Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
a wiadomym jest, że: "puste kłosy dumnie wznoszą się ku niebu, kłosy pełne ziarna pokornie pochylają się ku ziemi" :D .

I dlatego Radiu Maryja tak wielu dumnych ,,autorytetów" przykłada, słusznie żeś rzekł...

Pt lip 15, 2005 13:46

SweetChild
Takie pytania są obraźliwe. Na takim poziomie nawet nie mam zamiaru dyskutować. Bo ja będę się produkował, a ty powiesz: "faryzeusz", albo "faszysta", albo "oszołom", albo "cyklista". Szkoda słów...

Zgodzę się, że szkoda słów na dyskusje z ludźmi, z którymi nie można znaleźć nawet wspólnego języka. Stąd też staram się jak mogę nie odpowiadać na posty forumowiczy, kórzy nazywają białym to co ja widzę jako czarne.

Natomiast w moim pytaniu nie widzę nic obraźliwego, po prostu chciałbym wiedzieć jak ma się "elita Kościoła Katolickiego w Polsce, tworzona przez słuchaczy Radia Maryja, nowych ludzi plemię, świetnie wykształconych w doktrynie katolickiej" do elity Izraela z czasów Chrystusa. Dla mnie występuje pewne podobieństwo, ale przeciez wcześniej nawet tego nie napisałem. Po prostu zapytałem, bo podobno nie ma głupich pytań. Ale może są niewygodne?

Nie wiem też, dlaczego moderator wyciął mojego posta. Dlaczego nie można zadać pytania? Który punkt regulaminu został naruszony, oczywiście jeśli wolno zapytać? ;-)

PS.
Generalnie uważam, że moderacja jest OK :-)

Pt lip 15, 2005 14:21
Natomiast w moim pytaniu nie widzę nic obraźliwego, po prostu chciałbym wiedzieć jak ma się "elita Kościoła Katolickiego w Polsce, tworzona przez słuchaczy Radia Maryja, nowych ludzi plemię, świetnie wykształconych w doktrynie katolickiej" do elity Izraela z czasów Chrystusa.

Elita Izraela była zamkniętą grupą (nie jestem historykiem, ale przypuszczam że zebyn tam trafić - trzeba było być cytatym i pisatym i uconym..) i stosowała przemoc fizyczną wobec inaczej myślących (kto pojamał Pana ?), a Radio Maryja zupełnie odwrotnie. Jesli szukamy tu analogii to po stronie faryzeuszy mozemy postawić przeciwników Radia Maryja za ich agresję i izolowanie się od stanowiska Stolicy Apostolskiej...

Pt lip 15, 2005 14:36
... która w sprawach ,,katolickości" ma największe kompetencje do rozstrzygania.

Pt lip 15, 2005 14:38
Jesli szukamy tu analogii to po stronie faryzeuszy mozemy postawić przeciwników Radia Maryja za ich agresję i izolowanie się od stanowiska Stolicy Apostolskiej...

Hmmmm....czyzby po śmierci JPII Stolice Apostolska przeniesiono do Torunia?

Nie rozumiem jednej sprawy.....jak mozna w tak bezczelny sposób utożsamiac katolickość z RM. Czy poza nim nie ma katolików?
Cytuj:
Jesteśmy elitą jak powiedziałem, ale przyjmujemy każdego

Tego tez nie rozumiem......do czego PRZYJMUJECIE?.....bo do Koscioła to ja naleze od momentu Chrztu. Tak wiec teraz to sie moge przyjąc jedynie do jakiejs partii, organizacji społecznej...tudzież SEKTY.
Druga sprawa. kto jest tym , który weryfikuje "przyjmujacych sie"? Jezeli Ojciec Dyrektor...to bardzo dziekuje. Jakos nie znosze dyktatorów....

Pt lip 15, 2005 14:51
Rzepak - mianem "elita" nie określałeś "przykładających RM, zarezerwowane jest ono tylko dla RM i jego słuchaczy :)
Czytając Twoją wypowiedż o elitarności RM, śmiało można wysnuć konkluzję, że ci "przykładający" wg Twego mniemania stoją niżej, niż ci co się "namnażają" ponad miarę :D.
A pamietasz co też Jezus mówił o "elitach" ?
- "Wysławiam cię i dzięki czynię ci Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś to przed mędrcami i uczonymi, a objawiłeś prostaczkom" Mt 11,25.

Pt lip 15, 2005 15:00

Elita Izraela była zamkniętą grupą (nie jestem historykiem, ale przypuszczam że zebyn tam trafić - trzeba było być cytatym i pisatym i uconym..)

Aby trafić do elity zawsze trzeba czymś się wyróżnić. Albo poprzez bycie cytatym, pisatym i uconym, albo poprzez świetne wykształcenie w doktrynie katolickiej (z góry przepraszam, jeśli kogoś obraża to zestawienie).

Rzepak napisał(a):
i stosowała przemoc fizyczną wobec inaczej myślących (kto pojamał Pana ?)

Z tego co pamiętam, to kapłani Izraela nie chcieli brudzić sobie swoich elitarnych rąk, aby móc brać udział w świetych obrzędach. Czarną robotę zostawili niewiernym...

Rzepak napisał(a):
, a Radio Maryja zupełnie odwrotnie.

W kapitaliźmie jest wyzysk człowieka przez człowieka, a w socjaliźmie zupełnie odwrotnie ;-)

Rzepak napisał(a):
Jesli szukamy tu analogii to po stronie faryzeuszy mozemy postawić przeciwników Radia Maryja

Meritusie, czy możemy uznać, że jest remis? ;-)

Pt lip 15, 2005 15:04

Ogromne znaczenie silnych mediów katolickich w Polsce wykazuje ostatni czas, gdy tylko Radio Maryja i TvTrwam prowadziło transmisje na żywo ze Światowych Dni Młodzieży z Kolonii. Wszystkie wydarzenia zwiazane z tymi dniami będą w najbliższym czasie również przez te katolickie media transmitowane:
Cytuj:
Czwartek, 18 sierpnia, godz. 12.00-12.45 - powitanie Benedykta XVI na lotnisku Bonn/Kolonia. W godz. 16.45-19.00 będą transmitowane powitanie Ojca Świętego przez młodzież, rejs statkiem po Renie i nawiedzenie katedry kolońskiej.

Piątek, 19 sierpnia, godz. 10.15-13.00 - spotkanie papieża z prezydentem Niemiec i nawiedzenie Synagogi; godz. 17.00-18.00 - spotkanie Ojca Świętego z seminarzystami w kościele pw. św. Pantaleona; od godz. 18.15 - transmisja spotkania ekumenicznego z udziałem Benedykta XVI i w godz. 19.30-21.30 -Droga Krzyżowa młodych.

W sobotę 20 sierpnia od godz. 18.00 - spotkanie Ojca Świętego z przedstawicielami niektórych wspólnot muzułmańskich. W godz. 20.00-22.30 odbędzie się transmisja modlitewnego czuwania papieża z młodzieżą na Marienfeld.

Na niedzielę, 21 sierpnia, godz. 9.30-12.45 planowana jest transmisja pontyfikalnej Mszy św. na zakończenie XX Światowych Dni Młodzieży z Marienfeld. Tego samego dnia od godz. 17.00 TV "Trwam " pokaże spotkanie Ojca Świętego z Episkopatem Niemiec w Sali Św. Piusa w seminarium duchownym w Kolonii. Ostatni punkt programu rozpocznie się o godz. 18.45 - będzie to pożegnanie Benedykta XVI na lotnisku Bonn/Kolonia.

Wt sie 16, 2005 22:48

Dlaczego piszesz, że tylko TV TRWAM przecież TVP również transmitowało na żywo, co powiedzieli mi moi znajomi, bo sama oglądałam to z placu... więc czemu zmyślasz?

Pt wrz 02, 2005 22:37
Zobacz profil WWW

TvTrwam transmitowało wszystko, TVP tylko pod koniec ostatnią Mszę - skoro nie wiesz dobrze, to dlaczego piszesz ?

Pt wrz 02, 2005 22:40

Wiem bardzo dobrze, bo mam nagrane na kasetach, TVP transmitowało czuwanie i początkową mszę na stadionie też.

Pt wrz 02, 2005 22:44
Zobacz profil WWW

ale nie tyle co TvTrwam, przez pierwsze dni transmisji nie było wcale - Msza z Ojcem Świętym była jedna, a czuwanie - calkiem możliwe że było transmitowane, ale to już była sobota

Pt wrz 02, 2005 22:50

Może nie transmitowało wszystkiego, bo poprostu niesposób było umieścić w programie relacji z tylu różnych miejsc.

Mszę jedną, bo zdaje mi się, że tylko jedna była (ale tego nie jestem pewna), pozatym czuwanie, rejs Renem, powitanie, przemówienie w Katedrze, Anioł Pański.
Więc chyba sam przyznasz, że stwierdzenie

Cytuj:
gdy tylko Radio Maryja i TvTrwam prowadziło transmisje na żywo ze Światowych Dni Młodzieży z Kolonii

Jest nieprawdziwe...

Jeśli TV TRWAM więcej to bardzo dobrze, bo taka jest ich rola i wolę już jeżeli mają się czymś zajmować, to właśnie takimi sprawami.

Pt wrz 02, 2005 23:03
Zobacz profil WWW

TVP transmitowała Mszę, pożegnanie i jak twierdzisz czuwanie. Reszta była tylko w TvTrwam.

Pt wrz 02, 2005 23:11

tak czy owak nie tylko TV TRWAM transmiotwała to wydarzenie na żywo

Pt wrz 02, 2005 23:19
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 180  Następna strona