Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 273 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
 Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia. 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia.
kacperek29 napisał(a):
Krzysiek nie pisz o Kościele, bo u Ciebie to raczej grupka ludzi wierząca każdy w coś innego, niektórzy nie wierzący w nic, w sumie spotykający się tylko na Komunii. Spowiedź to w sumie do końca nie wiem po co, skoro osoby niewierzące też mogą przystępować do Komunii. Szkoda, że Twoja wizja Kościoła ma się nijak do Biblii.

Przy okazji dla Ciebie św. Paweł: Dz 20, 29: Wiem, że po moim odejściu wejdą między was wilki drapieżne, nie oszczędzając stada. 30 Także spośród was samych powstaną ludzie, którzy głosić będą przewrotne nauki, aby pociągnąć za sobą uczniów. 31 Dlatego czuwajcie...

Pasterze izraelscy

341 Pan skierował do mnie te słowa: 2 «Synu człowieczy, prorokuj o pasterzach Izraela1, prorokuj i powiedz im, pasterzom: Tak mówi Pan Bóg: Biada pasterzom Izraela, którzy sami siebie pasą! Czyż pasterze nie powinni paść owiec? 3 Nakarmiliście się mlekiem, odzialiście się wełną, zabiliście tłuste zwierzęta, jednakże owiec nie paśliście. 4 Słabej nie wzmacnialiście, o zdrowie chorej nie dbaliście, skaleczonej nie opatrywaliście, zabłąkanej nie sprowadzaliście z powrotem, zagubionej nie odszukiwaliście, a z przemocą i okrucieństwem2 obchodziliście się z nimi. 5 Rozproszyły się [owce moje], bo nie miały pasterza i stały się żerem wszelkiego dzikiego zwierza. <Rozproszyły się>, 6 błądzą moje owce po wszystkich górach i po wszelkim wysokim pagórku; i po całej krainie były owce moje rozproszone, a nikt się o nie nie pytał i nikt ich nie szukał. 7 Dlatego wy, pasterze, słuchajcie słowa Pańskiego: 8 Wyrocznia Pana Boga: Przecież owce moje stały się łupem i owce moje służyły za żer wszelkiemu dzikiemu zwierzęciu, bo nie było pasterza, pasterze zaś nie szukali owiec moich, bo pasterze sami siebie paśli, a nie paśli moich owiec, 9 dlatego wy, pasterze, słuchajcie słowa Pańskiego. 10 Tak mówi Pan Bóg: Oto jestem przeciw pasterzom. Z ich ręki zażądam moich owiec, położę kres ich pasterzowaniu, a pasterze nie będą paść samych siebie; wyrwę moje owce z ich paszczy, nie będą już one służyć im za żer. 11 Albowiem tak mówi Pan Bóg: Oto Ja sam będę szukał moich owiec i będę miał o nie pieczę. 12 Jak pasterz dokonuje przeglądu swojej trzody, wtedy gdy znajdzie się wśród rozproszonych owiec, tak Ja dokonam przeglądu moich owiec i uwolnię je ze wszystkich miejsc, dokąd się rozproszyły w dni ciemne i mroczne. 13 Wyprowadzę je spomiędzy narodów i zgromadzę je z krajów, sprowadzę je z powrotem do ich ziemi i paść je będę na górach izraelskich, w dolinach i we wszystkich zamieszkałych miejscach kraju. 14 Na dobrym pastwisku będę je pasł, na wyżynach Izraela ma być ich pastwisko. Wtedy będą one leżały na dobrym pastwisku, na tłustym pastwisku paść się będą na górach izraelskich. 15 Ja sam będę pasł moje owce i Ja sam będę je układał na legowisko - wyrocznia Pana Boga. 16 Zagubioną odszukam, zabłąkaną sprowadzę z powrotem, skaleczoną opatrzę, chorą umocnię, a tłustą i mocną będę ochraniał3. Będę pasł sprawiedliwie. 

Kacperek, to jest o tych, co mieli się opiekować stadem Pana.

So mar 11, 2017 12:54
Mt 16, 17 Na to Jezus mu rzekł: "Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie".
Łk 10, 16 Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał".

So mar 11, 2017 13:08

Kacperek, spiesz cytatami, tylko trudno zgadnąć o co Ci chodzi. Nie wiem, czy to ty jesteś Piotr - skała? Czy do Ciebie Jezus mówił te słowa? Czy oczkujesz, że to Ciebie mam słuchać?

So mar 11, 2017 13:19
Krzysiek znowu pokazujesz, że oprócz nie znajomości nauczania Kościoła, nie znasz też Biblii. Zanim zaczniesz pouczać Kościół doucz się, zapoznaj się z Biblią, poznaj nauczanie Kościoła itd.

So mar 11, 2017 13:25
Moderator

kacperek29 napisał(a):
Krzysiek znowu pokazujesz, że oprócz nie znajomości nauczania Kościoła, nie znasz też Biblii. Zanim zaczniesz pouczać Kościół doucz się, zapoznaj się z Biblią, poznaj nauczanie Kościoła itd.

Marzenie ściętej głowy :?

So mar 11, 2017 13:29
Małgosiaa lubię marzyć :)

So mar 11, 2017 13:31

Kacperek, jak bym nie był przekonany, że Bóg jest ze mną, to bym siedział cicho. To, że znasz pismo, to jeszcze z tego niewiele wynika. Trzeba jeszcze rozumieć, a to może dać tylko Bóg.

So mar 11, 2017 18:17

krzysiekniepieklo napisał(a):
Kacperek, jak bym nie był przekonany, że Bóg jest ze mną, to bym siedział cicho. To, że znasz pismo, to jeszcze z tego niewiele wynika. Trzeba jeszcze rozumieć, a to może dać tylko Bóg.

Z Twojego przekonania :że Bóg jest z Tobą" wynika znacznie mniej, niż z Kacperkowej znajomości Pisma.
Szczerze mówiąc, nic z niego nie wynika, póki nie znajdziesz potwierdzenia Jego Kościoła.

So mar 11, 2017 18:23
Zobacz profil WWW
Moderator

Świadkowie Jehowy też są przekonani, że Bóg jest z nimi i co z tego wynika?

So mar 11, 2017 18:58
Prywatne przekonania od zawsze byly przyczyna rozlamow. Luter tez "inaczej nie mogl" niz tak jak on wierzyl. Pycha i przekonanie o prywatnym kontakcie z Duchem sw, ktorynigdy by do rozlamow nie priwafzil a zawsze do budowania wspolnoty, ciagle rozrxwaja Kosciol. No ale dla krzyska winni sa biskupi bo dogmatami takim jako on przypominaja gdzie jest Prawda. Dla pewnych wlasnych wizji, jak dla faryzeuszy, to obraza nie do przyjecia.

So mar 11, 2017 19:15

Z tego co tutaj zauważyłem, to każdy na tym forum jest przekonany, że mam rację. Nie wiem,dlaczego się oburzacie, że ja też tak uważam.
Co do Świadków Jehowy to oni chyba uważają, że sami z siebie są tacy mądrzy. Bóg ich wybrał, bo są wyjątkowi. Ja natomiast uważam, że bez łaski Boga jestem największą nędzą na tym świecie i dlatego właśnie Bóg mnie wybrał. Nie przywłaszczę sobie tego co Bóg mi daje.

So mar 11, 2017 19:30
Moderator

Z tego co tutaj zauważyłem, to każdy na tym forum jest przekonany, że mam rację.

Na podstawie czego wysnułes ten wniosek, że każdy uważa iż masz rację?
Co do Świadków Jehowy to oni chyba uważają, że sami z siebie są tacy mądrzy. Bóg ich wybrał, bo są wyjątkowi. Ja natomiast uważam, że bez łaski Boga jestem największą nędzą na tym świecie i dlatego właśnie Bóg mnie wybrał. Nie przywłaszczę sobie tego co Bóg mi daje.

A Ty niby nie uważasz sibie za wybrańca? Przecież mówisz, że jestes prorokiem. Nie widzę tu sprzeczności między Twoim przekonaniem a przekonaniem ŚJ.

So mar 11, 2017 19:39

Przepraszam za literówkę (jest mam, a powinno być - ma).
Co do proroka, to prorok jednak musi mieć świadomość, że jest prorokiem.
Prawie zawsze przeciw prorokom się buntowano.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie chcecie się zastanowić nad tym co piszę.
Na wstępie napisałem, że nie zgadzam się z nauczaniem Kościoła, a Wy starcie się udowadniać, że to co mówię, to jest niezgodne z nauczaniem Kościoła. To jest trochę śmieszne, skoro na wstępie się przyznałem. Jeżeli zaś udowadniam na podstawie tego co mówił Jezus, to udowadniacie, że to nie zgadza się z nauczaniem Kościoła. Jeśli nauczanie nie jest zgodne z tym, co mówił Jezus, to jest kłamliwe nauczanie.

So mar 11, 2017 20:09
Moderator

To, co piszesz, jest niezgodne z Biblią, a to wykazano Ci wiele razy. Nie dociera.
Swoja drogą, skoro maszświadomość, że jestes prorokiem, musisz czuć sie wybrany tak samo jak ŚJ. Czym sie więc od nich różnisz? Oni tez nie zgadzają się z nauczaniem KK. W dodatku poprzekręcali Biblię, co Ty tez robisz swoimi interpretacjami.

So mar 11, 2017 20:19
Ciekawe, że człowiek, który odrzuca nauczanie Kościoła na forum, chętnie korzysta z Sakramentów Kościoła,ale jakoś zataja swój stosunek do nauczania Kościoła w konfesjonale.

So mar 11, 2017 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 273 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona