Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Niepewnosc zwiazana z muzyka hard rockowa/metalowa! 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Niepewnosc zwiazana z muzyka hard rockowa/metalowa!
Satanizm w pełnej krasie :lol:

Śr mar 01, 2017 9:02

Małgosiaa napisał(a):
Dokładnie tak. Bardzo lubię muzykę Storma, np.https://www.youtube.com/watch?v=EgxxC7DCR2w i nie mam zielonego pojęcia o czym śpiewa.

Między innymi o odrąbywaniu głów chrześcijanom. To dość zabawna historia, bo ich wokalistka dystansowała się później do projektu ze względu na tego typu wstawki, które miały jakoby zostać dograne bez jej wiedzy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr mar 01, 2017 9:16
Moderator

JedenPost napisał(a):
Między innymi o odrąbywaniu głów chrześcijanom.

No popatrz, a na mnie to wcale nie zadziałało. :D . Nie zaburzyło mojej empatii, ani nie wzbudziło żadnych negatywnych uczuć.

Śr mar 01, 2017 9:49

I nic a nic Cię nie ciągnie, żeby powtórzyć np. przy wigilijnym stole numer Raskolnikowa? Nie może być. ;)

Śr mar 01, 2017 9:55
Moderator

Nic a nic :mrgreen:

Śr mar 01, 2017 10:23

Niebywałe. No, ale skoro ja, z upodobaniem słuchając od kilkunastu lat najagresywniejszych form muzyki metalowej (w dodatku na ogół rozumiejąc/czytając teksty) nikogo dotąd nie zaciukałem i w ogóle mam opinię człowieka osobliwie spokojnego, to chyba coś z tymi teoryjami zgubnego wpływu jest nie tak...

Śr mar 01, 2017 10:33
Strzelam w ciemno: to kwestia diety. Grzyby i inne takie...

Śr mar 01, 2017 10:36

Coś może być na rzeczy :)

Przy okazji: pochwalę się skromną kolekcją, nie wklepałem jeszcze półki z jazzem, więc głównie mocne uderzenie (no i same CD, kaset bym nie miał siły), czyli w sam raz pod temat: https://www.discogs.com/user/waszjudasz ... &limit=250

(kliknąwszy w symbol czterech czarnych kwadracików można zmienić widok tak, by lepiej było widać te okropne okładki)

Śr mar 01, 2017 10:46
Rzeczywiście, co jedna okładka, to śliczniejsza. No, kolekcja, że hej. I powiadasz, znasz na pamięć i nigdy się nie mylisz sięgając po płytę.

Ale: Encoffination? Prawie jak Entombed. : )

Śr mar 01, 2017 11:02

ErgoProxy napisał(a):
Ale: Encoffination? Prawie jak Entombed. : )

Oj, zdecydowanie głębiej. ;) To tacy - nomen omen, hłe hłe - pogrobowcy Disembowelment, ten nurt.

Śr mar 01, 2017 11:08

JedenPost napisał(a):
Niebywałe. No, ale skoro ja, z upodobaniem słuchając od kilkunastu lat najagresywniejszych form muzyki metalowej (w dodatku na ogół rozumiejąc/czytając teksty) nikogo dotąd nie zaciukałem i w ogóle mam opinię człowieka osobliwie spokojnego, to chyba coś z tymi teoryjami zgubnego wpływu jest nie tak...

Metalowcy to generalnie najspokojniejsi ludzie na świecie - a poznałem trochę to "środowisko", w liceum miałem nawet zespół :twisted: Poza jakimiś zupełnie marginalnymi przypadkami typu palenie kościołów :twisted: nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, by ktoś doznał jakiejkolwiek krzywdy od metalowca (czego nie można powiedzieć np. o fanatykach hip-hopu). No, chyba że ktoś się wybiera pod samą scenę na koncercie Slayera, może się to skończyć ubytkami w uzębieniu (spotkało to mojego znajomego, choć zauważył to dopiero jak już ochłonął :twisted: ).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr mar 01, 2017 11:41

Johnny99 napisał(a):
Metalowcy to generalnie najspokojniejsi ludzie na świecie

No właśnie, mam bardzo podobne obserwacje. Do tego raczej otwarci na inne gatunki muzyki, sporo czytający, zazwyczaj posiadający jakieś ciekawe hobby, często związane z historią, literaturą (ogólniej: używaniem wyobraźni) czy łażeniem górach jakichś... rzadko natomiast, (poza radykalnymi black metalowcami, którym na ogół też szybko przechodzi) nakręceni na jakieś chuligańskie wybryki czy durne ideologie. Ogółem - do rany przyłóż. :)

Śr mar 01, 2017 11:51
ErgoProxy napisał(a):

Po pierwsze, człowiek musi wiedzieć, o czym jest w piosence informowany i że w ogóle jest informowany.

Każdy porządniejszy artysta ma przesłanie w tym co tworzy. Dla mnie to nie są głupoty bo muzyka może nieść duchowe zagrożenia i tak się dzieje w pewnych przypadkach. Kiedyś zaszkodził mi Dead Can Dance. I nie tylko to zresztą. Ja nie słucham muzyki w stylu że coś mi tam brzęczy nad uchem, ale ja wchodzę w muzykę, angażuję się w całości z duszą i sercem, nie tylko ze zmysłami, wchodzę w tę przestrzeń muzyki i dlatego tym bardziej muszę znać przesłanie.

Cytuj:
Człowiek, który nie rozumie języka i wafla go obchodzi, czego właściwie słucha, jest impregnowany na wszelkie przesłania – własną ignorancją.

Nie jest tak. Ignorancja nie jest żadną tarczą ochronną. Kiedy ktoś wchodzi w okultyzm nawet nie będąc świadomym czym to jest, poniesie skutki oddziaływania okultyzmu, bez znaczenia czy był świadomy tego czy nie.

Małgosiaa napisał(a):
i nie mam zielonego pojęcia o czym śpiewa. Ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna.

Hm, myślę że jako wierząca osoba powinnaś jednak zwracać na to uwagę... to ma znaczenie. Słuchając jakiejś kapeli jakby przyjmujesz jej przesłanie, zgadzając się na treści i symbole jakie zawiera.

Jest taki projekt muzyczny który jest jakby kontynuacją The Process Church, satanistycznej sekty, facet nie wygląda demonicznie, oprócz krzyża z wężem z którym pokazuje się czasem na zdjęciach, zresztą na okładce jednego z jego albumów jest krucyfiks, razem z symbolem The Process Church, nie jest to metal ale rodzaj ambientu, a teksty mają wyraźnie satanistyczne przesłanie, chociaż są także takie które mogłyby cię zmylić. Jest tam na przykład zamieszczona modlitwa do dobrego boga szatana który w dniu sądu ostatecznego przyjdzie razem z Chrystusem na ziemię aby leczyć ludzi i dawać im miłość.

Także , dobrze jest jednak wrzucić tekst utworu chociażby do translatora... albo zajrzeć na tesktowo.

Ale nie tylko teksty, sama muzyka, także instrumentalna może nieść zagrożenia duchowe i ogólnie mocno wpływać na psyche, tak jak dark ambient. Którego zresztą słuchałam także.

Cytuj:
No popatrz, a na mnie to wcale nie zadziałało. :D . Nie zaburzyło mojej empatii, ani nie wzbudziło żadnych negatywnych uczuć.

Naprawdę myślisz że to działa w taki sposób? Nie, to może działać bardziej subtelnie, zacznie odciągać od wiary, kościoła, wzbudzać problemy natury duchowej, szczególnie jeśli ktoś zagłębi się w ten rodzaj przesłania.

Zresztą to dziwne słuchać muzyki z takim przesłaniem jeśli jest się wierzącym, to tak jakby ktoś pluł w twarz a my uśmiechamy się mówiąc - to jest świetne.

JedenPost napisał(a):

Nie wiem dlaczego kojarzycie to tylko z tym że tutaj chodzi o wzbudzanie agresji poprzez dzwięki. Ja mam na myśli zagrożenia duchowe które niesie muzyka z pewnych kręgów mainstremowych / niszowych. Dla przykładu, jest taki projekt muzyczny który tworzy progresywny rytualny trance z elementami kundalini, a to jest rzeczywiście niebezpieczna sprawa.

