Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 73  Następna strona
 Jak pogodzić ewolucję z Biblią? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Najwidoczniej tak. Ewolucja jest połączona że śmiercią. Można rzec że śmierć jest wynikiem ewolucji

N lis 12, 2017 16:55
Quinque napisał(a):
Ostatnio dużo czytałem na ten temat. Jeżeli ewolucja zaistniała to nie możemy mówić o Adamie i Ewie i o grzechu pierworodnym co za tym idzie ofiara Jezusa nie ma sensu, czyli cała wiara chrześcijańska nie ma sensu. Teologowie uważają że grzech pierworodny mógł być grzechem ludzkości jako takiej. Albo Bóg stworzył ludzi już z tym grzechem. Tylko rodzi się pytanie po co? Ksiądz z którym kiedyś rozmawiałem ma temat ewolucji. Też mówi że łączenie jej z wiarą chrześcijańską jest grubymi nićmi szyte

Ofiara Jezusa miała jak najbardziej sens. Chrystus poświęcił swoje życie, żeby nam pokazać drogę do doskonałości, a to czy naprawdę istnienieli Adam i Ewa nie ma najmniejszego znaczenia.

N lis 12, 2017 17:04

Chrystus przyszedł dać świadectwo Prawdzie,a nią jest całe Słowo Boże.

N lis 12, 2017 17:08
Saqura napisał(a):
Chrystus przyszedł dać świadectwo Prawdzie,a nią jest całe Słowo Boże.

Dać świadectwo prawdzie i jednocześnie On tą Prawdą był, a poza tym także Drogą i Życiem.

N lis 12, 2017 17:14

Tak,tym jest właśnie Słowo i to całe :-)

N lis 12, 2017 17:20
felek27 napisał(a):
Quinque napisał(a):
Ostatnio dużo czytałem na ten temat. Jeżeli ewolucja zaistniała to nie możemy mówić o Adamie i Ewie i o grzechu pierworodnym co za tym idzie ofiara Jezusa nie ma sensu, czyli cała wiara chrześcijańska nie ma sensu. Teologowie uważają że grzech pierworodny mógł być grzechem ludzkości jako takiej. Albo Bóg stworzył ludzi już z tym grzechem. Tylko rodzi się pytanie po co? Ksiądz z którym kiedyś rozmawiałem ma temat ewolucji. Też mówi że łączenie jej z wiarą chrześcijańską jest grubymi nićmi szyte

Ofiara Jezusa miała jak najbardziej sens. Chrystus poświęcił swoje życie, żeby nam pokazać drogę do doskonałości, a to czy naprawdę istnienieli Adam i Ewa nie ma najmniejszego znaczenia.

Ma i to ogromne znaczenie. Sam fakt czynienia chrztu choćby opiera się na tym że nasi przodkowie popełnili grzech pierworodny

Kiedyś było łatwiej wierzyć :c

N lis 12, 2017 17:25
Saqura napisał(a):
Tak,tym jest właśnie Słowo i to całe :-)

Jak najbardziej. Słowo Boże zawarte w Piśmie Świętym.

N lis 12, 2017 17:33

Temat ewolucja a grzech pierworodny był rozważany przez papieża Benedykta XVI - https://ekai.pl/audiencja-ogolna-grzech ... -nadzieja/

Warto też poczytać św.Augustyna, który tak pisał:
„Być może przez "dzień" [stworzenia] należy rozumieć wszelki czas, być może wszystkie przemijające wieki są zawarte w tym słowie; dlatego zwie się nie "pierwszym dniem" ale "jednym dniem", jak mówi Pismo: "I tak upłynął wieczór i poranek, dzień pierwszy"(Rdz 1, 4) Interpretacja ta wskazywałaby, że uczynienie wieczoru oznacza grzech stworzeń rozumnych, a uczynienie dnia ich odnowienie
(…)
Wieczór owych trzech dni przed stworzeniem ciał niebieskich można roztropnie zrozumieć jako koniec każdego etapu pracy stworzenia, a ranek? jako wskazówkę nowej, nadchodzącej pracy"
[św. Augustyn, De Genesi ad Litteram Libri Duodecim, ks. I, 1].

N lis 12, 2017 21:40
Zobacz profil WWW

Co nie pomija istnienia na ziemi czasu bez śmierci,a to do ewolucji od samego powstania ziemi nijak nie pasuje.

