| 

Przegląd prasy i Aktualności 

| Autor | Wiadomość |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościAlus napisał(a): WSK Mielec - sprzedany Amerykanom w marcu 2007r Zdaje się, że wówczas rządził Kaczyński ... ._________________
 Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter

|  
			| Cz mar 09, 2017 7:46 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościMałgosiaa napisał(a): Alus napisał(a): WSK Mielec - sprzedany Amerykanom w marcu 2007r Zdaje się, że wówczas rządził Kaczyński ... .Ale zwolennicy PiS wola udawać, że nie pamiętają. Prawda jest taka, że 80% polskiego przemysłu odziedziczonego po PRL, bez dużego kapitału nie miała żadnych możliwości przetrwania, a kapitał posiadały koncerny/firmy zza granicy.

|  
			| Cz mar 09, 2017 8:39 | 

|  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościCiekawa linia obrony ministra środowiska i podsumowanie (wytłuszczone): Cytuj: Posadzenie drzewa w lipcu podczas Światowych Dni Młodzieży, a potem jeszcze raz w październiku. Takie dowody na "wielokrotne" zalesianie przez Jana Szyszkę przedstawia Ministerstwo Środowiska. Te najwyraźniej postanowiło ocieplić wizerunek swojego szefa, który nie sprzeciwił się niekontrolowanej wycince drzew w całej Polsce. Czy kolejnym zagraniem PR-owym resortu będzie publikacja zdjęcia ministra Szyszki tulącego małego bażanta?[...]W wielu krajach wydobywających ropę naftową, resorty nadzorujące ten sektor gospodarki noszą miano ministerstw ropy i raczej nikomu do głowy nie przyjdzie, że chodzi o coś innego niż eksploatację tego surowca. Jeśli Jan Szyszko w podobny sposób patrzy na środowisko, jego postępowanie w roli ministra układa się w całkiem spójną całość.http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money_________________
 Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter

|  
			| Cz mar 09, 2017 8:42 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i Aktualności"Sukces" PiS. Efekt inny od zamierzonego: Cytuj: Polski kandydat na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej Jacek Saryusz Wolski nie został potraktowany poważne przez europejskich polityków i wszystko wskazuje na to, że wygraną Donalda Tuska obejrzy w domu przed telewizorem w kapciach. Ta decyzja wysokich europejskich urzędników pokazuje, jak nisko upadł polski rząd pod batutą polityków Prawa i Sprawiedliwość.http://polityczek.pl/index.php/uncatego ... zez-europeA mieli go skazać, więzienie a nawet przywrócić karę śmierci na ten konkretny przypadek. Noooormalnie zwiał im spod gilotyny, a właściwie sami do tego doprowadzili. Ot dyplomacja po PiSowsku._________________

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:09 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościTo potwierdza słowa Greli: Malta uznała, że sprawa jest już rozstrzygnięta, a stanowisko Polski nie zasługuje na poważne potraktowanie. W tej sytuacji Waszczu zapowiedział, że Polska może zerwać szczyt. Czyli tradycyjnie - PiS absolutnie nikogo nie jest w stanie przekonać do swoich chorych idei i pomysłów, więc kolejny raz będzie je próbował forsować siłą. Siła znów jest ich jedynym argumentem. To kibole polityki. _________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:22 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościZerwac szczyt? Liberum veto im sie sni? Chca naprawde z Polski zrobic pariasa Europy? 

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:34 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Przegląd prasy i Aktualnościhttp://www.newsweek.pl/polska/jan-szysz ... 566,1.htmlPotrzeba jeszcze jakichś dodatkowych danych by stwierdzić, że stanowisko Ministerstwa Środowiska piastuje obecnie chory dewiant? _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:36 | 

|  
		|  |  
			| SweetChild 
   |   Re: Przegląd prasy i Aktualnościmedieval_man napisał(a): Prywatyzacja czego? Banku będącego jedną z najważniejszych spółek Skarbu Państwa?Uważasz, że prywatyzacja takiego banku to rozsądne posunięcie?
Rozsądne, chociaż nie idealne. Ale przede wszystkim likwidujące źródło patologii typu "jest i było i będzie polityczne" . Nie zgadzam się z podejściem "jak bank walczy z Dżenderem i wspiera Radio Maryja to dobrze, ale jak wspiera Dżendera i walczy z RM to źle". Zresztą odwrotnie też nie. Bank ma się zająć swoją działalnością, a nie realizować cele ideologiczne. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to fundamentalny problem o wyższości liberalizmu nad socjalizmem/ socjalizmu nad liberalizmem. Było już wiele takich dyskusji, dlatego nie chciałbym jej rozwijać. medieval_man napisał(a): To może jeszcze rząd i sejm sprywatyzujemy?Jak takie tezy proponujesz to w zasadzie dyskusja się kończy.
 Wzruszeniem ramionami.
Johnny99 napisał(a): Przecież dokładnie to robicie     De facto prywatyzujecie całe państwo.Otóż to    Niestety, póki to tylko dyskusja, to można wzruszyć ramionami, ale w obliczu szeroko zakrojonych działań zawłaszczających państwo wesoło nie jest     Johnny99 napisał(a): Ile banków musi mieć państwo?PRL musiał mieć wszystkie. Ale ile ma USA, Wielka Brytania czy Niemcy? Przyznam, że nie wiem... Johnny99 napisał(a): Na zasadzie "400 stanowisk dla krewnych i znajomych to jeszcze ok, ale już 1000 to przesada"?    Po części tak, ale jak pisałem wcześniej, liczy się też trend. Co innego, jeśli idziemy w kierunku zmniejszania stanowisk dla krewnych i znajomych, a co innego, jeśli idziemy w kierunku przeciwnym. Johnny99 napisał(a): Siła znów jest ich jedynym argumentem. To kibole polityki.Trafnie ujęte    Ale zaskoczenia nie ma, skoro kibole są dla nich wzorem oddolnego patriotyzmu   

