Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona
 Niewolnictwo 
Autor Wiadomość

Post Re: Niewolnictwo
felek27 napisał(a):
pilaster napisał(a):
No proszę. Czyżby felek uważał się za Boga w osobie Jezusa Chrystusa?

Nie.

To może Bóg osobiście upoważnił felka do wypowiadania się w Jego imieniu? Otóż nie jest to możliwe, bo jedynym organem uprawnionym do podawania właściwiej wykładni wiary jest właśnie Urząd Nauczycielski Kościoła - papież i prawowici biskupi.

A UNK już dawno podał, że wojna słuszna obrona przed agresją jest dopuszczalna. Zarówno teraz, jak i w XV wieku.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 24, 2017 14:35
pilaster napisał(a):
felek27 napisał(a):
pilaster napisał(a):
No proszę. Czyżby felek uważał się za Boga w osobie Jezusa Chrystusa?

Nie.

To może Bóg osobiście upoważnił felka do wypowiadania się w Jego imieniu? Otóż nie jest to możliwe, bo jedynym organem uprawnionym do podawania właściwiej wykładni wiary jest właśnie Urząd Nauczycielski Kościoła - papież i prawowici biskupi.

A UNK już dawno podał, że wojna słuszna obrona przed agresją jest dopuszczalna. Zarówno teraz, jak i w XV wieku.

Pomimo tego Nauka Jezusa nadal obowiązuje.

Wt paź 24, 2017 14:55
Moderator

Nauczanie UNK jest nauką Jezusa.

Wt paź 24, 2017 15:37
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):

Czyli rozumiem, że rozdział 5 Ewangelii wg św. Mateusza nadal obowiązuje?

Wt paź 24, 2017 15:46
felek27 napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Czyli rozumiem, że rozdział 5 Ewangelii wg św. Mateusza nadal obowiązuje?

Czy kiedykolwiek przestał? :D

Zrozum, felku, że do wyjaśniania Biblii i podawania jak należy rozumieć poszczególne fragmenty, Bóg powołał w swoim Kościele biskupów, a nie każdego człowieka, który zabierze się za czytanie Pisma Świętego. To, że Ty sobie wymyśliłeś, że Biblia zakazuje np. walki z agresorem, nie oznacza, iż tak rzeczywiście jest. Popatrz zresztą na Chrystusa, który powiedział, żeby nadstawić drugi policzek temu, kto cię uderzy, a mimo to, gdy został niesłusznie spoliczkowany w czasie przesłuchania, zaprotestował przeciwko temu i zwrócił uwagę na to, że nie powinien być bity.

Śr paź 25, 2017 7:36

ErgoProxy napisał(a):
hubris napisał(a):
Po co mieszasz to tego komunizm?

Bo w obrębie kultury okcydentalnej nie powstała żadna inna masowa alternatywa dla etyki bazującej na nauczaniu Kościoła. Jeśli hubris jest w stanie wskazać takową, to możemy się nad nią pochylić. Jeśli nie jest w stanie, to zachowuje się jak współczesny wypalacz traw, który, w przeciwieństwie do wypalaczy neolitycznych, pali bo lubi, siać na pogorzelisku nic nie zamierza i [ciach... piszemy po polsku, nie po "łacinie". M.] go obchodzi co będzie, jak wiatr ogień rozniesie.

Po co jakakolwiek alternatywa do KK? Świat dobrze sobie radzi bez KK i religii w ogóle, a Ergoproxy ma prymitywne przekonanie że to niby Kościół jest ostoją moralności i bez niego moralność by nie istniała. Przed powstaniem chrześcijaństwa isniały bardziej zaawansowane systemy etyczne i ludzie radzili sobie bez Kościoła, podobnie jak i dziś.

Śr paź 25, 2017 7:57

pilaster napisał(a):
Ciekawe co miałby zdaniem hubrisa papież na ten temat napisać. "Jak ich pokonacie, to wymordujcie ich do ostatniego"?

Powinien napisać: miłujcie bliźniego jak siebie samego...

