Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 9:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 42  Następna strona
 Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji 
Autor Wiadomość
Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
Marek_Piotrowski napisał(a):
No i gdzie leży problem?
W salwadorskich więzieniach leżą problemy.
Cytuj:
Jak ktos umiera, to też się sprawdza czy umarł naturalnie - i jakoś nikt szat nie rozdziera.
No właśnie nie.
Cytuj:
zefciu napisał(a):
Po drugie - przykład Salwadoru pokazuje, że efekt tego prawa jest w praktyce właśnie taki.
Jasne. A przykład Rosji Sowieckiej pokazuje, że ściganie ludzi majętnych za kradzież i wyzysk ma "właśnie taki skutek".
No właśnie. Nie wiem, co chciałeś powiedzieć, ale niechcący przyznałeś mi rację. Skutek jest nieuchronny.
Cytuj:
Jest akurat odwrotnie; wizyty u lekarza sprawą, że ten bedzie znał stan dziecka.
A czy ja mówię, że nie? Ale w czym to przeszkodzi nadgorliwemu prokuratorowi. A jak prokurator generalny jest psychopatą ciętym na lekarzy (kojarzysz taki kraj?), to można się spodziewać najgorszego.

Cytuj:
Podałeś absurdalne tłumaczenie
Podałem logiczne tłumaczenie z empirycznym przykładem działania.
Cytuj:
Słownikiem wyrazów obcych nie wykręcisz się od tego, że walnąłeś bzdurę nie odróżniając błędności zdania od jego wartości w logice formalnej.
To co to jest Twoim zdaniem "błędność"?
Cytuj:
A inputowanie mi, że tylko udaję, że popieram karanie kobiet, to nie absurd?
A dlaczego absurd? Czy z tego sądu płyną wnioski z nim sprzeczne? No jakoś nie.
Cytuj:
Cytuj:
Nie postulę nic nt tego, czemu popierasz karanie kobiet.
Pisałeś, by wypowiadać się po polsku. Mógłbys przetłumaczyć? ;)
Przepraszam, miało być "postuluję".
Cytuj:
WSZYSTKIE
Oho - było już "dlaczego jesteś taki agresywny", a teraz przyszła pora na wydzieranie się. Szybko Ci puszczają nerwy jak jesteś na straconej pozycji.

Cytuj:
myśle, że zbędne jest zastrzeżenie że "z lenistwa" (a jeśli ze skąpstwa, to lepiej?
Oczywiście że nie. Ale ideałem jest, kiedy mężczyzna dziecku poświęca czas, a nie tylko na nie łoży.

Cytuj:
Nie mam pojęcia, dlaczego feministki sprawę mordowania dzieci chcą rozgrywać koniecznie jako wojnę pomiędzy płciami.
Z podobnego powodu, dla którego np. rasiści problem gwałtów rozgrywają jako sprawę rasową. Myślenie plemienne.

Wt cze 13, 2017 13:18
zefciu napisał(a):
Niniejszym ogłaszam, że faceci, którzy z lenistwa namawiają kobiety do aborcji to nieodpowiedzialne gnoje godne potępienia.
Ponieważ w tym wątku przeważnie się nie zgadzamy, więc tym gorliwiej spieszę, by poprzeć to, z czym się z Tobą zgadzam.
Z tym że:[list][*] dziwię się, że Kael zmusza Cię do podobnych deklaracji (entuzjazmując się Twoją zgodą na to twierdzenie), bo myślę, iż pośród przeciwników aborcji trudno byłoby znaleźć kogokolwiek, kto myśli inaczej.

Kael kogos do czegos zmusza i sie jakas deklaracja entuzjazmuje? Wiem, ze ciebie zwykle wkurzam, ale jednak w lodowce mnie jeszcze nie znajdziesz.