N lis 12, 2017 21:48

Obawiam się, że literalne podejście do Biblii nie zaprowadzi nas do rozsądnych wniosków. Biblia - również historia Grzechu Pierworodnego - opisuje rzeczywistość duchową, niekoniecznie tak prostą jak jej opis.

N lis 12, 2017 23:21
Zobacz profil WWW
To już nie wiem czy był ten grzech czy nie

N lis 12, 2017 23:31

Był, oczywiście. Ale prawdopodobnie trochę inaczej to wyglądało, niż sobie to wyobrażamy.

N lis 12, 2017 23:34
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Był, oczywiście. Ale prawdopodobnie trochę inaczej to wyglądało, niż sobie to wyobrażamy.

Mysle ze samo uznanie ewolucyjnego biologicznie powstania czlowieka, a odrzucenie stworzenia przez Boga, samo w sobie moze byc grzechem pierworodnym.
Chodzi o to ze uznajac ewolucje przyjmuje sie zwierzece pochodzenie czlowieka, a tym samym uznaje zwierzece instynkty, a odrzuca czlowieczenstwo duchowe.
Tych dwu nie da sie polaczyc i utozsamiac w jednym.

N lis 12, 2017 23:49

sameone1 napisał(a):
Mysle ze samo uznanie ewolucyjnego biologicznie powstania czlowieka, a odrzucenie stworzenia przez Boga
Co ma pierwsze z drugim?
Drugie jest grzechem, ale nie wynika z pierwszego.
Cytuj:
Chodzi o to ze uznajac ewolucje przyjmuje sie zwierzece pochodzenie czlowieka, a tym samym uznaje zwierzece instynkty, a odrzuca czlowieczenstwo duchowe.
Tych dwu nie da sie polaczyc i utozsamiac w jednym.
E tam. Księga ROdzaju zaznacza, że "Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi" /Rdz 2,7/ ci znakomicie pasuje do wyprowadzenia z tego co ziemskie - najpierw zwierząt z materii, potem człowieka ze zwierząt.

I jeszcze jedno - posługujemy się tłumaczeniami. Czytamy "stworzył" i wydaje nam się to jasne.
Tymczasem w opisie stwarzania użyto trzech różnych słów oznaczających "stworzenie".
Słowo בָּרָא oznacza stworzenie z niczego (być może najlepszym tłumaczeniem byłoby "powołać do istnienia"
To słowo użyte jest np. w pierwszym dniu stworzenia.

W czwartym dniu (stworzenie Słońca i Ksieżyca) pojawia się inne słowo oznaczające stworzenie - וַיַּעַשׂ , które oznacza „stworzyć z czegoś, uformować". To słowo pozostaje z nami równiez przy stwarzaniu zwierząt i ludzi.
W drugim opisie stworzenia człowieka pojawia się za to słowo וַיִּיצֶר - również oznaczające "stwarzanie z czegoś" (trochę inny odcień znaczeniowy niż וַיִּיצֶר ).
Ciekawostka - użyto dwa razy tej samej litery (jedna z nich jest geminowana tj.wydłużona), co powoduje, ze wyraz jest napisany błędnie z punktu widzenia ortografii hebrajskiej - co do znaczenia tego trwają spory (być może chodzi o zaznaczenie podwójnej - duchowej i cielesnej - natury człowieka).

Jak widać, bardziej zgadza się to wszystko z ustaleniami współczesnej nauki, niż z wyobrażeniami zwolenników stwarzania wszystkiego "w jednym akcie stwórczym".

Niemniej i tak twierdzę, że nie jest to przekaz ani ewolucji ani żadnego innego sposobu stworzenia.

To cudowny poemat o stworzeniu, który mówi o wielu rzeczach znacznie ważniejszych, niż "technologia stwarzania". I szkoda, że te cudowne treści tak często są zaniedbywane, ponieważ skupiamy się na sporach "w ile dni odbyło się stworzenie".

N lis 12, 2017 23:58
Zobacz profil WWW
No tak z tego zdania można wyciągnąć to czy Bóg stworzył nas za pomocą ewolucji. Wszakże życie opiera się na węglu. Tylko to nie rozwiązuje Biblijnego motywu z grzechem pierworodnym, Adamem i Ewą

Pn lis 13, 2017 0:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 73  Następna strona