Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Istota grzechu..
wybrana napisał(a): chwat napisał(a): wybrana napisał(a): Jezus żyje i jest DUCHEM Skąd to wzięłaś? Skąd? Mateusza 1:22-23 Kolosan 1:15-20 Jana 7:37-39a Jana 16:7 Jana 14:16-21 Właśnie Duch Święty został posłany na ziemię, aby Pan Jezus był dziś z nami w bliskim związku Ale po co te cytaty, skoro są nie na temat? Nikt nie prosił o dowody na istnienie Ducha Świętego. Chodzi o stwierdzenie, że Jezus jest DUCHEM. Chodzi o cytat, w którym Jezus mówiłby: "od dziś przestaję być człowiekiem i będę tylko duchem" Masz taki?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt maja 09, 2017 17:23 |
|
|
|
 |
bert04
|
wybrana napisał(a): Napisane: Wt maja 09, 2017 17:19 Re: Istota grzechu.. chwat napisał(a): wybrana napisał(a): Jezus żyje i jest DUCHEM Skąd to wzięłaś? Skąd?
Mateusza 1:22-23 ...(22) A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: (23) Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.
Ponieważ imię Emmanuel obejmuje zarówno Boga jak i człowieka (w jednej osobie), tytuł Syn Boży określa Jego boskość, a tytuł Syn Człowieczy, Jego człowieczeństwo. Z tego też powodu tytuł Syn Boży odnosi się do porządku wieczności (Kolosan 1:15-17), a tytuł Syn Człowieczy do porządku czasu (Mateusza 1:21-23) Zgrabna teoria. Niestety dla Ciebie, całkowicie fałszywa. Mt 26:63-65 BT: 63: Lecz Jezus milczał. A najwyższy kapłan rzekł do Niego: Poprzysięgam Cię na Boga żywego, powiedz nam: Czy Ty jesteś Mesjasz, Syn Boży? 64: Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich.Jeszcze raz: Kapłan pyta: Czy jesteś Synem Bożym Jezus odpowiada: Tak, jestem nim. I dodaje: Ujrzycie Syna Człowieczego siedzącego po prawicy Wszechmogącego. Czyli dokładnie na odwrót, niż sobie myślałaś.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt maja 09, 2017 18:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Ale po co te cytaty, skoro są nie na temat?
Nikt nie prosił o dowody na istnienie Ducha Świętego.
Chodzi o stwierdzenie, że Jezus jest DUCHEM. Chodzi o cytat, w którym Jezus mówiłby: "od dziś przestaję być człowiekiem i będę tylko duchem" Masz taki? Te cytaty były nas temat, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. Może jeszcze ten cytat ci pomoże. W Liście do Rzymian 8:1-14 znajdziesz tego potwierdzenie; (1) Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie. (2) Bo zakon Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, uwolnił cię od zakonu grzechu i śmierci. (3) Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała, ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele, (4) aby słuszne żądania zakonu wykonały się na nas, którzy nie według ciała postępujemy, lecz według Ducha. (5) Bo ci, którzy żyją według ciała, myślą o tym, co cielesne; ci zaś, którzy żyją według Ducha, o tym, co duchowe. (6) Albowiem zamysł ciała, to śmierć, a zamysł Ducha, to życie i pokój. (7) Dlatego zamysł ciała jest wrogi Bogu; nie poddaje się bowiem zakonowi Bożemu, bo też nie może. (8) Ci zaś, którzy są w ciele, Bogu podobać się nie mogą. (9) Ale wy nie jesteście w ciele, lecz w Duchu, jeśli tylko Duch Boży mieszka w was. Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego. (10) Jeśli jednak Chrystus jest w was, to chociaż ciało jest martwe z powodu grzechu, jednak duch jest żywy przez usprawiedliwienie. (11) A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was. (12) Tak więc, bracia, jesteśmy dłużnikami nie ciała, aby żyć według ciała. (13) Jeśli bowiem według ciała żyjecie, umrzecie; ale jeśli Duchem sprawy ciała umartwiacie, żyć będziecie. (14) Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi.
|
Wt maja 09, 2017 18:41 |
|
|
|
 |
chwat
|
Acha, wrzucasz cytaty bez sensu, a potem wmawiasz czytającym, że to oni są winni, bo nie potrafią zrozumieć.
I nie wrzucaj tu czegokolwiek, ze słowem Duch z Pisma Świętego, bo nie o tym mówimy. @wybrana sobie wymyśliła, że wklei coś z "Duchem" i załatwione.
Mówimy o tym, że Jezus już rzekomo nie jest człowiekiem, że stracił naturę ludzką. Masz taki cytat?
|
Wt maja 09, 2017 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): wybrana napisał(a): Napisane: Wt maja 09, 2017 17:19 Re: Istota grzechu.. chwat napisał(a): wybrana napisał(a): Jezus żyje i jest DUCHEM Skąd to wzięłaś? Skąd?
Mateusza 1:22-23 ...(22) A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: (23) Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.
Ponieważ imię Emmanuel obejmuje zarówno Boga jak i człowieka (w jednej osobie), tytuł Syn Boży określa Jego boskość, a tytuł Syn Człowieczy, Jego człowieczeństwo. Z tego też powodu tytuł Syn Boży odnosi się do porządku wieczności (Kolosan 1:15-17), a tytuł Syn Człowieczy do porządku czasu (Mateusza 1:21-23) Zgrabna teoria. Niestety dla Ciebie, całkowicie fałszywa. Mt 26:63-65 BT: 63: Lecz Jezus milczał. A najwyższy kapłan rzekł do Niego: Poprzysięgam Cię na Boga żywego, powiedz nam: Czy Ty jesteś Mesjasz, Syn Boży? 64: Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich.Jeszcze raz: Kapłan pyta: Czy jesteś Synem Bożym Jezus odpowiada: Tak, jestem nim. I dodaje: Ujrzycie Syna Człowieczego siedzącego po prawicy Wszechmogącego. Czyli dokładnie na odwrót, niż sobie myślałaś. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Czy tak trudno zrozumieć, że my możemy zobaczyć Syna Człowieczego w każdej postaci. To zależy w jakiej postaci Jezus Chrystus zechce się nam ukazać. Wszechmoc Boża nie ma granic, ani ograniczeń. Cytuj: Ewangelia Św.Marka
16:1A gdy minął sabat, Maria Magdalena i Maria Jakubowa, i Salome nakupiły wonności, aby pójść i namaścić go. 16:2I bardzo rano, skoro wzeszło słońce, pierwszego dnia tygodnia, przyszły do grobu. 16:3I mówiły do siebie: Któż nam odwali kamień od drzwi grobu? 16:4Ale gdy spojrzały, zauważyły, że kamień był odwalony, był bowiem bardzo wielki. 16:5A gdy weszły do grobu, ujrzały młodzieńca siedzącego po prawej stronie, odzianego w białą szatę i zdumiały się bardzo. 16:6On zaś rzekł do nich: Nie trwóżcie się! Jezusa szukacie Nazareńskiego, ukrzyżowanego; wstał z martwych, nie ma go tu, oto miejsce, gdzie go złożono. 16:7Ale idźcie i powiedzcie uczniom jego i Piotrowi, że was poprzedza do Galilei; tam go ujrzycie, jak wam powiedział. 16:8A wyszedłszy, uciekły od grobu, ogarnął je bowiem lęk i zdumienie, i nic nikomu nie mówiły, bo się bały. Masz przykład, że Jezus objawił się jako młodzieniec. Ewangelia Św.Łukasza Cytuj: 24:1A pierwszego dnia tygodnia, wczesnym rankiem, przyszły do grobu, niosąc wonności, które przygotowały. 24:2I zastały kamień odwalony od grobowca. 24:3A wszedłszy do środka, nie znalazły ciała Pana Jezusa. 24:4Gdy były z tego powodu zakłopotane, stało się, że oto dwaj mężowie przystąpili do nich w lśniących szatach. 24:5A gdy się zatrwożyły i schyliły twarze ku ziemi, oni rzekli do nich: Dlaczego szukacie żyjącego wśród umarłych? 24:6Nie ma go tu, ale wstał z martwych. Wspomnijcie, jak mówił wam, będąc jeszcze w Galilei, 24:7Że Syn Człowieczy musi być wydany w ręce grzesznych ludzi i musi być ukrzyżowany, a dnia trzeciego powstać. 24:8I wspomniały na jego słowa. 24:9I zawróciwszy od grobowca, doniosły o tym jedenastu i wszystkim pozostałym. Ewangelia Św.Jan Cytuj: 20:11Ale Maria stała zewnątrz grobu i płakała. A płacząc nachyliła się do grobu 20:12I ujrzała dwóch aniołów w bieli siedzących, jednego u głowy, a drugiego u nóg, gdzie leżało ciało Jezusa. 20:13A ci rzekli do niej: Niewiasto! Czemu płaczesz? Rzecze im: Wzięli Pana mego, a nie wiem, gdzie go położyli. 20:14A gdy to powiedziała, obróciła się za siebie i ujrzała Jezusa stojącego, a nie wiedziała, że to Jezus. 20:15Rzekł jej Jezus: Niewiasto! Czemu płaczesz? Kogo szukasz? Ona, mniemając, że to jest ogrodnik, rzekła mu: Panie! Jeśli ty go wziąłeś, powiedz mi, gdzie go położyłeś, a ja go wezmę. 20:16Rzekł jej Jezus: Mario! Ona obróciwszy się, rzekła mu po hebrajsku: Rabbuni! Co znaczy: Nauczycielu!
|
Wt maja 09, 2017 19:02 |
|
|
|
 |
chwat
|
A to młodzieniec jest duchem? Nie wiedziałem.
|
Wt maja 09, 2017 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Acha, wrzucasz cytaty bez sensu, a potem wmawiasz czytającym, że to oni są winni, bo nie potrafią zrozumieć.
I nie wrzucaj tu czegokolwiek, ze słowem Duch z Pisma Świętego, bo nie o tym mówimy. @wybrana sobie wymyśliła, że wklei coś z "Duchem" i załatwione.
Mówimy o tym, że Jezus już rzekomo nie jest człowiekiem, że stracił naturę ludzką. Masz taki cytat? chwat, nie wmawiaj mi tego, czego nie powiedziałam. Ja powiedziałam, że Jezus jest Duchem. Naturę czy ludzką, czy inną może przyjąć według własnej woli i własnego upodobania. Może być nawet krzewem gorejącym.
|
Wt maja 09, 2017 19:17 |
|
 |
chwat
|
Nie powiedziałaś? wybrana napisał(a): Jezus żyjąc na ziemi był SYNEM BOŻYM i CZŁOWIEKIEM. Po śmierci jest BOGIEM a nie człowiekiem. Bóg nie jest człowiekiem.
|
Wt maja 09, 2017 19:23 |
|
 |
bert04
|
wybrana napisał(a): Czy tak trudno zrozumieć, że my możemy zobaczyć Syna Człowieczego w każdej postaci. To zależy w jakiej postaci Jezus Chrystus zechce się nam ukazać.
Ale "ukazać" to nie to samo, co "być". Nikt przecież nie twierdzi, że JHWH jest krzakiem płonącym Cytuj: Wszechmoc Boża nie ma granic, ani ograniczeń. Czyli może być Bogiem i człowiekiem jednocześnie. Tak trudno Ci to zaakceptować? A może nadajesz Jego wszechmocy jakieś ograniczenia? wybrana napisał(a): Masz przykład, że Jezus objawił się jako młodzieniec. Bzdura, młodzieniec powiedział, że Jezusa "tu" nie ma. W pozostałych opisach masz to wyjawione, że Jezus nie był w grobie tylko poza. W grobie byli aniołowie (porównaj teksty). Ale w sumie to akurat szczegół, może niepotrzebnie się akurat tego czepiam. Owszen, zdarzenia między Zmartwychwstaniem a Wniebowstąpieniem są tajemnicze, pokazują bowiem, że Jezus może się pojawiać w zamkniętych pomieszczeniach, nie dawać się poznać. Jednocześnie jest to ciało materialne, parokrotnie Jezus spożywa posiłek z uczniami. Św. Paweł też nie umiał w mądrości swojej tego wyjaśnić. Był jednak pewien, że ludzie zmartwychstaną tak samo jak Jezus i będą mieć tak samo przebóstwione ciała. A Jan i Jakub wierzyli, że mogą zasiąśćpo prawicy lub lewicy Pana w Królestwie Bożym. Ty jednak nadal ograniczasz Zmartwychwztanie do Jezusa. Tym samym odrzucasz zmartwychwstanie jako przyszły los ludzi. Tym samym zaprzeczasz Biblii.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Wt maja 09, 2017 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Ty jednak nadal ograniczasz Zmartwychwztanie do Jezusa. Tym samym odrzucasz zmartwychwstanie jako przyszły los ludzi. Tym samym zaprzeczasz Biblii.
Nieprawda, nie ograniczam. Jezus umarł na krzyżu, Jezus zmartwychwstał, Jezus żyje i będzie żył wiecznie. Cytuj: Właśnie Duch Święty został posłany na ziemię, aby Pan Jezus był dziś z nami w bliskim związku (Jana 14:16-21). Pan Jezus objawia się poprzez Ducha posłusznemu wierzącemu, uzmysławiając mu swą obecność (Jana 14:18). On jest twoim Pocieszycielem (Jana 14:16-21) i pragnie z nami rozmawiać, a jednocześnie prowadzić nas, bronić i wzmacniać (Mateusza 11 W Liście do Rzymian 8:9 Apostoł Paweł pisze: „[...] ale wy nie jesteście w ciele, lecz w Duchu, jeśli tylko Duch Boży mieszka w was. Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest Jego [...]”. Z tego właśnie powodu Pan Jezus powiedział: „[...] trwajcie we mnie, a Ja w was. Jak latorośl sama z siebie nie może wydawać owocu, jeśli nie trwa w krzewie winnym, tak i wy, jeśli we mnie trwać nie będziecie. Ja jestem krzewem winnym, wy jesteście latoroślami. Kto trwa we mnie, a Ja w nim, ten wydaje wiele owocu; bo beze mnie nic uczynić nie możecie” (Jana 15:4-5) .
|
Wt maja 09, 2017 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybrana ale to Ty piszesz, że umarł na krzyżu Jezus-Bóg-człowiek, a zmartwychwstał Jezus-Bóg, gdzieś zniknął ci człowiek. Skoro Jezus-człowiek nie zmartwychwstał to jesteś pewna, że my zmartwychwstaniemy, będziemy jeszcze ludźmi?
|
Wt maja 09, 2017 22:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem co to za sekta która reprezentuje wybrana, ale to co pisze to stara herezja potępiona jeszcze w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. Ewidentne próbuje zaprzeczyć człowieczeństwu Jezusa. Według nauki chrześcijan to Jezus ma podwójna naturę: Jest w 100% Bogiem i jednocześnie jest w 100% Człowiekiem. Wybrana zaprzecza temu ze Jezus stał się Człowiekiem i jest Nim.
|
Śr maja 10, 2017 2:21 |
|
 |
bert04
|
Coroner napisał(a): Jest w 100% Bogiem i jednocześnie jest w 100% Człowiekiem. Wybrana zaprzecza temu ze Jezus stał się Człowiekiem i jest Nim. Coroner, to trochę bardziej skomplikowne, chyba się nie wczytałeś. Wybrana zaprzecz temu "jednocześnie". Dla niej Jezus stał się człowiekiem... a potem przestał. Co ważniejsze i co wybrana nieco pomija, dla niej Jezus przy Wcieleniu ... przestał byf Bogiem. Na jakieś 33 lat.
|
Śr maja 10, 2017 5:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Co ważniejsze i co wybrana nieco pomija, dla niej Jezus przy Wcieleniu ... przestał byf Bogiem. Na jakieś 33 lat.
A skąd te wnioski? Nie wiesz, że fałszywe świadectwo jest grzechem?
|
Śr maja 10, 2017 14:41 |
|
 |
bert04
|
wybrana napisał(a): A skąd te wnioski?
Z tego, że postawiłem takie pytanie już parę stron temu, powtarzałem parę razy i nie doczekałem się odpowiedzi na nie. Uznałem więc, że milczenie oznacza zgodę. Cytuj: Nie wiesz, że fałszywe świadectwo jest grzechem? Cóż, staram się na podstawie Twoich słów wyprowadzić jakieś logiczne wnioski. Jeżeli błędne, to dzięki za naprostowanie. Więc teraz koryguję i proszę o sprostowanie, jeżeli coś zmylę 1) uważasz, że Jezus był Bogiem przed Wcieleniem 2) Wcielenie, jest połączeniem natury Boga i człowieka (poprawka przyjęta) - do tej pory jest zgodne z chrześcijańską ortodoksją 3) śmierć Jezusa jest też końcem jego człowieczeństwa. 4) czas między śmiercią a Zmartwychwstaniem...  ciągle nie wiem 5) Zmartwychwstanie jest "w Duchu", więc od tej pory Jezus bezapelacyjnie jest Duchem i Bogiem. I do tej systematyki mam takie pytania/komentarze: - Co konkretnie jest w 4)? Zefciu już zauważył, że zgodnie z Twoim dotyczasowym wywodem w tym okresie Jezus ani nie jest człowiekiem, ani jeszcze nie jest Duchem. Wychodzi na to, jakby Jezus na 3 dni przestał istnieć. - Zmartwychwstanie staje się pozorne, gdyż Jezus jako człowiek nie zmartwychwstał. Już dwa razy podawałem cytat ze świętego Pawła, w którym dosyć wyraźnie opisywał on, że zmartwychwstaniemy tak samo jak Jezus. Nie usłyszałem na to satysfakcjonującej odpowiedzi z Twojej strony.
|
Śr maja 10, 2017 16:35 |
|
|
|