Wt cze 13, 2017 13:20

(Niemądre zaczepki wyciąłem. Odechciewa mi się z Tobą dyskutować)
zefciu napisał(a):
A czy ja mówię, że nie? Ale w czym to przeszkodzi nadgorliwemu prokuratorowi.
Prawa nie tworzy się pod nadgorliwych prokuratorów.

Wt cze 13, 2017 13:25
Zobacz profil WWW
Mozna i wejsc w skład zespolu:
http://zycierodzina.pl/zatrzymajaborcje/

Wt cze 13, 2017 13:45
chwat napisał(a):
Mam wrażenie, że najpierw odpowiadasz, a potem będziesz czytać

Czytam, czytam - wymieniałam koleżanki pośród pomagających - a z automatu pomagające zaliczane są do feministek.
Nic nie poradzę, że wedle Twojego przekonania mężczyzna pośród feministek to jedynie kozioł ofiarny, i nie mam zamiaru przekonywać Cie, że sie okrutnie mylisz.

Wt cze 13, 2017 14:02

Jeśli słowo "feministki" ma być problemem, to zamienię go innym. Jak teraz wygląda to co powiedziałem wcześniej?

"Poza tym, środowiska kobiet argumentując aborcję prawem do własnego decydowania o sobie, zupełnie marginalizują rolę mężczyzny w decydowaniu o urodzeniu dziecka, czy w ogóle jego istnienie jako ojca, a skupiają się na trąbieniu o roli własnej wolności jako czynniku decydującym o wykonalności aborcji.
Mężczyzna w retoryce tych środowisk, nie ma być odpowiedzialnym współdecydującym, ale kozłem ofiarnym pomagającym przepchnąć argument jednej strony."

Wt cze 13, 2017 14:24

chwat napisał(a):
Zmiany pojawiają się u jednego osobnika (pionier) i rozprzestrzeniają się na resztę populacji i to trwa długo. Chociaż w zasadzie wcale nie tak długo...

Prędkość rozprzestrzeniania zmian na resztę populacji zależy od przewagi selekcyjnej jaką ta zmiana daje. Nawet przy kilkuprocentowej przewadze, niezauważalnej gołym okiem, mutacja rozprzestrzeni się w ciągu najdalej kilkuset pokoleń.

Zmiana która nie daje żadnej przewagi selekcyjnej (neutralna) też może się rozprzestrzenić, ale trwa to potwornie długo

Cytuj:
Np homo erectus biegał sobie po ziemi przez miliony lat i w ciągu tych milionów lat nie zamieniał się w homo sapiens stopniowo i płynnie,

Nie zmieniał się w HS "stopniowo i płynnie" Aby zaszła specjacja (czyli wykształcenie nowego gatunku) musi najpierw nastąpić izolacja rozrodcza między populacjami. Kiedy ta izolacja (czy to geograficzna, przestrzenna, czy to behawioralna) jest wystarczająco szczelna, gatunek dzieli się na dwa potomne. Z populacji Homo ergaster (nie erectus - to gatunek azjatycki) powstał Homo heidelbergensis, a z tego ostatniego dwa kolejne. Neandertalczycy i ludzie. Co nie znaczy że w momencie specjacji wyginął gatunek "macierzysty"

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt cze 13, 2017 14:45

Nie chciałem się włączać w ten temat... ale jedno skomentuję:

Prawa nie tworzy się pod nadgorliwych prokuratorów.

Prawo tworzy się zawsze w pewnej rzeczywistości prawnej. To nie automat, który nakarmiony wstępnymi danymi po naciśnięciu na czerwony guzik wypluwa "winny / niewinny". To są ludzie interpretujący prawo, nicujący sformułowania, o których legislatywa nie myślała przy pisaniu ustaw; ludzie dający się czasem ponieść emocjom, mimo zracjonalizowania wszystkiego odpowiednimi paragrafami. Dlatego prawo to nie jest jakaś wyraźna cienka czerwona linia ale pewien zakres, w obrębie którego diametralnie różne zachowania czy wyroki mogą być oba zgodne z prawem.

Przykłady takiego interpretowania prawa na tym konkretnym polu są, tak w Polsce, w Salwadorze czy w Irlandii; państwach o różnym stopniu restrykcyjności w kwestii aborcji. Czasem skutkiem jest odmowa aborcji, czasem zamykanie w psychiatryku, czasem długoletnie więzienie za podejrzenie o "wieszakowanie", lub za podejrzane "nieudane porody domowe".

...

(Koh 3:1nn)

Wt cze 13, 2017 14:47

Co to jest "restrykcyjność wobec aborcji"?
Jakoś nie słyszałem, by ktos pisał o "restrykcyjności wobec morderstwa" i rozważań, że może lepiej nie karać morderców, bo przecież sa Ci straszni prokuratorzy...
Potrafisz powiedzieć ile osób skazano za pokatne aborcje domowe w ciągu ostatnich - niech będzie - 25 lat?
Po co takie gadanie?

Wt cze 13, 2017 15:42
Zobacz profil WWW

Co to jest "restrykcyjność wobec aborcji"?
Jakoś nie słyszałem, by ktos pisał o "restrykcyjności wobec morderstwa" i rozważań, że może lepiej nie karać morderców, bo przecież sa Ci straszni prokuratorzy...

Nie wiem, czemu od razu musisz zjeżdżać w erystykę. Przecież mogłeś od razu z grubej rury, że aborcja to morderstwo. A tymczasem termin "aborcja" określa pewną określoną formę odebrania życia ludzkiego istocie nienarodzonej. Są też inne formy, dotyczące innych odebrań życia: samobójstwo, egzekucja, eutanazja, ubój rytualny* czy też polowania na dziką zwierzynę. I różne państwa różnie restrykcyjnie traktują te wybrane problemy. A niektórzy aktywiści na wszystkie te formy znajdą tylko określenie "morderstwo".

PS: W polskim prawodawstwie termin "morderstwo" nie istnieje. Prokuratorzy ścigają za zabójstwo kwalifikowane.

*tak, pisałem "różne formy odebrania życia"

Cytuj:
Potrafisz powiedzieć ile osób skazano za pokatne aborcje domowe w ciągu ostatnich - niech będzie - 25 lat?

Za wiki: w Salwadorze są cztery przypadki skazania na długoletnie więzienie (30 lat, jeżeli dobrze pamiętam) w ciągu ostatnich, chyba, 19 lat (nowelizacja prawa była w 1998). Były to przypadki poronień w domu, które zostały uznane za zabójstwo urodzonego człowieka. Liczba poronień klasyfikowanych jako abrocję jest podawana na 17 (być może w tej liczbie zawarte są powyższe, mój angielski nieco zardzewiał).

I nie, nie powiem Ci, czy te kobiety rzeczywiście "wieszakowały" czy też udusiły dziecko po porodzie, czy może to była tragedia, którą ktoś zakwalifikował jako aborcję / morderstwo. Nie weryfikowałem też liczb, zazwyczaj angielska wiki jest jednak solidniejsza w kwestii liczb, niż co niektóre gazety.

Ach i był jeszcze jeden kuriozalny przypadek, w którym lekarze, z braku legalnych alternatyw, dokonali cesarskiego cięcia. Dziecko potem dogorywało w inkubatorze. To tyle o Salwadorze.

Cytuj:
Po co takie gadanie?

Nie musisz od razu dawać teksty "Po co", "Komu to służy", "To woda na młyn". I tak dalej. Mówimy o restrykcjach prawnych w pewnym skrajnym zakresie, decyzji o życiu i śmierci. Ma to do siebie, że są nieodwracalne. W przypadku aborcji kwestia zagrożenia życia matki zawsze będzie takim przypadkiem. A jego skrajnościami będzie z jednej strony żądanie aborcji z powodu pogorszenia wzroku. A z drugiej kobieta zatruta sepsą, bo lekarze odmawiali usunięcia martwego płodu w obawie, że może jeszcze nie do końca umarło.

Czy w obecnym systemie "kompromisu aborcyjnego" też są odchyły? Oczywiście. Pytanie jest, jakie odchyły jestem w stanie akceptować, uznając, że jednak całość funkcjonuje lepiej, niż jej alternatywa. Bo jako cynik i pragmatyk wiem, że idealny system nie istnieje.

...

Wt cze 13, 2017 16:36

EDIT: Już nie mogę edytować, więc dodam, że na rok 2001 (po trzech latach nowelizacji prawa) liczba kobiet ściganych za aborcję wynosiła 69. Z tego wnioskuję, że podawane przeze mnie powyżej liczby nie dotyczą wszystkich ściganych aborcji, a tylko tych przypadków, które właśnie są co najmniej wątpliwe (w tym tempie ogólna liczba aborcji ściganych wynosiłaby do dziś 391, ale pewnie ta tendencja też zmalała).

...

Wt cze 13, 2017 16:51

Wiele osob sie wypowiada za, ja jestem przeciwko temu projektowi, bedac jednoczesnie przeciwnikiem aborcji.
Z zupelnie praktycznych powodow :
- calkowity zakaz wplynie tylko na zwiekszenie "podziemia aborcyjnego" i nakreci busines sasiednim krajom,
- pomysl karania wszystkich odpowiedzialnych osob "do trzeciego pokolenia wstecz" jest niewykonalny z przyczyn czysto logistycznych i niesie ze soba dodatkowe niebezpieczenstwo karania osob niewinnych.

PS Marek Piotrowski jest uprzejmie proszony o nie naskakiwanie na mnie w tym watku, znamy nawzajem swoje argumenty i wiemy ze tu sie nie zgadzamy.

Wt cze 13, 2017 17:56
No fakt. Przecież istotne jest to żeby zarabiały polskie kliniki aborcyjne a nie krajów sąsiednich. Ze tez o tym nie pomyślałem. A tak mogą nasze rodzime firmy upaść z tego powodu.

Wt cze 13, 2017 18:04

bert04 napisał(a):
Nie wiem, czemu od razu musisz zjeżdżać w erystykę. Przecież mogłeś od razu z grubej rury, że aborcja to morderstwo.
Oczywiście, że aborcja to morderstwo.
Cytuj:
A tymczasem termin "aborcja" określa pewną określoną formę odebrania życia ludzkiego istocie nienarodzonej. Są też inne formy, dotyczące innych odebrań życia: samobójstwo, egzekucja, eutanazja, ubój rytualny* czy też polowania na dziką zwierzynę. I różne państwa różnie restrykcyjnie traktują te wybrane problemy. A niektórzy aktywiści na wszystkie te formy znajdą tylko określenie "morderstwo".
I kto tu zjeżdża w erystykę?
W dodatku w tanią.
Cytuj:
PS: W polskim prawodawstwie termin "morderstwo" nie istnieje. Prokuratorzy ścigają za zabójstwo kwalifikowane.
I co z tego wynika dla dyskutowanego zagadnienia?
Cytuj:
Cytuj:
Za wiki: w Salwadorze są cztery przypadki skazania na długoletnie więzienie (30 lat, jeżeli dobrze pamiętam) w ciągu ostatnich, chyba, 19 lat (nowelizacja prawa była w 1998). Były to przypadki poronień w domu, które zostały uznane za zabójstwo urodzonego człowieka. Liczba poronień klasyfikowanych jako abrocję jest podawana na 17 (być może w tej liczbie zawarte są powyższe, mój angielski nieco zardzewiał).
Po pierwsze - skąd niby wiadomo, że były to "poronienia w domu"?
Bo tak sobie wymyślił aborcyjny aktywista wpisując to na Wikipedię?
Po drugie - ile w tym czasie osób niesłusznie skazano - powiedzmy w Hindurasie (albo w Indiach) albo w innym, równie odległym od nas kraju jak Salwador za morderstwo?
Czy z tego powodu nie nalezy ścigać morderstw?

Cytuj:
I nie, nie powiem Ci, czy te kobiety rzeczywiście "wieszakowały" czy też udusiły dziecko po porodzie, czy może to była tragedia, którą ktoś zakwalifikował jako aborcję / morderstwo. Nie weryfikowałem też liczb, zazwyczaj angielska wiki jest jednak solidniejsza w kwestii liczb, niż co niektóre gazety.
No własnie. Takie to "argumenty".

Cytuj:
Ach i był jeszcze jeden kuriozalny przypadek, w którym lekarze, z braku legalnych alternatyw, dokonali cesarskiego cięcia. Dziecko potem dogorywało w inkubatorze. To tyle o Salwadorze.
Ależ po co odwoływac się do Salwadoru? W zeszłym roku był taki przypadek w szpitalu w Warszawie. To miała być aborcja przez cesarskie cięcie, ale dziecko "pechowo" przeżyło. No to odłożyli na stolik i zaczekali aż umrze.

Cytuj:
Cytuj:
Po co takie gadanie?

Nie musisz od razu dawać teksty "Po co", "Komu to służy", "To woda na młyn". I tak dalej. Mówimy o restrykcjach prawnych w pewnym skrajnym zakresie, decyzji o życiu i śmierci. Ma to do siebie, że są nieodwracalne. W przypadku aborcji kwestia zagrożenia życia matki zawsze będzie takim przypadkiem. A jego skrajnościami będzie z jednej strony żądanie aborcji z powodu pogorszenia wzroku. A z drugiej kobieta zatruta sepsą, bo lekarze odmawiali usunięcia martwego płodu w obawie, że może jeszcze nie do końca umarło.
Nikt nie postuluje niemożności ratowania matki w takich sytuacjach. I oczywiście - w stosunku do zabijania dzieci w wyniku aborcji, jest to skrajny margines. Przytaczany tylko po to, by zaciemnić jasną sprawę, ze cod o zasady dzieci nie wolno zabijac.
Przykro, że włączasz się w ten chór.

Cytuj:
Czy w obecnym systemie "kompromisu aborcyjnego" też są odchyły? Oczywiście. Pytanie jest, jakie odchyły jestem w stanie akceptować, uznając, że jednak całość funkcjonuje lepiej, niż jej alternatywa. Bo jako cynik i pragmatyk wiem, że idealny system nie istnieje.
Dziwny to "kompromis" który pozwala zabijać całkiem sporą grupę dzieci co roku, kładąc po drugiej stronie garść wydumanych zagrożeń, jak powyżej.

Wt cze 13, 2017 18:08
Zobacz profil WWW
chwat napisał(a):
Jeśli słowo "feministki" ma być problemem, to zamienię go innym. Jak teraz wygląda to co powiedziałem wcześniej?

"Poza tym, środowiska kobiet argumentując aborcję prawem do własnego decydowania o sobie, zupełnie marginalizują rolę mężczyzny w decydowaniu o urodzeniu dziecka, czy w ogóle jego istnienie jako ojca, a skupiają się na trąbieniu o roli własnej wolności jako czynniku decydującym o wykonalności aborcji.
Mężczyzna w retoryce tych środowisk, nie ma być odpowiedzialnym współdecydującym, ale kozłem ofiarnym pomagającym przepchnąć argument jednej strony."

Zapewniam Cię.....żadna kobieta nie dokona aborcji gdy ma pełne oparcie w mężu/partnerze i w rodzinie.
Jeśli nawet publicznie demonstrują swoją "wolność" w wyborze aborcji, to jest to jedynie forma samousprawiedliwienia odrzucenia i braku miłości.

Wt cze 13, 2017 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 42  Następna strona