Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji
Autor |
Wiadomość |
Marek_Piotrowski
|
 Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
bert04 napisał(a): Myślałem, że to dyskusja, a nie ambona. Tak się składa, że należę do ludzi, którzy nie mówią czego innego na forum, a czego innego wśród współwiernych.Wygląda na to, że kłóci się to z Twoimi zwyczajami. Małgosiaa napisał(a): Pewnie zaraz oberwie mi się na czym świat stoi, ale uważam, że temat aborcji to temat zastępczy od dawna Jaaasne. Gdybyś mieszkała w nazistowskich Niemczech, uważałabyś Holocaust za "temat zastępczy"? (i proszę mi nie wyjeżdżać z rzekomym "Prawem Godwina". Porównanie jest adekwatne). Małgosiaa napisał(a): Jezus powiedział: jeśli chcesz, pójdź za Mną. i nic w tej kwestii się nie zmieniło. Ale nie powiedział "miej w nosie, jak kogoś mordują, tylko dlatego, że oni nie idą za mną". Pomyśleć że są ludzie, którzy mają za złe innym, nie przeciwstawienie się Holocaustowi. Ale przecież skoro naziści "nie szli za Jezusem" to co im zabraniać mordować, nie, Małgosiu? Cytuj: Po trzecie: należy najpierw kształtować sumienia, kształcić, wychowywać, co robię sukcesywnie i mam pozytywne rezultaty. Dowód: na początku lekcji o aborcji zwykle większość klasy jest za, a na koniec rzadko bywa, że pozostaje ktokolwiek przy tym zdaniu. Po co kształtować sumienia, skoro to, przeciw czemu wystepujesz, jest dozwolone (i uważasz, że w imię "kompromisu" nadal dozwolone być powinno? O jakim "sumieniu" mówisz? Bo albo wspierasz kompromis (i wówczas czynione w jego ramach aborcje są OK i nie należy kłopotać sumienia) albo Twoje wspieranie "kompromisu" jest sprzeczne z sumieniem.Albo-albo. Cytuj: Po czwarte: już powiedziałam, że wszelkie restrykcyjne zakazy przynoszą odwrotny skutek. W tym wypadku rozkwit podziemia aborcyjnego. Zatem przestańmy w końcu zamykac morderców i złodziei. Skoro "wszelkie restrykcyjne zakazy przynoszą odwrotny skutek" to najwyższy czas zalegalizować handel kobietami. Pozbędziemy się "podziemia" przestępczego (i przy okazji wypuszczą niektórych aktywistów KOD z więzienia). Cytuj: I żeby było jasne: jestem przeciwna aborcji niezależnie od przyczyny takiej decyzji. ...tylko jakoś jej zakazania nie wspierasz. Może ważniejszy jest dla Ciebie wizerunek "umiarkowanej" niż sprzeciwienie się morderstwu? Soul33 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Świetnie. To teraz jeszcze przekonaj tych, którzy poszli w czarnych marszach. Może wystarczy krzyczeć "do więzienia z mordercami"? Tak zdaje się uważać wiele osób. Nie, nie wystarczy. WIele trzeba zrobić - a zacząć od delegalizacji morderstwa.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Wt cze 13, 2017 23:07 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Coroner napisał(a): Zapomniałem że mam do czynienia z nauczycielem. Nie ma to jak ad personam. Coroner napisał(a): Katolika nadal obowiązuje tworzenie prawa zgodnego z nauczaniem Kościoła. Czyli kara więzienia? I co Ci po stanowisku KEP? Marek_Piotrowski napisał(a): Jaaasne. Gdybyś mieszkała w nazistowskich Niemczech, uważałabyś Holocaust za "temat zastępczy"? (i proszę mi nie wyjeżdżać z rzekomym "Prawem Godwina". Porównanie jest adekwatne). Marek_Piotrowski napisał(a): Pomyśleć że są ludzie, którzy mają za złe innym, nie przeciwstawienie się Holocaustowi. Ale przecież skoro naziści "nie szli za Jezusem" to co im zabraniać mordować, nie, Małgosiu? Uważam, że zszedłeś z poziomu. Marek_Piotrowski napisał(a): Ale nie powiedział "miej w nosie, jak kogoś mordują, tylko dlatego, że oni nie idą za mną". A czy ja to