Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 42  Następna strona
 Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji 
Autor Wiadomość
Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
A, do cholery. Istnieje hipoteza, że rudy kolor włosów pochodzi od neandertalczyka.

Czy chwat jest rudy.

Pn cze 12, 2017 17:57

Rudy nie jestem, ale surowe mięso lubię i chodzę na czworakach.

Ostatnio edytowano Pn cze 12, 2017 18:06 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 12, 2017 18:05

chwat napisał(a):
To spekulacja. Skąd pewność, że tak to nie działa? Może właśnie tak działa, w końcu nie ma hybryd człowiek/zwierzę.

Nie wiem, jaka jest Twoja definicja "człowieka" i który z wielu hominidów by się łapał, a który nie, niemniej specjacja jest procesem, który z istoty rzeczy wręcz wymusza istnienie takich "hybryd".

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 12, 2017 18:05
Bardziej zaś poważnie, większość chorób zakaźnych jest odzwierzęca. Nie wiem, jak to ujmują papiery naukowe, ale temat wraca podczas dyskusji n/t GMO. Czy wirus np. grypy może posłużyć za wektor przenoszący geny między gatunkami?

Pn cze 12, 2017 18:07
Moderator

Musiałby je przenieść - jeśli już nie do zygoty - to przynajmniej do gamety, która następnie wzięłaby udział w zapłodnienie. Ekstremalnie nieprawdopodobne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn cze 12, 2017 18:12

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
To spekulacja. Skąd pewność, że tak to nie działa? Może właśnie tak działa, w końcu nie ma hybryd człowiek/zwierzę.

Nie wiem, jaka jest Twoja definicja "człowieka" i który z wielu hominidów by się łapał, a który nie, niemniej specjacja jest procesem, który z istoty rzeczy wręcz wymusza istnienie takich "hybryd".

Ale nie ma płynnego przechodzenia w homo sapiens, do 100% przez 99,98,.., przez milion lat, ale występuje raczej jeden skok ewolucyjny dość dobrze datowany. Chociaż z drugiej strony parę dni temu datowanie się przesunęło o 100 tyś lat do tyłu...

Pn cze 12, 2017 18:38
Moderator

"Skok ewolucyjny" to taki "skok", który może trwać tysiące lat. Ewolucja nie działa w krótkim czasie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn cze 12, 2017 18:47
Plakat, ktory mnie poruszył
Obrazek

Wt cze 13, 2017 5:36
Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje" od jesieni zbiorka podpisow
Marek_Piotrowski napisał(a):
Nie napisałem że ich nie znam, tylko że nie rozumiem.
A co? Są pisane i wypowiadane w jakimś obcym dla Ciebie języku? Nie wydaje mi się. Akurat Ty wyjątkowo władasz językiem polskim w odróżnieniu od
Kael napisał(a):
Rodzynek z zefciem jestescie!
Bzdura! Pogląd taki, jaki tutaj Marek udaje że wyznaje jest skrajnie rzadki. A nawet on sam musi zgrywać durnia i udawać, że "nie rozumie" czemu ten pogląg jest obrzydliwy.
Cytuj:
A tatusiowie, ktorzy beztrosko zapladniali niech maja frajde i wolnosc od potomstwa.
I od odpowiedzialnosci. Oni tylko skorzystali z okazji.
Tutaj akurat jesteś niesprawiedliwa, bo nikt chyba nie uważa, że tatusiowie, którzy namawiają kobiety do aborcji są bez winy.

Wt cze 13, 2017 5:39
Cytuj:
A tatusiowie, ktorzy beztrosko zapladniali niech maja frajde i wolnosc od potomstwa.
I od odpowiedzialnosci. Oni tylko skorzystali z okazji.
Tutaj akurat jesteś niesprawiedliwa, bo nikt chyba nie uważa, że tatusiowie, którzy namawiają kobiety do aborcji są bez winy.[/quote]
Ale wszelkie razy i ciosy, zapowiedzi restrykcji kierowane są pod adresem kobiet, o ojcach tych dzieci totalna cisza, tak w projektach zmian prawa, jak i we wszelakich artykułach, czy wypowiedziach w mediach lub z ambon.

Wt cze 13, 2017 6:39
Alus napisał(a):
o ojcach tych dzieci totalna cisza, tak w projektach zmian prawa
Z ustawy wieszakowej:
Cytuj:
Art 152, § 3. Odpowiada w granicach zagrożenia przewidzianego za sprawstwo czynu określonego w § 1
także ten, kto udziela pomocy w jego popełnieniu lub do jego popełnienia nakłania.

Wt cze 13, 2017 6:57

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
To spekulacja. Skąd pewność, że tak to nie działa? Może właśnie tak działa, w końcu nie ma hybryd człowiek/zwierzę
No właśnie, "moja definicja". Homo sapiens nie jest przecież moją definicją, posługujemy się w tej rozmowie ustalonym pojęciem.
Antropologia i archeologia mają zapewne trudności natury praktycznej z ustaleniem czasu i miejsca i formy zmiany zwierzę/człowiek, ale za to teoretycznie: skoro mamy genom homo sapiens pozwalający go właśnie tak definiować, to i możliwe jest dokładne zdefiniowanie kluczowej różnicy między tym a innym (wcześniejszym) gatunkiem i właśnie ta różnica przeważa i umożliwia wyróżnienie sapiens. Skoro dziś istniejemy, a kiedyś nie istnieliśmy, to i granica definiująca "nas" też istnieje.
Soul33 napisał(a):
"Skok ewolucyjny" to taki "skok", który może trwać tysiące lat. Ewolucja nie działa w krótkim czasie.
Zmiany pojawiają się u jednego osobnika (pionier) i rozprzestrzeniają się na resztę populacji i to trwa długo. Chociaż w zasadzie wcale nie tak długo...
Np homo erectus biegał sobie po ziemi przez miliony lat i w ciągu tych milionów lat nie zamieniał się w homo sapiens stopniowo i płynnie, stając się w 1,2,3, aż do 98,99,100%tach homo sapiensem wraz z upływem czasu, ale kilkaset lat temu stało się bęc i całkiem nagle pojawia się sapiens.

Wt cze 13, 2017 7:17

zefciu napisał(a):
Nie napisałem że ich nie znam, tylko że nie rozumiem.
A co? Są pisane i wypowiadane w jakimś obcym dla Ciebie języku? Nie wydaje mi się. Akurat Ty wyjątkowo władasz językiem polskim w odróżnieniu od (...)
Nie bardzo rozumiem, Zefciu, Twojej agresji.
Przy odrobinie wysiłku przypomniałbyś sobie, że w retoryce zwrot "nie rozumiem argumentu" oznacza mniej-więcej tyle co "uważam argument za nielogiczny i błędny".
Naprawdę, nie róbmy awantury z jakichś pobocznych pseudo-problemów.

Wt cze 13, 2017 7:54
Zobacz profil WWW
Nie bardzo rozumiem, Zefciu, Twojej agresji.
Jakiej znowu agresji. Opisuję co widzę. Faktem jest, że Andy kaleczy język polski rosyjską pisownią. Faktem jest, że Ty unikasz odniesienia się do realnych zastrzeżeń dotyczących karania kobiet poddających się aborcji. Faktem jest też, że pseudoargument "czemu jesteś agresywny" pada wtedy, gdy nie ma do dyspozycji innych.
Cytuj:
Przy odrobinie wysiłku przypomniałbyś sobie, że w retoryce zwrot "nie rozumiem argumentu" oznacza mniej-więcej tyle co "uważam argument za nielogiczny i błędny".
Jeśli argument jest nielogiczny, to nie może on być błędny.
Cytuj:
Naprawdę, nie róbmy awantury z jakichś pobocznych pseudo-problemów.
Czytaj "jestem zmuszony udawać, że popieram karanie kobiet za aborcję, więc nie zmuszaj mnie do uzasadniania tego".

Wt cze 13, 2017 8:10
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
o ojcach tych dzieci totalna cisza, tak w projektach zmian prawa
Z ustawy wieszakowej:
Cytuj:
Art 152, § 3. Odpowiada w granicach zagrożenia przewidzianego za sprawstwo czynu określonego w § 1
także ten, kto udziela pomocy w jego popełnieniu lub do jego popełnienia nakłania.

Ten, kto udziela pomocy - matka, ojciec, rodzeństwo, koleżanka, lekarz.....gdzie tu odnajdujesz ojca dziecka?....

Wt cze 13, 2017 8:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 42  Następna strona