Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
 Katolicy i Protestanci 
Autor Wiadomość
Post Re: Katolicy i Protestanci
Nie wiem jak jest w Twojej "praktyce", bo ja np. dałem za ślub tyle, ile sam uznałem za słuszne. :D

Cz lis 23, 2017 21:46

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Nie wiem jak jest w Twojej "praktyce", bo ja np. dałem za ślub tyle, ile sam uznałem za słuszne. :D

Jak stwierdza prawnik kanonik Michał Poczmański:
(...)Wierny, który prosi o sakrament jest członkiem większej grupy, w obrębie, której żyje. Musi więc ponosić ciężary utrzymania tej społeczności i niestety są to ciężary również finansowe. Potwierdza to również Kodeks Prawa Kanonicznego z 1983 roku "Wierni składający ofiarę (…) przyczyniają się do dobra Kościoła oraz uczestniczą przez tę ofiarę w jego trosce o utrzymanie szafarzy i dzieł"

Cz lis 23, 2017 21:57
Ciężar utrzymania parafii realizuje się np. przez ofiary na tacę, które idą na utrzymanie kościoła, opłaty, pensje itd.

Cz lis 23, 2017 21:58

Andy72 napisał(a):
Osiris, ile dajesz na tacę?

Hmmm, niech sobie przypomnę czas kiedy byłem (nieświadomie) katolikiem...
Nie przypominam sobie abym oddał swoje zarobione pieniądze, co najwyżej była to kasa rodziców którą kazali mi wrzucić do koszyka gdy byłem dzieckiem.

Cz lis 23, 2017 22:03

Ciężar utrzymania parafii realizuje się np. przez ofiary na tacę, które idą na utrzymanie kościoła, opłaty, pensje itd.

Czyli wracamy do punktu wyjścia w którym stwierdziłem, że KK zbiera pieniądze od owieczek na swoje cele ( a nie "zabiera":)

Cz lis 23, 2017 22:06
Ofiara jest dobrowolna, zauważyłeś? I wszystko idzie na potrzeby tej konkretnej grupy ludzi, która jest zebrana w kościele.

Cz lis 23, 2017 22:08

Ofiara jest dobrowolna, zauważyłeś? I wszystko idzie na potrzeby tej konkretnej grupy ludzi, która jest zebrana w kościele.

Prawnik Kanonik Michał Poczmański jest innego zdania...
Natomiast moja pierwotan wydpowiedź dotyczyła stwierdzenia jakiegoś użytkownika jakoby religia dotyczy tylko i wyłącznie duchowych spraw. Na przykładzie KK widzimy, że jest przeciwnie. Ty natomiast przeinaczyłeś moje "zbieranie" w "zabieranie".

Cz lis 23, 2017 22:15
Mea culpa. Gdybyś jednak zerknął do Biblii, to wiedziałbyś, że od początku dbanie o Kościół nie ograniczało się wyłącznie do modlitwy. :)

Cz lis 23, 2017 22:20

Mea culpa. Gdybyś jednak zerknął do Biblii, to wiedziałbyś, że od początku dbanie o Kościół nie ograniczało się wyłącznie do modlitwy. :)

Hmmm, nie jestem w pewien czy Kościół w ogóle w Biblii występuje (?).
Na pewno Jezus miał jednoznaczną opinię o związku mamony z kapłanami sądząc po jego gwałtownej wizycie w świątyni :)

Cz lis 23, 2017 22:31
Wobec tego zapraszam do lektury Nowego Testamentu, bo wyraźnie widać, że masz ogromne dziury w wiedzy na temat tego, co tam jest zapisane. :)

O utrzymywaniu się tych, którzy głoszą Ewangelię (czyli między innymi prezbiterów i biskupów), masz choćby tutaj:

1 Kor 9,13-14
13. Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą się około ofiar, żywią się ze świątyni, a ci, którzy posługują przy ołtarzu, mają udział w /ofiarach/ ołtarza?
14. Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głoszą Ewangelię.

Cz lis 23, 2017 22:32

Wobec tego zapraszam do lektury Nowego Testamentu, bo wyraźnie widać, że masz ogromne dziury w wiedzy na temat tego, co tam jest zapisane. :)

O utrzymywaniu się tych, którzy głoszą Ewangelię (czyli między innymi prezbiterów i biskupów), masz choćby tutaj:

1 Kor 9,13-14
13. Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą się około ofiar, żywią się ze świątyni, a ci, którzy posługują przy ołtarzu, mają udział w /ofiarach/ ołtarza?
14. Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głoszą Ewangelię.

Gdzie tu jest mowa o hierarchicznej organizacji przypominającej Kościół rzymskokatolicki?

Ort. - YZ

Cz lis 23, 2017 22:35
Nigdzie. Ten fragment dotyczy utrzymywania się prezbiterów i biskupów z głoszenia Ewangelii. Nie zmieniaj tematu kiedy się okazało, że oni robią to zgodnie z wolą Boga. :D

Ps. Pisze się "Kościół rzymskokatolicki".

Cz lis 23, 2017 22:37

Cytuj:
Nigdzie. Ten fragment dotyczy utrzymywania się prezbiterów i biskupów z głoszenia Ewangelii. Nie zmieniaj tematu kiedy się okazało, że oni robią to zgodnie z wolą Boga. :D

Przecież sam zmieniasz temat: gdzie jest niby Kościół Katolicki w Biblii?

Cz lis 23, 2017 22:41
Jeszcze chwila, a skończy się moja cierpliwość na twoje rżnięcie głupa i zmiany tematu. Na temat Kościoła w Biblii to napisałem, że masz sobie sam uzupełnić wiedzę i poczytać Nowy Testament. Fragment wrzuciłem aby Ci pokazać, co Bóg postanowił na temat tego, z czego mają się utrzymywać między innymi biskupi i prezbiterzy.

Cz lis 23, 2017 22:45

Jeszcze chwila, a skończy się moja cierpliwość na twoje rżnięcie głupa i zmiany tematu. Na temat Kościoła w Biblii to napisałem, że masz sobie sam uzupełnić wiedzę i poczytać Nowy Testament. Fragment wrzuciłem aby Ci pokazać, co Bóg postanowił na temat tego, z czego mają się utrzymywać między innymi biskupi i prezbiterzy.

Że co? napisałeś, że niby w Nowym Testamencie występuje Kościół ale nie podałeś żadnych dowodów. Jeśli coś twierdzisz to jest Twoim obowiązkiem to uzasadnić. Nic takiego nie zrobiłeś.

Cz lis 23, 2017 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona