Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Cud nie musi być złamaniem praw natury (polemizowałbym, czy może).
Każde zdarzenie jest teoretycznie możliwe, może co najwyżej być mało prawdopodobne.
Nie dzieje się, ponieważ wymagałoby to na poziomie cząstek (a może i niżej) jednoczesnego zajścia wielkiej liczby - samych w sobie nie nieprawdopodobnych zdarzeń.
Powiedziałbym zatem, że cud jest realizacją skrajnie niskiego prawdopodobieństwa.

Cz paź 26, 2017 9:22
Zobacz profil WWW
hubris napisał(a):
Chodzi mi o to, że pojęcia byt i byt osobowy są nieprecyzyjne, interpretacji jest wiele, w różnych filozofiach.
Jest wiele interpretacji, ale wszystkie są nieprecyzyjne? Ciekawe. Zresztą nie dyskutujemy o "różnych filozofiach", tylko o chrześcijaństwie.

Cz paź 26, 2017 9:57

Marek_Piotrowski napisał(a):
Każde zdarzenie jest teoretycznie możliwe, może co najwyżej być mało prawdopodobne.

Czyli mówisz, że teoretycznie możliwe jest, ażeby człowiek przypadkiem zmartwychwstał?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz paź 26, 2017 16:38

zefciu napisał(a):
hubris napisał(a):
Chodzi mi o to, że pojęcia byt i byt osobowy są nieprecyzyjne, interpretacji jest wiele, w różnych filozofiach.
Jest wiele interpretacji, ale wszystkie są nieprecyzyjne? Ciekawe. Zresztą nie dyskutujemy o "różnych filozofiach", tylko o chrześcijaństwie.

To znaczy, że chrześcijaństwo przywłaszczyło sobie pojęcie byt osobowy? Powiedziałeś że Bóg to byt osobowy a nie "chrześcijański byt osobowy".

Cz paź 26, 2017 17:17

hubris napisał(a):
porównując kogoś do małpy czy homo erectus...
Ależ nie Hubrisie - napisałem, że mogą być dziedziny w których jesteś kompetentny.
Pisałem zatem nie o Tobie, a o Twojej kompetencji co do tematu wątku.
Twoja kompetencja jest na poziomie o którym pisałem w konkretnej sprawie - a mianowicie w dziedzinie teorii poznania.
Właściwie jest nawet niższa - homo erectus bowiem nie sądził, że wie, i nie wypowiadał się w tej sprawie - jego kompetencję można zatem uznać za zerową.
Ty o swojej samowiedzy jesteś przekonany bełkocąc swoje bzdurki ze swadą. Twoja wiedza i kompetencja są więc niejako ujemne :mrgreen:

Twoja kompetencja na tematy na które się wypowiadasz jest na poziomie zerowym (albo homo erectus).
Bełkoczesz swoje bzdurki ze swadą. Twoja wiedza jest niejako ujemna. I tak dalej...
Filozof Marek Piotrowski nie rozumie tego, że obrażanie kogoś to nie argument - pewnie nawet nie wie co oznacza słowo "argument" :D

Cz paź 26, 2017 17:23

ErgoProxy napisał(a):
Uwaga – hubris nam niedługo zdefiniuje punkt na płaszczyźnie i udowodni, że nie ma on wymiaru...

Uwaga - ErgoProxy zaraz napisze coś sensownego i merytorycznego... o nie, jednak się pomyliłem.

Cz paź 26, 2017 17:25
hubris napisał(a):
To znaczy, że chrześcijaństwo przywłaszczyło sobie pojęcie byt osobowy?
To znaczy, że chrześcijanie używają takiego języka, żeby być zrozumiałymi.
Cytuj:
Powiedziałeś że Bóg to byt osobowy a nie "chrześcijański byt osobowy".
A co to znaczy "chrześcijański byt osobowy"? Byt osobowy to byt osobowy - to, co jest osobą. W zasadzie pojęcie "byt" jest tutaj redundantne.

A przejdziesz do meritum, czy będziesz się rozdrabniał i kazał definiować każdy wyraz w słowniku?

Cytuj:
Filozof Marek Piotrowski nie rozumie tego, że obrażanie kogoś to nie argument - pewnie nawet nie wie co oznacza słowo "argument" :D
Naprawdę jesteś tak tępy, że nie potrafisz zrozumieć tak prostej wypowiedzi, jak ta, Marka? Marek przecież nie argumentował niczego Tobie. Argumentował pilastrowi i mnie, że dyskusja z Tobą nie ma sensu. Co spotkało się z polemiką z naszej strony. Ty zaś nie byłeś w żadnym stopniu adresatem tamtej wypowiedzi, więc nie możesz mieć pretensji, że nie była dla ciebie przekonującą.

Cz paź 26, 2017 17:27

zefciu napisał(a):
Naprawdę jesteś tak tępy, że nie potrafisz zrozumieć tak prostej wypowiedzi, jak ta, Marka? Marek przecież nie argumentował niczego Tobie. Argumentował pilastrowi i mnie, że dyskusja z Tobą nie ma sensu. Co spotkało się z polemiką z naszej strony. Ty zaś nie byłeś w żadnym stopniu adresatem tamtej wypowiedzi, więc nie możesz mieć pretensji, że nie była dla ciebie przekonującą.

"Naprawdę jesteś tak tępy?"... używaj takich sformułowań w stosunku do kogoś innego. Ty, M. Piotrowski i pilaster uważacie się za niewiadomo kogo a wasze "argumenty" sprowadzają się do prostackich, bezczelnych i chamskich wyzwisk. Zostałem chamsko oczerniony przez M.P. więc mogę odpowiadać a tobie nic do tego.
Wiesz dlaczego ktoś używa takich stwierdzeń jak tępy, głupi, idiota? Brak argumentów....
Tylko dlaczego mnie to nie dziwi...

Cz paź 26, 2017 20:58
Moderator

hubris napisał(a):
Ty, M. Piotrowski i pilaster uważacie się za niewiadomo kogo a wasze "argumenty" sprowadzają się do prostackich, bezczelnych i chamskich wyzwisk. Zostałem chamsko oczerniony przez M.P. więc mogę odpowiadać a tobie nic do tego.

Właśnie Ty oczerniłeś Marka, pilastra i zefcia, bo nikt z nich w żaden sposób Cię nie wyzywał. Nikt nie nazwał idiotą czy tępym (w wykonaniu zefcia to było pytanie, a niestwierdzenie). Marek nie oceniał Ciebie, a Twoje kompetencje czyli wiedzę, a to nie jest prostackim, chamskim i bezczelnym wyzwiskiem.
Mam nadzieję, że nie rozumiesz tych pojęć i dlatego ich użyłeś. W przeciwnym razie należałoby się ostrzeżenie za oszczerstwa. Masz jeszcze jedną szansę.

Cz paź 26, 2017 21:11

Małgosiaa napisał(a):
hubris napisał(a):
Ty, M. Piotrowski i pilaster uważacie się za niewiadomo kogo a wasze "argumenty" sprowadzają się do prostackich, bezczelnych i chamskich wyzwisk. Zostałem chamsko oczerniony przez M.P. więc mogę odpowiadać a tobie nic do tego.

Właśnie Ty oczerniłeś Marka, pilastra i zefcia, bo nikt z nich w żaden sposób Cię nie wyzywał. Nikt nie nazwał idiotą czy tępym (w wykonaniu zefcia to było pytanie, a niestwierdzenie). Marek nie oceniał Ciebie, a Twoje kompetencje czyli wiedzę, a to nie jest prostackim, chamskim i bezczelnym wyzwiskiem.
Mam nadzieję, że nie rozumiesz tych pojęć i dlatego ich użyłeś. W przeciwnym razie należałoby się ostrzeżenie za oszczerstwa. Masz jeszcze jedną szansę.

Spójrz poniżej i zabierz się do swojej roboty bo widocznie nie wykonujesz jej rzetelnie.
Jeśli to co jest poniżej nie jest oczernianiem osoby to od dzisiaj będę dialog między mną a Tobą bedę określał jako dialog pomiędzy człowiekiem a małpą - mówiąc o kompetencjach wiedzy oczywiście...

Piotrowski
“nie ten poziom ewolucyjny, by cokolwiek Go przekonało..”
“prezentuje niestety dużo niższy poziom "ewolucyjny" od Was.”
“jak dialog pomiędzy człowiekiem a małpą.”

Pilaster
“Dlatego tak, dyskusja z idiotami wbrew pozorom, ma jednak jakiś sens, jeżeli się ten ich idiotyzm pokaże czarno na białym i zdemaskuje.”

Cz paź 26, 2017 21:30

hubris napisał(a):
Ty, M. Piotrowski i pilaster uważacie się za niewiadomo kogo
Ależ nie, Hubrisie. Ja nawet gdzieś napisałem, że w dziedzinie ewolucji jestem laikiem - i to takim, którego temat nie za bardzo interesuje. Problem w tym, że Ty uważasz się za kompetentnego w zakresie teorii nauki (a dokładniej teorii poznania - bo to ona może wyrokować o kompetencji nauk) a masz w tej dziedzinie zerową wiedzę. Co gorsze, owa zerowa wiedza nie motywuje CIę do tego by milczeć w dziedzinach, o których nie masz pojęcia.
Jedyne atuty jakie prezentujesz to tupet i pewność siebie. Trochę mało na dyskusję na tak przekrojowy temat.
Proponuję Ci, byś po prostu porzucił temat na którym się nie znasz i założył wątek w zakresie swoich kompetencji. W końcu prawie każdy na czymś tam się trochę zna, więc i Ty coś być może znajdziesz ;)

Cz paź 26, 2017 21:51
Zobacz profil WWW

hubris napisał(a):
Ty, M. Piotrowski i pilaster uważacie się za niewiadomo kogo
Ależ nie, Hubrisie. Ja nawet gdzieś napisałem, że w dziedzinie ewolucji jestem laikiem - i to takim, którego temat nie za bardzo interesuje. Problem w tym, że Ty uważasz się za kompetentnego w zakresie teorii nauki (a dokładniej teorii poznania - bo to ona może wyrokować o kompetencji nauk) a masz w tej dziedzinie zerową wiedzę. Co gorsze, owa zerowa wiedza nie motywuje CIę do tego by milczeć w dziedzinach, o których nie masz pojęcia.
Jedyne atuty jakie prezentujesz to tupet i pewność siebie. Trochę mało na dyskusję na tak przekrojowy temat.
Proponuję Ci, byś po prostu porzucił temat na którym się nie znasz i założył wątek w zakresie swoich kompetencji. W końcu prawie każdy na czymś tam się trochę zna, więc i Ty coś być może znajdziesz ;)

Z tego co widziałem na tym forum Twoje posty często przedstawiają inne osoby jako nie posiadające kompetecji w danej dziedzinie. Nie masz na to żadnych argumentów a mimo to jedyne co potrafisz napisać to nieuprawnione wytykanie braków innym, samemu nie prezentując żadnej wiedzy. A może wiedzę na poziomie Australopiteka...

Cz paź 26, 2017 21:58
pilaster napisał(a):
hubris napisał(a):
...ble, ble, ble...

A jakichkolwiek merytorycznych argumentów na temat rzekomej sprzeczności wiary/religii z nauką w ogólności, czy teorią ewolucji w szczególności nadal nie ma. :)

I chyba nie będzie. ;)

Wszystkie do tej pory podawane argumenty pochodziły niejako ze strony "religijnej". Przedstawiciele religii deklarowali i dowodzili że religia i wiara (oczywiście tylko wiara prawidłowa, nieheretycka) nie są sprzeczne z nauką.

Ale tak samo można spojrzeć na problem z drugiej strony. Oczywiście w pracach stricte naukowych nie znajdziemy na ten temat najmniejszej nawet wzmianki, bo nauka się kwestiami transcendentnymi nie zajmuje wcale.

Ale już w podręcznikach akademickich podobne deklaracje się pojawiają. O rzekomej sprzeczności magisteriów piszą przykładowo Futuyma, czy panie Kratz i Siegfried.

Właśnie jako o sprzeczności rzekomej. :)

Poza tym że Bóg w TE jest zapchaj dziurą? To nie ma. I jak te dziury zostaną połatane będzie on zbędny. To rzeczywiście nie ma...

Co masz na myśli mówiąc heretycka wiara? Przyjmijmy hipotetycznie taki scenariusz. Jest rok 2030, nikt nie wierzy w ewolucję bo została obalona, władze poszczególnych religi wysuwają deklarację "tak naprawdę to nigdy nie wierzyliśmy w żadną ewolucję, no ale wiadomo, nie mogliśmy wyjść na ciemniaków więc ją zaakceptowaliśmy. Uznaliśmy też że nie jest sprzeczna z naszymi dogmatami..." komediodramat. Za nieheretycką uważasz taką która zgadza się z twoim poglądem, czy Tak?

Cz paź 26, 2017 22:14

pilaster napisał(a):
hubris napisał(a):
Jeśli wierzący jakiejś religii utrzymują, że człowiek zrodził się z dziewicy lub powstał z martwych to jest to fundamentalnie sprzeczne z nauką.

I dlatego mówi się, że to był cud. Zdarzenie sprzeczne z naturą (nauką). Co innego, gdyby jakaś religia utrzymywała, że jej wyznawcy np potrafią na zawołanie lewitować, albo przepowiadać przyszłość.

Mówiąc cud masz na myśli na przykład hinduistyczny cud mleka? :o

Cz paź 26, 2017 22:17
JedenPost napisał(a):
Czyli mówisz, że teoretycznie możliwe jest, ażeby człowiek przypadkiem zmartwychwstał?
Kiedy przyjmie się medyczną definicję śmierci, wówczas zmartwychwstanie jest nawet nie tyle mało prawdopodobne, ale wręcz całkowicie i ewidentnie logicznie niemożliwe. Sprzeczne z wnioskiem z definicji, a zatem z logiką.

Z drugiej strony, według niektórych koncepcji Bóg jest w stanie czynić absolutnie dowolne rzeczy, również sprzeczne z logiką (co ma skutek taki, że przyjęcie istnienia Boga, który tak działa w świecie, de facto rozwala nasze próby zrozumienia świata jakąkolwiek logiką, a w szczególności nauką).

Cz paź 26, 2017 23:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 215  Następna strona