Cytuj:
Wręcz przeciwnie. Nauczanie Kościoła zawsze było optymalne. To znaczy zawsze wyprzedzało swoje czasy pod względem etycznym, ale nigdy na tyle, żeby zostać przez to zlekceważone. Papież mógłby w XV wieku nawoływać do całkowitej likwidacji niewolnictwa, ale zostałoby to wtedy kompletnie zlekceważone. Natomiast ograniczanie niewolnictwa poprzez wybiórcze regulacje (nie wolno niewolić chrześcijan, nie wolno niewolić niezagrażających chrześcijaństwu pogan, etc) miały spore szanse wejść w życie. Dlatego później, w trakcie kolonizacji Ameryki, jej pierwotna ludność przetrwała i stanowi dzisiaj znaczący odsetek populacji tam gdzie wpływy Kościoła były silne, w koloniach hiszpańskich i portugalskich, a została praktycznie eksterminowana tam gdzie Kościoła zabrakło - w koloniach brytyjskich.

Nauczanie Kościoła to idealna kombinacja moralności i skuteczności. W każdej epoce. Dzisiaj Kościół występuje przeciwko karze śmierci, ale jeszcze sto lat temu tego nie robił - bo wtedy zniesienie tej kary miałoby gorsze skutki niż jej stosowanie.

Dawno mnie nic tak nie rozśmieszyło jak powyższy tekst :D. Nagroda Nobla w drodze...Kościół ograniczał swoje moralne nauczanie bo ludzie by to zlekceważyli? Głupszej tezy dawno nie słyszałem. Podobno Jezus mówił - miłujcie bliźniego jak siebie samego - skoro on tak mówił to i Kościół powinien. Skuteczność Kościoła jest prawie żadna - dowodem są chociażby wszystkie wojny w chrześcjijańskiej Europie...

Cytuj:
Jeszcze co do niewolnictwa w epoce przedpaństwowej.

1 Łowcy zbieracze i wcześni rolnicy prowadzili wojny non-stop, a jeńców mordowali często po wyszukanych torturach.

2. Społeczności te nie znały niewolnictwa i nie posiadały niewolników.

3. Po powstaniu pierwszych państw i niewolnictwa, przemoc i mordy znacznie osłabły.

To, że powtórzysz swoje nieuzasadnione żadnymi danymi źródłowymi tezy nie uczyni ich bardziej prawdziwymi...

Śr paź 25, 2017 8:09
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Zrozum, felku, że do wyjaśniania Biblii i podawania jak należy rozumieć poszczególne fragmenty, Bóg powołał w swoim Kościele biskupów, a nie każdego człowieka, który zabierze się za czytanie Pisma Świętego.

Jezus w Kazaniu na Górze przemawiał do zwykłych, prostych ludzi w zrozumiałym języku, który nie wymaga specjalnej interpretacji i pomocy specjalistów. Myślę, że dla większości użytkowników tego forum także jest to język zrozumiały.
Poza tym Chrystus wyraźnie nakazał Apostołom przestrzegania Jego nauki:
Mt 28,19-20
„Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.”

Cytuj:
To, że Ty sobie wymyśliłeś, że Biblia zakazuje np. walki z agresorem, nie oznacza, iż tak rzeczywiście jest.

Zacytowałem tylko jeden fragment Ewangelii wg św. Mateusza (Mt 5, 38-42). Ale takich wypowiedzi jest więcej, np.

Mt 26, 51-52
„ A oto jeden z tych, którzy byli z Jezusem, wyciągnął rękę, dobył miecza i ugodziwszy sługę najwyższego kapłana odciął mu ucho. Wtedy Jezus rzekł do niego: Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną.”

Cytuj:
Popatrz zresztą na Chrystusa, który powiedział, żeby nadstawić drugi policzek temu, kto cię uderzy, a mimo to, gdy został niesłusznie spoliczkowany w czasie przesłuchania, zaprotestował przeciwko temu i zwrócił uwagę na to, że nie powinien być bity.

Oczywiście, że tak. Właśnie o tym mówię, cała Nauka Jezusa była Jednym Wielkim Protestem przeciwko takiemu postępowaniu.

Poprawione cytowanie - YZ

Śr paź 25, 2017 8:55
felek27 napisał(a):
Zrozum, felku, że do wyjaśniania Biblii i podawania jak należy rozumieć poszczególne fragmenty, Bóg powołał w swoim Kościele biskupów, a nie każdego człowieka, który zabierze się za czytanie Pisma Świętego.

Jezus w Kazaniu na Górze przemawiał do zwykłych, prostych ludzi w zrozumiałym języku, który nie wymaga specjalnej interpretacji i pomocy specjalistów. Myślę, że dla większości użytkowników tego forum także jest to język zrozumiały.

Ja zaś myślę, że przemawia przez ciebie pycha, która każe ci wierzyć, że sam jesteś w stanie wszystko zrozumieć prawidłowo i nie potrzebujesz żadnej pomocy. Bóg zaś, co widać chociażby w Dz 20,28-31 czy 2 Ptr 3,14-16 ma na ten temat odmienne zdanie.

Cytuj:
Cytuj:
To, że Ty sobie wymyśliłeś, że Biblia zakazuje np. walki z agresorem, nie oznacza, iż tak rzeczywiście jest.

Zacytowałem tylko jeden fragment Ewangelii wg św. Mateusza (Mt 5, 38-42). Ale takich wypowiedzi jest więcej, np.

Mt 26, 51-52
„ A oto jeden z tych, którzy byli z Jezusem, wyciągnął rękę, dobył miecza i ugodziwszy sługę najwyższego kapłana odciął mu ucho. Wtedy Jezus rzekł do niego: Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną.”

Gdybyś doczytał ten opis do końca, wiedziałbyś, że obrona nie ma sensu, bo Chrystus musi cierpieć i zostać ukrzyżowany:

Mt 26,52-54
52. Wtedy Jezus rzekł do niego: Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną.
53. Czy myślisz, że nie mógłbym poprosić Ojca mojego, a zaraz wystawiłby Mi więcej niż dwanaście zastępów aniołów?
54. Jakże więc spełnią się Pisma, że tak się stać musi?

Cytuj:
Cytuj:
Popatrz zresztą na Chrystusa, który powiedział, żeby nadstawić drugi policzek temu, kto cię uderzy, a mimo to, gdy został niesłusznie spoliczkowany w czasie przesłuchania, zaprotestował przeciwko temu i zwrócił uwagę na to, że nie powinien być bity.

Oczywiście, że tak. Właśnie o tym mówię, cała Nauka Jezusa była Jednym Wielkim Protestem przeciwko takiemu postępowaniu.

Masakra. Chrystus pokazuje, że nie należy brać dosłownie jego nauki o nadstawianiu drugiego policzka, tylko patrzeć na to, jaka jest sytuacja, a Ty dalej pleciesz swoje pacyfistyczne bzdury.

Śr paź 25, 2017 9:22
Cytuj:
Cytuj:

Masakra. Chrystus pokazuje, że nie należy brać dosłownie jego nauki o nadstawianiu drugiego policzka, tylko patrzeć na to, jaka jest sytuacja, a Ty dalej pleciesz swoje pacyfistyczne bzdury.

Przykro mi, ale Nauka Jezusa jest zupełnie inna:
Łuk 6, 31-33
Jak chcecie, żeby ludzie wam czynili, podobnie wy im czyńcie! Jeśli bowiem miłujecie tych tylko, którzy was miłują, jakaż za to dla was wdzięczność? Przecież i grzesznicy miłość okazują tym, którzy ich miłują. I jeśli dobrze czynicie tym tylko, którzy wam dobrze czynią, jaka za to dla was wdzięczność? I grzesznicy to samo czynią.

Śr paź 25, 2017 9:36

hubris napisał(a):

Po co jakakolwiek alternatywa do KK?