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:38 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościSweetChild napisał(a): Rozsądne, chociaż nie idealne. Ale przede wszystkim likwidujące źródło patologii typu "jest i było i będzie polityczne". Nie zgadzam się z podejściem "jak bank walczy z Dżenderem i wspiera Radio Maryja to dobrze, ale jak wspiera Dżendera i walczy z RM to źle". Zresztą odwrotnie też nie. Bank ma się zająć swoją działalnością, a nie realizować cele ideologiczne.Dokładnie. Cytuj: PRL musiał mieć wszystkie. Ale ile ma USA, Wielka Brytania czy Niemcy? Przyznam, że nie wiem...Skrajni liberałowie powiedzą, że żadnego - wszak w korwinizmie nie ma nawet państwowej waluty, pieniądze również są prywatne. Komuniści odpowiedzą, że wszystkie. Minarchiści - tacy, jak np. ja - powiedzą natomiast, że w zupełności powinien wystarczyć jeden, a mianowicie ten, który emituje państwową walutę, czyli w Polsce Narodowy Bank Polski._________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Cz mar 09, 2017 9:52 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościKael napisał(a): Zerwac szczyt? Liberum veto im sie sni? Chca naprawde z Polski zrobic pariasa Europy?Im się śni Furia Prezesa, co najmniej raz w tygodniu. Natomiast nie bardzo się orientuję, co mogą zrobić urzędnicy europejscy w razie zerwania szczytu. Jakie środki dyscyplinujące mają w ręku? No i przede wszystkim ten ruch (odruch raczej) był do przewidzenia. Do czego PiS może zostać użyty w rozgrywkach ludzi poważnych?

|  
			| Cz mar 09, 2017 11:44 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościRzepa przepytała o to eksperta: http://www.rp.pl/Wybor-przewodniczacego ... zenie.html . W skrócie: jeśli większość pozostałych państw tak postanowi, to Szydło może sobie wychodzić, nie podpisywać albo nawet zablokować mównicę, nie odniesie to żadnego skutku.  ErgoProxy napisał(a): Jakie środki dyscyplinujące mają w ręku?Nie sądzę, by jakieś mieli. I nie sądzę, by w ogóle chcieli z jakichś korzystać. Po co bez sensu ciągnąć tę awanturę. Jak Polska nie chce się z nami bawić, to cóż - tam są drzwi._________________

|  
			| Cz mar 09, 2017 11:50 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościA, czyli to jest do tego stopnia niepoważne... dziękuję za oświecenie. : ) 

|  
			| Cz mar 09, 2017 11:58 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościSię okaże. Przypominam że dzisiaj w polityce wszystko jest możliwe. Nie można wykluczyć, że nieprzejednana postawa Polski i moc jej argumentów zrobiły wrażenie na unijnych przywódcach i nie będą oni chcieli Polski upokarzać   _________________

|  
			| Cz mar 09, 2017 12:01 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościPremier Malty potwierdza: decyzja w sprawie szefa Rady UE zapadnie dzisiaj i nie ma możliwości jej odłożenia http://www.tvn24.pl/prezydencja-unii-od ... 927,s.html_________________

|  
			| Cz mar 09, 2017 12:11 | 

|  
		|  |  
			| SweetChild 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościPozwolę sobie zacytować fragment z powyższego linka: Cytuj: - Każde państwo członkowskie ma prawo robić to, co jest w jego ocenie najlepsze. Nie mam zamiaru przeszkadzać w tym, o czym zdecydował polski rząd. Moja pozycja jest bardzo jasna, jako przewodniczący muszę szanować pozycję każdego państwa członkowskiego. Są jasne reguły dotyczące tego, co dzisiaj będzie się działo. Nie decyduję o nich ja, nie decyduje o tym żaden rząd ani prezydent, regulują to zasady i traktaty - powiedział maltański polityk.To niestety jest trudne do zrozumienia dla polityków spod znaku Pięści i Samowoli, którzy reguły mają gdzieś  

|  
			| Cz mar 09, 2017 15:13 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach