Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
 Istota grzechu.. 
Autor Wiadomość
Post Re: Istota grzechu..
medieval_man napisał(a):
wybrana napisał(a):
Dlaczego śmierć Jezusa porównujesz do śmierci Boga.
Jezus jest II osobą Trójcy Świętej.

Po kolei, bo widzę, że nie nadążasz.
Czy Jezus nie był Bogiem?
Czy Jezus nie umarł?
Czy to znaczy, twoim zdaniem, że Bóg umarł?
A porównuję, bo skoro twierdzisz, że Jezus, jako Bóg zmartwychwstał, to logicznie musiał, jako Bóg umrzeć. Nie ma zmartwychwstania bez śmierci.
Z tym chyba się zgadzasz?
A może Jezus nie umarł, ale zmartwychwstał, nigdy nie umierając?
W końcu jest Bogiem i może wszystko?
wybrana napisał(a):
Bóg Ojciec jest I osobą.
BÓG OJCIEC nie żył na ziemi. Żył Jego Syn JEZUS CHRYSTUS, który był i człowiekiem i SYNEM BOŻYM.

Dziękuję za pouczenie. Stwierdzasz więc, że Syn Boży jest Bogiem, czy nie jest Bogiem?
Skoro umarł na krzyżu, to zmarł jako Bóg?
wybrana napisał(a):
Czy ty podważasz istnienie Trójcy Świętej, podważasz wiarę chrześcijańską?
BÓG OJCIEC, SYN BOŻY, DUCH ŚWIĘTY- trzy osoby, ale JEDEN BÓG.

Tego nikt, moje dziecko, przynajmniej w Krk nie kwestionuje.
Przestań powtarzać banały, odpowiadaj na pytania.

Opis Trójcy Świętej - to nie banał.
Na wszystkie twoje pytania odpowiedziałam już i to kilkakrotnie - wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Cz maja 11, 2017 17:11
Małgosiaa napisał(a):
wybrana napisał(a):
Małgosiu, będąc pełna szacunku dla twojej wiedzy, pozwól, że poproszę cię o wyjaśnienie.

Nie zaczynaj od kadzenia mi, a odpowiedz na zadane przeze mnie pytania. Wówczas porozmawiamy i na ten temat.
wybrana napisał(a):
Czyli taki wniosek, że ty Małgosiu z wykształcenia katechetka, nie uznajesz Trójcy Świętej ?

Wniosek wzięty z czapy, jak wszystkie Twoje teorie. Nie próbuj ze mną takich podjazdów. Odpowiedz na pytania, które Ci zadałam.

A dlaczego ty nie odpowiesz? - za trudne?

Cz maja 11, 2017 17:13

Ech... usystematyzowałem (chwilowe) poglądy wybranej. Pokazałem wnioski. A wybrana nie odpowiedziała. Wiem, są inni, może wygodniejsi. Niemniej... doczekałem się tego

wybrana napisał(a):
Mamy 4 Ewangelie - Św.Mateusza, Św.Marka,Św.Łukasza, Św.Jana.
(...)
Dlaczego w tak ważnym wydarzeniu nie ma spójności? - znasz odpowiedz?

Najdroższa, ewangelie są pełne rozbieżności. Rodowody Jezusa się różnią, Kazanie na Górze jest w dolinie. Apostołowie mają odmienne imiona. Wydarzenia w Ogrójcu różnią się diametralnie. A Jan nawet opuszcza moment dzielenia się chlebem i winem. Ba, wspomnę jeszcze o ostatnich słowach Jezusa... ale to dygresja.

Więc zanim zaczniesz punktować rozbieżności w jednym miejscu, musisz sobie przyswoić, że to jest tylko jedno z bardzo wielu miejsc. Wynika to z prostej przyczyny: ewangelie są świadectwem, spisanym częściowo przez świadków, częściowo zebranych z relacji. Wierzymy natomiast, że Ci ludzie pod opieką Ducha Swiętego spisali prawdę tak, jak ją widzieli i nie wpisali żadnych rzeczy, które by się ze sobą kłóciły. Traktujemy te relacje uzupełniająco.

Oczywiście różni ateiści próbują te różnice rozgrywać przeciw sobie, podważając wiarygodność Pisma. Ale, choć sporo już było sądów o wybranej, przecież ateistką nie jesteś.

Ale to temat na osobny temat. Teraz wracamy do kwestii wydarzeń przy Zmartwychwstaniu.

...

(Koh 3:1nn)

Ostatnio edytowano Cz maja 11, 2017 17:25 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz

Cz maja 11, 2017 17:22
Moderator

wybrana napisał(a):
Na wszystkie twoje pytania odpowiedziałam już i to kilkakrotnie - wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Owszem, to poniekąd banał. Nie dyskutujemy tu o Trójcy i do Trójcy nie musisz nikogo w Krk przekonywać.
Na żadne pytanie nie odpowiedziałaś.
Powtórzę:

- czy Jezus jest Bogiem?
- czy Jezus jest człowiekiem?
- czy Jezus umarł jako człowiek?
- czy Jezus umarł jako Bóg?
- kto zmartwychwstał: Jezus jako Bóg czy Jezus jako człowiek?

Na pierwsze cztery oczekuję odpowiedzi Tak/Nie
Na ostatnie: albo jedno, albo drugie, albo obydwa, albo żadne

Dasz radę?

Cz maja 11, 2017 17:23
Zobacz profil WWW

wybrana napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
wybrana napisał(a):
Małgosiu, będąc pełna szacunku dla twojej wiedzy, pozwól, że poproszę cię o wyjaśnienie.

Nie zaczynaj od kadzenia mi, a odpowiedz na zadane przeze mnie pytania. Wówczas porozmawiamy i na ten temat.
wybrana napisał(a):
Czyli taki wniosek, że ty Małgosiu z wykształcenia katechetka, nie uznajesz Trójcy Świętej ?

Wniosek wzięty z czapy, jak wszystkie Twoje teorie. Nie próbuj ze mną takich podjazdów. Odpowiedz na pytania, które Ci zadałam.

Wszyscy oprócz @wybranej poruszają się tu w obszarze zgodnym z doktryną chrześcijańską. Więc nie ma czego wyjaśniać, bo wszystko jest już dawno wyjaśnione. Co niby @Małgosia ma Ci wyjaśniać??? To Ty tu cały czas bredzisz, a nie ona.
Nikt nie będzie przepisywał tu KKK po raz drugi, bo ktoś inny pali głupa pytaniem "za trudne?"
medieval_man napisał(a):
Na żadne pytanie nie odpowiedziałaś.
Powtórzę:

- czy Jezus jest Bogiem?

Co do człowieczeństwa Jezusa, to odpowiedź była. Podobno nie jest człowiekiem.

Cz maja 11, 2017 17:24
medieval_man napisał(a):
wybrana napisał(a):

Czy katolicy nie uznają Trójcy Świętej?
To jeszcze dwa pytania zadane do powyższego.
Proszę o odpowiedź - konkretną.

Czemu robisz z siebie głupka? :lol:
Przecież Małgosiaa nigdzie nie dała pretekstu, by o to ją oskarżać.
Ty chyba naprawdę masz problemy z rozumieniem tego, co napisane.

Odpowiedz mi lepiej:
- czy Jezus jest Bogiem?

Małgosia przytoczyła cytat określający i porównujący, że Jezus jest równy Bogu. Nie wiem, kto i dlaczego go usunął? i nie wiem, co chciała tym cytatem podkreślić?
Patrząc na Jezusa widzimy w Nim Ojca, bo Jezus Chrystus Jest Synem Bożym, czyli częścią Boga.

Odpowiadam na twoje pytania, chociaż już we wcześniejszych postach ta odpowiedz była zawarta.
1.Jezus żyjąc na ziemi był i człowiekiem i Synem Bożym. Po śmierci cielesnej jest Bogiem jako II osoba Trójcy Świętej.
2.Po śmierci cielesnej nie jest człowiekiem. Jest Bogiem jako II osoba Trójcy Świętej i może zawierać ducha człowieczego.
3.Jezus umarł jako człowiek i żyje jako Bóg w II osobie Trójcy Świętej i ma w sobie ducha człowieczego. Żyje i w niebie i na ziemi w człowieku z mocy Ducha Świętego.
4.Jezus nigdy nie umarł jako Bóg-Bóg nie umiera.
5.Zmartwychwstał Jezus jako człowiek i jest duchem Bożym i człowieczym.

Cz maja 11, 2017 17:36

chwat napisał(a):
Nikt nie będzie przepisywał tu KKK po raz drugi, bo ktoś inny pali głupa pytaniem "za trudne?"

No nie, trochę musimy wyjść wybranej naprzeciw. W końcu trynitaryzm i chrystologia kształtowały się na przestrzeni pierwszych IV wieków, niejeden miał problemy i wymyślał jakieś swoje teorie. Chrześcijaństwo musiało stworzyć własne słownictwo, żeby prawidłowo wyzanwać tę tajemnicę.

@wybrana

wybrana napisał(a):

Nie, to nie banał, ale go banalizujesz sama powtarzając w kółko tekty, które tylko częściowo odpowiadają chrześcijaństwu.

Więc po kolei.

1) Jest jeden Bóg. Jeden w naturze.
2) Są trzy Osoby boskie. Zjednoczone w naturze, ale oddzielne jako Osoby
- do tej pory było "łatwe"
3) Jezus jest drugą Osobą Boską o dwóch naturach. W pełni Bóg i w pełni człowiek.
4) Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
5) Wszyscy zmartwychwstaniemy ciałem, tak samo jak Jezus zmartwychwstał ciałem. Nie będzie to "ciało duchowe", ale będzie to "ciało przebóstwione". Ciało, które jednoczy cechy ducha i materii, ale nie podlega ich ograniczeniom.

...

Cz maja 11, 2017 17:38
Moderator

wybrana napisał(a):

Ponieważ ja pierwsza zadałam Ci pytania i oczekuję na nie odpowiedzi. Migasz się jak możesz zarzucając mi nawet brak wiary w Trójcę Świetą.Odpowiesz na moje pytania, ja odpowiem na Twoje.

Cz maja 11, 2017 17:44
bert04 napisał(a):
chwat napisał(a):

No nie, trochę musimy wyjść wybranej naprzeciw. W końcu trynitaryzm i chrystologia kształtowały się na przestrzeni pierwszych IV wieków, niejeden miał problemy i wymyślał jakieś swoje teorie. Chrześcijaństwo musiało stworzyć własne słownictwo, żeby prawidłowo wyzanwać tę tajemnicę.

@wybrana

wybrana napisał(a):

Nie, to nie banał, ale go banalizujesz sama powtarzając w kółko tekty, które tylko częściowo odpowiadają chrześcijaństwu.

Więc po kolei.

1) Jest jeden Bóg. Jeden w naturze.
2) Są trzy Osoby boskie. Zjednoczone w naturze, ale oddzielne jako Osoby
- do tej pory było "łatwe"
3) Jezus jest drugą Osobą Boską o dwóch naturach. W pełni Bóg i w pełni człowiek.
4) Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
5) Wszyscy zmartwychwstaniemy ciałem, tak samo jak Jezus zmartwychwstał ciałem. Nie będzie to "ciało duchowe", ale będzie to "ciało przebóstwione". Ciało, które jednoczy cechy ducha i materii, ale nie podlega ich ograniczeniom.

No i tu się pięknie z tobą zgadzam.
Ciało, które jednoczy cechy ducha i materii.
Wiele osób tu piszących twierdziło, że Jezus siedzi po wniebowstąpieniu po prawicy Ojca ,w swoim naturalnym ziemskim ciele i to jest problemem tej dyskusji.
Czy ciało Jezusa Chrystusa równe jest ziemskiemu, cielesnemu ciału ? czy tak jak ty napisałeś - ma cechy ducha i materii. Ja podzielam w pełni twój pogląd.

Cz maja 11, 2017 17:51
Małgosiaa napisał(a):
wybrana napisał(a):

Ponieważ ja pierwsza zadałam Ci pytania i oczekuję na nie odpowiedzi. Migasz się jak możesz zarzucając mi nawet brak wiary w Trójcę Świetą.Odpowiesz na moje pytania, ja odpowiem na Twoje.

Zauważyłam, ty tylko pytasz - odpowiadać nie chcesz lub nie potrafisz.

Cz maja 11, 2017 17:55

wybrana napisał(a):
Małgosia przytoczyła cytat określający i porównujący, że Jezus jest równy Bogu. Nie wiem, kto i dlaczego go usunął? i nie wiem, co chciała tym cytatem podkreślić?
Patrząc na Jezusa widzimy w Nim Ojca, bo Jezus Chrystus Jest Synem Bożym, czyli częścią Boga.

Tu widać pierwszą... pierwszy punkt, w którym różnisz się od chrześcijaństwa. Więc zatrzymam się przy tym.

Jezus Chrystus nie jest "częścią Boga", tak na 33,3%. Jest w pełni Bogiem, na 100%. Wytłumacz sobie to tak: natura Boga jest nieskończona, dlatego każda Osoba Boska ma w pełni naturę Boga. Nie "część". Całość.

Bóg Ojciec jest Pierwszą Osobą i w Pełni Bogiem.
Syn Boży jest Drugą Osobą i w Pełni Bogiem.
Duch Swięty jest Trzecią Osobą i w Pełni Bogiem.

My nie wierzymy w trzech bogów, ani w trzech pół-bogów. Wierzymy w jednego Boga, który jest... Wspólnotą trzech Osób.

(Akurat ostatnio na przygotowaniach do Komunii dotarło do mnie, jak piękna jest ta prawda, że Bóg jest Wspólnotą, jest Komunią)

Cytuj:
1.Jezus żyjąc na ziemi był i człowiekiem i Synem Bożym. Po śmierci cielesnej jest Bogiem jako II osoba Trójcy Świętej.
2.Po śmierci cielesnej nie jest człowiekiem. Jest Bogiem jako II osoba Trójcy Świętej i może zawierać ducha człowieczego.
3.Jezus umarł jako człowiek i żyje jako Bóg w II osobie Trójcy Świętej i ma w sobie ducha człowieczego. Żyje i w niebie i na ziemi w człowieku z mocy Ducha Świętego.
4.Jezus nigdy nie umarł jako Bóg-Bóg nie umiera.
5.Zmartwychwstał Jezus jako człowiek i jest duchem Bożym i człowieczym.

OK, przynajmniej w ostatniej wersji już mamy "ducha człowieczego". Ale ciągle nie zauważasz, że w punkcie 5 to ci się nie spina. Po prostu nie spina.

Ad 2) W momencie śmierci mamy Jezusa jako Ducha Bożego i człowieczego.
Ad 5) W momencie Zmartwychwstania mamy Jezusa jako Ducha Bożego i człowieczego.

Więc, cytując pewnego polityka... "nic się nie stało". Nie ma różnicy. Tylko ciało zniknęło jak sen jaki złoty.

I nadal tradycyjnie nie widzisz, że nawet ta "poprawiona" konstrukcja oznacza, że nie wierzysz w zmartwychwstanie ludzi. Ale ten temat już przerabialim.

...

Cz maja 11, 2017 18:05
Moderator

wybrana napisał(a):
Zauważyłam, ty tylko pytasz - odpowiadać nie chcesz lub nie potrafisz.

A nie widzisz kogo pytam? Odpowiadam tym, którzy odpowiadają na moje pytania. Ty natomiast migasz się odpowiedzi poprzez zadawanie pytań i wniosków wziętych z czapy na temat moich postów.
Odpowiedz na moje pytania, a daję Ci słowo, że odpowiem na Twoje. Ja zadałam Tobie pytania jako pierwsza i zamiast odpowiedzi otrzymuję pytania i zarzuty z Twojej strony.

Cz maja 11, 2017 18:07

wybrana napisał(a):
Wiele osób tu piszących twierdziło, że Jezus siedzi po wniebowstąpieniu po prawicy Ojca ,w swoim naturalnym ziemskim ciele i to jest problemem tej dyskusji.
Czy ciało Jezusa Chrystusa równe jest ziemskiemu, cielesnemu ciału ? czy tak jak ty napisałeś - ma cechy ducha i materii. Ja podzielam w pełni twój pogląd.
Jak można przypuszczać, mimo że osób piszących o ziemskim ciele Jezusa po wniebowstąpieniu było wiele, to @wybrana nie będzie w stanie podać ani jednego cytatu... :-D

Cz maja 11, 2017 18:10

bert04 napisał(a):
I nadal tradycyjnie nie widzisz, że nawet ta "poprawiona" konstrukcja oznacza, że nie wierzysz w zmartwychwstanie ludzi. Ale ten temat już przerabialim.

Jak to z tym zmartwychwstaniem ludzi ma być?
Każdy będzie wyglądał jak za życia doczesnego tyle że będzie bez przerwy młody?
Czy może będzie wyglądać w jakieś inny nie wiadomo jaki sposób?

Cz maja 11, 2017 18:12

wybrana napisał(a):

Hej, witam z powrotem w chrześcijańskiej ortodoksji. Trochę trwało, ale chyba trud się opłacił. Resztę jakoś uzupełnimy.

Cytuj:

A jedna taka twierdziła, że Bóg jest tylko-i-wyłącznie Duchem. A z tym, że pozostał człowiekiem po śmierci i Zmartwychwstaniu, to dopiero po "poprawkach" dopisała.

Cytuj:

Ciało Jezusa nie jest "równe" temu ciału, które miał na Ziemii. Ale nie jest też tylko duchem. Mówimy, że jest "ciałem przebóstwionym".

Teraz jeszcze trzy ważne sprawy, pewnie będą z nimi problemy.

Po pierwsze, wierzymy, że to "przebóstwione ciało" zostało uformowane z ciała ziemskiego. Tylko tak tłumaczymy fakt, że w grobie nie było ciała. Tylko tak tłłumaczymy fakt, że posiadało ono rany po Męce.

Po drugie, tłumaczymy sobie to tak, że to "przebóstwione ciało" odpowiada rajskiej rzeczywistości. W której nie ma śmierci ani bólu, w której człowiek i przyroda żyją w jedności. Będzie przywróceniem pierwotnej jedności ducha i materii.

Po trzecie, wierzymy, że dostąpimy takiego samego Zmartwychwstania w ciele. Nasze ciała też zostaną przebóstwione i wejdziemy w nich do Królestwa Niebieskiego. Biblia mówi dosłownie o powstaniu z grobów, i taka jest nasza wiara. Nie wiara w duchy i zjawy. Ale wiara w przebóstwienie materii.

To tak w skrócie, reszę może koledzy i koleżanki uzupełnią. Bądź poprawią.

EDIT: Jeżeli wyznajesz powyższe poglądy, jesteś (znowu?) chrześcijanką. Natura Komunii to już temat, w którym się różnimy od protestantów czy (nieco) od prawosławnych. Temat na osobny temat, że tak powiem.

...

Cz maja 11, 2017 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona