Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Autor |
Wiadomość |
terezjusz
|
 Re: Ks. Jacek Międlar znowu szokuje? O Sowie i Dziwiszu
Alus napisał(a): terezjusz napisał(a): Alus napisał(a): Najwidoczniej Jezus przyjmie do raju samych nierozumnych, bo kryterium jakie wyznaczył brzmi przybyszów w dom przyjąć. i dlatego zapewne ze smutkiem wyznał celnicy i nierządnice wyprzedzą was do raju .....co św Paweł uszczegółowił i posiadał wszelką wiedzę....a miłości bym nie miał byłbym niczym. Skoro tak, to właśnie czekam, aż jakiegoś uchodźcę pod swój dach przyjmiesz. Wielu z nich mieszka obecnie w obozach w Niemczech np.; nie wiem jak bezdusznie możesz na to pozwalać, zamiast dać im pokój, wyżywienie, dostęp do łazienki, mediów i w ogóle. Niech Twoje słowa i ciągła agitacja za ich przyjmowaniem zostanie poparta czynami, to wtedy będzie sens dalszej dyskusji na ten temat. A do tego czasu... tylko gadasz. I znów cyniczna kpina z przekazu papieża i polskiego Episkopatu w kwestii uchodźców. Nie kpina, tylko oczekiwanie na dobry przykład z Twoje strony. Krzyczysz, żeby przyjmować - przyjmij i pokaż, że nie ma żadnego zagrożenia. Wprowadź swoje słowa w czyn, jak to się mówi: słowa inspiruja, ale pociaga się za sobą przykładem. Chcesz kogoś przekonać, to najpierw sama wprowadź w czyn apele papieża i Episkopatu. A co do głosu hierarchów Kościoła... Abp. Jedraszewski powiedział że: Cytuj: Problem uchodźców wymaga wiele namysłu, a jego rozwiązania nie mogą ograniczać się do pięknych haseł. oraz Cytuj: Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że to nie tylko problem uchodźców, to zderzenie kulturowe. Nie mówi się o tym, a w obozach dla uchodźców w Niemczech trzeba było oddzielić chrześcijan od wyznawców islamu, ponieważ chrześcijanie także tutaj, na terenie Niemiec, byli prześladowani przez wyznawców islamu. I tyle w temacie.
|
N cze 25, 2017 11:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pomoc bezdomnym?
Małgosiaa napisał(a): Coroner napisał(a): Nie pisałem ze jesteś za aborcja a ze byłaś zwolenniczka kompromisu aborcyjnego. Czyli nie rozumiesz nawet tego co piszesz: Coroner napisał(a): No jaka zmiana. Małgosia jest przeciwko aborcji. To nowość bo w temacie obok była zwolenniczka kompromisu aborcyjnego. Cieszę się z twojego nawrócenia. viewtopic.php?p=958235#p958235Coroner napisał(a): a ze byłaś zwolenniczka kompromisu aborcyjnego. To jest zupełnie inna sprawa. Nie mówiłam, że jestem za kompromisem, ale że sprawa aborcji to temat zastępczy, bo nie da się wprowadzić całkowitego zakazu w społeczeństwie, które nie jest 100% katolickie. Zresztą, co ja Ci będę tłumaczyć.Ty wiesz lepie co mówiłam, a czego nie mówiłam. Coroner napisał(a): Co ci udowadniałem ze nie jest to postawa zgodna z postawa katolika. A juz katechety szczególnie. Niczego nie udowodniłeś, a wyraziłeś swoje zdanie na mój temat. Dyskusja z Tobą mija się z jakimkolwiek celem. Bingo To sie nazywa ucieczka jak ktoś ci udowodni twoje manipulacje. Jakie to typowe dla antypis
|