Choćby po to, żeby móc porównać system etyczny katolicki z możliwymi konkurentami i ocenić który z nich jest lepszy i bardziej skuteczny. No i wychodzi, że lepszych nie ma. :)

Cytuj:
Świat dobrze sobie radzi bez KK i religii w ogóle

Np kraje, które zrezygnowały z KK i religii w ogóle poradziły sobie znakomicie. Taki ZSRR na ten przykład. :)

Cytuj:
Przed powstaniem chrześcijaństwa isniały bardziej zaawansowane systemy etyczne i ludzie radzili sobie bez Kościoła,

Radzili sobie, jednak ewidentnie gorzej. to cywilizacja chrześcijańska, a nie chińska, muzułmańska, czy hinduska zainicjowała rewolucje naukowo techniczną i przemysłową - przejście od nędzy maltuzjanizmu do obecnego dobrobytu

Cytuj:
.Kościół ograniczał swoje moralne nauczanie bo ludzie by to zlekceważyli?

Kościół nauczał w taki sposób, aby być maksymalnie skutecznym, a nie żeby być maksymalnie zadowolonym z siebie i pławić się w poczuciu własnej moralnej wyższości.

[ciach - zbędne odniesienie do współczesnych podziałów politycznych]
Cytuj:
nieuzasadnione żadnymi danymi źródłowymi tezy

Źródła pilaster przytoczył. A że hubris nic z tego nie zrozumiał? To już pilastra jakoś nie dziwi i nie zaskakuje. 8)

felek

Cytuj:
Nauka Jezusa jest zupełnie inna:

Czyli jednak felek uważa się za Jezusa. :roll:

Albo przynajmniej za osobę, której Jezus osobiście wyjaśnił, co mianowicie mia na myśli. :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr paź 25, 2017 9:42
Cytuj:
Mt 28,19-20
„Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.”

Felek, to co napisales to kolejny dowod ze mieszasz rozne znaczenia slow Jezusa.
To co Jezus mowil do ludzi, z tym co mowil do samych Apostolow.
Yarpen wyraznie ci napisal ze Biskupi sa nastepcami Apostolow, a nie kazdy z wiernych.
Wierny uzurpujac sobie takie miano Apostola i takie prawo interpretacji Pism sam sobie zgube szykuje.

Śr paź 25, 2017 9:42
sameone1 napisał(a):
Cytuj:
Mt 28,19-20

Felek, to co napisales to kolejny dowod ze mieszasz rozne znaczenia slow Jezusa.
Yarpen wyraznie ci napisal ze Biskupi sa nastepcami Apostolow, a nie kazdy z wiernych.
Wierny uzurpujac sobie takie miano Apostola i takie prawo interpretacji Pism sam sobie zgube szykuje.

Jakoś Yarpen_Zirgin mnie nie przekonał, że słowa Jezusa: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zachętę do prowadzenia wojen z niewiernymi. Jestem ciekaw jak On chce z takimi poglądami przekonać do Ewangelii ateistów, którzy udzielają się na tym forum.

Śr paź 25, 2017 10:19
felek27 napisał(a):
sameone1 napisał(a):
Cytuj:
Mt 28,19-20

Jakoś Yarpen_Zirgin mnie nie przekonał, że słowa Jezusa: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zachętę do prowadzenia wojen z niewiernymi. Jestem ciekaw jak On chce z takimi poglądami przekonać do Ewangelii ateistów, którzy udzielają się na tym forum.

Ale to ze Yarpen cie nie przekonal do interpretacji innego fragmentu wcale nie oznacza ze kazdy moze uzurpowac sobie Apostolstwo i po swojemu interpretowac Pisma, czy nauczac.

Śr paź 25, 2017 10:24
sameone1 napisał(a):
Cytuj:
Ale to ze Yarpen cie nie przekonal do interpretacji innego fragmentu wcale nie oznacza ze kazdy moze uzurpowac sobie Apostolstwo i po swojemu interpretowac Pisma, czy nauczac.

Czyli wg Ciebie nauczanie Jezusa typu: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zabijajcie i zniewalajcie niewiernych?

Śr paź 25, 2017 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona