Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Gdy czyta się jedynie nagłówki, to i tekstu umów "nie ma"....otóż są w tekście Pawlaka zamieszczonym na fb.

Pt gru 22, 2017 17:14
Moderator

Tymczasem, w kwestii unikania ewentualnych ostrzeżeń...

Tytuł: Wzajemne uwagi - między użytkownikami

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Dlatego autorytatywne stwierdzenie "Macierewicz to agent" podlega ocenie pod kątem zgodności z regulaminem forum w zakresie uwiarygodnienia go dowodami, a "wierzę, że Macierewicz to agent" czy "przypuszczam, że Macierewicz to agent" takiej ocenie nie będzie podlegało.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt gru 22, 2017 17:19

No dobra, zakonczylem rybe w galarecie, rybe pieczona ( w obu postaciach dorsz, ktory u nas jest rzadki i dosc drogi ) i przeczytalem wybor dokumentow przedstawionych przez premiera Pawlaka.
Pisze wybor, bo trzeba by znac podstawowy wieloletni kontrakt na dostawy gazu z Rosji do Polski do ktorego odnosza sie oba pokazane protokoly dodatkowe zeby mozna bylo powiedziec jakie sa zmiany i czy sa korzystne czy nie. Do tego trzeba by bylo znac srednia cene gazu w owym czasie na rynku swiatowym, czyli przeprowadzic regularne sledztwo uwzgledniajac jak najwiecej czynnikow wplywajacych na wczesna sytuacje.
Czego oczywiscie w tym momencie przygotowan swiatecznych i na forum raczej nie mozna dokonac.
Dalej zostaja pewne niejasnosci, czytalem o oddaniu Gazpromowi wladania spolka, tymczasem w protokole jest podzial akcji na polowe, trzeba by sprawdzic dokumenty spolki zeby stwierdzic jaka jest aktualna sytuacja.
Jedna sprawa zostala IMHO wyjasniona, a mianowicie sprawa rzekomych umorzonych dlugow za transfer gazu - kazda ze stron naliczala je wlasna metoda od 2006r i rosyjskiej podwyzce ceny gazu, owczesny rzad PiS chcial zawyzonymi oplatami za transfer odbic sobie strate na tej podwyzce, kontrakt zawarty przez Pawlaka normowal sytuacje obnizajac ceny za transfer razem z obnizeniem ceny metra3 gazu przez Rosjan.
Czyli z jednej strony umorzylismy rzekome "dlugi", a z drugiej zarobilismy znacznie wiecej na obnizce ceny w porownaniu z cena poprzednia.

Jeszcze jedna rzecz zwrocila moja uwage i jest dla mnie niewytlumaczona - Pawlak jest zwolennikiem bardzo dlugoterminowych kontraktow z Rosja, zamiast umow krotkoterminowych preferowanych przez PiS i chce jak gdyby zapewnic "zatrudnienie" dla rurociagu jamalskiego jako przeciwwagi dla budowy North Stream, nie chcac wykorzystania konkurencji Norwegow a proponujac rozbudowe polaczen z Niemcami dla odkupywania jamalskiego gazu z ich nadwyzek. W mojej opinii to nie jest dobra strategia, bo bedac w jego butach staralbym sie zbijac cene gazu w negocjacjach z Rosjanami przez konkurencje gazowa na polskim rynku.

Pt gru 22, 2017 20:28
No mozliwe, ze bylaby to jakas opcja.
Ale North Stream byl i jest koscia niezgody i pomysl wieloletniego pchania gazu przez Polske jako konkurencja do North Stream mial prawdopodobnie na celu zapewnic nam dlugoterminowe zyski z transferu.
W koncu Rosjanie wiedzieli, ze budujemy gazoport, wiec rozmowy na pewno nie byly latwe.

Kael:
Kael napisał(a):
Moment Yarpen! Ta umowa, ktora wedlug ciebie, bronila interesow Rosji? To chyba ty ja powinienes wkleic na poparcie swojego oskarzenia polskiego rzadu o zdrade kraju.

Jak oskarżę rząd o zdradę Polski, to ją wkleję. Na ten moment niczego takiego nie zrobiłem, więc sorry, ale nie. Wskazałem za to fragmenty tej umowy, które potwierdzają, że rząd RP w owym czasie służył interesom Rosji i nie zdołacie zmienić tego faktu.. :)

Yarpen, czy ty czytasz wlasne teksty? Jezeli rzad jakiegos panstwa sluzy interesom innego panstwa, to zdradza swoj kraj.

Jesli chodziloby tu o aktualny rzad, to juz bys cos o lamaniu prawa i bezpodstawnych oskarzeniach wypisywal.

A subadam ci wlasnie wytlumaczyl jakie to “dlugi“ umarzano, jak ladnie obnizono cene gazu i ze wiazalo sie to z North Stream, ktorego historie chyba znasz? No i ze Polska stala wtedy pod sciana, bo gazu brakowalo.
Znowu czegos nie zrozumiales?

Ostatnio edytowano Pt gru 22, 2017 21:26 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 22, 2017 21:19

subadam napisał(a):
Nie chodzi o zadne sankcje, do ktorych droga niepewna i daleka zreszta mam nadzieje ze nie zostana uchwalone, chodzi o przyszly budzet Unii ktory bedzie uchwalany w 18 r i z ktorego Polska fige z petelka zobaczy gdy bedzie w procedurze par 7 pkt 1.

LOL
Czytałeś ten artykuł traktatu o UE? Dopóki Rada Europy jednomyślnie nie orzeknie na podstawie tego artykułu o wprowadzeniu takiej sankcji wobec Polski, iż nie dostanie pieniędzy z UE, dopóty nikt nie ma prawa pozbawić Polski nawet jednego centa, który się nam należy z unijnego budżetu. :D

To tak przy okazji zastanawiania sie wczorajszego ile sie Polsce z EU nalezy przeczytalem artykul dr Cukiernika ( duzego zwolennika PiS i wyjscia Polski z EU ) wiec postanowilem zacytowac post Yarpena dla przypomnienia.
Otoz zgodnie z tym co pisze p.Cukiernik nic sie Polsce z EU nie nalezy.
Polska pisze wnioski o dotacje z ktorych polowa jest w tej chwili odrzucana z roznych wzgledow i zeszly rok byl najnizszy jesli chodzi o poziom dotacji z EU do Polski od wielu lat - 5 mld zl wobec 10 mld w roku poprzednim. Wystarczy ze aparat urzedniczy EU zacznie odrzucac 80% wnioskow i przeciagac wyplaty pozostalych 20% w nieskonczonosc i natychmiast Polska stanie sie platnikiem dodatnim EU, niezaleznie od tego co zapisane jest w budzecie Unii na dany rok.
Oczywiscie moze wowczas przestac wplacac swoja skladke i wystapic z EU, o co chyba chodzi rzadowi PiS.

Pt gru 22, 2017 23:16
Moderator

subadam napisał(a):
wystapic z EU, o co chyba chodzi rzadowi PiS.

Nie sądzę. Gdyby rolnicy stracili dotacje, to byłby koniec PiS.

Po prostu polityka zagraniczna była dla PiS tylko narzędziem w polityce krajowej. Dopiero teraz chcą coś zmienić na gębę Morawieckiego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So gru 23, 2017 0:30
Kael napisał(a):
Kael:
Kael napisał(a):
Moment Yarpen! Ta umowa, ktora wedlug ciebie, bronila interesow Rosji? To chyba ty ja powinienes wkleic na poparcie swojego oskarzenia polskiego rzadu o zdrade kraju.

Jak oskarżę rząd o zdradę Polski, to ją wkleję. Na ten moment niczego takiego nie zrobiłem, więc sorry, ale nie. Wskazałem za to fragmenty tej umowy, które potwierdzają, że rząd RP w owym czasie służył interesom Rosji i nie zdołacie zmienić tego faktu.. :)

Yarpen, czy ty czytasz wlasne teksty? Jezeli rzad jakiegos panstwa sluzy interesom innego panstwa, to zdradza swoj kraj.

Jak pisałem: Ja będę uzasadniał to, co jest w moich postach, a nie rzeczy, które mi przypisujesz.

So gru 23, 2017 9:57

Jeżeli zdradę stanu można przypisywać poprzedniemu rządowi i to z powodu jakiejś jednej pozornie niekorzystnej dla Polski umowy, to co powiedzieć o obecnej władzy? O tych wszystkich, którzy w ciągu raptem 2 lat doprowadzili do całkowitego osamotnienia naszego kraju na arenie międzynarodowej (27:1), do wystawienia nas na pośmiewisko i postawienia pod pręgierzem - do tego, że będą nas teraz włóczyć po międzynarodowych sądach i upokarzać.
W czyim jest to interesie?
Przecież nie Polski!
I czy to nie zdrada?
Czy ostentacyjne sponiewieranie własnej Konstytucji nie jest zdradą stanu?
Czym jest bezprawny i uzurpatorski zamach na konstytucyjne organy władzy (Trybunał Konstytucyjny i Sąd Najwyższy)? Albo zmiana ustroju państwa? Od czasu odmowy publikacji wyroków TK przez rząd nie jesteśmy już przecież państwem prawnym.
Albo czy odbieranie Polakom praw i wolności obywatelskich jest w interesie Polski?

So gru 23, 2017 10:50
No to Yarpen uzasadnij prosze, na bazie faktow, ze byla to umowa w interesie Rosji a Polsce tylko (za)szkodzila.
I ze w ogole mozna i zawiera sie jakiekolwiek umowy w normalnym swiecie, tylko z wlasna korzyscia.
Inaczej to po prostu oszczerstwo.

Jesli dalej nie rozumiesz, to przeczytaj co napisales tak, jakby to napisala Alus badz pilaster i chodzilo o umowe zawarta przez obecny rzad. Np na te fabryke czesci do Mercedesa.
Czyz nie jest to sprzedawanie polskiej sily roboczej bogatym Niemcom, zeby im kabze nabic? W koncu nawet podatkow Polska z tego przez lata nie ma.
Mozna wrecz powiedziec, ze rząd RP służy interesom Niemiec.

So gru 23, 2017 10:56
mikkel napisał(a):
Jeżeli zdradę stanu można przypisywać poprzedniemu rządowi i to z powodu jakiejś jednej pozornie niekorzystnej dla Polski umowy,

Koś tak robi?

So gru 23, 2017 11:38

mikkel napisał(a):
Jeżeli zdradę stanu można przypisywać poprzedniemu rządowi i to z powodu jakiejś jednej pozornie niekorzystnej dla Polski umowy,

Koś tak robi?

Służenie interesom obcego mocarstwa, a nie swojemu własnemu państwu do tego się przecież sprowadza:

Cytuję:
Zdrada stanu – przestępstwo, zbrodnia godząca w najistotniejsze interesy państwa, jak udział obywatela w działaniach przeciw własnemu krajowi...

So gru 23, 2017 11:46
Ja cię nie pytam o to, co jest zdradą stanu, tylko o to, kto ją przypisuje poprzedniemu rządowi.

So gru 23, 2017 12:09
Moderator

zdrada stanu «przestępstwo popełnione przez osobę sprawującą władzę polegające na działaniu na szkodę państwa»

https://sjp.pwn.pl/sjp/zdrada-stanu;2545300.html

~ Pink Floyd, "Hey you"

So gru 23, 2017 12:12
Moderator

Ja cię nie pytam o to, co jest zdradą stanu, tylko o to, kto ją przypisuje poprzedniemu rządowi.

Ten, kto nazywa poprzedni rząd zdrajcami.

So gru 23, 2017 12:19
Małgosiaa napisał(a):

Ten, kto nazywa poprzedni rząd zdrajcami.

Jak choćby tu:
Cytuj:
Władza PO+PSL sama pokazała komu służy, kiedy chociażby podpisali skrajnie niekorzystną dla RP umowę na dostawy gazu z Rosji.

So gru 23, 2017 12:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513 ... 976  Następna strona