Debata: kreacjonizm vs ewolucja
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Debata: kreacjonizm vs ewolucja
czytelnikBiblii:czytelnikBiblii napisał(a): @Yarpen, i jeszcze (może też ktoś inny) powiedz(...) Zamiast offtopować odpowiedz na moje pytania, które doprecyzowują Twoje. czytelnikBiblii napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): @Yarpen, śmierć - jako stan, zjawisko, wydarzenie... Tego, Biblia tak uczy, nie było przed grzechem Adama! Rozumiem, że wszystkie rośliny i zwierzęta żyły wiecznie? Możesz mi przytoczyć stosowny fragment? Aha... Mógłbyś się przy okazji odnieść do faktu, że opisy świata przed stworzeniem człowieka zawarte w 1 i 2 rozdziale Księgi Rodzaju różnią się między sobą? Różnice w opisie stworzenia są faktem, ale one wynikają z tego, czego nie uznajesz; trudno: nie poradzę na to, że myślimy inaczej (jakoś to zdzierżę). Czegóż to nie uznaję, a co wyjaśnia te różnice i jest zgodne z Biblią? Teorię o "jeden dotyczy świata, a drugi Edenu" możesz sobie odpuścić, bo ona nie wyjaśnia tych różnic i jest sprzeczna z tekstem Biblii. Cytuj: Dziękuję za dyskusję; wobec zasadniczych różnic nie ma sensu tracić czasu (przynajmniej mi go szkoda). Uciekasz, czytelnikuBiblii. Zmykasz aż się kurzy, bo dotarło do ciebie, że nie masz czym poprzeć swoich tez. ZG63:ZG63 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): @Yarpen, śmierć - jako stan, zjawisko, wydarzenie... Tego, Biblia tak uczy, nie było przed grzechem Adama! Rozumiem, że wszystkie rośliny i zwierzęta żyły wiecznie? Możesz mi przytoczyć stosowny fragment? Aha... Mógłbyś się przy okazji odnieść do faktu, że opisy świata przed stworzeniem człowieka zawarte w 1 i 2 rozdziale Księgi Rodzaju różnią się między sobą? Roślina nie umiera w takim sensie jak zwierzę.. Opis jeden to skrócona relacja, drugi to ogród Eden. Gdzie w Biblii to zapisano, bo akurat z Rdz 2,4-7 wynika coś innego. Cytuj: Dlaczego piszesz że żyły wiecznie? Grzech wszedł na świat chyba stosunkowo wcześnie. Chyba w roku stworzenia.. Akurat tej informacji nie ma, kiedy to było, ale jeżeli brak śmierci miał dotyczyć wszystkich stworzeń, to rośliny i zwierzęta też powinny żyć wiecznie.
|
Pt lip 14, 2017 12:57 |
|
|
|
 |
ZG63
|
Rośliny miały służyć za pokarm ludziom i zwierzętom więc ich do tego nie mieszaj, natomiast ludzi i pewnie zwierzęta też miały żyć wiecznie. Taki anioł jest nieśmiertelny..Aż nie zgrzeszy..
|
Pt lip 14, 2017 13:01 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
@Yarpenie, moja obrona jest oparta na tym co "Napisano..." - Ty negujesz to, co napisano, wiec co mam zrobić? Daję Ci prawo do takich wierzeń, ale jednocześnie daję przestrogę: zdasz z tego rachunek, że negujesz to, co napisano... Tyle!
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pt lip 14, 2017 13:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZG63 napisał(a): Widzę, lejesz wodę Nie leję wody, tylko powtarzam po raz kolejny kluczowe dla sensu Twoich wypowiedzi pytania. A Ty odmawiasz odpowiedzi na nie. Więc Twoje wypowiedzi pozostają bez znaczenia. Cytuj: zamiast konkretów piszesz Madera..To ma być przykład? Tak, to ma być przykład. Jeśli uważasz, że to nie jest przykład obserwacji nowych gatunków, to wyjaśnij, dlaczego nie jest i jak zatem definiujesz gatunek. Ja naprawdę potrafię być cierpliwy, gdy widzę wijącego się kłamcę. Wręcz napełnia mnie to dziką satysfakcją  Nie licz, że mnie znudzisz lub zmęczysz.
|
Pt lip 14, 2017 13:03 |
|
 |
ZG63
|
zefciu napisał(a): ZG63 napisał(a): Widzę, lejesz wodę Nie leję wody, tylko powtarzam po raz kolejny kluczowe dla sensu Twoich wypowiedzi pytania. A Ty odmawiasz odpowiedzi na nie. Więc Twoje wypowiedzi pozostają bez znaczenia. Cytuj: zamiast konkretów piszesz Madera..To ma być przykład? Tak, to ma być przykład. Jeśli uważasz, że to nie jest przykład obserwacji nowych gatunków, to wyjaśnij, dlaczego nie jest i jak zatem definiujesz gatunek. Ja naprawdę potrafię być cierpliwy, gdy widzę wijącego się kłamcę. Wręcz napełnia mnie to dziką satysfakcją  Nie licz, że mnie znudzisz lub zmęczysz. Madera to wyspa, a ty twierdzisz że to przykład ewolucji..Ręce i nogi opadają..
|
Pt lip 14, 2017 13:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZG63 napisał(a): Madera to wyspa, a ty twierdzisz że to przykład ewolucji Napisałem wyraźnie, że chodzi mi o gatunki myszy, które powstały na Maderze w ciągu 500 lat od zawleczenia tam rodzimych myszy. I nie mówiłem o "przykładzie ewolucji", bo "przykładem ewolucji" jest cała biosfera, ale o przykład specjacji, która została zaobserwowana przez ludzi (bardzo konkretne kryteria, które rzekomo nie są nigdzie spełnione). Teraz to już po prostu na siłę przedłużasz dyskusję. Ale jak już mówiłem, nie licz, że uda Ci się mnie znudzić, zmęczyć, czy obrazić. Będę Ci wytykał kłamstwa i niejasności dalej.
|
Pt lip 14, 2017 13:08 |
|
 |
ZG63
|
Przecież te myszy przez cały czas są myszami, nie powstało NIC nowego, żaden nowy gatunek, to co to za dowód? Teraz to totalnie się ośmieszyłeś..
|
Pt lip 14, 2017 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZG63 napisał(a): Przecież te myszy przez cały czas są myszami, nie powstało NIC nowego, żaden nowy gatunek Nowe gatunki powstały w rozumieniu słowa "gatunek" takim, jaki obowiązuje w języku polskim. Natomiast jeśli ZG63 ma alternatywną definicję słowa "gatunek", to niech tę definicję poda. Inaczej jego słowa nic nie znaczą.
|
Pt lip 14, 2017 13:20 |
|
 |
ZG63
|
Może prościej, podaj mi JEDEN przykład, przypadek, powstania np. z myszy innego zwierzęcia nie będącego myszą. To będzie dowód na ewolucję, jeśli nie masz takiego przypadku to daruj sobie pisanie..
|
Pt lip 14, 2017 13:25 |
|
 |
bert04
|
ZG63 napisał(a): Przecież te myszy przez cały czas są myszami, nie powstało NIC nowego, żaden nowy gatunek "Myszy" (Mus) to rodzaj. Obejmuje jakieś 40 gatunków. Są jeszcze "myszarki" (Apodemus), inny rodzaj, potocznie zwany myszami. Jakieś 20 gatunków. Oba rodzaje należą do rodziny "myszowatych" (Muridae), łącznie 140 rodzajów i 650 gatunków. Teraz Ty. zefciu napisał(a): Nowe gatunki powstały w rozumieniu słowa "gatunek" takim, jaki obowiązuje w języku polskim. Ciekawostka, w języku niemieckim "Gattung" oznacza rodzaj, a "Art" - gatunek. W angielskim to odpowiednio "Genus" i "Species". Francuski: "Genre" i "Espece".
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt lip 14, 2017 13:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii:czytelnikBiblii napisał(a): @Yarpenie, moja obrona jest oparta na tym co "Napisano..." (...) W tym momencie mamy Twoją ucieczkę od moich pytań, a nie obronę. Skoro bowiem "napisano", to zacytuj fragment, że śmierć, która weszła na skutek grzechu Adama i Ewy, dotyczyła zwierząt i ludzi. Oraz, oczywiście, miejsce gdzie napisano, że opis stworzenia z 1 rozdziału Księgi Rodzaju dotyczy całego świata, a ten z 2 wyłącznie Edenu. ZG63:ZG63 napisał(a): Rośliny miały służyć za pokarm ludziom i zwierzętom więc ich do tego nie mieszaj, natomiast ludzi i pewnie zwierzęta też miały żyć wiecznie. Taki anioł jest nieśmiertelny..Aż nie zgrzeszy.. To teraz poproszę o miejsce w Biblii, w którym to zapisano.
|
Pt lip 14, 2017 13:31 |
|
 |
ZG63
|
bert04 napisał(a): ZG63 napisał(a): Przecież te myszy przez cały czas są myszami, nie powstało NIC nowego, żaden nowy gatunek "Myszy" (Mus) to rodzaj. Obejmuje jakieś 40 gatunków. Są jeszcze "myszarki" (Apodemus), inny rodzaj, potocznie zwany myszami. Jakieś 20 gatunków. Oba rodzaje należą do rodziny "myszowatych" (Muridae), łącznie 140 rodzajów i 650 gatunków. Teraz Ty. zefciu napisał(a): Nowe gatunki powstały w rozumieniu słowa "gatunek" takim, jaki obowiązuje w języku polskim. Ciekawostka, w języku niemieckim "Gattung" oznacza rodzaj, a "Art" - gatunek. W angielskim to odpowiednio "Genus" i "Species". Francuski: "Genre" i "Espece". W biblii pisze że zwierzęta miały się rozmnażać wg. swego rodzaju, inaczej się nie da..
|
Pt lip 14, 2017 13:33 |
|
 |
ZG63
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): czytelnikBiblii:czytelnikBiblii napisał(a): @Yarpenie, moja obrona jest oparta na tym co "Napisano..." (...) W tym momencie mamy Twoją ucieczkę od moich pytań, a nie obronę. Skoro bowiem "napisano", to zacytuj fragment, że śmierć, która weszła na skutek grzechu Adama i Ewy, dotyczyła zwierząt i ludzi. Oraz, oczywiście, miejsce gdzie napisano, że opis stworzenia z 1 rozdziału Księgi Rodzaju dotyczy całego świata, a ten z 2 wyłącznie Edenu. ZG63:ZG63 napisał(a): Rośliny miały służyć za pokarm ludziom i zwierzętom więc ich do tego nie mieszaj, natomiast ludzi i pewnie zwierzęta też miały żyć wiecznie. Taki anioł jest nieśmiertelny..Aż nie zgrzeszy.. To teraz poproszę o miejsce w Biblii, w którym to zapisano. Werset o roślinach czy aniołach?
|
Pt lip 14, 2017 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZG63 napisał(a): Może prościej, podaj mi JEDEN Czego się drzesz? Cytuj: przykład, przypadek, powstania np. z myszy innego zwierzęcia nie będącego myszą. Piszesz "np". Czego konkretnie ma być to przykład. Proszę o konkretne kryteria przykładu, który by Cię zadowolił. Cytuj: jeśli nie masz takiego przypadku Jakiego przypadku? Cytuj: W biblii pisze że zwierzęta miały się rozmnażać wg. swego rodzaju, inaczej się nie da.. No i proszę. I to właśnie miałem na myśli mówiąc o "przesuwaniu bramki". "Nie ma przykładów powstania gatunku" - "No przecież są" - "Ale ja mówiąc <<gatunek>> miałem na myśli rodzaj". A gdyby się znalazł przykład powstania nowego rodzaju, to by ZG63 stwierdził, że chodziło mu o rodzinę. I tak dalej.
|
Pt lip 14, 2017 13:39 |
|
 |
bert04
|
ZG63 napisał(a): W biblii pisze że zwierzęta miały się rozmnażać wg. swego rodzaju, inaczej się nie da.. Gdzie? ZG63 napisał(a): Werset o roślinach czy aniołach? Podaj oba. @YarpenReg II/2 + 5. Nabijanie tematów cytowaniem pełnych tekstów, żeby potem dodać jedno pytanie przedłużające debatę.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt lip 14, 2017 13:40 |
|
|
|