Johnny99 napisał(a):

Metalowcy to generalnie najspokojniejsi ludzie na świecie - a poznałem trochę to "środowisko",

Ludzie z subkultury goth są spokojni i nie są agresywni. Ale są zanurzeni w ciemności i tą ciemność wielbią.

Śr mar 01, 2017 12:59
Moderator

equuleuss napisał(a):
Hm, myślę że jako wierząca osoba powinnaś jednak zwracać na to uwagę... to ma znaczenie. Słuchając jakiejś kapeli jakby przyjmujesz jej przesłanie, zgadzając się na treści i symbole jakie zawiera.

Bredzisz. Jako wierząca osoba ufam Bogu a nie ludzkim wymysłom. Bóg moją tarczą. To po pierwsze. Jak niby mam przejąć przesłanie kapeli skoro nie wiem o czym śpiewają? To po drugie.

Śr mar 01, 2017 13:07

equuleuss napisał(a):
Ja nie słucham muzyki w stylu że coś mi tam brzęczy nad uchem, ale ja wchodzę w muzykę, angazuję się w całości z duszą i sercem, nie tylko ze zmysłami, wchodzę w tą przestrzeń muzyki i dlatego tym bardziej muszę znać przesłanie.

No to ty akurat tak robisz, a inni tak nie robią.

Cytuj:
Ignorancja nie jest żadną tarczą ochronną. Kiedy ktoś wchodzi w okultyzm nawet nie będąc świadomym czym to jest, poniesie skutki oddziaływania okultyzmu, bez znaczenia czy był świadomy tego czy nie.

Na jakiej zasadzie można "wejść w okultyzm" nie wiedząc, czym jest okultyzm?

Cytuj:
Słuchając jakiejś kapeli jakby przyjmujesz jej przesłanie, zgadzając się na treści i symbole jakie zawiera.

Eee.. tak jakby niekoniecznie. Tzn. rozumiem, że ty tak masz. Więc pewnie faktycznie powinieneś uważać. Ale zrozum, że inni tak nie mają.

Cytuj:
Także , dobrze jest jednak wrzucić tekst utworu chociażby do translatora... albo zajrzeć na tesktowo.

I to ma być argument za tym, że dobrze to zrobić? Powiedziałbym, że jest to raczej argument za tym, żeby tego nie robić :roll:

Cytuj:
Ale nie tylko teksty, sama muzyka, także instrumentalna może nieść zagrożenia duchowe i ogólnie mocno wpływać na psyche, tak jak dark ambient. Którego zresztą słuchałam także.

Wszystko może nieść zagrożenia duchowe i ogólnie mocno wpływać na psyche. Nawet kasza jaglana (serio).

Cytuj:
Nie, to może działać bardziej subtelnie, zacznie odciągać od wiary, kościoła, wzbudzać problemy natury duchowej, szczególnie jeśli ktoś zagłębi się w ten rodzaj przesłania.

A jak się ktoś nie zagłębi?

No, zgadzam się, że muzyka może odciągać od kościoła - np. tak się wciągniesz w jakąś świetną płytę, że zapomnisz pójść do kościoła w niedzielę :roll: Ale równie dobrze może tak się stać z albumem Arki Noego.

No, to może akurat zły przykład :twisted:

Cytuj:
Zresztą to dziwne słuchać muzyki z takim przesłaniem jeśli jest się wierzącym, to tak jakby ktoś pluł w twarz a my uśmiechamy się mówiąc - to jest świetne.

Wiesz, jak ktoś potrafi np. splunąć na 20 m, to ja przyznam, że świetnie pluje, nawet jeśli celem jest moja twarz (co z kolei wcale mi się nie musi spodobać) :-D To osobne sprawy :roll:

Cytuj:
jest taki projekt muzyczny który tworzy progresywny rytualny trance z elementami kundalini, a to jest rzeczywiście niebezpieczna sprawa.

Rytualny? Rzeczywiście, brzmi groźnie. A działa to też w drugą stronę? Czy np. ateiści powinni uważać ze słuchaniem Mszy J.S. Bacha? :roll: Podobno Richard Dawkins je uwielbia, ale efektów z tego, jak widać, większych nie ma :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr mar 01, 2017 13:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona