Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
hubris napisał(a):
Weźmy chociażby fundament wierdzeń chrześcijańskich: Zbawienie. Bóg (nierozdzielna Trójca) wysyła część siebie samego (Jezus) aby zbawić ludzi od grzechu[...]
Kolejny raz ośmieszasz się, dyskutując na temat, o którym nie masz pojęcia. Jezus nie jest "częścią" Trójcy.

Śr lis 01, 2017 15:05
Zobacz profil WWW
Jak to? Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty

Śr lis 01, 2017 15:22

Można wierzyć jednocześnie i w Boga i w ewolucję,tylko co to wtedy za Bóg którego się nie słucha,nie wierzy Mu...którego człowiek ogranicza,zamykając Jego obraz w ramach własnego rozumu/pojmowania.
Dlaczego to nauka nie może przyjąć Boga takim jakim objawia się nam w słowie,tylko my mamy "gimnastykować" Jego słowo tak jak ona nam "zagra" :roll:

Śr lis 01, 2017 16:02
Moderator

Quinque napisał(a):
Jak to? Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty

Trzy Osoby Boskie nie są częściami składowymi Boga. O tym wiele w temacie o Trójcy Świętej: viewtopic.php?f=48&t=293&hilit=Tr%C3%B3jca+%C5%9Awi%C4%99ta
Doucz się i nie pleć bzdur.

Śr lis 01, 2017 16:16
Dlatego zadałem pytanie. Więc proszę mi tu niczego nie sugerować

Śr lis 01, 2017 17:21
Moderator

Podałam link do tematu, w którym można zapoznać się z tematem Trójcy Świętej. Tutaj ten temat to offtop.

Śr lis 01, 2017 18:07

Marek_Piotrowski napisał(a):
hubris napisał(a):
Weźmy chociażby fundament wierdzeń chrześcijańskich: Zbawienie. Bóg (nierozdzielna Trójca) wysyła część siebie samego (Jezus) aby zbawić ludzi od grzechu[...]
Kolejny raz ośmieszasz się, dyskutując na temat, o którym nie masz pojęcia. Jezus nie jest "częścią" Trójcy.

Pojęcie Trójcy w katolicyźmie to obraza logiki. Trzy osoby będące jednym bytem. Nierozdzielne a jednak Jezus pojawia się na ziemi i mówi że "Ojciec jest większy ode mnie". Bóg zsyła Ducha podczas chrztu Jezusa, czyli siebie samego. A później pozwala ukrzyżować Jezusa (Boga) aby udobruchać siebie. Absurd goni absurd.

Śr lis 01, 2017 20:55
No... paczpan, to zupełnie jak w mechanice kwantowej.

Śr lis 01, 2017 20:58

hubris napisał(a):
Pojęcie Trójcy w katolicyźmie to obraza logiki. Trzy osoby będące jednym bytem. Nierozdzielne a jednak Jezus pojawia się na ziemi i mówi że "Ojciec jest większy ode mnie". Bóg zsyła Ducha podczas chrztu Jezusa, czyli siebie samego. A później pozwala ukrzyżować Jezusa (Boga) aby udobruchać siebie. Absurd goni absurd.

To jest właśnie argument za tym że to jest prawda. Czyżbyś uważał że nieskończonego Boga możesz zrozumieć swoim rozumem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lis 01, 2017 21:05

Andy72 napisał(a):
hubris napisał(a):

To jest właśnie argument za tym że to jest prawda. Czyżbyś uważał że nieskończonego Boga możesz zrozumieć swoim rozumem?

Słuszna uwaga, tajemnica Trójcy jest największą „rozumową przesłanką” na to, iż właśnie chrześcijaństwo jest tą jedyną, nie wymyśloną przez ludzi, lecz objawioną przez Boga, wiarą.

Pomyślmy przez chwilę – co jest podstawową, immanentną cechą każdej religii wymyślonej przez człowieka? Otóż twierdzę, iż taką cechą jest to, iż nie ma w niej żadnych tajemnic. Oczywiście, bywa, że w niektórych sektach część rzeczy objęte jest tajemnicą przed „szeregowymi” wiernymi – jednak zawsze istnieje ktoś „wtajemniczony” – guru, szefostwo grupy itd.

Nie można wymyślić czegoś, czego się nie rozumie.

Ilustracją tego są wszelkie tzw. religie naturalne – zawsze wiadomo, o co chodzi, wiadomo, kim jest bóstwo. Są one „łatwym”, uproszczonym „wyjaśnieniem Boga” – niekiedy bardzo wymyślnym jak hinduizm czy kulty New Age, a niekiedy bardzo uproszczonym jak nauka sekt, różnych „świadków Jehowy” a nawet – piszę to z bólem – często praktyka nauczania realizowana przez znudzonych kaznodziejów chrześcijańskich.

Tymczasem w chrześcijaństwie – tym prawdziwym, nie „leniwym” – istnieje Trójca. Wbrew sugestiom przeciwników prawda wiary niemająca odpowiednika w żadnej innej religii. Tajemnica, o której nikt – ani święci, ani papież, ani doktorzy Kościoła nie ośmielili się powiedzieć, że ją rozumieją. Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!

Jest oczywiste, że choć wiara nie jest zaprzeczeniem rozumu (przeciwnie, wymaga jego współpracy ), to ograniczony, ludzki mózg nie jest w stanie ogarnąć nieskończoności, jaką jest Bóg. Każda wiara, która twierdzi, że całkowicie wyjaśnia Boga, musi być fałszywa. I odwrotnie – prawdziwa wiara musi mieć takie prawdy jak Trójca.

Śr lis 01, 2017 21:16
Zobacz profil WWW

Marek_Piotrowski napisał(a):
Andy72 napisał(a):
hubris napisał(a):

Słuszna uwaga, tajemnica Trójcy jest największą „rozumową przesłanką” na to, iż właśnie chrześcijaństwo jest tą jedyną, nie wymyśloną przez ludzi, lecz objawioną przez Boga, wiarą.

Pomyślmy przez chwilę – co jest podstawową, immanentną cechą każdej religii wymyślonej przez człowieka? Otóż twierdzę, iż taką cechą jest to, iż nie ma w niej żadnych tajemnic. Oczywiście, bywa, że w niektórych sektach część rzeczy objęte jest tajemnicą przed „szeregowymi” wiernymi – jednak zawsze istnieje ktoś „wtajemniczony” – guru, szefostwo grupy itd.

Ilustracją tego są wszelkie tzw. religie naturalne – zawsze wiadomo, o co chodzi, wiadomo, kim jest bóstwo. Są one „łatwym”, uproszczonym „wyjaśnieniem Boga” – niekiedy bardzo wymyślnym jak hinduizm czy kulty New Age, a niekiedy bardzo uproszczonym jak nauka sekt, różnych „świadków Jehowy” a nawet – piszę to z bólem – często praktyka nauczania realizowana przez znudzonych kaznodziejów chrześcijańskich.

Tymczasem w chrześcijaństwie – tym prawdziwym, nie „leniwym” – istnieje Trójca. Wbrew sugestiom przeciwników prawda wiary niemająca odpowiednika w żadnej innej religii. Tajemnica, o której nikt – ani święci, ani papież, ani doktorzy Kościoła nie ośmielili się powiedzieć, że ją rozumieją. Prawdę mówiąc, nikt nie wie nawet w przybliżeniu, o co w ogóle chodzi!

Jest oczywiste, że choć wiara nie jest zaprzeczeniem rozumu (przeciwnie, wymaga jego współpracy ), to ograniczony, ludzki mózg nie jest w stanie ogarnąć nieskończoności, jaką jest Bóg. Każda wiara, która twierdzi, że całkowicie wyjaśnia Boga, musi być fałszywa. I odwrotnie – prawdziwa wiara musi mieć takie prawdy jak Trójca.

Brawo. Skłoniłeś mnie do ujawnienia istoty Wszechmocnego Krasnoludka. Jego główną cechą jest Tajemnica jego natury (nie do zrozumienia i zbadania). Nikt nie ośmieli się powiedzieć, że ją rozumie. Ta wiara nie będzie miała odpowiednika w żadnej innej religii.
Ale najważniejsze jest to że...
Czyli Wszechmocny Krasnoludek istnieje.

Śr lis 01, 2017 22:04
Moderator

@hubris
Przegiąłeś. Dość wyśmiewania się z wiary w Boga. Ostatnie nieoficjalne ostrzeżenie. Następne będzie oficjalne, a jeśli dobrze pamiętam - trzecie i co za tym idzie - odpoczynek.

Śr lis 01, 2017 22:08

hubris napisał(a):
Czyli Wszechmocny Krasnoludek istnieje.

Co się tak uczepiłeś tych krasnali?
Chyba nigdy nie czytałeś książki dr.Cezarego Buzko(wrocławski archeolog)
o życiu codziennym krasnoludków w starożytności i wiekach średnich :-D
Polecam chociażby do głębszych przemyśleń.

Śr lis 01, 2017 22:17

Nie bardzo rozumiem co złego jest w idei Wszechmocnego Krasnoludka. Z punktu widzenia wiary jest możliwe istnienie takiej istoty. Czy ktoś może wyjaśnić jaka jest różnica między Bogiem a Krasnoludkiem?
Jest to poważne pytanie, nie mam zamiaru się z wyśmiewać z żadnej wiary. W koncu są osoby które wierzą czy wierzyły w krasnoludki.

Śr lis 01, 2017 22:28

akruk napisał(a):
hubris napisał(a):
Benedykt XVI i ojcowie Kościoła mówią o racjonalności wiary. Jeśli Bóg i dusza są niepoznawalni empirycznie to rozum odgrywa zerową rolę w procesie poznawania wiary.
O racjonalności, a nie o naukowości lub o empiryczności.

Czy możesz wyjaśnić jakim sposobem doszedłeś do tego, że wiara w katolickiego Boga jest racjonalna?

Śr lis 01, 2017 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 215  Następna strona