powiedziałam? Marek_Piotrowski napisał(a): Po co kształtować sumienia, skoro to, przeciw czemu wystepujesz, jest dozwolone (i uważasz, że w imię "kompromisu" nadal dozwolone być powinno? Coroner zarzucił schizofrenie niewłaściwej osobie. Marek_Piotrowski napisał(a): O jakim "sumieniu" mówisz? Na pewno nie o starotestamentowym "oko za oko", jakie próbuje się nam kształtować od jakiegoś czasu. Marek_Piotrowski napisał(a): Bo albo wspierasz kompromis (i wówczas czynione w jego ramach aborcje są OK i nie należy kłopotać sumienia) albo Twoje wspieranie "kompromisu" jest sprzeczne z sumieniem. Za to Twoje "oko za oko" jest zgodne  Nie sądziłam, że utracisz zdolność czytania ze zrozumieniem (tego co pisałam i stanowiska KEP). Wzorem pewnych osób próbujesz wciskać mi garby. No, ale ja byłam i jestem po tej stronie, co stało ZOMO 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr cze 14, 2017 4:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): (Niemądre zaczepki wyciąłem. Odechciewa mi się z Tobą dyskutować) Mnie też dyskusja z Tobą nie sprawia przyjemności. Niemiło się patrzy, jak osoba o Twojej inteligencji zmuszona jest do pokrzykiwania i rzucania bzdurnymi oskarżeniami typu "agresja", "absurd" bez poparcia. Cytuj: Prawa nie tworzy się pod nadgorliwych prokuratorów. Prawa nie powinno się tworzyć pod nadgorliwych prokuratorów. Yarpen_Zirgin napisał(a): Świetnie. To teraz jeszcze przekonaj tych, którzy poszli w czarnych marszach. Ale do czego należy przekonać tych, którzy poszli w czarnych marszach? Czarne marsze były protestem przeciwko Ustawie Wieszakowej. Ustawa ta została już odrzucona przez posłów, których Ty i Marek popieracie. Więc teraz idźcie do tych posłów i ich przekonujcie, że nie mieli racji. A potem zabierzemy się za "tych co poszli w czarnych marszach" 
|
Śr cze 14, 2017 5:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): To nie zwalnia nas z obowiązku stanowienia prawa zgodnego z wolą Bożą, ani tym bardziej z przeciwdziałaniu złu, które ktoś innych chce wyrządzić jakiejś osobie (np. przez pozbawienie jej życia). A czy ja cos takiego powiedziałam (że zwalnia)? Taki wynika wniosek z wypowiedzi na temat tego, że w RP żyją ludzie, którzy nie wyznają katolickich wartości. Było by fajnie gdyby nie to, że... w Ewangeliach zwyczajnie nie ma miejsca, w którym Jezus powiedział "jeśli chcesz, pójdź za mną". Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Świetnie. To teraz jeszcze przekonaj tych, którzy poszli w czarnych marszach. Sama nie jestem w stanie być wszędzie. To zadanie także dla Ciebie. Może dla mnie, a może nie. Problem w tym, że trudno przekonać kogoś, kto, że tak powiem, zapiekł się w swoich proaborcyjnych przekonaniach. Czym innym jest rozmowa na argumenty na katechezie z dziećmi lub młodzieżą, a czym innym z dorosłym człowiekiem, który nie potrafi przyznać się do błędu. Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Znieśmy kary za morderstwa, kradzieże, gwałty itp. Przecież to niepotrzebne restrykcje, których skutkiem są morderstwa, kradzieże, gwałty itp. A stanowisko KEP? Stanowisko KEP, o czym chyba zapomniałaś, jest takie, że nie można karać kobiet, które dopuściły się tego czynu. O niekaraniu np. lekarzy nic nie mówi.
|
Śr cze 14, 2017 5:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podczas 376. zebrania plenarnego Konferencja Episkopatu Polski zapoznała się z inicjatywą obywatelską „Zatrzymaj Aborcję”. Polscy biskupi zawarli poparcie dla projektu w komunikacie podsumowującym spotkanie. Polecili inicjatywę modlitwie i poparli przeprowadzenie zbiórki.
Dziękujemy Pasterzom Kościoła w Polsce za wyrażenie otwartej postawy poparcia dla większej prawnej ochrony życia nienarodzonych dzieci. Czy i polskich polityków stać będzie na obronę najmniejszych, nienarodzonych obywateli i zapewnienie im bezpieczeństwa, które przecież gwarantuje Konstytucja?
Fundacja Życie i Rodzina
|
Śr cze 14, 2017 5:57 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Taki wynika wniosek z wypowiedzi na temat tego, że w RP żyją ludzie, którzy nie wyznają katolickich wartości.
Siłą chcesz ich nawrócić? Yarpen_Zirgin napisał(a): Było by fajnie gdyby nie to, że... w Ewangeliach zwyczajnie nie ma miejsca, w którym Jezus powiedział "jeśli chcesz, pójdź za mną". Powiedział. To wynika z kontekstu Ewangelii. Natomiast nigdy nie powiedział: musisz. Yarpen_Zirgin napisał(a): Może dla mnie, a może nie. Problem w tym, że trudno przekonać kogoś, kto, że tak powiem, zapiekł się w swoich proaborcyjnych przekonaniach. Czym innym jest rozmowa na argumenty na katechezie z dziećmi lub młodzieżą, a czym innym z dorosłym człowiekiem, który nie potrafi przyznać się do błędu. Uważasz, że karą więzienia osiągniesz cel? Własnie od edukacji dzieci i młodzieży trzeba zacząć, aby gdy dorosną kierowali się właściwymi wartościami. To proces długotrwały, ale jak widać co niektórym brak cierpliwości. Yarpen_Zirgin napisał(a): Stanowisko KEP, o czym chyba zapomniałaś, jest takie, że nie można karać kobiet, które dopuściły się tego czynu. O niekaraniu np. lekarzy nic nie mówi. A o karaniu mówi? Mówi własnie o wychowywaniu.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr cze 14, 2017 6:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jednak Małgosia odrzuca stanowisko KEP popierając legalność aborcji argumentując ze w Polsce nie tylko katolicy mieszkają. Ale o tym Małgosia juz nie wspomina. Oczywiście ja napisałem adpersonam ale w odpowiedzi na co to juz Małgosia nie raczy powiedzieć bo przecież święty nauczyciel nie robi niczego złego. A juz na pewno nie adpersonam. Tylko aureole jej ktoś ukradł.
|
Śr cze 14, 2017 6:14 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Proponuję przeczytać ze zrozumieniem stanowisko KEP, które mówi o nie poprzestaniu na kompromisie zawartym za Kwaśniewskiego, ale nie o karach, ale o pomocy i wpływanie poprzez te działania na postawy ludzi. Najwyraźniej nie pamiętasz wojny o aborcję, albo wojna to jedyna rzecz, którą uważasz za słuszną.
|
Śr cze 14, 2017 6:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Jednak Małgosia odrzuca stanowisko KEP Marek też odrzuca stanowisko KEP (twierdzi, że jest absurdalne), a jednak Marka sie Coroner nie czepia. Ciekawe czemu.
|
Śr cze 14, 2017 6:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Taki wynika wniosek z wypowiedzi na temat tego, że w RP żyją ludzie, którzy nie wyznają katolickich wartości. Siłą chcesz ich nawrócić?[/uote] Na początek uniemożliwić zabicie człowieka. Nawrócenie zostawiam na później. Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Było by fajnie gdyby nie to, że... w Ewangeliach zwyczajnie nie ma miejsca, w którym Jezus powiedział "jeśli chcesz, pójdź za mną". Powiedział. Wobec tego przytocz takie miejsce. Cytuj: To wynika z kontekstu Ewangelii. Z interpretacji kontekstu. Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Może dla mnie, a może nie. Problem w tym, że trudno przekonać kogoś, kto, że tak powiem, zapiekł się w swoich proaborcyjnych przekonaniach. Czym innym jest rozmowa na argumenty na katechezie z dziećmi lub młodzieżą, a czym innym z dorosłym człowiekiem, który nie potrafi przyznać się do błędu. Uważasz, że karą więzienia osiągniesz cel? Uniemożliwię dalsze popełnianie tego przestępstwa człowiekowi, który się go dopuścił. Cytuj: Własnie od edukacji dzieci i młodzieży trzeba zacząć, aby gdy dorosną kierowali się właściwymi wartościami. To proces długotrwały, ale jak widać co niektórym brak cierpliwości. To ją edukuj, ale problemem nie jest młodzież, tylko dorośli. Yarpen_Zirgin napisał(a): Stanowisko KEP, o czym chyba zapomniałaś, jest takie, że nie można karać kobiet, które dopuściły się tego czynu. O niekaraniu np. lekarzy nic nie mówi. A o karaniu mówi? Nie, bo to nie jest projekt ustawy.
|
Śr cze 14, 2017 6:30 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
zefciu napisał(a): Marek też odrzuca stanowisko KEP (twierdzi, że jest absurdalne), a jednak Marka sie Coroner nie czepia. Ciekawe czemu. W imię poprawności politycznej? Ja nie odrzucam stanowiska KEP. KEP nie nawołuje do karania kogokolwiek więzieniem. Yarpen_Zirgin napisał(a): Uniemożliwię dalsze popełnianie tego przestępstwa człowiekowi, który się go dopuścił. Wyjdzie z więzienia i będzie nawrócony? Osiągniesz tyle, że rozkwitnie podziemie aborcyjne. Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie, bo to nie jest projekt ustawy.  Ale proponuje rozwiązanie problemu poprzez uchwalanie odpowiednich ustaw dotyczących pomocy. Dlaczego nie proponuje kar? Przez przeoczenie?
|
Śr cze 14, 2017 6:32 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Było by fajnie gdyby nie to, że... w Ewangeliach zwyczajnie nie ma miejsca, w którym Jezus powiedział "jeśli chcesz, pójdź za mną".
Nie ma też miejsca, w którym mówi "A pogońcie ich tam kijami, żeby za mną szli".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 14, 2017 6:56 |
|
 |
chwat
|
Małgosiaa napisał(a): Ja nie odrzucam stanowiska KEP. KEP nie nawołuje do karania kogokolwiek więzieniem Małgosiaa napisał(a): Wyjdzie z więzienia i będzie nawrócony? Osiągniesz tyle, że rozkwitnie podziemie aborcyjne Ale KEP nie argumentuje swojego stanowiska o niekaraniu, powoływaniem się na wyniki wróżenia o rozkwicie podziemia.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr cze 14, 2017 7:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na początek uniemożliwić zabicie człowieka. Nawrócenie zostawiam na później. Ku przypomnieniu - Bóg obdarzył człowieka wolnością aż do granic grzechu, prymas tysiąclecia S. Wyszyński......Bóg obdarzył, a człowiek w imieniu Boga usiłuje zabrać tą wolność.....muziłmanie też jedynie działaja w imieniu Boga..... Cytuj: Yarpen_Zirgin napisał(a): Było by fajnie gdyby nie to, że... w Ewangeliach zwyczajnie nie ma miejsca, w którym Jezus powiedział "jeśli chcesz, pójdź za mną". Powiedział. Cytuj: Wobec tego przytocz takie miejsce. Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze swój krzyż i niech Mnie naśladuje (Łk 9,23).....który jednak nie podlega żadnej interpretacji - Bór dał wolność i respektuje ten dar. Stanowisko KEP http://episkopat.pl/projekt-zakazu-abor ... 5-wrzesnia
|
Śr cze 14, 2017 7:28 |
|
 |
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Zatem przestańmy w końcu zamykac morderców i złodziei. Skoro "wszelkie restrykcyjne zakazy przynoszą odwrotny skutek" to najwyższy czas zalegalizować handel kobietami. Pozbędziemy się "podziemia" przestępczego (i przy okazji wypuszczą niektórych aktywistów KOD z więzienia).
Widzę, że umyka Ci istotna kwestia: kradzieże czy morderstwa są aktywnością z natury rzeczy dokonywaną w podziemiu/ukryciu. Kwestie natomiast takie jak aborcja (czy powiedzmy narkotyki) mogą być jawne i uregulowane... albo skryminalizowane i tym sposobem oddane pod kontrolę światka przestępczego. Przy ocenie zasadności modelu postępowania wobec nich powinno się zatem brać pod uwagę możliwie wiarygodne oszacowanie jego skutków i wybierać rozwiązanie w największym stopniu redukujące szkody.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 14, 2017 7:30 |
|
|
|