Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Aha. Czyli jednak oskarżenia terezjusza wobec Kael były kłamliwym oszczerstwem, i co więcej terezjusz dobrze sobie zdaje sprawę z tego, że kłamał (gdyby było inaczej, przyjąłby mój zakład, a następnie wskazał konkretne posty, w których Kael mówiła coś o ogóle Polaków). No to jednak Kael już nie musi się bronić.

Śr cze 28, 2017 13:54

ErgoProxy napisał(a):
No, ja to odczytuję jako rodzaj afrontu wyświadczonego poselstwu barbarzyńskiego kraju. Oczywiście ponieważ nie mamy do czynienia z profesjonalnymi dyplomatami, to i dyplomacja leży i ogonem macha.

Pisząc o barbarzyńskim kraju masz na myśli Niemcy czy hipotetyczny kraj islamski? Tak czy inaczej, nie widzę powodu, aby posłańcom z barbarzyńskiego kraju, którzy nie przyjeżdżają do nas z jakimiś roszczeniami, wyświadczać afront. Chyba że jest to kraj tak bandycki jak ISIS, wówczas bym się zastanawiał.

ErgoProxy napisał(a):
Obstawię w tym momencie rachunki pilastrowe, że Rosja aktualnie upada i nic tego procesu nie odwróci. Co do Turcji – cóż, Trump miałby pole pole do popisu jako mediator. Rzeczywiście, zgroza.

Przyznam, że moja wiara w Trumpa jest bardzo słaba.

ErgoProxy napisał(a):
Ale barbarzyńca z definicji nie rozumie reguł cywilizacji, a te, które zrozumiał, cznia. Do barbarzyńcy trzeba niestety trafić przemawiając jego własnym językiem, jedynym, który on akceptuje.

Jak już nie ma innego wyjścia. Ale to też powinno być przynajmniej uregulowane, czyli zajmuje się tym pani przedszkolanka, a nie dzieci.

ErgoProxy napisał(a):
Zresztą. Zdajesz sobie sprawę, że na tym świecie nawet trawa nie jest cywilizowana, tylko rośnie od dołu, kłącza chowając pod ziemią, i w ten sposób jest w stanie wypalić pożarami wszelką ewentualną konkurencję do zasobów?

Dlaczego nawet trawa? Ja bym powiedział raczej, że na tym świecie jedynie człowiek jest cywilizowany, a i to nie każdy.

Śr cze 28, 2017 14:48
SweetChild napisał(a):
Pisząc o barbarzyńskim kraju masz na myśli Niemcy czy hipotetyczny kraj islamski? Tak czy inaczej, nie widzę powodu, aby posłańcom z barbarzyńskiego kraju, którzy nie przyjeżdżają do nas z jakimiś roszczeniami, wyświadczać afront. Chyba że jest to kraj tak bandycki jak ISIS, wówczas bym się zastanawiał.

Hipotetyczny islamski. Przy czym nasi dyplomaci uliczni niestety nie rozróżniają Lewantyńczyka od Indonezyjczyka i postępują, jakby mieli do czynienia z jednym kalifatem od Casablanki po Irian Zachodni.

SweetChild napisał(a):
Przyznam, że moja wiara w Trumpa jest bardzo słaba.

Moja też, a zgroza w tym wypadku nie była ironiczna.

SweetChild napisał(a):
Jak już nie ma innego wyjścia. Ale to też powinno być przynajmniej uregulowane, czyli zajmuje się tym pani przedszkolanka, a nie dzieci.

Tak w ogóle, to wizyta mogła być łączona, w sensie że klasa niemiecka z klasą polską idą razem na miasto. No nie pomyślano zawczasu, że może się coś stać niedobrego i w zasadzie trudno mieć o to pretensje do kogokolwiek.

Śr cze 28, 2017 16:16
Moderator

terezjusz napisał(a):
Powiem Ci szczerze Soul, że nadal nie jestem przekonany (moja subiektywna opinia), czy Kael nie pisała jednak o Niemcach, bo z kolei ustaliliśmy w wyniku tej rozmowy, że Niemcy są tak samo niechętnie nastawieni (mam na myśli zwykłych obywateli, nie rząd) do przyjmowania uchodźców

Jednak zaprzeczenie wprost to zaprzeczenie wprost.

Jeżeli wypowiedź nie jest w pełni jednoznaczna, wtedy przyjmuje się interpretację autorską. Tak robią sądy, bo inaczej nie ma to sensu.

Cytuj:
Jeśli się Kael poczuła urażona za nazwanie ją Niemką, to przepraszam, chociaż to przecież nic uwłaczającego...

Na pewno nie ma sensu powtarzać tezy, że ktoś jest wielbłądem, aby był zmuszany do dowodzenia, że nie jest.

Cytuj:
ja z kolei nie mam do niej urazy za to, że nazwała mnie idiotą. Swoją drogą czy inwektywy są zgodne ze standardami tego forum?

Oczywiście, że nie i żadnych kolejnych inwektyw nie będzie. Nawet przepraszam, bo widocznie nie śledziłem wątku z należytą uwagą.

Cytuj:
"zła, negatywna, roszczeniowa i agresywna wobec obcych narodów mentalność Polaków" jest tu wałkowana i wywlekana non stop... i żadne granice nie są przekraczane... i nikt się nie czuje zobowiązany przeprosić. Pytałeś niedawno kto pluje na polskość na tym forum - otóż kontrargumentacja wobec osób przeciwnych przyjmowaniu narzuconych przez UE imigrantów polegająca na nieustannym wyliczaniu wszystkich grzechów Polaków, wyolbrzymianiu ich wad (mamy je, jak każdy inny naród, pewnie) i wrzucaniu wszystkich do jednego wora, bo kilku Polaków zrobiło coś, co zasługuje na potępienie, jest właśnie pluciem na polskość, także przez powielanie stereotypowego obrazu Polaka za Odrą.

W poście, o którym właśnie rozmawialiśmy, Kael pisała o "wielu" Polakach, co akurat można uzasadnić wynikami badań opinii społecznej.

Jeżeli jednak ktoś widzi wypowiedź, którą uważa za nieuprawnioną generalizację lub zwyczajnie się z nią nie zgadza, to akurat forum dyskusyjne jest doskonałym miejscem na wyrażenie zdania odmiennego lub podjęcie polemiki.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr cze 28, 2017 19:05
Moderator

Co niektórych ogarnia paniczny strach przed muzułmańskimi terrorystami a tymczasem mamy własnych:
Cytuj:
Pociąg Intercity relacji Warszawa - Berlin został zatrzymany na stacji w Mogilnie. Powodem była informacja o podłożonym ładunku wybuchowym. Ewakuowano ok. 600 mieszkańców pobliskich domów oraz pasażerów pociągu.
Zastępy Straży Pożarnej oraz policjanci z psem tropiącym przeszukują skład pociągu Intercity, który został zatrzymany na stacji w Mogilnie po informacji o podłożonym ładunku wybuchowym. Akcja spowodowała, że ruch kolejowy przez Mogilno został wstrzymany. Dotyczy to więc również składów np. z Gniezna do Bydgoszczy, Torunia lub Trójmiasta. Utrudnienia mogą potrwać kilka godzin.
http://moje-gniezno.pl/artykuly/czytaj/17416

Śr cze 28, 2017 21:58
Moderator

Fałszywy alarm to jeszcze nie terroryzm :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr cze 28, 2017 22:23
Moderator

Soul33 napisał(a):
Fałszywy alarm to jeszcze nie terroryzm :)

Jeszcze nie wiadomo czy fałszywy. We Wrocławiu chyba dwa lata temu nie był fałszywy tyle że bomba nie zdązyła wybuchnąć.

Śr cze 28, 2017 22:28
Moderator

Ja bym naprawdę nie widział problemu, gdyby rząd powiedział, że przyjmie uchodźców - tymczasowo. Do czasu zakończenia wojny, a potem odeśle do domu z jakimś wsparciem.

No ale niekompetencja i nieudolność PiS musi bić wszelkie rekordy.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr cze 28, 2017 22:37

Andy72 napisał(a):
Dlaczego nazywasz Janusz Walusia "kreaturą"?

Dlatego, że zrobił dokładnie to samo co islamscy terroryści. Przyjechał do kraju, który go przyjął, dał wolność i obywatelstwo, a w zamian za to za pomocą zbrodni i aktów terroru usiłował wywołać w nim wojnę domową.

Soul33

Cytuj:
Ja bym naprawdę nie widział problemu, gdyby rząd powiedział, że przyjmie uchodźców - tymczasowo.

to najgorsza możliwa polityka. Oficjalnie już tworzy getta zaludnione przez 100% pasożytów.

Ktokolwiek by do Polski nie przyjechał, należy dążyć do jak najszybszej jego integracji z polskim społeczeństwem, integracji kulturowej i ekonomicznej. Po prostu przerobić go na Polaka. Tak się dzieje z Ukraińcami, czy Wietnamczykami, którzy przyjechali do Polski w sporej liczbie. Tak się dzieje także z Murzynami.

Z jakiegoś powodu nie działa to w przypadku muslimów, albo działa dużo słabiej. Nie było to problemem, kiedy i tak oni do Polski, z powodu braku zasiłków, nie przyjeżdżali

Od kiedy jednak PIS, wprowadzając zasiłki ich zaprosił i zachęcił, problem będzie narastał :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz cze 29, 2017 8:56

Ciekawe, że nikt nie podnosi kwestii takiej, że może by rozbić ta mafię co przerzuca imigrację do Europy. 2. Oni nie po to przyjeżdżają, żeby robić

Cz cze 29, 2017 12:39

W dyskusji o uchodźcach zajmijmy się ta problematyką:
https://olsztyn.tvp.pl/32991933/byly-pr ... a-w-polsce

Prezentujemy historię o ciężkiej doli matki i córki, które postanowiły z islamu przejść na chrześcijaństwo. W Tadżykistanie ryzykowały wszystko - zdrowie i życie. W Polsce odnalazły schronienie i bezpieczeństwo. Zgodnie z prawem, mogą być tu do 15 sierpnia. Potem grozi im wydalenie z kraju, bowiem nie otrzymały statusu uchodźcy. Na razie kobiety przebywają w Kętrzynie.

Cz cze 29, 2017 13:06
smokeustachy napisał(a):
Ciekawe, że nikt nie podnosi kwestii takiej, że może by rozbić ta mafię co przerzuca imigrację do Europy. 2. Oni nie po to przyjeżdżają, żeby robić

Nikt nie podnosi, bo przegrana walka władz Włoch z mafią dowodzą, że zwycięstwo nad mafią to utopia.....

Cz cze 29, 2017 13:15

smokeustachy napisał(a):
W dyskusji o uchodźcach zajmijmy się ta problematyką:
https://olsztyn.tvp.pl/32991933/byly-pr ... a-w-polsce

Prezentujemy historię o ciężkiej doli matki i córki, które postanowiły z islamu przejść na chrześcijaństwo. W Tadżykistanie ryzykowały wszystko - zdrowie i życie. W Polsce odnalazły schronienie i bezpieczeństwo. Zgodnie z prawem, mogą być tu do 15 sierpnia. Potem grozi im wydalenie z kraju, bowiem nie otrzymały statusu uchodźcy. Na razie kobiety przebywają w Kętrzynie.

Jeśli zweryfikowane to wieści, to prześlij do Citizengo. Mają większą siłę przebicia.

Cz cze 29, 2017 13:48

andej napisał(a):
Jeśli zweryfikowane to wieści, to prześlij do Citizengo. Mają większą siłę przebicia.

Ja?
A gdzie jest Szczuka? Czemu Środa nie ryczy? Profesorzyca Płatek?

Cz cze 29, 2017 23:39
smokeustachy napisał(a):
andej napisał(a):

Ja?
A gdzie jest Szczuka? Czemu Środa nie ryczy? Profesorzyca Płatek?

A dlaczego one?...nie epatują swoja katolickością, nie promują sie miejscami dla VIP przed ołtarzem w kościołach, nie głoszą haseł o wartościach chrześcijańskich i o niezbywalnej potrzebie wspomagania uchodźców chrześcijan....

Pt cze 30, 2017 6:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 182  Następna strona