Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 73  Następna strona
 Jak pogodzić ewolucję z Biblią? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Jeśli "świat" rozumiesz jako czasoprzestrzeń, wtedy zmiana w świecie może dotyczyć całości czasu i przestrzeni.

Sam raj - po tej zmianie - mógł już do naszego obecnego wszechświata nie pasować. Biblia mówi, że nie było już do niego wstępu, a potem w końcu całkiem zniknął z ziemi.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 17, 2017 18:24
Moderator

Saqura napisał(a):
Nie,to zaprzecza Słowu "Mężczyzna zbliżył się do swej żony Ewy. A ona poczęła i urodziła Kaina, i rzekła: "Otrzymałam mężczyznę od Pana"a Paweł dodaje "Bóg bowiem z jednego człowieka wywiódł cały rodzaj ludzki"
Ach to literalne czytanie... W takim razie powiedz mi przed kim uciekał Kain i aby nikt go nie zabił, Bóg dał mu znamię? Czyżby Ewa urodziła tak wiele dzieci, że rodzeństwo się nie znało?
Nie przyszło Ci go głowy, że Adam i Ewa to znaczy po prostu człowiek i synowie Adama i Ewy to po prostu ludzie?

Pt lis 17, 2017 18:26

Paulito napisał(a):
Osiris

Baaaardzo oryginalna ta interpretacja.Sam chyba się nawciągał halucyogenów.Taki trochę profesor grzybek :D

John Marco Allegro był antropologiem. To, że w przeciwieństwie do jego kolegów nie był katolikiem tylko pomogło w bardziej rzetelnym przedstawieniu sprawy. Nie sądzisz chyba, że katolicki religioznawca może być obiektywny w interpretacji tekstów biblijnych? To jakby nazistę osądzał nazista.

Pt lis 17, 2017 18:42

Małgosiaa napisał(a):
Biblia nie jest sprzeczna z nauką ponieważ odpowiada na zupełnie inne pytania podstawowe (i nie tylko), a mianowicie: skąd się wziął świat (został stworzony przez Boga)

Kolejna po M. Piotrowskim osoba która wygaduje bzdury, że nauka nie może odpowiedzieć na pytanie skąd wziął się świat. Skąd wy to bierzecie? Papież wam powiedział?

Pt lis 17, 2017 18:44
Małgosiu, nie rozumiesz. Według Bibli(nawet biorąc poprawkę na alegoryczność). Zło jest wynikiem pojawienia się człowieka. Natomiast ewolucja postępowała poprzez śmierć. Zwierzęta umierały i się zmieniały. Co za tym idzie nie było okresu w historii w którym to ludzkość była bez skażenia. Od początku na ziemi istnieje śmierć/ból itd. Więc Bóg stworzył nas z tym całym brudem tylko po co? I dlaczego mamy cierpieć za coś czego nigdy nie było? Czy takiem Bogu nalezy sie w ogóle jakikolwiek szacunek? To nawet nie zwykła aporia czy paradoks, a kompletnie dwa różne stany kompletnie się wykluczające

Osobiście jestem zdania że jeżeli Bóg istnieje to bez znaczenia jak stworzył ludzi. Ale Biblia i dzisiejsza nauka kompletnie się wykluczają. Nawet jeżeli bierzemy poprawki na metaforykę

Pt lis 17, 2017 18:47

Soul33 napisał(a):
Sam raj - po tej zmianie - mógł już do naszego obecnego wszechświata nie pasować. Biblia mówi, że nie było już do niego wstępu, a potem w końcu całkiem zniknął z ziemi.

No a może raj to po prostu Królestwo Boże,może człowiek był na tyle gotowy że Bóg w jego duchu mu się objawił,może był to najdogodniejszy moment by człowieka obdarzyć myślą abstrakcyjną by takowy raj mógł poznać,by pokazać mu po co zaistniał i takie tam...by obdarzyć go tym pokarmem "krzewem polnym"którym Stwórca chciał go karmić (wszak nie samym chlebem człowiek żyje)?Może to czas,by pokazać co naprawdę łączy(duchy ze sobą),by pokazać miłość(uczucie)?Zabrać kawałek ducha mężczyznie,otworzyć jego oczy na niewiastę, by stali się jedno,jak Bóg z Synem?
:)
Bramy zostały zamknięte,bo człowiek "cudzołożył"(posłuchał innego głosu)...zerwał nie ten owoc co było trzeba,a Słowo straciło chwałę,życie którym mogło obdarzać

Kurcze ...czasami jedno zdanie zmusza do innego spojrzenia ...no to sobie powyżej "pofilozofowałam" :-D
Szczerze to muszę "pogłówkować" nad tym Twoim przekazem,całkiem innym niż wszystkie.

Pt lis 17, 2017 18:52

Osiris napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
Biblia nie jest sprzeczna z nauką ponieważ odpowiada na zupełnie inne pytania podstawowe (i nie tylko), a mianowicie: skąd się wziął świat (został stworzony przez Boga)

Kolejna po M. Piotrowskim osoba która wygaduje bzdury, że nauka nie może odpowiedzieć na pytanie skąd wziął się świat. Skąd wy to bierzecie? Papież wam powiedział?

Skąd,skąd się wziął?

Pt lis 17, 2017 18:54

Małgosiaa napisał(a):
Ach to literalne czytanie..

Jezus rzekł: "Czy nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył ich jako mężczyznę i kobietę? 5 I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. 6 A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela" chyba literalnie się odniósł ?

Pt lis 17, 2017 19:00

Saqura napisał(a):
Osiris napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):

Skąd,skąd się wziął?

Istnieją pytania na które nie można udzielić (jeszcze nie?) odpowiedzi. Niestety wyobraźnia ludzka nie pozwala na niewiadome i w razie braku informacji wypełnia luki czym się da.

Pt lis 17, 2017 19:51

Osiris napisał(a):
Istnieją pytania na które nie można udzielić (jeszcze nie?) odpowiedzi. Niestety wyobraźnia ludzka nie pozwala na niewiadome i w razie braku informacji wypełnia luki czym się da.

Widać że jednak pozwala,a to najwyrazniej oznacza brak wyobrazni.

Pt lis 17, 2017 19:57
W przypadku Osirisów chyba zapełnia luki muchomorkami. Muchomorki są ciekawe, ponieważ ich substancja psychoaktywna nie metabolizuje się i jest w calości wydalana z moczem. Mam w związku z tym poważne pytanie: a co Osirisy sądzą o parówce z moczem szamana?

Pt lis 17, 2017 20:36

Osiris napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):

Zrobimy test, czy ordynarnie kłamiesz czy tylko nie odróżniasz pytania "dlaczego" od "skąd":
zacytuj, gdzie kiedykolwiek pisałem, że "nauka nie może odpowiedzieć na pytanie skąd wziął się świat".

Pt lis 17, 2017 21:11
Zobacz profil WWW
Moderator

Osiris napisał(a):
Saqura napisał(a):
Skąd,skąd się wziął?
Osiris napisał(a):

I to jest własnie logika Osirisa: nie wiem, ale wiem, że to bzdura. Tyle tylko że dopóki nauka nie udowodniła, nie można mówić o wiedzy, a o wierze (wierzę, że to bzdura, a nie wiem).
Skąd ta pewność, że kiedykolwiek nauka na te pytania odpowie?

I na marginesie, w związku z obroną Marka przed zaliczeniem go do jednej paczki z Małgosią: pytania - skąd wziął się świat i skąd jedzie ten pociąg to nie ten sam rodzaj pytania. Pierwsze pyta o przyczynę istnienia świata , a drugie o początek podróży (nie o przyczynę ruchu pociągu). Pytanie: dlaczego powstał świat jest następnym pytaniem po "skąd"? Odpowiedź na pierwsze brzmi: Bóg stworzył świat, a na drugie: z miłości.

Pt lis 17, 2017 21:28
Moderator

Saqura napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
Ach to literalne czytanie..

Jezus rzekł: "Czy nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył ich jako mężczyznę i kobietę? 5 I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. 6 A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela" chyba literalnie się odniósł ?

To nie jest odpowiedź na moje pytanie (oczywiście przemilczałaś je, a odniosłas się do nieistotnej, w tej dyskusji, sprawy. Pytałam:
Małgosiaa napisał(a):
W takim razie powiedz mi przed kim uciekał Kain i aby nikt go nie zabił, Bóg dał mu znamię? Czyżby Ewa urodziła tak wiele dzieci, że rodzeństwo się nie znało?

Pt lis 17, 2017 21:36

Małgosiaa napisał(a):
To nie jest odpowiedź na moje pytanie (oczywiście przemilczałaś je, a odniosłas się do nieistotnej, w tej dyskusji, sprawy.

Ty na moje też nie odpowiadasz,pisałam o ewolucji,podałam wypowiedz Pawła,ba nawet dwie ..teraz podałam słowa Pana... a Ty nic,atakujesz pytaniem moje pytania.
Po co mam odpowiadać skoro Twoje stanowisko brzmi ewolucja jest zgodna z Pismem,no i nawet Pan nie jest Cię w stanie przekonać by spróbować pomyśleć inaczej,wolisz Go przemilczeć.
Ja szukam mając nadzieję że znajdę swoje odpowiedzi,Ty je masz nie szukasz a Pismo się z nimi "rozjeżdża".

Pt lis 17, 2017 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 73  Następna strona