Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 825 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Następna strona
 Dlaczego...? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Dlaczego...?
Ale ktoś, kto jest uczciwy i szczery w swych intencjach nie może być przeklęty. Już na samym początku Biblii dowiadujemy się, że grzechem jest świadome sprzeciwienie się Bogu.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn mar 13, 2017 0:10
Marek_Piotrowski napisał(a):
Maria-Magdalena napisał(a):
Bóg nie zna podziałów na katolików, protestantów czy prawosławnych.
Czyżby? Ga 1:8 br

Marku, to Ty jesteś wewnątrz religijnych ram, z których jak widać, nie potrafisz wyściubić nawet nosa. Ale o tym już wiemy.
M-M mówi o Bogu, i o tym, że jest nieograniczony, a nie o twoim pojmowaniu Boga... łapiesz?
Bóg nie jest katolikiem, nie jest chrześcijaninem, nie jest żydem, i muzułmaninem również nie jest!

On kocha wszystkie swoje dzieci.
To prawda. Również te niewierzące czy nawet wrogów wiary.

.

Czy to oznacza że równie dobrze jest być chrześcijaninem, jak i wojującym ateistą?

A to już jest hipokryzja pospolita!
Kościół katolicki właził z buciorami do świata innowierców, aby krzewić własną wiarę za wszelką cenę, ale to ateista jest wojujący...

Pn mar 13, 2017 0:18
Whispernight napisał(a):
Bóg nie zna podziałów na katolików, protestantów czy prawosławnych.

A co z wierzeniami poza chrześcijańskimi?
Co z wierzeniami antycznego świata?
A co ze mną!?
:|

Ad. 1 Patrz na A. de Mello :) Hinduski jezuita :) Nie wiem na ile jest to prawdą, wierzenia poza chrześcijańskie też są miłe Bogu. Oni Jego tylko inaczej przedstawiają. Kiedyś oglądałam taki film religiach świata i urzekła mnie w nim jedna rzecz - nikt prócz katolików nie wypowiadał się że jego religia jest jedynie prawdziwa.

To chyba o czymś świadczy. Może o głębszym umiłowaniu drugiego człowieka?

Ad. 2 Myślę, że jest spójny z naszym światem. Przecież Bóg nie pozwoliłby nam żyć w chaosie. Patrz K. Rodzaju.

Ad. 3
Cytuj:
21 Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: «Panie, a co z tym będzie?» 22 Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę*, co tobie do tego? Ty pójdź za Mną!» 23 Rozeszła się wśród braci wieść, że uczeń ów nie umrze. Ale Jezus nie powiedział mu, że nie umrze, lecz: «Jeśli Ja chcę, aby pozostał aż przyjdę, co tobie do tego?»

Wszystko w rękach Boga. Jego zapytaj.

Pn mar 13, 2017 16:08
Nie jestem teologiem ale czytałem ze nauki A. do Mello zostały przez Kościół potępione
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/guru.html

Może wypowiedzieli ktoś kto zna lepiej temat tego jezuity?

Wt mar 14, 2017 6:27
Coroner napisał(a):
Nie jestem teologiem ale czytałem ze nauki A. do Mello zostały przez Kościół potępione

Ja też nie jestem teologiem, czytam książeczki A de Mello i wiem jedno, że Pan Jezus nikogo nie potępił. Patrz przypowieść o kobiecie cudzołożnej.
A kościół, no cóż historia pokazuje że jednych potępia, innych pali na stosie za herezje...a za czasów św Franciszka z Asyżu to ludzie nie mogli czytać Biblii. Jak myślisz dlaczego?

Śr mar 15, 2017 20:28

Ga 1:8 bt5 "Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy – niech będzie przeklęty!"
Ga 1:9 bt5 "Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam ktoś głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście – niech będzie przeklęty!"

Cytuj:
a za czasów św Franciszka z Asyżu to ludzie nie mogli czytać Biblii
Dlatego, że nie umieli czytać? :roll:
Chyba nie, bo sporządzano nawet biblię rysunkową dla analfabetów.
A może dlatego, że koszt utworzenia księgi (każdej księgi) był taki, że można było za jedną kupić parę wsi?
O fizycznej dostępności ksiąg świadczy choćby fakt, iż kiedy krakowska biblioteka kapitulna miała 30 foliałów to uważano to za sukces i pokaźny zbiór.

Śr mar 15, 2017 21:08
Zobacz profil WWW
Zapraszam na film.
https://www.youtube.com/watch?v=G9_fQHt_cdE

I jeszcze mała zagwozdka po sąsiedzku.
Cytuj:

Msza Święta a sztuka teatralna - refleksja na Wielki Post

Poszedłem dzisiaj rano na Msze i tak mnie coś "uderzyło/natchnęło".

Jest scena, są aktorzy, jest publiczność. Aktorzy wykonują pewne ruchy, mają przebrania/stroje, jest główny aktor, są statyści. Aktorzy czytają, mówią, ruszają się w określony sposób. Angażują publiczność: śpiewamy z nimi, powtarzamy tekst, ruszamy się... nawet nas czymś poczęstują. Biletów nie kupowałem... ale ofiarę można (trzeba!) złożyć.

Jest też trochę w tym magii, coś się dzieje kompletnie nie zrozumiałego... nikt inny tego nie może zrobić jak główny aktor/magik. Podjeść nie możesz, są bramki itd.

Taki to jest mój Wielki Post...

Śr mar 15, 2017 21:23

to jest forum dyskusyjne. Jak masz coś do powiedzenia - to mów, nie będę spisywać ścieżki dźwiękowej z jakiegoś kolejnego debilnego paszkwila antykatolickiego, by Ci odpowiedzieć.

Śr mar 15, 2017 22:44
Zobacz profil WWW
Moderator

to jest forum dyskusyjne. Jak masz coś do powiedzenia - to mów, nie będę spisywać ścieżki dźwiękowej z jakiegoś kolejnego debilnego paszkwila antykatolickiego, by Ci odpowiedzieć.

Tak trzymaj. :zdrowie:

Śr mar 15, 2017 23:27
Coroner napisał(a):

Ja też nie jestem teologiem, czytam książeczki A de Mello i wiem jedno, że Pan Jezus nikogo nie potępił. Patrz przypowieść o kobiecie cudzołożnej.
A kościół, no cóż historia pokazuje że jednych potępia, innych pali na stosie za herezje...a za czasów św Franciszka z Asyżu to ludzie nie mogli czytać Biblii. Jak myślisz dlaczego?

A Maria-Magdalena mysli, czy “wie“. Np “Kosciol palil na stosie“, Maria-Magdalena skad “wie“? Bo chyba nie z powaznych zrodel historycznych?
Takie uproszczenia myslowe i niechec do czytania (tanich i powszechnie dostepnych dzis) ksiazek powoduja, ze ludzie lykaja tylko to, co im sie poda przezute na tacy. A jak od razu nie pojma - to odrzuca. Na swoja strate a czasem i zgube.

Do nieba prowadzi waska droga.

Cz mar 16, 2017 6:12
Coroner napisał(a):
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/guru.html

Może wypowiedzieli ktoś kto zna lepiej temat tego jezuity?

Nie zostały potępione nauki A. de Mello, ale wskazano na pewne elementy w jego książkach, które wywodzą sie z kultury i mentalności Azji, a które kolidują z nauką Kościoła.

Cz mar 16, 2017 7:47

Wiesz, mowa jest srebrem, a milczenie złotem. Naprawdę nie zmuszaj się by mi odpowiedzieć. Tym bardziej, że Twoje wynurzenia niczego nowego nie wnoszą. Ogólnie można to ująć tak: straszyć i bić po głowie.
Chłopiec z Ciebie czy mężczyzna?

Małgosiaa napisał(a):
Tak trzymaj. :zdrowie:

Wróć do swojej piaskownicy i tam rzucaj piaskiem po oczach.

Kael napisał(a):
A Maria-Magdalena mysli, czy “wie“.

Moja droga Kael. Cienię Cię niezmiernie za świeżość myśli. Dlatego ufam, że zrozumiesz iż M-M odkrywa i dzieli się tym co ją porusza. Nic więcej.

Co do historii chrześcijaństwa to z tego co zapamiętałam urodziła się pod rządami cesarza Konstantyna. Nadal nie wiem kiedy i pod czyimi rządami urodził się KRK.
Czy mogę liczyć na merytoryczną odpowiedź?

Alus napisał(a):
Nie zostały potępione nauki A. de Mello, ale wskazano na pewne elementy w jego książkach, które wywodzą sie z kultury i mentalności Azji, a które kolidują z nauką Kościoła.

Dzięki Aluś :)

Cz mar 16, 2017 20:10
Moderator

Co do historii chrześcijaństwa to z tego co zapamiętałam urodziła się pod rządami cesarza Konstantyna.

Zamiast polegać na swojej (nie)pamięci, lepiej sięgnąć do Historii Kościoła. Tam dowiedziałabyś się, że cesarz Konstantyn zalegalizował chrześcijaństwo, które od tej pory mogło wyjść z katakumb. No, ale:
M-M odkrywa

swoim rozumkiem jak Kubuś Puchatek :?

Cz mar 16, 2017 20:24

Magdaleno, Twoje inwektywy nie robią na mnie wrażenia. Przywykłem do manipulacji w Twoim wydaniu.
Przejmowałbym się, gdybym miał najlżejsze przypuszczenie że zamierzasz prowadzić uczciwą dyskusję - niestety, dotychczasowa praktyka nauczyła mnie, że nic takiego się nie stanie.
Krótko mówiąc, zostawiam Cię w Twoim własnym błocie. Chlap się przyjemnie :mrgreen:

Cz mar 16, 2017 20:25
Zobacz profil WWW
Moderator

Magdaleno, Twoje inwektywy nie robią na mnie wrażenia. Przywykłem do manipulacji w Twoim wydaniu.
Przejmowałbym się, gdybym miał najlżejsze przypuszczenie że zamierzasz prowadzić uczciwą dyskusję - niestety, dotychczasowa praktyka nauczyła mnie, że nic takiego się nie stanie.
Krótko mówiąc, zostawiam Cię w Twoim własnym błocie. Chlap się przyjemnie :mrgreen:

Przyznaję Ci 100% racji i dołączam.

Cz mar 16, 2017 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 825 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Następna strona