum, mozna Mozille Firefox pobrac od razu po polsku. Liska musimy zrestartowac (pozamykac wszystkie okna i wlaczyc znow) I co sie okazuje? Ze nasz Lisek stal sie calkowicie polski. Super.
A teraz wyglad.

Narzedzia --> Motywy --> pobierz wiecej motywow.

I co sie okazuje? Ze do naszej Mozilli dobrzy ludzie zrobili ponad 2000 roznych skinow. To wiecej niz do WinAmpa! Wybieramy, ktory Thems nam pasuje, instalujemy (mniej niz 20 sek) i znow restart. I prosze, juz jest nowa skorka.

Idziemy dalej: interesujacy jest tez panel zaraz pod paskiem adresu. Hmmm... sprobojmy wykasowac obecne tam stronki, nastepnie wejsc na nasza ulubiona i wcisnac ctrl+d lub po prostu z menu Zakladki dodac ja do zakladek, a dokladnie do miejsca Folder zakladek osobistych. Co sie okazuje? Pojawila sie wlasnie na tym pasku. Klikajac prawym mozna tam tworzyc foldery, po kliknieciu na ktore rozwija nam sie menu zakladek w tym folderze. Super. W ten sposob nasze zakladki sa posegregowane jak tylko sobie tego zyczymy, latwo dostepne (uwierzcie mi, duzo latwiej dostepne niz w IE).

I jeszcze inna rzecz, o jakiej nie kazdy wie. Mamy oczywiscice okienko do wyszukiwania google, ale to przeszukuje tylko strony www. A co jesli chcemy szukac grafiki? No to trzeba wejsc w www.google.pl i kliknac grafika, nastepnie wpisac slowo i kliknac szukaj. Albo zrobic zakladke od razu do grafiki, wpisac slowo i klikac szukac. A co jesli powiem Wam, ze w Lisku jest mozliwe wpisanie w pasku adresu: grafika <slowo_kluczowe> i od razu nam wyszuka to w googlach? Malo tego, mozliwe jest zrobienie tego z kazda wyszukiwarka, kazda strona, gdzie musimy wpisac slowo kluczowe i klikac szukaj. Jak? Bardz prosto, wrecz banalnie. Otoz najpierw w zakladkach zrobmy sobie folder Skroty czy jakos tak, ale tak zeby nie byl on widoczny na pasku zakladek (nie moze byc w folderze zakladki osobiste). Co dalej? Otoz wchodzimy na ta strone, na ktorej czesto czegos szukamy i szukamy jakiegos slowa (niewazne jakiego). Jak nam juz znajdzie (powiedzmy ze szukalismy w slowniku onetu wyrazu cool), wklepujemy ctrl+d i zapisujemy strone w folderze zakladek osobistych. Naturalnie pojawia sie ona nam na pasku zakladek. Klikamy na nia prawym, wybieramy wlasciwosci i co mamy? W adresie mamy cos takiego:

Kod:
http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?qs=cool&tr=ang-auto&x=0&y=0

Widzicie tam wyszukiwane slowo cool? Pewnie widzicie. To teraz zastapcie to slowo znakiem %s. Co dalej? W slowo kluczowe wpiszcie na przyklad tlum. Super. Teraz klikamy ok, otwieramy nowy panel (ctrl+t) i w pasku adresu wpisujemy

tlum garbage

I co sie okazuje? Ze onet wlasnie przetlumaczyl nam slowko garbage. Oczywiscie mozemy tam wpisac tez inne slowo, mozemy tak zrobic z kazda inna wyszkiwarka, tlumaczem etc. Przepis jest prosty -
  • Wjsc tam i wyszukac jakies slowo
  • Dodac strone z wynikami do zakladek
  • Wejsc wlasciwosci zakladki i w adresie zastapic szukane slowo ciagiem %s
  • W opisie wpisac jakies slowo, symboliczne dla nas
  • Nastepnie w adresie strony wpisujemy tylko to slowo umieszczone w opisie, i slowo jakie szukamy/tlumaczymy. Finito.

(to rowniez dziala super z wyszukiwarka numerow icq czy czymkolwiek innym)
A teraz po co w zakladkach zrobilismy ten folder? A to po prostu po to, ze jak skonczymy ta robote z wszystkimi stronami jakich potrzebujemy, przenosimy ich zakladki z foderu zakladek osobistych wlasnie do tego utworzonego folderu (sa nam potrzebne zeby dzialal ten skrot, ale po cholere maja nam sie walac przed oczami?). Ot i cala filozofia. Wydaje sie, ze to sporo roboty, ale uwierzcie mi, ze oszczedzicie w ten sposb mnostwo czasu, tym bardziej jesli klikajac czekacie jakies 10-15 sekund na zaladowanie poszczegolnych stron. A tak macie od razu wyniki!

Zaawansowane blokowanie

Na koniec cos dla tych, ktorych w portalach informacyjnych irytuja wyskakujace animacje flash, na ktore czesto trzeba poczekac zanim sie je zamknie.