N cze 25, 2017 11:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Skoro tak, to właśnie czekam, aż jakiegoś uchodźcę pod swój dach przyjmiesz. Wielu z nich mieszka obecnie w obozach w Niemczech np.; nie wiem jak bezdusznie możesz na to pozwalać, zamiast dać im pokój, wyżywienie, dostęp do łazienki, mediów i w ogóle. Niech Twoje słowa i ciągła agitacja za ich przyjmowaniem zostanie poparta czynami, to wtedy będzie sens dalszej dyskusji na ten temat. A do tego czasu... tylko gadasz. I znów cyniczna kpina z przekazu papieża i polskiego Episkopatu w kwestii uchodźców.[/quote] Cytuj: Nie kpina, tylko oczekiwanie na dobry przykład z Twoje strony. Krzyczysz, żeby przyjmować - przyjmij i pokaż, że nie ma żadnego zagrożenia. Wprowadź swoje słowa w czyn, jak to się mówi: słowa inspiruja, ale pociaga się za sobą przykładem. Chcesz kogoś przekonać, to najpierw sama wprowadź w czyn apele papieża i Episkopatu. Jeśli nie kpina, do wskaż cytat/link gdzie papież i episkopat prosi o udostępnienie własnych domów/mieszkań uchodźcom. Może wypowiedź Jana Dudy zrozumiałeś jako nawoływanie przyjmowania uchodźców do własnych domów, bo po moim cytacie jego wypowiedzi, zaatakowałeś mnie za czelność posłużenia się tą wypowiedzią. Cytuj: A co do głosu hierarchów Kościoła... Abp. Jedraszewski powiedział że: Cytuj: Problem uchodźców wymaga wiele namysłu, a jego rozwiązania nie mogą ograniczać się do pięknych haseł. oraz Cytuj: Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że to nie tylko problem uchodźców, to zderzenie kulturowe. Nie mówi się o tym, a w obozach dla uchodźców w Niemczech trzeba było oddzielić chrześcijan od wyznawców islamu, ponieważ chrześcijanie także tutaj, na terenie Niemiec, byli prześladowani przez wyznawców islamu. I tyle w temacie. Owszem czytałam co powiedział abp Jędraszewski, ale nie powiedział w imię rozsądku nie przyjmujmy żadnych uchodźców....mówił pomózmy tym na miejscu i tym, którzy znaleźli się w Europie.I tyle w temacie.
|
N cze 25, 2017 11:35 |
|
|
|
 |
terezjusz
|
Alus napisał(a): Owszem czytałam co powiedział abp Jędraszewski, ale nie powiedział w imię rozsądku nie przyjmujmy żadnych uchodźców....mówił pomózmy tym na miejscu i tym, którzy znaleźli się w Europie. I tyle w temacie. Oooo? nie powiedział, że mamy ich przyjmować we własnych domach (no tak, przyjmujmy ich, byle nie pod własnym dachem...hmm...), ale gdzie powiedział wprost, że ta pomoc ma być wyrażona w formie bezmyślnego przyjmowania imigrantów (bo uchodźców w tych obozach jest jak na lekarstwo) i zatrzymywania ich na terenie kraju wbrew ich woli? Masz link do wypowiedzi arcybiskupa stwierdzającej powyższe? Dobrze, ja wiem, że Ty nie możesz znieść sytuacji, gdy nie możesz kogoś przegadać, więc przestanę się nad Toba "znęcać", myśl sobie co chcesz. Episkopat w kwestii korytarzy humanitarnych ma dobry pomysł. Partia z którą się tak mocno identyfikujesz chciała brac imigrantów jak leci. To są dwie zupełnie różne kwestie. Widzę, że emocje nie pozwalają Ci tego rozgraniczyć więc kończę dyskusję i czekam na info o adoptowanym przez Ciebie uchodźcy.
|
N cze 25, 2017 12:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
terezjusz napisał(a): Alus napisał(a): Owszem czytałam co powiedział abp Jędraszewski, ale nie powiedział w imię rozsądku nie przyjmujmy żadnych uchodźców....mówił pomózmy tym na miejscu i tym, którzy znaleźli się w Europie. I tyle w temacie. Oooo? nie powiedział, że mamy ich przyjmować we własnych domach (no tak, przyjmujmy ich, byle nie pod własnym dachem...hmm...), ale gdzie powiedział wprost, że ta pomoc ma być wyrażona w formie bezmyślnego przyjmowania imigrantów (bo uchodźców w tych obozach jest jak na lekarstwo) i zatrzymywania ich na terenie kraju wbrew ich woli? Masz link do wypowiedzi arcybiskupa stwierdzającej powyższe? Dobrze, ja wiem, że Ty nie możesz znieść sytuacji, gdy nie możesz kogoś przegadać, więc przestanę się nad Toba "znęcać", myśl sobie co chcesz. Episkopat w kwestii korytarzy humanitarnych ma dobry pomysł. Partia z którą się tak mocno identyfikujesz chciała brac imigrantów jak leci. To są dwie zupełnie różne kwestie. Widzę, że emocje nie pozwalają Ci tego rozgraniczyć więc kończę dyskusję i czekam na info o adoptowanym przez Ciebie uchodźcy. Co ja nie mogę znieść, to juz tylko moja sprawa, ale zapewniam Cię, tego, czego nie mogę znieść nie umieściłabym jako intencji modlitewnej. Ty nie tylko nie przyjąłbyś uchodźców pod własnym dachem, ale jak wynika z Twoich wypowiedzi, wadziłoby Ci gdyby zostali umieszczeni pod polskim niebem. A na durne wciskanie, że uchodźców w obozach jest na lekarstwo, to odpowiadać szkoda czasu.
|
N cze 25, 2017 13:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I po co @terezjusz klamiesz, ze PO, “chciala brac imigrantow jak leci“? Pol prawdy to cale klamstwo swiety terezjuszu.
Jak pisze: dla was kazdy, kto w ciagu ostatnich lat uciekl z piekla to islamski terrorysta. Zaden czlowiek w potrzebie, zadne gwalcone jazydki, zadne rodziny z dziecmi, zadni niepelnoletni.... Tylko islamscy terrorysci.
Ty nawet nie masz pojecia, bo nie chcesz wiedziec, ile milionow siedzi w beznadziei w obozach w Turcji, Libanie czy Jordanii. Latami. Bez sensownej pomocy medycznej, bez szkol dla dzieci, bez przyszlosci
Tak wlasnie rosna kolejne kadry zdesperowanych, ktorych jak chcesz pobozny czlowieku zatrzymac? Tak jak juz sw Jakub wypominal? Poboznymi slowami “idz sie najesc i ubrac“? Gdzie? I to ma byc dziedzictwo Europy, wzor dla (mniej) cywilizowanego swiata?
|
N cze 25, 2017 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Oczywiście Kael przeczekała aby moje pytanie było przykryte przez inne posty ale ja wrócę do pytania zadanego o dzieła ks. Sowy. @Coroner, pare dziel juz ci Alus wymienila. To bylo pytanie retoryczne, ale widac uwazasz, ze jesli ktos postanawia cos zrobic, to ma swiete prawo zadac od panstwa sfinansowania swoich fanaberii. Kosciol ze soba na witrazach, panstwowe pieniadze w nieoplacalna geotermie czy radio sa taakim pomyslem, ze wszyscy powinni na to placic? Jak na propagande rzadowa.
|
N cze 25, 2017 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael porównałeś o. Rydzyka który chce kasy od Państwa z ks. Sowa który kasy nie chce. To ja się pytam na co ks. Sowa chce kasę bo na co O. Rydzyk chce to wiemy. Czyli albo nic nie robi a wtedy twój argument porównujący pada, albo coś robi i radzi sobie bez problemów i nie chce kasy od państwa. I wtedy twój argument byłby zasadny. Jakoś nie słyszałem o dziełach ks. Sowy dlatego pytam.
|
N cze 25, 2017 14:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Kael porównałeś o. Rydzyka który chce kasy od Państwa z ks. Sowa który kasy nie chce. To ja się pytam na co ks. Sowa chce kasę bo na co O. Rydzyk chce to wiemy. Czyli albo nic nie robi a wtedy twój argument porównujący pada, albo coś robi i radzi sobie bez problemów i nie chce kasy od państwa. I wtedy twój argument byłby zasadny. Jakoś nie słyszałem o dziełach ks. Sowy dlatego pytam. Po raz kolejny dowodzisz, że nie czytasz postów innych userów.....podałam precyzyjnie wczoraj - oczywiście bazując na informacjach netu, co jest dostępne także dla Ciebie Powtórzę zatem: Ks Sowa potrzebował kasy na wydanie książek "Szaleńcy Pana Boga" i "Słownik języka boskiego" i nie od państwa, ale od spółki, w której nie ma akcjonariatu skarbu państwa.
|
N cze 25, 2017 14:17 |
|
 |
terezjusz
|
Kael napisał(a): I po co @terezjusz klamiesz, ze PO, “chciala brac imigrantow jak leci“? Pol prawdy to cale klamstwo swiety terezjuszu. Na przyjęcie z gróy narzuconych kwot uchodźców zgodziła się premier Ewa Kopacz, że nie wspomnę o licznych wywiadach, w których politycy PO przekonywali, że należy ich przyjmować i że na każdą ilość jesteśmy przygotowani. Kael napisał(a): swiety terezjuszu. Ale po co te nerwy i personalne przytyki? przeciez tak to zawsze piętnujesz na tym forum Kael napisał(a): Jak pisze: dla was kazdy, kto w ciagu ostatnich lat uciekl z piekla to islamski terrorysta. Zaden czlowiek w potrzebie, zadne gwalcone jazydki, zadne rodziny z dziecmi, zadni niepelnoletni....Tylko islamscy terrorysci. Pewnie, że nie wszyscy to terroryści. Ale cóż to pare procent terrorystów na taką liczbę przyjezdnych i parru zabitych Polaków, Niemców, Anglików czy Francuzów... Zamiast pomagać z głową i tym, którzy rzeczywiście tej pomocy potrzebują, Niemcy zaprosili hordę wśród której ciężko sprawdzić, kto uchodźca, a kto z inną intencją tu przyjechał. Oczywiście wzrusza Cię lost biednych imigrantów w obozach (ok, warunki powinny być zupełnie inne), ale nie wzrusza Cię los ludzi pomordowanych w atakach i nie chcesz zrozumieć, że ludzie się boją i mają do tego prawo. A gdzie jakiś apel o poprawę warunków w obozach? A nie, rozwiązanie jest jedno, wysłać ich do Polski. Umyka Ci też fakt, że poprawność polityczna nie pozwala państwom, które tych ludzi przyjęli, bronić własnych obywateli. Umyka Ci też fakt kneblowania ludziom ust, w Niemczech zdaje się, że cenzura w necie ma się całkiem dobrze, np. na Fb. Powtórzę Ci to samo, co napisałem Alus, daj dobry przykład, adoptuj imigranta, pokaż że nie ma się czego bać, że nie ma żadnej przepaści mentalno-religijno-kulturowej, i wtedy pogadamy. Póki co Episkopat zapodał chyba najlepszą formę pomocy, która zakłada sprawdzanie kto potrzebuje pomocy, i nie mam nic przeciwko temu. A całej tej Waszej niemieckiej propagandzie sami Niemcy mówią "nie", ponoć jakiś sondaż mieliście w którym opinia publiczna wyraziła inne stanowisko niż pani Merkel? Jacy Ci Niemcy niemiłosierni, nie chcą pseudo-uchodźców. P.S. Szokująca jest dla mnie Twoja postawa wobec biednych uchodźców, którzy potrzebują spokoju po traumatycznych przejściach, a Ty chcesz ich wysyłać do kaczystowskiej i rydzykowej Polski, gdzie nie ma tolerancji, panuje rasizm, nie ma swobód wyznaniowych i wogóle dyktatura na całego. Biedni uchodźcy z deszczu pod rynnę! 
|
N cze 25, 2017 14:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Coroner napisał(a): Kael porównałeś o. Rydzyka który chce kasy od Państwa z ks. Sowa który kasy nie chce. To ja się pytam na co ks. Sowa chce kasę bo na co O. Rydzyk chce to wiemy. Czyli albo nic nie robi a wtedy twój argument porównujący pada, albo coś robi i radzi sobie bez problemów i nie chce kasy od państwa. I wtedy twój argument byłby zasadny. Jakoś nie słyszałem o dziełach ks. Sowy dlatego pytam. Po raz kolejny dowodzisz, że nie czytasz postów innych userów.....podałam precyzyjnie wczoraj - oczywiście bazując na informacjach netu, co jest dostępne także dla Ciebie Powtórzę zatem: Ks Sowa potrzebował kasy na wydanie książek "Szaleńcy Pana Boga" i "Słownik języka boskiego" i nie od państwa, ale od spółki, w której nie ma akcjonariatu skarbu państwa. A to wydanie książki jest dziełem. Nie wiedziałem. Człowiek całe życie sie uczy. Zapewne tak samo potężnym dziełem jak prowadzenie koncernu medialnego będącego nadawca społecznym lub porównywalne z uniwersytetem lub nawet fundacja która z samego statusu jest instytucja wspierana z rożnych dotacji. Muszę porozmawiać z moim znajomym księdzem który wydał ze 20 książek. Tylko ze on nie traktuje tego jako dzieła. Ale rozumiem inna liga gdy ksiadz jest ulubieńcem pewnej części polityków.
|
N cze 25, 2017 16:20 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
terezjusz napisał(a): Na przyjęcie z gróy narzuconych kwot uchodźców zgodziła się premier Ewa Kopacz, Nieprawda. Pamiętam, że była ograniczona, niewielka liczba, i nie imigrantów, a uchodźców: Cytuj: - Polska przyjmie tylko uchodźców, a nie emigrantów ekonomicznych. I już dziś mogę powiedzieć: nie będzie ich zbyt wielu - powiedziała szefowa rządu. Ewa Kopacz zaznaczyła, że w unijnych negocjacjach w sprawie imigrantów, Polska stawia swoje warunki. To "rozdzielenie uchodźców od emigrantów ekonomicznych, uszczelnienie zewnętrznych granic Unii Europejskiej oraz pełna kontrola naszych służb nad osobami, które przyjmiemy" - mówiła. http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... zbyt-wieluCytuj: Polska przedstawi nową liczbę uchodźców, jaką mogłaby przyjąć - zadeklarowała premier Ewa Kopacz, odnosząc się do sytuacji związanej z coraz większym napływem do Europy imigrantów. Dodała, że dotychczas zadeklarowaliśmy przyjęcie 2200 osób.http://www.rp.pl/uchodzcy/308319825-ilu ... iczba.htmlterezjusz napisał(a): Póki co Episkopat zapodał chyba najlepszą formę pomocy, która zakłada sprawdzanie kto potrzebuje pomocy, i nie mam nic przeciwko temu. Póki co, to od kilku lat podaję przykład fundacji ESTERA z Poznania, która w ten sposób sprowadziła do Polski uchodźców (nie imigrantów). Niestety, do większości z Was to nie dociera, że nie jest to utopia, bo strach oślepia.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N cze 25, 2017 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Raczej do ciebie nie dociera ze nikt nie ma nic przeciwko pomocy uchodźcom ale mamy coś przeciwko pomaganiu imigrantom. Papież mówi uchodźcy i myśli uchodźcy. Kościół mówi uchodźcy i myśli uchodźcy. Politycy PO i urzędnicy UE mówią uchodźcy a myślą imigranci. Może w końcu dotrze to do ciebie.
|
N cze 25, 2017 17:43 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Oczywiście Coroner wie co kto ma na myśli i ta weryfikacja byłaby pod kontem imigrantów (odrzucano by uchodźców a przyjmowano imigrantów). Twoja logika jest chora, ale to zrozumiałe w przypadku "bezstronnych" 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N cze 25, 2017 17:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
terezjusz napisał(a): Kael napisał(a): Jak pisze: dla was kazdy, kto w ciagu ostatnich lat uciekl z piekla to islamski terrorysta. Zaden czlowiek w potrzebie, zadne gwalcone jazydki, zadne rodziny z dziecmi, zadni niepelnoletni....Tylko islamscy terrorysci. Pewnie, że nie wszyscy to terroryści. Ale cóż to pare procent terrorystów na taką liczbę przyjezdnych i parru zabitych Polaków, Niemców, Anglików czy Francuzów... Zamiast pomagać z głową i tym, którzy rzeczywiście tej pomocy potrzebują, Niemcy zaprosili hordę wśród której ciężko sprawdzić, kto uchodźca, a kto z inną intencją tu przyjechał. Oczywiście wzrusza Cię lost biednych imigrantów w obozach (ok, warunki powinny być zupełnie inne), ale nie wzrusza Cię los ludzi pomordowanych w atakach i nie chcesz zrozumieć, że ludzie się boją i mają do tego prawo. A gdzie jakiś apel o poprawę warunków w obozach? A nie, rozwiązanie jest jedno, wysłać ich do Polski. Umyka Ci też fakt, że poprawność polityczna nie pozwala państwom, które tych ludzi przyjęli, bronić własnych obywateli. Umyka Ci też fakt kneblowania ludziom ust, w Niemczech zdaje się, że cenzura w necie ma się całkiem dobrze, np. na Fb. Drogi terezjuszu. U mnie najwiekszy problem dzis, to agresywni zebracy z unijnej Rumunii. Emigrantow z Syrii, Erytreii, Gambii i Pakistanu mamy kilkudziesieciu. Ci Afrykanscy sa moze ze100 metrow od mojego domu. Dwoch Sxryjczykow mieszka na plebanii. Katolickiej. Ze nie widzisz, ze pisze o pomaganiu w obozach to trudno. Caly czas mowie, ze pomoc trzeba tam i nie tylko ofiarom wojny w Syrii ale i w krajach okolicznych (patrz na moj podpis) ale i wesprzec ekonomicznie Afryke, zeby tam mogli zdobywac zawod i prace. Ludzi zdesperowanych nic nie zatrzyma a oni nie maja tam nic do stracenia. terezjusz napisał(a): A całej tej Waszej niemieckiej propagandzie sami Niemcy mówią "nie", ponoć jakiś sondaż mieliście w którym opinia publiczna wyraziła inne stanowisko niż pani Merkel? Jacy Ci Niemcy niemiłosierni, nie chcą pseudo-uchodźców. P.S. Szokująca jest dla mnie Twoja postawa wobec biednych uchodźców, którzy potrzebują spokoju po traumatycznych przejściach, a Ty chcesz ich wysyłać do kaczystowskiej i rydzykowej Polski, gdzie nie ma tolerancji, panuje rasizm, nie ma swobód wyznaniowych i wogóle dyktatura na całego. Biedni uchodźcy z deszczu pod rynnę!  Sa podawane sondaze i widac jakie sa nastroje spoleczne. Twoi krewni, jesli interesuja sie prawda, na pewno szczegolowo ciebie informuja. A co do wysylania do Polski, to faktycznie twoje argumenty sa rozsadne. Dlatego jestem za placeniem przez te "rasistowska i ksenofobiczna" Polske na utrzymanie uchodzcow w innych krajach. Kontakt z katolikami w wydaniu polskim moglby faktycznie zaszkodzic gloszeniu im Ewangelii. A ze nastroje Polakow rozjezdzajacych sie po swiecie w stosunku do cudzoziemcow sa coraz gorsze, to pokazuja nawet polskie sondaze.
|
N cze 25, 2017 18:18 |
|
|
|