Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Alus napisał(a): Odwołanie Ziobry, to odwołanie 8 posłów i już PiS traci większość w parlamencie. Tak, ale sądzę, że w opinii Kaczyńskiego po aneksji sądów właściwie nie miałoby to już większego znaczenia. W razie potrzeby mógłby ściubić tych ośmiu posłów skądś tam (a, umówmy się, Mularczyk w PiS już jest, a można wskazać jeszcze co najmniej kilku takich poza PiS, którzy nie mieliby nic przeciwko temu), najważniejsza reforma byłaby już przeprowadzona. Zresztą po przejęciu sądów Kaczyński i tak zamierzał się Ziobry pozbyć. bert04 napisał(a): Chyba używamy słowa "ustawka" trochę w innych znaczeniach. Dla mnie oznaczałoby to konflikt pozorny, na pokaz, dla wyborców albo dla UE, pokazówę, z przyzwolenia samego prezesissimusa. Nie wiem, w jakim sensie rozumiesz "ustawkę Dudy". Chyba tylko wtedy, gdyby miał jakichś tajnych sojuszników wewnątrz PiS, którzy w ten sposób podrzynają nogi pod stołkiem Ziobry... nie, nadal nie łapię. Masz rację, nie chodziło mi w żadnym razie o konflikt pozorny. Konflikt jest, moim zdaniem, całkowicie realny. Mówiąc o "ustawce Dudy" miałem na myśli ukrycie przez niego prawdziwych motywów swoich wet.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 26, 2017 20:38 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Abp Hoser: Prezydent Duda zachował się jak mąż stanu http://gosc.pl/doc/4058724.Abp-Hoser-Pr ... -maz-stanuKaczyńskiego pewnie szlag trafia.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lip 26, 2017 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): @filasterfilaster napisał(a): Skąd możesz to wiedzieć jakie naprawdę były relacje pomiędzy Tuskiem a Komorowskim i jak się traktowali? Przypominają mi się te świetnie dobrane małżeństwa, a potem te zaskoczenia, że tak w rzeczywistości to kiepsko miedzy nimi było. No bardzo przepraszam, jeżeli mąż i żona na zewnątrz wyglądają na dobraną parę to zawsze możliwe jest, że "za kotarą" skaczą sobie do oczu. Jeżeli jednak mąż publicznie poniża żonę, faworyzuje inne kobiety i nie okazuje szacunku to ciężko sobie wyobrazić, żeby "za kotarą" było lepiej. No więc sam widzisz że za kotarą to się może wiele rzeczy dziać. A co do drugiego przypadku to pan Prezes nosi w sobie cechy narcystyczne i pycha też nim rządzi i Duda w końcu tego nie wytrzymał.
|
Śr lip 26, 2017 23:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Wolno. Ale skoro już o marzeniach mowa, to ja chciałbym nowego rozdania w polityce, w sensie Magdalenki. Że spotykają się wszystkie te mordy zdradzieckie, uśmiechają się do siebie kwaśno i każdy z czegoś przed drugim ustępuje, aż po grób. Przy czym konsensus jest taki, że Nadprezessimus ustępuje z polityki w ogóle. Do Magdalenki doszło ponieważ władze komunistyczne za bardzo wyjścia nie miały i trzeba było to jakoś rozegrać,oddać władzę i się jakoś zabezpieczyć.Nie było też tak że zdrada solidarnościowców tu była planowana,lecz dopiero potem tworzył się jakiś układ.Służby specjalne też się nie rozleciały ot tak po prostu. W sumie nic nadzwyczajnego-ludzkie słabości,pokusy po prostu. Teraz jest inna sytuacja i takie rozwiązania to rzeczywiście tylko marzenia. Cytuj: Bo nie czarujmy się, w dzisiejszym świecie nie bronią już ani granice, ani odległości. Dzisiaj hybrydowy troll może wyleźć z każdego smartfona... BTW skoro w tym wątku największą ufność w geniusz Nadprezessimusa pokładają zapiekli opozycjoniści, to znaczy, że opozycja wojnę informacyjną z PiSem przegrała – ponieważ PiS zdołał zarazić swoich "wrogów" własnymi memami i sposobem myślenia. Przeformatowali Was podług swojej woli, uczulili na linię przekazu swoją własną i mogą Was teraz rozgrywać jak chcą. Filastrem na przykład. No pewnie że filastern tu się posługują bo to przecież oczywiste jest.Trzeba też zauważyć że jego niecne zamiary zostały rozpoznane już na wstępie i od razu zakwalifikowano go do jakichś Onych,a potem genetycznego patriotę z niego zrobiono.Mam być tak naiwny że to nie celowe? W sumie jakby się zastanowić to takie nakładanie etykietek pewnie chyba jednak działa na te słabsze umysły. To jest metoda. Jednak ci co wysłali filastra na linię frontu zrobili tu wielki błąd ponieważ zapomnieli o grupie wsparcia.No ale wszystko jeszcze do nadrobienia-nowe konta się otworzy i siła ataku wzrośnie. To z wikipedii: ''Osoba posługująca się inżynierią społeczną sądzi, że cel, do którego dąży, jest ważniejszy niż prawda czy niezależność myślenia osób poddawanych manipulacji. Socjotechnika odwołuje się do emocji człowieka i stara się uśpić ludzki rozum. Często socjotechnik stara się przekonać odbiorcę jego przekazu do swoich idei nawet kosztem nieetycznego odrywania ich od rzeczywistości, bo sądzi on, że cel jego działalności uświęca takie środki. Może być używana zarówno do celów moralnie ocenianych jako dobre lub złe.'' Filaster zwracał uwagę na wpływ mediów na nasze poglądy.Medialne kłamstwa,manipulację i brak rzetelności. Zachęcał aby iść drogą prawdy a nie drogą ulubionych polityków i ich partii. A także zachęcał on do ostrożności w wydawaniu zbyt pochopnych sądów. Bb Hoser z wcześniejszego linku zameszczonego przez Soul: "Człowiek wierzący powinien być czempionem równowagi i obiektywizmu. W sumie schodzimy do problemu prawdy obiektywnej" - stwierdził abp Hoser. Dodał, że jeżeli zamiast dyskusji na argumenty są wyzwiska i insynuacje, to przekaz jest destrukcyjny. "Dziś emocje maja pierwszeństwo przed jakimkolwiek rozumowaniem i określeniem sytuacji poprzez obiektywny ogląd" Moim zdaniem to bardzo kiepsko tu z tym dochodzeniem do prawdy obiektywnej,a jak ktoś próbuje inaczej rozumować niż stadko to już genetyczny patriota jak się patrzy i coś tam jeszcze. Tego chrześcijaństwo chyba nie uczy.No i do tego ta hipokryzja którą od co niektórych jedzie tu na kilometry.
|
Cz lip 27, 2017 0:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Filaster wlazł tutaj z takim nickiem, że został z miejsca zaklasyfikowany jako podszyw mający psuć reputację pilastrowi – a nuż ludzie pomylą nicki. Niech se filaster wyrejestruje to konto i założy nowe, kulturalnie nazwane, to pogadamy o tym bełkotliwym Matriksie z zapoprzedniego filastrowego posta. Do tego czasu filaster będzie, traktowany hm... z rezerwą.
|
Cz lip 27, 2017 0:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster sam sobie psuje reputacje poprzez stosowanie erystyki jak i też nakładanie na kogoś etykietek.Styl wypowiedzi,poglądy tak różne że dziwne aby ktoś się pomylił,a mógłbym chociaż pilastra próbować naśladować. Nicki powinny być mało istotne, a liczyć się powinna treść wypowiedzi.Jakby filaster miał inny nick to i tak byłby tym Onym, genetycznym patriotą.Czyż nie tak? Widzę jak się tu rozgrywa tych co śmią mieć inne poglądy,więc to zniechęca. Mogą się spotkać osoby o odrębnych poglądach a dobra wola i chęć zrozumienia adwersarza sprawi że takich podziałów i niesnasek nie będzie. Zmiany nicku nie będzie ponieważ nie ma sensu przebywać tu zbyt długo i to na pewno ta dobra wiadomość. Jak pilaster czuje się tu jakoś pokrzywdzony to go przepraszam.
|
Cz lip 27, 2017 1:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutaj panuje zasada jak ktoś nie z nami to przeciwko nam. Przyzwyczajaj się. Myślenie oderwane od systemu plemiennego jest sama zło. Niestety tak media ukształtowały nasze społeczeństwo. Marksizm wtłaczał ludziom do głów jak maja myślec. Efekty widać chociażby na tym forum.
|
Cz lip 27, 2017 6:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Tutaj panuje zasada jak ktoś nie z nami to przeciwko nam. Przyzwyczajaj się. Myślenie oderwane od systemu plemiennego jest sama zło. Niestety tak media ukształtowały nasze społeczeństwo. Marksizm wtłaczał ludziom do głów jak maja myślec. Efekty widać chociażby na tym forum. Bo samym dobrem jest - x myśli jak xy, ale ma wzór...y to marna persona......z katechetka sieje zgorszenie....etc.
|
Cz lip 27, 2017 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tu generalnie Internety są; tu się walczy. : PPP
|
Cz lip 27, 2017 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bb Hoser z wcześniejszego linku zameszczonego przez Soul: "Człowiek wierzący powinien być czempionem równowagi i obiektywizmu. W sumie schodzimy do problemu prawdy obiektywnej" - stwierdził abp Hoser. Dodał, że jeżeli zamiast dyskusji na argumenty są wyzwiska i insynuacje, to przekaz jest destrukcyjny. "Dziś emocje maja pierwszeństwo przed jakimkolwiek rozumowaniem i określeniem sytuacji poprzez obiektywny ogląd"
Moim zdaniem to bardzo kiepsko tu z tym dochodzeniem do prawdy obiektywnej,a jak ktoś próbuje inaczej rozumować niż stadko to już genetyczny patriota jak się patrzy i coś tam jeszcze. Tego chrześcijaństwo chyba nie uczy.No i do tego ta hipokryzja którą od co niektórych jedzie tu na kilometry. "Genetyczny patriota" to obelga godząca w wartości chrześcijańskie, ale już gorszy sort, bolszewickie upiory, esbeckie wdowy, ZOMO ani krzty nie godzą w owe chrześcijańskie wartości. Obiektywizm z definicji to dostrzeganie wszelkich zachowań i wypowiedzianych słów.
|
Cz lip 27, 2017 7:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daj spokój. Widzisz przecież, że dla filastra myśl jest obiektywna wtedy, kiedy jest oryginalna i więcej jemu nie trzeba. A tak w ogóle, to: "rozumuję inaczej niż stado (owieczek)" jest frazą satanistyczną. Czy filaster jest satanistą?
|
Cz lip 27, 2017 7:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile to prawda, zaznaczam, ale z tego co mówił wczoraj K. Marcinkiewicz to w kreowaniu tego męża stanu największą rolę odegrała nuncjatura watykańska prowadząca rozmowy z ministrami kancelarii PAD, a nie polscy hierarchowie.
|
Cz lip 27, 2017 8:05 |
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): Zresztą po przejęciu sądów Kaczyński i tak zamierzał się Ziobry pozbyć. Przepraszam, przegapiłem gdzieś uzasadnienie tej tezy? Johnny99 napisał(a): Masz rację, nie chodziło mi w żadnym razie o konflikt pozorny. Konflikt jest, moim zdaniem, całkowicie realny. Mówiąc o "ustawce Dudy" miałem na myśli ukrycie przez niego prawdziwych motywów swoich wet. No to motywy "nieukryte" to już sam wyliczył w swoim orędziu: uspokojenie nastrojów, uniknięcie błędów pośpiechu i, co najważniejsze, przekazywanie zbyt wielkiej władzy Ministrowi Generalnemu. Można pewne jeszcze parę zdań odcedzić z jego orędzia. A teraz "cele ukryte": przejęcie władzy w PiS? Spadek po Jarkaczu? Reelekcja czy jednak alternatywne plany po końcu już pierwszej (i ostatniej) kadencji? +++ Coroner napisał(a): Niestety tak media ukształtowały nasze społeczeństwo. Marksizm wtłaczał ludziom do głów jak maja myślec. Efekty widać chociażby na tym forum.
IMHO bipolarność myślenia jest wciśnięta w polską mentalność głębiej, niż tylko przez PRL. Bar albo Targowica. Pozytywizm albo romantyzm. Sanacja albo "anty-sanacja". Prawdziwi Ślązacy albo ci spod Sosnowca. I tak dalej. Myślenie plemienne zamiast wspólnotowego, "prawdziwkowe" zamiast realnego. +++ Alus napisał(a): O ile to prawda, zaznaczam, ale z tego co mówił wczoraj K. Marcinkiewicz to w kreowaniu tego męża stanu największą rolę odegrała nuncjatura watykańska prowadząca rozmowy z ministrami kancelarii PAD, a nie polscy hierarchowie.
Kto tam był to już drugorzędne, ważny jest sygnał, że stoją za aktualną decyzją prezydenta. Jakie będą dalsze jego losy to już inna sprawa, ale sygnał był wyraźny i to nawet od hierarchów kwalifikowanych IMHO do sprzymierzeńców "dobrozmiennych".
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz lip 27, 2017 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): IMHO bipolarność myślenia jest wciśnięta w polską mentalność głębiej, niż tylko przez PRL. Bar albo Targowica. Pozytywizm albo romantyzm. Sanacja albo "anty-sanacja". Prawdziwi Ślązacy albo ci spod Sosnowca. I tak dalej. Myślenie plemienne zamiast wspólnotowego, "prawdziwkowe" zamiast realnego. Może i masz rację. Nie analizowałem naszego społeczeństwa od Mieszka I. Od dawna brakuje mi samodzielności myślenia w naszym społeczeństwie. To co zauważam to bezmyślne powtarzanie tez ukutych przez specjalistów w różnych redakcjach czy partyjnych gabinetach. Zazwyczaj stoją za tym czyjeś interesy. Oburza mnie to bo ja zazwyczaj byłem przekorny. Nigdy nie przyjmowałem prostych definicji i zawsze zastanawiam się co jest głębiej. Też uważam, że zrobił dobrze. Zastanawia mnie tylko postawa m.in. twoja. Jak jakiś ksiądz czy biskup mówi coś ci jest po linii wyznawanej to ogłaszacie to wszem i wobec niejako prawdę wiarę. Jak jakiś ksiądz czy biskup mówi coś co nie jest po waszej linii to kler znowu wtrąca się do rządzenia itp. Albo przyjmujecie wszystkich i wszystkie zdania jako wiążące i katolicy powinni ich przestrzegać albo nie przyjmujecie żadnego stanowiska. Tak byłoby uczciwie.
|
Cz lip 27, 2017 15:11 |
|
 |
bert04
|
Coroner napisał(a): Nigdy nie przyjmowałem prostych definicji i zawsze zastanawiam się co jest głębiej. Ja też mam za sobą czas prostych definicji, prostych przyporządkowań i ugrupowań. Z prawicowego liberała stałem się post-prawicowym liberałem a obecnie jestem "oscylującym" liberałem. Ciekawe, co będzie dalej. Był czas, że kupowałem Przegląd czy udzielałem się na blogu pewnego redaktora GW tylko po to, żeby skonfrontować moje poglądy z przeciwną wizją świata. Coroner napisał(a): Jak jakiś ksiądz czy biskup mówi coś ci jest po linii wyznawanej to ogłaszacie to wszem i wobec niejako prawdę wiarę. Jak jakiś ksiądz czy biskup mówi coś co nie jest po waszej linii to kler znowu wtrąca się do rządzenia itp. Albo przyjmujecie wszystkich i wszystkie zdania jako wiążące i katolicy powinni ich przestrzegać albo nie przyjmujecie żadnego stanowiska. Tak byłoby uczciwie. Po pierwsze primo to akurat Soul33 katolikiem nie jest, przynajmniej oficjalnie nie uważa się za takowego. Po drugie primo, abp Hoser w pełnym wywiadzie mówi dużo, zwłaszcza o protestujących i o opozycji, co nie jest "po naszej linii". Generalnie jego eminencja wspiera PiS, ale ten "Dudowski", że się tak roboczo wyrażę. Jak na dzień dzisiejszy dobre i to.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz lip 27, 2017 15:47 |
|
|
|