Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Nasze zbawienie
Posty nie na temat, zwłaszcza cytatologia biblijna stosowana, zamiast dyskusji są i będą usuwane. Przestrzegam wybraną przed powielaniem cytatologii. Albo dyskutujesz na argumenty, albo będą stosowane środki przewidziane w Regulaminie forum
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt maja 19, 2017 12:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Posty nie na temat, zwłaszcza cytatologia biblijna stosowana, zamiast dyskusji są i będą usuwane. Przestrzegam wybraną przed powielaniem cytatologii. Albo dyskutujesz na argumenty, albo będą stosowane środki przewidziane w Regulaminie forum Przerażasz mnie! . Jeżeli będziemy dyskutować i nie poświadczać tej dyskusji cytatami z Biblii, to będziemy tworzyć tu nowy ekumenizm. Komu ma służyć ten ekumenizm? bo na pewno nie prawdzie. Zatajanie, czy omijanie prawdy jest wielce szkodliwe i dla piszących i dla czytających. Nie wiem, czy ty zdajesz sobie sprawę, że tu poruszamy tematy dotyczące wiary, więc nie możemy wymyślać swoich własnych teorii. Każde słowo napisane musi być analogiczne do prawdy objawionej zawartej w Piśmie Świętym. Cytuj: 4:23Lecz nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. 4:24Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie.
|
Pt maja 19, 2017 13:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Przerażasz mnie. Jeśli rozmowa będzie polegała tylko na wklejaniu cytatów z Pisma bez nawiązania do tematu, albo po to, by wykazać (jak to najczęściej się dzieje), że należy odrzucić rozum i kierować się tylko biblijnymi cytatami bez związku z rozumem, a najlepiej cytatem, "kto nie wyrzeknie się wszystkiego, nie może być uczniem moim..." (w kontekście odrzucenia rozumu), to na to tutaj nie ma miejsca.
Twój cytat z 4:23 i 4:24 (a z której księgi to już pewnie nie wiesz, bo nie było podane, albo było podane gdzieś na początku, a potem nie powtarzane) też nie ma związku z tematem. Dlaczego? Ano, bo oddawanie Bogu czci w duchu i prawdzie (dlaczego małymi literami?) nie polega na bezmyślnym wklejaniu cytatów z Pisma
|
Pt maja 19, 2017 13:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Przerażasz mnie. Jeśli rozmowa będzie polegała tylko na wklejaniu cytatów z Pisma bez nawiązania do tematu, albo po to, by wykazać (jak to najczęściej się dzieje), że należy odrzucić rozum i kierować się tylko biblijnymi cytatami bez związku z rozumem, a najlepiej cytatem, "kto nie wyrzeknie się wszystkiego, nie może być uczniem moim..." (w kontekście odrzucenia rozumu), to na to tutaj nie ma miejsca.
Twój cytat z 4:23 i 4:24 (a z której księgi to już pewnie nie wiesz, bo nie było podane, albo było podane gdzieś na początku, a potem nie powtarzane) też nie ma związku z tematem. Dlaczego? Ano, bo oddawanie Bogu czci w duchu i prawdzie (dlaczego małymi literami?) nie polega na bezmyślnym wklejaniu cytatów z Pisma Z Ewangelii Św.Jana Zdarzają się cytaty, które są nie jasne i można je różnie interpretować. Ja staram się popierać bardziej tymi jasnymi i wyraźnymi. które nie wymagają dodatkowej interpretacji i filozoficznego ujęcia.
|
Pt maja 19, 2017 13:50 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
wybrana napisał(a): Z Ewangelii Św.Jana Co ty nie powiesz?
|
Pt maja 19, 2017 13:59 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
wybrana napisał(a): Nie wiem, czy ty zdajesz sobie sprawę, że tu poruszamy tematy dotyczące wiary, więc nie możemy wymyślać swoich własnych teorii. Każde słowo napisane musi być analogiczne do prawdy objawionej zawartej w Piśmie Świętym. Kto porusza? Ty?  Nie potrafisz nic innego jak kopij - wklej, w dodatku rzadko podając link. W końcu nauczyłas się, że należy zaznaczyć, że to cytat. Wcześniej kradłaś cudze teksty wklejając tak, jakby pochodziły od Ciebie. I o jakiej analogii mówisz? Przecież Ty nawet nie potrafisz odnaleźć w Biblii sigla, które są podane w wątkach (dowód: Drugi list Piotra odczytaas jako Drugi List do Koryntian. Ważne, że była dwójka z przodu.) wybrana napisał(a): Ja staram się popierać bardziej tymi jasnymi i wyraźnymi. które nie wymagają dodatkowej interpretacji i filozoficznego ujęcia. Bez podania księgi? Na szczęście potrafimy znaleźć i bez tego. No i "ja staram się popierać tymi jasnymi i wyraźnymi", to dlaczego nie uznajesz rzeczywistej obecności Chrystusa w Najświętszym Sakramencie? Przecież Jezus mówi wyraźnie: to JEST Ciało Moje,... to JEST Krew Moja.I o jakich niejasnych cytatach mówisz? Dla kogoś, kto zna Biblię (a tak twierdzisz) i umie ją czytać zgodnie z zasadami , nie ma niejasnej nauki w niej zawartej.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt maja 19, 2017 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Małgosiu, widzę, że dałaś upust i chyba ci ulżyło. Cieszę się, ze ty wszystko rozumiesz i wiesz - ale czy na pewno?