Przedostatnie menu --> Extensions -> Get more extensions -> wyszukujemy Adblock i go instalujemy

Teraz, kiedy mamy taka reklame, pokazuje nam sie przy niej tez taki maly przycisk adblock. Jesli klikniemy na niego, a pozniej na ok, ta reklama nie pokaze nam sie wiecej wcale!
Jesli ktos bedzie zaciekawiony mozliwoscia zablokowania WSZYSTKICH reklam na danym portalu, animacji, pedeegree pal na o2.pl czy innych tam (lacznie z tymi animowanymi banerami na wszystkich portalach) za pomoca dwoch klikniec niech tylko napisze posta, a objasnie dalej. Oczywiscie wszelkie problemy tez prosze zamieszczac w postach.

Crosis

N lip 31, 2005 14:39

ja używam Opery 8 :) wole ją od Firefoxa :P

N lip 31, 2005 14:50
Opere tez mialem pod wingroza, kwestia upodoban.. wszystko byle nie badzIEwie.

A nadmienie, ze funkcji http-get uzywam tez przy google, altaviscie i paru innych - wklepuje w adresie gg <szukany_obrazek> klepie enter i mam liste wynikow z grafiki w google, uzywam tego tez do kilku encyklopedii, miedzy innymi zeby zmieniac jezyki:
wikipl - wikipedia po polsku
wikide - po niemiecku
wikien po angielsku...

To naprawde ulatwia zycie :D

Crosis

N lip 31, 2005 14:54

Chciałam Opere sobie zainstawlować teraz (używałam ją jakieś 2 lata temu)... ale... no cóż nowa Opera zupełnie bezsensownie traci powierzchnię wyświetleniową na nawigację, przyciski sruty-tuty - komu to potrzebne? Patrząc ekonomicznie wygrał ognicy lisek i bardzo się z tego cieszę :)
Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N lip 31, 2005 15:39
Mrowka, a opisane przezemnie funkcje znalas? Bo wlasnie po to pisalem tego posta :)

Crosis

N lip 31, 2005 15:50

Część znałam - najważniejsze to blokowanie wyskakujących ... ... ;) skórki itp też znane. Nie próbowałam flasha blokować, ale prawda jest również taka, że ostatnie po macoszemu softa traktuje bo czeka mnie reinstal systemu więc nie chce mi się zagłębiać. Ale jak się na nowo postawie to pewnie wrócę do tematu.

Poza tym nowe wersje Liska są takie "osiołkowate" troszkę. Na zasadzie nie masz komponentu (np najnowszej Javy) to wyskakuje okienko do pobrania. Korzystasz z encyklopedii PWN - kliknij na pobierz wtyczkę i się samo robi :) To tak jak się nie chce przechodzić całej procedury przez Ciebie opisanej :) /oczywiście nie wszędzie to jest możliwe :)/

Pozdrawiam
no i jak chcesz się dalej rozpisywac to pisz, bo napewno komuś się zawsze przyda :)

N lip 31, 2005 16:36
Chodzilo mi dokladnie o korzystanie z http-get, czyli te skroty do wyszukiwarek.

Crosis

N lip 31, 2005 16:59

Post <><
ja równiez używam Firefoxa...no i gorąco wszytskim polecam...SPRAWDZONA !! :D

N lip 31, 2005 17:10

Nie znałam ;) Po pierwszej instalacji mialam już kilka wtyczek na "dzień dobry" więc nie miałam potrzeby dorzucania nowych. Sama korzystam tylko z Google, PWN, allegro i czasem Wikipedi.

Dla zainteresowanych tutaj http://mycroft.mozdev.org/download.html można sobie pobrać wtyczki - do wyboru do koloru :)

N lip 31, 2005 17:35
To nie wtyczka, to jest zawsze :) Wystarczy tylko wpisac we wlasciwosciach zakladki dwie rzeczy :)

No widzisz, szukajac grafiki w google, wchodzisz na google, klikasz grafika, wpisujesz co szukasz i klepiesz "Szukaj". A jesli mozna wpisac w pasku adresu gg <szukana_grafika> klepnac Enter i miec od razu strone z wynikami? I tak samo z wikipedia, slownikami netowymi i 98% innych rzeczy gdzies stuka sie przycisk "Szukaj" ? :)

Wlasnie to opisane jest w artykule :)

Crosis

N lip 31, 2005 17:39

Pn sie 01, 2005 13:59

A ja korzystam w przewadze z Mozilli. Mozillka dobra przeglądareczka, ale cóż... Istnieje jeszcze wiele stron, które otwierają się TYLKO w Explorerze...

Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

Pozdrawiam :)

N sie 14, 2005 20:36

A jesli sa to swiadczy to dobitnie o lamerstwie autora.

Crosis

N sie 14, 2005 20:38

Crosis a no sa takie sa... może nie że sie otwierają, ale że "dzialają poprawnie".
Moge nawet podac przyklad:
http://www.wloski.ang.pl/slowka.php
Tak wiec ja mam i Liska i IE (to drugie dostalam na dzien dobry razem z kompem i windą... mily pan w serwisie wgral :-) Szkoda tylko, że nie potrafil dobrze USB popodlanczać - ale to juz takie moje wlasne przeżycia)

Pn sie 15, 2005 11:37
Zobacz profil WWW

ja bym raczej polecił rozszerzenia po polskiemu :P ;)

http://mozillapl.org/katalogi_i_bazy/ba ... zszerzenia :lol:

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn sie 15, 2005 11:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona