Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 825 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 55  Następna strona
 Dlaczego...? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego...?
Małgosiaa napisał(a):
Maria-Magdalena napisał(a):
Chciałabym dożyć dnia, w którym owo "credo" wpierw zastosujesz na sobie. Teoria nie idzie tu z praktyką.

Innymi słowy Małgoś, według Ciebie dekalog można włożyć między bajki?

Oto Twoje Credo:
Oczywiście oprócz tego by łupić swoje owce i zwodzić na manowce, jak to się ma w katolicyzmie.

Wykaż podobne w moim wydaniu. Gdzie w tak chamski sposób powiedziałam o kimkolwiek?

Odsyłam cię na katolik.pl
Co do pytania które Ci zadałam: czy w/g Ciebie można włożyć między bajki?

I dla Twojej informacji, moje credo jest zupełnie inne od tego które w chamski sposób tu insynuujesz.

A jakie? Poczytaj Małgoś. Pisałam o nim na tym forum.

Kolorowych snów.

So mar 11, 2017 21:51
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tabernakulum
Cytuj:
W średniowieczu pojawiła się szafka znajdująca się z dala od środkowej części kościoła, podwieszona nad ołtarzem lub wmurowana w ścianę obok lub za ołtarzem. W X i XI w. zaczęto ją umieszczać na ołtarzu, co miało związek z rozwojem kultu eucharystycznego. Sobór laterański IV (1215) zarządził, aby Eucharystię przechowywano w zamkniętym pojemniku, a tabernakulum było dobrze zabezpieczone

So mar 11, 2017 21:55
Marek_Piotrowski napisał(a):
Dekalog nie jest "głównym kodeksem postępowania". W istocie chrześcijaństwo niewielką do niego przykładało uwagę.

Mhm... Tylko że:

1) "Tradycja Kościoła, będąc wierna Pismu świętemu i idąc za przykładem Jezusa, zawsze przyznawała Dekalogowi pierwszorzędną rolę i znaczenie.

2) "Od czasów św. Augustyna "dziesięć przykazań" zajmuje pierwszorzędne miejsce w katechezie przyszłych ochrzczonych i wiernych. W XV wieku ustalił się zwyczaj wyrażania przykazań Dekalogu w formułach rymowanych, łatwych do zapamiętania i o pozytywnym charakterze. Używa się ich jeszcze dzisiaj. Katechizmy Kościoła często dawały wykład moralności chrześcijańskiej według porządku "dziesięciu przykazań".

3) "Sobór Trydencki naucza, że dziesięć przykazań obowiązuje chrześcijan i że człowiek usprawiedliwiony jest w dalszym ciągu zobowiązany do ich zachowywania 14 . Potwierdza to Sobór Watykański II: "Biskupi, jako następcy Apostołów, otrzymują od Pana... misję nauczania wszystkich narodów i głoszenia Ewangelii wszelkiemu stworzeniu, aby wszyscy ludzie przez wiarę, chrzest i wypełnianie przykazań dostąpili zbawienia".
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2wst.htm

Marku... to się nazywa przerost formy nad treścią.

Mt 19,16-17
;)

equuleuss napisał(a):
Jako katolik jestem [b]prawdziwym chrześcijaninem.

Equuleuss, nie przynależność do danej grupy determinuje kim jesteś, ale Twoje postępowanie.
Chrześcijanin to ten, który idzie śladami Jezusa z Nazaretu, mówiąc w przenośni.

N mar 12, 2017 1:02
Małgosiaa napisał(a):
Kobieto!!!!

Ok, przyjęłam do wiadomości Twoje wyjaśnienia. Wiesz że myślę w sposób zachodni. :)

Cytuj:
Książeczka jest w języku polskim i ukraińskim.

Dzięki za namiary!

A skąd o tym wiesz?

Ponieważ to jest oczywiste Magdaleno. Protestanci odłączyli się od Kościoła, głosząc herezje i tworząc swoje własne kościoły. Poszli za swoim własnym głosem, za ludzkim głosem i prawdopodobnie za głosem złego ducha któremu zależy na rozłamach w Kościele.

Jeśli coś istnieje jako pierwsze, w prostej linii od Założyciela którym jest Jezus Chrystus, to wszelkie inne odstępstwa wraz z głoszeniem swoich własnych doktyn będą niczym innym jak tylko herezją, zrodzoną na pysze, buncie, błędach i ludzkim - ja wiem lepiej.

Cytuj:
A nie w chrześcijańskim miłowaniu drugiego człowieka?

Chrześcijańskie miłowanie drugiego człowieka ma swoje źródło w Chrystusie, i kiedy łącze do tego źródła zostanie zakłócone, to także zostanie zakłócona harmonia tej miłości.

Cytuj:
To Twoje wyłącznie subiektywne spojrzenie? Czy możesz to poprzeć jakimś kościelnym dokumentem?

Nie potrzeba kościelnych dokumentów, wszystko jest w słowach Jezusa Chrystusa.

Whispernight napisał(a):
Equuleuss, nie przynależność do danej grupy determinuje kim jesteś, ale Twoje postępowanie.
Chrześcijanin to ten, który idzie śladami Jezusa z Nazaretu, mówiąc w przenośni.

To nie jest tylko przynależność do jakiejś grupy, ale to jest przynależność do samego Chrystusa, poprzez trwanie w Jego Świętym Kościele, poprzez karmienie się Jego Ciałem i Krwią, to coś o wiele więcej.

N mar 12, 2017 1:16

Ależ oczywiście, że przykazania obowiązują katolików. ALe są czymś w rodzaju wyjasnienia, a nie główną normą postepowania chrześcijanina, ponieważ
Rz 13:10 br "Kto miłuje, nie uczyni żadnej krzywdy bliźniemu. Tak więc praktykując miłość, wypełnia się wszystko, co nakazuje Prawo."

O Przykazaniach Miłości: "Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy."/Mt 22,40/

N mar 12, 2017 1:32
Zobacz profil WWW
equuleuss napisał(a):
to jest przynależność do samego Chrystusa, poprzez trwanie w Jego Świętym Kościele

Jesteś inteligentną dziewczyną, i mam tylko nadzieję, że za jakiś przyjdziesz po rozum do głowy, i przejrzysz na oczy.

N mar 12, 2017 1:33

Whispernight napisał(a):
Jesteś inteligentną dziewczyną, i mam tylko nadzieję, że za jakiś przyjdziesz po rozum do głowy, i przejrzysz na oczy.
Co taki tekst wnosi do rozmowy, poza wiedzą o Twojej arogancji?

N mar 12, 2017 2:21
Zobacz profil WWW
Ależ oczywiście, że przykazania obowiązują katolików. Ale są czymś w rodzaju wyjaśnienia, a nie główną normą postępowania chrześcijanina, ponieważ/.../

Marku, wykazałem powyżej w trzech punktach, że nie masz racji.

Zmarginalizowałeś zupełnie rolę Dekalogu, jaką pełni w chrześcijaństwie, a jak widać, katechizm "mówi" coś zgoła innego.
Cóż mogę więcej...

Whispernight napisał(a):
Co taki tekst wnosi do rozmowy, poza wiedzą o Twojej arogancji?

To tylko dygresja.
Za to widzę że Ty Marku, jak i Twoja znajoma katechetka, nie potraficie wtrącić jednego zdania, bez odpowiedniego epitetu.

Ponadto jak widzisz sam, ja nie wyklinam od niewiedzy i ignorancji, jak to macie w zwyczaju, ale jak napisałem powyżej, uznałem rozmówcą za osobę inteligentną.
I z woli wyjaśnienia, akurat czytam jej posty często, stąd moje zdanie, natomiast podkreśliłem wyraźnie, że zwyczajnie nie zgadzam się z nią w tym aspekcie. Tylko tyle.