Jezus jest obecny w Najświętszym Sakramencie-duchowo, bo wiarę wyznajemy duchowo. Przyjmujemy Eucharystię w postaci chleba przyjmujemy jako pamiątkę - TO CZYŃCIE NA MOJĄ PAMIĄTKĘ. BÓG JEST DUCHEM Jeżeli duchowo nie wyznajesz Jezusa i przyjmujesz go nie duchowo, to twoja wiara jest pusta, bez znaczenia i żadnej wartości. Czcisz ale tylko wargami, a twoje serce nie jest mięsiste ale twarde jak kamień.
|
Pt maja 19, 2017 16:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam moderacje, ale jak wybranej wolni to i mnie.
Pan Jezus jest obecny w Najswietszym Sakramencie (pytanie do wybranej za 100 punktow: dlaczego takiej nazwy uzyla i co ona oznacza?) REALNIE. I bede to powtarzac, az sie wybranej, servusom i innym zapamieta.
Stal sie realnym czlowiekiem o materialnym ciele i nigdy nie przestanie nim byc. Jak nawet servus przyznal, mial materialne, choc przemienione cialo po zmartwychwstaniu i z tym cialem poszedl do nieba zostawiajac nam obietnice: A oto ja jestem z wami po wszystkie dni az do skonczenia swiata.
|
Pt maja 19, 2017 17:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
wybrana napisał(a): Jezus jest obecny w Najświętszym Sakramencie-duchowo, bo wiarę wyznajemy duchowo. No, ja nie wiem. Zawsze wydawało mi się, że wiarę wyznaje się fizycznie: Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. Rz 10, 9-10 Widocznie wybrana ma usta duchowe jakieś.
|
Pt maja 19, 2017 17:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@wybrana Nie rozumiem jak można być tak tępym i upierać się w swojej głupocie. Nikt, dosłownie nikt, żaden z Kościołów, które powstały na wskutek schizmy wschodniej czy zachodniej nie potwierdza Twoich głupot. Mówię tu o prawosławiu, które wierzy tak samo jak katolicy i luteranach powstałych w wyniku reformacji. Ta wiara trwa od czasów apostolskich i dlatego jest prawdziwa. Wszystkie inne wymysły spowodowała ludzka pycha, że osobiście, każdemu z osobna objawia Duch Świety, tylko ciekawe dlaczego każdemu inaczej (skąd tyle odłamów protestanckich?). Czyżby Duch świety wiejąc jak chce zwodził ludzi? Bawił się nimi? Nie sil się na sarkazm w stylu "cieszę się", bo to tez Twój wymysł. Nigdy, przenigdy nie powiedziałam, że wszystko rozumiem, ale mam w sobie na tyle pokory, aby nie uważać się za mądrzejszą od Kościoła.
A teraz medieval-man moja prośba: możesz z tym postem zrobić co chcesz, ale proszę, dopiero, kiedy @wybrana przeczyta. I z pokorą przyjmę bana, bo wiem, że zasłuzyłam tym ad personam. Niestety nie żałuję.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt maja 19, 2017 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciałabym zacytować - refleksję na dziś, która znajduje się na stronie głównej wiara.pl Świadczy ona o tym jak bardzo wartościowa jest ta strona i jak bardzo przybliża i umożliwia,by poznawać wiarę. Forum na wiara.pl jest intensywnie oglądane i czytane. Chociaż w pewnych kwestiach piszący się nie zgadzają, ale na pewno celem każdego jest by poznać Boga i by móc być jak najbliżej Boga. Cytuj: Czytania » Wybrani. Wybierający Lorenzo Veneziano (PD) Ja was wybrałem i przeznaczyłem. Ale nie do zadań, których sam się nie podejmę. Nie do tego, czego sam nie chcę zrobić. Nie do tego, co jest poniżej mojej godności. Wybrałem was i przeznaczyłem do tego, byście mnie naśladowali
Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał.
