Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
hubris napisał(a):
Pytanie tylko po co używać takich pojęć skoro można użyć prostego zamiennika... widzę tylko w tym popisywanie się.

Jak się jest ortogonalnym do lokalnej kultury, to się w niej wychodzi na zero, proste.

Jak człowieka ponosi, to nawet na mniej niż zero.

Śr paź 25, 2017 18:16

zefciu napisał(a):
Nie, nie zapomniałem, jak się chwyciłeś jak pijany płotu tamtej odpowiedzi i wymyśliłeś sobie jej bezsensowną interpretację, aby tę bezsensowną intepretację dzielnie obalić.

Naprawdę to jest moja bezsensowna interpretacjia? Bóg składa się z niczego - to jest bezsens.

Cytuj:
Osobowy byt będący przyczyną istnienia wszystkich innych bytów. Może być taka.

A co to w takim razie jest byt?

Śr paź 25, 2017 18:19

ErgoProxy napisał(a):
hubris napisał(a):
Pytanie tylko po co używać takich pojęć skoro można użyć prostego zamiennika... widzę tylko w tym popisywanie się.

Jak się jest ortogonalnym do lokalnej kultury, to się w niej wychodzi na zero, proste.

Jak człowieka ponosi, to nawet na mniej niż zero.

Ależ po co opisujesz siebie samego? nikomu to niepotrzebne...

Śr paź 25, 2017 18:19

hubris napisał(a):
porównując kogoś do małpy czy homo erectus...
Ależ nie Hubrisie - napisałem, że mogą być dziedziny w których jesteś kompetentny.
Pisałem zatem nie o Tobie, a o Twojej kompetencji co do tematu wątku.
Twoja kompetencja jest na poziomie o którym pisałem w konkretnej sprawie - a mianowicie w dziedzinie teorii poznania.
Właściwie jest nawet niższa - homo erectus bowiem nie sądził, że wie, i nie wypowiadał się w tej sprawie - jego kompetencję można zatem uznać za zerową.
Ty o swojej samowiedzy jesteś przekonany bełkocąc swoje bzdurki ze swadą. Twoja wiedza i kompetencja są więc niejako ujemne :mrgreen:

Śr paź 25, 2017 22:01
Zobacz profil WWW
hubris napisał(a):
Naprawdę to jest moja bezsensowna interpretacjia? Bóg składa się z niczego - to jest bezsens.
No tak. Właśnie tak jest, jak piszesz. Ponieważ "składać się z niczego" to bezsens, dlatego Twoja intepretacja jest bezsensowna. Wyjaśniłem już zresztą, o co mi chodziło, przeprosiłem tych, których mogłem zmylić i dalsze czepianie się tamtej wypowiedzi świadczy o głęboko desperackiej potrzebie dowalenia mi.
Cytuj:
Byt to, jak sama nazwa wskazuje, wszystko co jest. Klasyczna definicja bytu jest niemożliwa.

Cz paź 26, 2017 6:07

hubris napisał(a):
...ble, ble, ble...

A jakichkolwiek merytorycznych argumentów na temat rzekomej sprzeczności wiary/religii z nauką w ogólności, czy teorią ewolucji w szczególności nadal nie ma. :)

I chyba nie będzie. ;)

Wszystkie do tej pory podawane argumenty pochodziły niejako ze strony "religijnej". Przedstawiciele religii deklarowali i dowodzili że religia i wiara (oczywiście tylko wiara prawidłowa, nieheretycka) nie są sprzeczne z nauką.

Ale tak samo można spojrzeć na problem z drugiej strony. Oczywiście w pracach stricte naukowych nie znajdziemy na ten temat najmniejszej nawet wzmianki, bo nauka się kwestiami transcendentnymi nie zajmuje wcale.

Ale już w podręcznikach akademickich podobne deklaracje się pojawiają. O rzekomej sprzeczności magisteriów piszą przykładowo Futuyma, czy panie Kratz i Siegfried.

Właśnie jako o sprzeczności rzekomej. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 26, 2017 6:48

zefciu napisał(a):
hubris napisał(a):
No tak. Właśnie tak jest, jak piszesz. Ponieważ "składać się z niczego" to bezsens, dlatego Twoja intepretacja jest bezsensowna. Wyjaśniłem już zresztą, o co mi chodziło, przeprosiłem tych, których mogłem zmylić i dalsze czepianie się tamtej wypowiedzi świadczy o głęboko desperackiej potrzebie dowalenia mi.
Cytuj:
Byt to, jak sama nazwa wskazuje, wszystko co jest. Klasyczna definicja bytu jest niemożliwa.

Jeśli według Ciebie klasyczna definicja bytu jest niemożliwa to jakim cudem zdefiniowałeś Boga w oparciu o pojęcie bytu?

Cz paź 26, 2017 7:55
Uwaga – hubris nam niedługo zdefiniuje punkt na płaszczyźnie i udowodni, że nie ma on wymiaru...

Cz paź 26, 2017 7:58
hubris napisał(a):
Jeśli według Ciebie klasyczna definicja bytu jest niemożliwa to jakim cudem zdefiniowałeś Boga w oparciu o pojęcie bytu?
Nie rozumiem gdzie tu sprzeczność. Wyjaśnisz?

Cz paź 26, 2017 8:04

pilaster napisał(a):
hubris napisał(a):
...ble, ble, ble...

A jakichkolwiek merytorycznych argumentów na temat rzekomej sprzeczności wiary/religii z nauką w ogólności, czy teorią ewolucji w szczególności nadal nie ma. :)

I chyba nie będzie. ;)

Wszystkie do tej pory podawane argumenty pochodziły niejako ze strony "religijnej". Przedstawiciele religii deklarowali i dowodzili że religia i wiara (oczywiście tylko wiara prawidłowa, nieheretycka) nie są sprzeczne z nauką.

Ale tak samo można spojrzeć na problem z drugiej strony. Oczywiście w pracach stricte naukowych nie znajdziemy na ten temat najmniejszej nawet wzmianki, bo nauka się kwestiami transcendentnymi nie zajmuje wcale.

Ale już w podręcznikach akademickich podobne deklaracje się pojawiają. O rzekomej sprzeczności magisteriów piszą przykładowo Futuyma, czy panie Kratz i Siegfried.

Właśnie jako o sprzeczności rzekomej. :)

Pilaster filozofuje...szkoda, że bez sensu. Jeśli wierzący jakiejś religii utrzymują, że człowiek zrodził się z dziewicy lub powstał z martwych to jest to fundamentalnie sprzeczne z nauką.

Cz paź 26, 2017 8:16

zefciu napisał(a):
hubris napisał(a):
Nie rozumiem gdzie tu sprzeczność. Wyjaśnisz?

Chodzi mi o to, że pojęcia byt i byt osobowy są nieprecyzyjne, interpretacji jest wiele, w różnych filozofiach.

Cz paź 26, 2017 8:23

hubris napisał(a):
Jeśli wierzący jakiejś religii utrzymują, że człowiek zrodził się z dziewicy lub powstał z martwych to jest to fundamentalnie sprzeczne z nauką.

I dlatego mówi się, że to był cud. Zdarzenie sprzeczne z naturą (nauką). Co innego, gdyby jakaś religia utrzymywała, że jej wyznawcy np potrafią na zawołanie lewitować, albo przepowiadać przyszłość.

Cz paź 26, 2017 8:26
Mhm, może nie tyle sprzeczne z nauką, co niemożliwe do zbadania. Nauka bowiem, szczególnie dziedziny empiryczne, rozwijana jest przez indukcję. Co to znaczy? To między innymi znaczy, że w ramach nauk indukcyjnych badać da się tylko takie zjawiska, które się powtarzają i które dzięki temu można odtwarzać podczas eksperymentów. Z cudami tak się postępować nie da.

Aczkolwiek gdyby Bóg zdecydował się zamanifestować ponownie w doczesności, to owszem, byłby badany naukowo.

Cz paź 26, 2017 8:31

ErgoProxy napisał(a):
gdyby Bóg zdecydował się zamanifestować ponownie w doczesności, to owszem, byłby badany naukowo.

Najwyraźniej jednak, nie ma On takiego zamiaru. :)

Cz paź 26, 2017 8:35
Moderator

pilaster napisał(a):
hubris napisał(a):
...ble, ble, ble...

Dla tych, co nie wiedzą, że owo ble, ble, ble to nie cytat słów wypowiedzianych przez daną osobę, a podsumowanie bezsensownej wypowiedzi. Dlatego nie widzę powodu, aby zarzucać autorowi odpowiedzi, że cytuje coś, czego ktoś inny nie powiedział.
Wyjaśnienie nie podlega dyskusji, przynajmniej w tym temacie i wszelkie próby dochodzenia tutaj swoich racji będą usuwane.

Cz paź 26, 2017 9:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 215  Następna strona