Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 co to znaczy być katolikiem? 
Autor Wiadomość

Post co to znaczy być katolikiem?
Co to znaczy byc wg was katolikiem? Czy to znaczy, ze sie nosi krzyzyk, chodzi do kosciola i przyjmuje sakramenty katolickie, ale nie przestrzega sie zasad gloszonych przec KRK? Czy moze oznaqcza to tylko tyle, ze nie utozsamia sie z katolicyzmem ale sie jest zapisanym na liscie wyznawcow w parafii? Czy moze aby byc katolikiem, trzeba nie tylko poslugiwac sie symbolami i byc zapisanym w parafii, ale takze przstrzegac zasad katolickich? A jesli sie przestrzega te zasady, to wystarczy tylko niektore, albo tylko wiekszosc, a moze trzeba wszystkie co do joty? Generalnie co to znaczy byc katolikiem? Bede wdzieczny za wyczerpujace odpowiedzi.

Wt sie 02, 2005 20:11
Zobacz profil WWW

Moja uwaga: bycie katolikiem nie koniecznie musi oznaczać przynależność do KK. "Katolik" nakreśla pewną sytuację, relacje i stosunki między wiernymi. Ja się czuję prawosławnym katolikiem i pozdrawiam nieprawosławnych katolików :>

Wt sie 02, 2005 20:16
http://www.opoka.org.pl/slownik/katolicyzm_mw.html

Wt sie 02, 2005 20:26

PTR, a nie mozesz wlasnymi slowami. Po chlopsku - jasno kawa na lawe.

Wt sie 02, 2005 20:28
Zobacz profil WWW

Wt sie 02, 2005 20:32

No bo nie wiem o kim moge mowic katolik a o kim nie. Sporo rodzimowiercow np nie dokonalo formlanego wypisania sie z parafii - sa wiec katolikami? Poprostu jestem ciekaw, czy chodzi tu tylko o swistek paieru czy o cos wiecej...

Wt sie 02, 2005 20:39
Zobacz profil WWW

Ja nie będę sam się brał za definiowanie katolicyzmu, bo nie jest to proste, gdyż jest czasochłonne. Dostałeś gotowe opracowanie z serwisu katolickiego. Czego Ci jeszcze brakuje? Chyba tylko ochoty przeczytania.

Chcesz wiedzieć jak opuścić Kościół Rzymsko-Katolicki ?

Jeżeli ktoś wyraża gotowość do opuszczenia Kościoła, to właśnie to uczynił.

Jest również droga oficjalna.
Niech wyśle list do parafii, gdzie otrzymał chrzest z prośbą aby wykroślono Go z kartoteki pararfialnej.
Więcej tu: http://www.mateusz.pl/pow/020102.htm

Wt sie 02, 2005 20:47

nie, nie, nie, ja wiem jak sie wypisuje z parafii, ja sie pytam was o to, kogo uwazacie za katolika. Czy np. seryjny zabojca, ktory zostal ochrzczony jest kattolikiem? A prostytutka? Zlodziej? Pytam sie, bo nie wiem...

Wt sie 02, 2005 20:52
Zobacz profil WWW

Do Kosciola sie wstepuje przez chrzest, nie przez wpisanie do ksiegi parafialnej. Wiec w pewnym sensie kazdy ochrzczony w katolicyzmie jest katolikiem.

Co do wypelniania wszytkich "praw i norm" sw Augustyn pisze kochaj i rob co chcesz. (Ale wpierw Kochaj).
Nie mi osadzac na ile ktos wypelnia slowa zawarte w ewangeliach i tradycji koscielnej. Sad zostawiam Panu Bogu.

Oczywiscie moge myslec ze cos brakuje ich katolickosci czy wogole chrzescianstwu, ale mysle ze naogol dlatego ze tak napradwe nie poznali samo co to znaczy byc chrzescianem, a to jest czyms duzo wiekszym niz wypelnianie norm, jest to glebokie spotkanie z druga Osoba.

Co do zlodzieji i prostytutek, czy jakas matka przestanie nazywac swym synem czy corka osobe ktora tak postepuje? Nawet jesli tak, to Bog nigdy nikogo nie odrzuca.

A czemu u rodzowiercow jest jakis wyznacznik kto jest prawowity a kto nie?

Śr sie 03, 2005 1:44

Czy np. seryjny zabojca, ktory zostal ochrzczony jest kattolikiem? A prostytutka? Zlodziej?

Tak, plus jeszcze: celnik, łotr, tchórz, nierządnica, syn marnotrawny - oni wszyscy są katolikami. Zabrzmi to może nieszczerze, ale ja nie uważam się za w jakiś sposób jakościowo "innego" od tych wymienionych przez Ciebie i dodanych przeze mnie. Kościół to wspólnota grzeszników.

Śr sie 03, 2005 1:58

Może trochę nie fair, że się wypowiadam bo ze mną jest konfesyjnie sprawa skomplikowana ale wydaje mi się kościoł zawsze można postrzegać na dwa sposoby - eksluzywnie i uniwersalnie. W przypadku katolicyzmu już sama nazwa nas poucza o powszechności, czyl w praktyce o uniwersalizmie. Obie wersje mają swoje wady, ale opcja eskluzywna ma ich znacznie więcej. Poza tym opcja uniwersalna lepiej (jak mi się wydaje) oddaje charakter Boga, który jest "dobry dla złych i niewdzięcznych". Ale to są przemyślenia ex-protestanta a jeszcze nie katolika, więc jak coś palnałęm to przepraszam.

So sie 06, 2005 21:47

Cytuj:
"Tak, plus jeszcze: celnik, łotr, tchórz, nierządnica, syn marnotrawny - oni wszyscy są katolikami. Zabrzmi to może nieszczerze, ale ja nie uważam się za w jakiś sposób jakościowo "innego" od tych wymienionych przez Ciebie i dodanych przeze mnie. Kościół to wspólnota grzeszników."

jaki wspaniały tekst, to jest wręcz genialne ujecie prawdy o nas katolikach należących do kościoła katolickiego : jesteśmy wspólnotą grzeszników. Tylko wyjaśnij jeszcze dlaczego, by wszyscy wiedzieli, ci katolicy i nie katolicy, ateiści i inni?

pozdrawiam

Pn sie 08, 2005 0:13
Zobacz profil WWW

Wiec w pewnym sensie kazdy ochrzczony w katolicyzmie jest katolikiem.

Małe sprostowanie. Nie szafujmy nomenklaturą nazw "organizacji kościelnych" i ich "członków" (KrK-katolicy) tylko wróćmy do pierwotnego znaczenia określenia 'katolicki' (według całości). W takim ujęciu greccy prawosławni śpiewający Wyznanie Wiary mówią "Εἰς μίαν ἁγίαν καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν ἐκκλησίαν" więc jak najbardziej również czują się katolikami.
Więc nie trzeba być ochrzczonym przez kapłana-katolika (członka "organizacji Kościelnej" KrK) aby być katolikiem.

Natomiast nie wiem czy każdy katolik jest ortodoksyjny (prawosławny) :D

Wiem tylko że spuścizna po prawosławiu każe grekokatolikom śpiewać podczas liturgii "Pomódlmy się za wszystkich prawosławnych chrześcijan". I ani słowa o katolikach :)

pzdr!

Pn sie 08, 2005 0:52

W przypadku katolicyzmu już sama nazwa nas poucza o powszechności, czyl w praktyce o uniwersalizmie.

Nie wiem czy można mówić o powszechności w przypadku KK jeśli się wyrasta z wątłego (pod względem teologicznym i ilości wiernych) Kościoła łacińskiego, odrzucając "Kościół Matkę" - Kościół Jerozolimski oraz pozostałe Stolice Apostolskie.

Uniwersalizm KK zaczął być praktykowany po raz pierwszy w okresie krucjat...

Pn sie 08, 2005 0:57

Pewien znajomy wysmiewa sie ze mnie i to jak, nazywa mnie glupim frajerem. Mowi tak Ty sobie tak zyj jak Ci Bog mowi i dalej bedziesz biednym, smutnym czlowiekiem ktorego nikt nie szanuje poniewaz nic nie masz. On uwaza ze jestem frajerem mysli ze Bog przyjmie kazdego grzesznika do siebie. Teraz uzywa zycia zarabia mase pieniedzy nie zawsze legalnie i uczcicwie, poznaje doglebnie wiele kobiet majac zoen i dzieci. Uwaza sie za szczesliwego czlowieka wszystko ma, pieniadze, kobiety, zabawe, na wszystko go stac. Uwaza ze jak sie ustawi w zyciu to pzrestanie tak zyc nawroci sie wyspowiada sie i bedzie poboznym katolikiem z kasa i znajomosciami oraz wspomnieniami. A Ty czyli ja bede dalej z niczym nawet bez wspomnien. Czy to jest w porzadku ? Jak tu byc uczciwym wiernym katolikiem ?

Pn sie 08, 2005 6:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona