Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Czy Bóg kocha szatana?
Maria-Magdalena napisał(a): Pamiętasz scenę z Ew. Jana. Jutro będzie czytana. Gdzie będzie czytana? Bo na pewno nie w kościołach rzymskokatolickich. Oto czytania na caly tydzień: Cytuj: CZERWIEC 2017 25 XII niedziela zwykła Jr 20,10-13; Ps 69,8-10.14.17.33-35; Rz 5,12-15; J 15,26b.27a; Mt 10,26-33 26 Poniedziałek Rdz 12,1-9; Ps 33,12-13.18-20.22; Hbr 4,12; Mt 7,1-5 27 Wtorek Rdz 13,2.5-18; Ps 15,1-5; Ps 25,4b.5; Mt 7,6.12-14 28 Środa Rdz 15,1-12.17-18; Ps 105,1-4.6-9; J 15,4.5b; Mt 7,15-20 29 Czwartek Dz 12,1-11; Ps 34,2-9; 2 Tm 4,6-9.17-18; Mt 16,18; Mt 16,13-1930 Piątek Rdz 17,1.9-10.15-22; Ps 128,1-5; Mt 8,17; Mt 8,1-4 http://mateusz.pl/czytania/2017/201726.html
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr cze 28, 2017 22:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuelussCytuj: Piotr otrzymuje władzę pasterską4
15 A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?» Odpowiedział Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś baranki moje!» 16 I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie?» Odparł Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś owce moje!». 17 Powiedział mu po raz trzeci: «Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie?» Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: «Czy kochasz Mnie?» I rzekł do Niego: «Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego Jezus: «Paś owce moje! 18 5 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz». 19 To powiedział, aby zaznaczyć, jaką śmiercią uwielbi Boga. A wypowiedziawszy to rzekł do niego: «Pójdź za Mną!»
Odmienny los umiłowanego ucznia
20 Piotr obróciwszy się zobaczył idącego za sobą ucznia, którego miłował Jezus, a który to w czasie uczty spoczywał na Jego piersi i powiedział: «Panie, kto jest ten, który Cię zdradzi?» 21 Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: «Panie, a co z tym będzie?» 22 Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę6, co tobie do tego? Ty pójdź za Mną!» 23 Rozeszła się wśród braci wieść, że uczeń ów nie umrze. Ale Jezus nie powiedział mu, że nie umrze, lecz: «Jeśli Ja chcę, aby pozostał aż przyjdę, co tobie do tego?» Pogrubienie M-M Droga wszechwiedząca i wszędobylska Małgosiu, nie mam pojęcia co tam u Ciebie będą jutro czytać na mszy św. U moich Jezuitów dziś był czytany fragment o którym pisałam do equuelussa. Odczep się ode mnie kobieto. i nie wcinaj się tam gdzie Cię nie chcą.
|
Śr cze 28, 2017 22:24 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Pisałaś że jutro, a nie dzisiaj. I nie u mnie, a w całej Posce. Podałam Ci czytania na cały tydzień z linkiem do strony. chodziło mi głownie o innych których wprowadzasz w bład a nie o Ciebie.A to jest forum, a nie prywatna stronka M-M.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr cze 28, 2017 22:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): A zaraz za nią jest ów fragment o cieniu. Do Boga należy ocena, kto wypełnia Jego wolę. Przecież ten fragment o cieniu mówi o św Janie, a nie o Judaszu. Cytuj: Nikt z ludzi nie ma prawa potępiać nikogo...nawet apostoła Judasza. Kościół nie ogłasza potępienia żadnej ludzkiej istoty, można tylko domniemywać. Judasz potępił się sam. Nadal nie widzę związku. JedenPost napisał(a): Czemu tak sądzisz? Z ateistycznej perspektywy wyjaśnienia istnienia zła jest raczej proste, ponieważ ateista nie zakłada raczej, że świat był kiedyś tak dalece inny, że wszystko było dobre.
Z ateistycznego punktu widzenia zło nie istnieje, jest relatywne. Bowiem nie zakłada etyki i moralności chrześcijańskiej, w takim razie to co uznane w chrzecijaństwie za złe, niekoniecznie takim jest z ateistycznego punktu widzenia. Tym samym nie mógłbyś także nazwać złem zabijania się zwierząt nawzajem ani także nie mógłbyś nazwać złem zabijania się ludzi wzajemnie. Mógłbyś nzwać to porządkiem świata i ewolucji, podobnie kłamstwo, manipulację, oszustwo, zdradę i inne rzeczy. Cytuj: Pytanie brzmi, dlaczego będąc aniołem i mogąc miałbyś wybrać zło. Ani Andy ani nikt tutaj nie jest aniołem, i dlatego ani Andy ani nikt inny z ludzi nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. W pewien sposób niedorzecznym jest usiłowanie wyjaśnienia umysłu anioła posługując się ludzkiem sposobem myślenia i ludzkim umysłem. My tutaj jesteśmy w ciemnościach, nie mamy ani wiedzy ani tej inteligencji którą przejawia byt anielski. To istoty wykraczające poza naszą czasoprzestrzeń. Na przykład taką jedną z różnic jest to że anioły, także te upadłe, nie zadają pytań, w sensie aby się czegoś dowiedzieć tak jak ludzie to robią, w sensie pytania wynikającego z ciekawości czy z niewiedzy. Soul33 napisał(a): Tak też można podejść ale tu przydałoby się już mieć wyrobione zaufanie do KK (bo np. w prawosławiu uznaje się, że piekło zostanie zniszczone). To znaczy, w sensie że szatan i inne upadłe anioły nawrócą się, czy w sensie anihilacji tych istot?
|
Cz cze 29, 2017 6:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziewczyny nie kłóćcie się. J 21, 15-19 jest czytaniem z dnia wczorajszego z wieczornej Mszy odprawianej według formularza Wigilii Uroczystości św. Apostołów Piotra i Pawła. http://brewiarz.pl/vi_17/2806/czyt2.php3?tekst=II
|
Cz cze 29, 2017 8:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleussCytuj: «Panie, kto jest ten, który Cię zdradzi?» 21 Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: «Panie, a co z tym będzie?» 22 Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę6, co tobie do tego? equuleuss napisał(a): Nadal nie widzę związku. To weź Pismo Św, pójdź na Adorację w milczeniu (proponuję kościół jezuitów), i proś Boga by Ci pokazał prawdę. Następnie otwórz Pismo Św i rozważ co Bóg mówi do Ciebie jego słowami.
|
Pt cze 30, 2017 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): «Panie, kto jest ten, który Cię zdradzi?» 21 Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: «Panie, a co z tym będzie?» 22 Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę6, co tobie do tego?
Magdaleno, to nie tak. Tutaj jest pełny tekst - 20 Piotr obróciwszy się zobaczył idącego za sobą ucznia, którego miłował Jezus, a który to w czasie uczty spoczywał na Jego piersi i powiedział: «Panie, kto jest ten, który Cię zdradzi?» 21 Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: «Panie, a co z tym będzie?» 22 Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę6, co tobie do tego? Ty pójdź za Mną!» 23 Rozeszła się wśród braci wieść, że uczeń ów nie umrze. Ale Jezus nie powiedział mu, że nie umrze, lecz: «Jeśli Ja chcę, aby pozostał aż przyjdę, co tobie do tego?» Tutaj chodzi o św Jana, a nie o Judasza, Piotr pyta o Jana. Jezus mówi o św. Janie.
|
So lip 01, 2017 2:27 |
|
 |
Andy72
|
Oczywiście że o Janie! Skąd przyszło że może u Judaszu?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lip 01, 2017 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy, equuleuss, to w końcu jakie jest Wasze zadanie na główne pytanie tematu?
|
So lip 01, 2017 19:47 |
|
 |
SemenBedryszko
|
 Re: czy Bóg kocha szatana?
chwat napisał(a): Rodzic kocha swoje dziecko, to przejaw miłości rodzicielskiej. Jeśli dziecko postępuje niewłaściwie, to rodzic potępia takie postępowanie swojego dziecka, ale mimo wszystko kocha to dziecko - a "kochanie" to postawa wyrażająca gotowość pomocy dziecku, w powrocie do właściwego postępowania. W zasadzie tak samo jest z szatanem, jako stworzeniem Boga, z tą ważną różnicą, że w relacji Bóg-szatan nie jesteśmy w stanie zastosować myślenia linearnych następstw charakterystycznych dla czasu, bo relacja Bóg-szatan odbywa się w wieczności, gdzie wszystko występuje jednocześnie. Ale sama zasada relacji Stwóra-stworzenie (miłość do stworzenia i potępianie złych uczynków stworzenia) pozostaje bez zmian. anioł który stał się szatanem był doskonały w chwili wymówienia Bogu posłuszeństwa. Stworzenie doskonałe nie może się zasłaniać tłumaczeniem " a wiesz Boże coś mnie opętało i popełniłem błąd, ale teraz żałuję to mi wybacz" Stworzenie doskonałe nie ma możliwości do błędu tak jak niedoskonali ludzie. stworzenie doskonałe jeśli podejmuje jakąś decyzję to w pełni świadomie wynikających z tego konsekwencji. zatem gdy szatan wystąpił przeciwko Bogu to jest akt tylko w jedną stronę. Nie ma od tego odwrotu w postaci litości, przebaczenia, miłosierdzia, itp. Poza tym w prawie Mojżeszowym był przepis że gdy syn postępował haniebnie to rodzice mieli obowiązek przyprowadzić takiego syna do kapłana który go osądzi i jeśli wyrok był skazujący pierwsi mieli rzucać w niego kamieniami by go ukamienować Pow pra 136 „Gdyby twój brat, syn twojej matki, albo twój syn lub twoja córka, lub twoja umiłowana żona, lub twój towarzysz, który jest jak twoja dusza, po kryjomu próbował cię zwieść, mówiąc: ‚Chodźmy i służmy innym bogom’, których nie znasz ani ty, ani twoi praojcowie, 7 jakimś bogom ludów, które są dookoła was, tych blisko ciebie lub tych daleko od ciebie, od jednego krańca tej ziemi po drugi kraniec tej ziemi, 8 nie wolno ci się przychylić do jego życzenia ani go usłuchać, ani nie powinno się użalić nad nim twoje oko, ani nie wolno ci okazać współczucia, ani go chronić; 9 lecz bezwarunkowo masz go zabić. Najpierw ma się na niego podnieść twoja ręka, by go uśmiercić, a potem ręka całego ludu. 10 I ukamienujesz go kamieniami, i umrze, ponieważ usiłował odwrócić cię od Jehowy, twego Boga, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewolników. 11 Wtedy cały Izrael usłyszy i się przelęknie, i nie będą ponownie czynić pośród ciebie niczego takiego, jak to zło.zatem skoro za taki grzech ludzie mieli nie okazywać współczucia własnemu dziecku to należy przyjąć że w stosunku do doskonałych stworzeń Bóg będzie miał co najmniej takie samo stanowisko. Cytuj: Natomiast Twoje stwierdzenie, że "opacznym rozumieniem prawdy jest to, że Bóg jest miłością", jest całkowitą deformacją PŚ. Czy to oficjalna doktryna ŚJ, czy tylko Twoje prywatne herezje? ale jak tak nigdzie nie napisałem. Przeczytałeś moje słowa przetworzyłeś je interpretując, wyciągnąłeś swój wniosek i przedstawiasz własny wniosek jako rzekomo moje słowa. To jest brudna manipulacja.
|
N lip 02, 2017 16:51 |
|
 |
SemenBedryszko
|
 Re: czy Bóg kocha szatana?
Andy72 napisał(a): chwat napisał(a): W zasadzie tak samo jest z szatanem, Nie jest, szatan, inni szatani, potępieni nie mają w sobie dobra. Bóg nie ma co w nich kochać. Chyba nawet o tym pisał św. Tomasz z Akwinu. A to że "Bóg kocha szatana" to nowoczesny lukrowany pomysł. innego zdania jest KrK. Kościół tan utrzymuje stanowisko że Bóg kocha szatana http://tv-trwam.pl/film/pytasz-i-wiesz- ... ha-szatanadlatego zakładam że skoro z obowiązku chrześcijańskiego wierni waszego Kościoła mają naśladować swego Boga Mat 16:24 Potem Jezus rzekł do swych uczniów: „Jeżeli ktoś chce pójść za mną, niech się zaprze samego siebie i weźmie swój pal męki, i stale mnie naśladuje.również wy powinniście kochać szatana tak jak on go kocha. Stąd moje drugie pytanie brzmiało "czy wy kochacie szatana"?
|
N lip 02, 2017 17:01 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
equuleuss napisał(a): Soul33 napisał(a): np. w prawosławiu uznaje się, że piekło zostanie zniszczone To znaczy, w sensie że szatan i inne upadłe anioły nawrócą się, czy w sensie anihilacji tych istot? W sensie anihilacji istot potępionych. Domyślam się, że zgodnie z ich wolą.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N lip 02, 2017 17:23 |
|
 |
Andy72
|
Co rozumiesz pod pojęciem "kochać szatana" - życzyć mu zbawienia? dać się skusić?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lip 02, 2017 17:27 |
|
 |
Andy72
|
Soul33 napisał(a): equuleuss napisał(a): Soul33 napisał(a): np. w prawosławiu uznaje się, że piekło zostanie zniszczone To znaczy, w sensie że szatan i inne upadłe anioły nawrócą się, czy w sensie anihilacji tych istot? W sensie anihilacji istot potępionych. Domyślam się, że zgodnie z ich wolą. Zniszczenie piekła jest niebiblijne
|
N lip 02, 2017 17:31 |
|
 |
Andy72
|
Egzorcyści odsyłają diabła do piekła, choć diabłu z tego powodu jest "przykro".
|
N lip 02, 2017 18:03 |
|
|
|