Wielu było w Izraelu rabbich, wędrownych nauczycieli Prawa. Można było wybrać. I wybierano. Z Jezusem jednak było inaczej. Szły za nim tłumy. Po części zapewne głodne cudów, ale przecież nie byłoby trudno zamienić ich w uczniów. A jednak Jezus o nich nie zabiega. Wręcz przeciwnie, mówi rzeczy trudne. Tak trudne, że wielu odchodzi...
Wybrałem /wybrałam Boga. To mój osobisty wybór... Tak, to bardzo istotny krok. Ale... mój wybór jest czymś, nad czym mam pełną władzę. Mogę go zmienić. Wielokrotnie przecież zmieniamy nasze decyzje pod wpływem nowych faktów czy okoliczności. Nasza decyzja zatem to zbyt mało.
Ja was wybrałem - mówi Jezus. Co więcej: przeznaczyłem was... Wybrać i przeznaczyć kogoś do konkretnych zadań może tylko ten, kto ma władzę. Tak, Jezus ma władzę. Wybiera i przeznacza. Ale Jego władza jest inna. Nie jesteśmy sługami, ale przyjaciółmi. Oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego - słyszymy. Wiemy, co wybrał, wiemy, jaka jest jego droga.
Ja was wybrałem i przeznaczyłem. Ale nie do zadań, których sam się nie podejmę. Nie do tego, czego sam nie chcę zrobić. Nie do tego, co jest poniżej mojej godności. Wybrałem was i przeznaczyłem do tego, byście mnie naśladowali. To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Aż do granicy, jaką jest oddanie życia jeden za drugiego. Wtedy przyniesiecie owoc, który będzie trwał.
Teraz pora na nasz krok. Już nie wyboru jednego z wielu nauczycieli, ale wyboru przyjaźni. Relacji, która wyprowadzi na nowe, może niełatwe drogi. Drogi, po których pójdziemy za Nim i z Nim. Konsekwentnie i do końca. Przyjaciół się nie zostawia...
Znamy przecież cel.
|
Pt maja 19, 2017 22:02 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
wybrana napisał(a): Chciałabym zacytować - Umiesz coś innego poza cytowaniem? wybrana napisał(a): Chciałabym zacytować - refleksję na dziś Na sąsiednim forum jest temat: "Najpiękniejsze modlitwy i cytaty świętych". Może załóż tu podobny, stosownie do tego co robisz. Proponuję: "Cytaty ni w pięć ni w dziesięć".
|
So maja 20, 2017 5:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): wybrana napisał(a): Jezus jest obecny w Najświętszym Sakramencie-duchowo, bo wiarę wyznajemy duchowo. No, ja nie wiem. Zawsze wydawało mi się, że wiarę wyznaje się fizycznie: Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. Rz 10, 9-10 Widocznie wybrana ma usta duchowe jakieś. Nie inne usta, ale nieznajomość Biblii, stąd samodzielne interpretacje np.obecności Jezusa w Najświętszym Sakramencie, działania Ducha Świętego....typowa przypadłość członkom większości sekt i samodzielnym "wizjonerom". A św Paweł wskazuje i przestrzega - Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zas zobaczymy twarzą w twarz. Teraz poznaję po części, wtedy, zaś, poznam, tak, jak i zostałem poznany (1 Kor 13,12)
|
So maja 20, 2017 7:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): wybrana napisał(a): Chciałabym zacytować - Umiesz coś innego poza cytowaniem? wybrana napisał(a): Chciałabym zacytować - refleksję na dziś Na sąsiednim forum jest temat: "Najpiękniejsze modlitwy i cytaty świętych". Może załóż tu podobny, stosownie do tego co robisz. Proponuję: "Cytaty ni w pięć ni w dziesięć". Czasem się zastanawiam, skąd w ludziach tyle brzydoty i wredności? Jednak niektórzy nie mają granic.
|
So maja 20, 2017 9:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybrana Trollujesz na tym forum i dziwisz się, że ktoś właśnie tak cię podsumował. Znam miejsca na sieci w których za taki trolling zostałabyś wywalona. Wprawdzie to nie religijne serwisy. Może na serwisach wyznaniowych jest większa tolerancja i miłosierdzie dla trolli. Nie wiem. To temat i zadanie dla moderatorów.
I na koniec taka biblijna rada: Może zacznij od belki we własnym oku zanim będziesz chciała wyciągać drzazgi z cudzych?
|
So maja 20, 2017 10:11 |
|
|
|