N mar 12, 2017 14:52
Moderator

Whispernight napisał(a):
Zmarginalizowałeś zupełnie rolę Dekalogu, jaką pełni w chrześcijaństwie, a jak widać, katechizm "mówi" coś zgoła innego.
Cóż mogę więcej...

Bzdura. Dekalog = Przykazanie miłości Boga i bliźniego: przykazania I-III odnoszą się do miłości Boga, przykazania IV - X odnosza sie do miłości bliźniego. Innymi słowy przykazania I-III zawierają się w przykazaniu miłości Boga, przykazania IV-X zawierają się w przykazaniu miłości bliźniego. Jeszcze inaczej mówią: Dekalog jest uszczegółowieniem przykazania miłości Boga i bliźniego. Także widać, że kompletnie nie znasz/nie rozumiesz katechizmu.
Whispernight napisał(a):
Ponadto jak widzisz sam, ja nie wyklinam od niewiedzy i ignorancji, jak to macie w zwyczaju, ale jak napisałem powyżej, uznałem rozmówcą za osobę inteligentną.

Nie masz ku temu podstaw. A komplementów nie musisz mi prawić.
Whispernight napisał(a):
I z woli wyjaśnienia, akurat czytam jej posty często, stąd moje zdanie, natomiast podkreśliłem wyraźnie, że zwyczajnie nie zgadzam się z nią w tym aspekcie. Tylko tyle.

To, że się nie zgadzasz, nie znaczy, że posiadasz prawdę/rozumiesz nauczanie KK.

N mar 12, 2017 15:17
Małgosiaa napisał(a):
Dekalog = Przykazanie miłości Boga i bliźniego: I-III do miłości Boga, IV - X do miłości bliźniego.

Tak, to już pisał powyżej Marek. I w zasadzie nie jest to skomplikowane i zbyt trudne do zrozumienia, nawet dla laika.

Ale przypominam droga Małgosiaa, że pan Marek napisał:
(przykazania) Ale są czymś w rodzaju wyjaśnienia, a nie główną normą postępowania chrześcijanina.

Dlatego podałem owe trzy przykłady, że Dekalog nie jest "czymś w rodzaju wyjaśnienia", co stwierdza również katechizm.

Ponadto, pan Marek pisał:
Dekalog nie jest "głównym kodeksem postępowania". W istocie chrześcijaństwo niewielką do niego przykładało uwagę.

Jak widać całe zamieszanie wynika z niezbyt fortunnej wypowiedzi pana Marka.

Małgosiaa napisał(a):
A komplementów nie musisz mi prawić.

To było do @equuleuss, i nie był to komplement, ale zwyczajne stwierdzenie faktu.

Małgosiaa napisał(a):
To, że się nie zgadzasz, nie znaczy, że posiadasz prawdę/rozumiesz nauczanie KK.

Tylko żeby to stwierdzić, musiałabyś wpierw mnie w pełni zrozumieć.
Ale to zakrawa na dłuższą znajomość...
:D

N mar 12, 2017 16:43
Moderator

Whispernight napisał(a):

Jak widać całe zamieszanie wynika z niezbyt fortunnej wypowiedzi pana Marka.

Całe "zamieszanie" wynika z Twojego niezrozumienia tego co napisał Marek. Marek napisał, że Dekalog jest rodzajem przypomnienia co nalezy do owego przykazania miłości, co jest równoznaczne z Dekalog= Przykazanie miłosci Boga i bliźniego.
Whispernight napisał(a):
To było do @equuleuss, i nie był to komplement, ale zwyczajne stwierdzenie faktu.

aha. Miło mi, ale nie urosłam, nie podłechtałes mojego ego :D.
Whispernight napisał(a):
Tylko żeby to stwierdzić, musiałabyś wpierw mnie w pełni zrozumieć.
Ale to zakrawa na dłuższą znajomość...

Odnoszę się do Twoich wypowiedzi, z których wyciągam wnioski na temat rozumienia poszczególych kwestii. Wyciagniecie nieodpowiednich wniosków z postów Marka mówi dość duzo.

N mar 12, 2017 19:20
equuleuss napisał(a):
Ponieważ to jest oczywiste Magdaleno. Protestanci odłączyli się od Kościoła, głosząc herezje i tworząc swoje własne kościoły. Poszli za swoim własnym głosem, za ludzkim głosem i prawdopodobnie za głosem złego ducha któremu zależy na rozłamach w Kościele.

Jeśli coś istnieje jako pierwsze, w prostej linii od Założyciela którym jest Jezus Chrystus, to wszelkie inne odstępstwa wraz z głoszeniem swoich własnych doktyn będą niczym innym jak tylko herezją, zrodzoną na pysze, buncie, błędach i ludzkim - ja wiem lepiej.

Moja droga, wiem, że być może jest zbyt wcześnie byś przejrzała i zobaczyła, że Bóg nie zna podziałów na katolików, protestantów czy prawosławnych. On kocha wszystkie swoje dzieci. Także te, które żyją z ludzkimi wyrokami...
Czy ojciec chce śmierci dziecka?

Historia kościoła jest historią ludzkości, polityki, wojen, wpływów.
Warto spojrzeć w wiki na rozwój chrześcijaństwa w Europie. Jak ono się odbywało.

Gorąco polecam Ci film "Chata" - jest już w kinach. Ja mam porównanie z książką. Czytałeś ją?

Pozwól, że zaproszę Cię do ignacjańskiej medytacji. Wybrany fragment pochodzi z wczorajszego spotkania WŻCH.

Kontemplacja ignacjańska "Bóg uzdrawia" J 9, 1-11

1. Wycisz się i stań w obecności Pana.
2. Modlitwa: proś o łaskę, żeby wszystkie moje zamiary, decyzje i czyny były skierowane wyłącznie ku służbie i chwale Boskiego Majestatu.

3. Ew. J 9,1-11

4. Prośba kontemplacji: o uzdrowienie nas z grzechów, chorób i ślepoty

Postaraj się wyobrazić tę scenę. Zobacz gdzie jesteś. Poczuj klimat. Otwórz umysł i serce i wsłuchaj się co Bóg chce Ci przez tą ewangelię powiedzieć.
Napisz do mnie na co zwróciłaś uwagę, jak to rozumiesz.

Ponieważ niczego nie chcę ci sugerować, nie napiszę teraz do Ciebie co przykuło moją uwagę.

Pozdrawiam.

N mar 12, 2017 20:11
Bóg nie zna podziałów na katolików, protestantów czy prawosławnych.

A co z wierzeniami poza chrześcijańskimi?
Co z wierzeniami antycznego świata?
A co ze mną!?
:|

N mar 12, 2017 22:24
Moderator

Whispernight napisał(a):
A co z wierzeniami poza chrześcijańskimi?
Co z wierzeniami antycznego świata?
A co ze mną!?

Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające. (Rz 2,14-16)

N mar 12, 2017 22:37

Bóg nie zna podziałów na katolików, protestantów czy prawosławnych.
Czyżby?
Ga 1:8 br "I jeśli znalazłby się ktoś - mniejsza o to, kto by to był: my sami czy jakiś anioł z nieba - kto głosiłby inną Ewangelię niż ta, którą myśmy wam głosili - niech będzie przeklęty."

Cytuj:
On kocha wszystkie swoje dzieci.
To prawda. Również te niewierzące czy nawet wrogów wiary.
Czy to oznacza że równie dobrze jest być chrześcijaninem, jak i wojującym ateistą?

N mar 12, 2017 22:46
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 825 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 55  Następna strona